Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 24 февруари 2016 г., брой 4163
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(24.02.2016)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.50796
USD/BGN   1.77770
CHF/BGN   1.79089
EUR/USD   1.1002*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.02   %  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comWEB-портал
на българските одитори


Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.comОбщи събрания днес
  Елпром Елхово АД - Елхово
Индъстри дивелъпмънт холдинг АД - София
Орион 2001 ООД - Пазарджик
ПСК Тера Строй Инвест Стара Загора АД - Стара Загора
Строител Интест АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

България оглавява черна класация по данъчна бюрокрация, показва поредното проучване Paying Taxes 2016 на PricewaterhouseCoopers (PWC). Според новия доклад на PWC у нас една обикновена средна по големина фирма трябва да отделя по 423 часа, или повече от два работни месеца годишно, за да изпълнява задълженията си на данъкоплатец. Времето включва попълване и подаване на справки, декларации, внасяне и възстановяване на суми, проверки и ревизии. Оказва се, че страната, която се гордее с най-ниски ставки в ЕС, същевременно е №1 по бумащина. Румънските компании посвещават само 159 часа годишно на формалности, свързани с данъци и такси. Средният брой часове за страните от Евросъюза е 173.

Източник: Сега

Индексът на цените на производител в селското стопанство за четвъртото тримесечие на 2015 г. се увеличава с 9.8% спрямо същото тримесечие на 2014 г., съобщи Националния статистически институт. Индексът на цените на продукцията от растениевъдството се увеличава с 10.9%, а от животновъдството - с 4.8%. Спрямо предходната година цените на селскостопанската продукция отбелязват увеличение с 1.1%, като в растениевъдството индексът на цените се увеличава с 2.9%, а в животновъдството намалява с 4.0%. През четвъртото тримесечие на 2015 г. спрямо същото тримесечие на 2014 г. по-високи са цените на зърнените култури - с 8.9%, на техническите култури - с 22.5%, и на картофите - с 5.2%. 

Източник: Агенция ФокусКонцесии

"Шел" ще търси нефт и газ в българската част на Черно море. За целта компанията ще вложи 18.6 млн. евро, а други 4.9 млн. евро ще плати като бонус на България за това, че получава петгодишно разрешително. "Шел" ще проучва терена "Силистар". Договорът бе подписан между енергийния министър Теменужка Петкова и регионалния мениджър на "Шел Експлорейшън енд Продакшън Б.В." Айлийн Уилксинсън.

Източник: Сега

Дружества
Производство на тютюневи изделия
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2014 г.
(хил. лв.)
  1   Сокотаб ЕООД - Радиново   113 812  
  2   КТ Интернешънъл ЕАД - Пловдив   68 428  
  3   Лийв Табако-А.Михайлидис АД - Сандански   43 754  
  4   Първомай БТ АД - Първомай   16 320  
  5   Слънце Стара Загора-Табак АД - Стара Загора   9 173  
  6   Кърджали Табак АД - Кърджали   4 537  
  7   Валтабак ЕООД - Маноле   2 410  
  8   Тополовград БТ АД - Тополовград   1 435  
  9   Смолян Табак АД - Смолян   887  
  10   Гоце Делчев Табак АД - Гоце Делчев   851  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 23.02.2016
  Обща стойност (BGN): 716 576.07  
Брой търгувани компании: 31
Premium 16 660.69
Standard 61 723.08
АДСИЦ 630 042.28
Облигации 8 150.04
Най-голяма промяна в цените
Петрол АД - Ловеч 6.73 %
Агрия груп холдинг АД - Варна -4.71 %
BaSE - Акции: 541.80

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Собственикът на болница "Токуда"в София - "Токушукай Медикъл Корпорейшън" води преговори с турския холдинг „Аджъбадем” за продажбата му. Турският холдинг е създаден през 1991 година и притежава вече 16 многопрофилни болници и 9 амбулаторни поликлиники. Информацията за продажбата на болница „Токуда” идва в момент, в който лечебното заведение изпитва финансови трудности заради пари, дължими от НЗОК. През 2015 година болницата лекува близо 4000 души по здравна пътека на обща стойност 4 милиона лева. Те обаче не биват изплатени заради орязване на клиничните пътеки и категоризирането им като „надлимитни”.

Източник: Money.bg

Държавата ще изгради безжична интернет мрежа по морските пристанища за 6 млн. лева без ДДС. Проектът ще обхване портовете и терминалите във Варна, Бургас, Балчик, Леспорт и Несебър. Предприятие "Пристанищна инфраструктура" (ДППИ) обяви обществена поръчка, с която трябва да се предостави безплатна Wi-Fi зона за всички, които ползват черноморските пристанища. Очакванията на държавното дружество са, че този проект ще се финансира по европейската оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" от новия програмен период 2014 - 2020 г. Държавата ще направи инвестиции в инфраструктура на отдадени на концесия терминали. Това са концесионираните терминали на пристанище Бургас, които се оперират от "БМФ Порт Бургас"; пристанищата на север - Леспорт и Балчик, които се държат от холдинга "Химимпорт"; петролния терминал Росенец, където концесионер е рафинерията "Лукойл-Нефтохим Бургас", и морската гара в Несебър, която беше дадена на концесия на акционерното дружество "Водмар".

Източник: Капитал

430 млн. евро искат за 7 проекта 3 от държавните предприятия на транспортното министерство по втората покана на Механизма за свързване на Европа (Connecting Europe). НК „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) кандидатства с проекти за модернизация на жп отсечките Волуяк - Драгоман и Костенец - Септември, както и за изграждане на ERTMS-система за управление на движението по жп направлението София - Перник - Радомир - Кулата. Общата стойност на подадените три железопътни проекта е малко над 230 млн. евро, а исканото съфинансиране от ЕС е 85%. За модернизацията на жп линията София - Драгоман сумата е около 168 млн. евро. Проектът включва отчужденията, строителството и надзора на дейностите, археологическите проучвания. За жп линията София - Перник - Радомир - Кулата се предвижда да се изпълнят европейските изисквания по отношение на оперативната съвместимост, като исканата инвестиция е малко над 62 млн. евро. За жп линията Костенец - Септември се предвижда пълна модернизация, като стойността на проекта е над 184,6 млн. евро.

Източник: Монитор

Подадена е първата оферта за осигуряване на заем за БЕХ. Повече от два месеца БЕХ води преки преговори с 12 големи чуждестранни банки за мостов заем и нова емисия облигации на международните финансови пазари на стойност до 650 млн. евро. Сумата е необходима на дъщерната компания НЕК, за да се разплати с двете американски ТЕЦ "Марица-изток" 2 и 3, като получи срещу това намаление на цените на електроенергията от тях в размер на близо 100 млн. лв. годишно. Последният срок, в който НЕК може да се разплати с двете централи, изтича на 26 февруари 2016 г.

Източник: Труд

Приходите на bTV през 2015 година в доларово изражение са намалели с 16%, а печалбата е нараснала с 65%. В местна валута постъпленията са нараснали с 0.2%, а печалбата се е удвоила, показват резултатите на компанията майка Central European Media Enterprises. Медийната група запазва дела си на телевизионния рекламен пазар и дори е спечелила аудитория, постъпленията от реклама чувствително се понижават (на местно ниво и преди валутни пресмятания резултатите са доста по-добри). През последното тримесечие само в България компанията няма загуба на аудитория. За изминалата година медийната група е увеличила с малко аудиторията си – в праймтайма с 3.8 пункта, а за целия ден с малко над 4. Въпреки това положително отражение върху приходите от реклама не се вижда, а постъпленията на bTV Media Group са намалели със 17.5% през 2015 г. и с 1.6% в местна валута.

Източник: Капитал       Българска стопанска камара


"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност


Външноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

БСК И УНСС СКРЕПИХА ОФИЦИАЛНО ДЪЛГОГОДИШНОТО СИ ПАРТНЬОРСТВО С МЕМОРАНДУМ ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО

ЕК набира проектни предложения за включване в информационния портал по плана “Юнкер“.


Предстоящи събития

ОБУЧЕНИЕ: АКТУАЛИЗИРАНИ РЪКОВОДСТВА ПО ПРИЛАГАНЕ НА НАРЕДБА №7 - 11 МАРТ 2016 Г.

МЕЖДУНАРОДНИ БРОКЕРСКИ СРЕЩИ В ОБЛАСТТА НА ИКТ - FUTUREMATCH 2016 @ CEBIT, ХАНОВЕР, 14-18 МАРТ 2016 Г.

IndustryMatchMaking 2016 - двустранни бизнес срещи за търговско коопериране и технологичен трансфер между български и чуждестранни фирми

B2FAIR - ДВУСТРАННИ БИЗНЕС СРЕЩИ ЗА СЪЗДАВАНЕ НА ПАРТНЬОРСТВА В РАМКИТЕ НА HANNOVER MESSE 2016

ДВУСТРАННИ СРЕЩИ ЗА СЪЗДАВАНЕ НА ПАРТНЬОРСТВА ПО ПРОЕКТИ И ТЕХНОЛОГИЧЕН ТРАНСФЕР ПО ВРЕМЕ НА HANNOVER MESSE 2016


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:
Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение към Българската стопанска камара е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.


Предстоящи курсове:

Обучение за MS Office:

м. февруари
Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 1 - 30 януари 2016 г., съботно-неделен
CCNA 3 -
13 февруари 2016 г., съботно-неделен
CCNA 3 - 15 февруари 2016 г., вечерен
CCNP Route - 5 март 2016 г., съботно-неделен
NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Водещите европейски банки ще бъдат изправени пред поредна проверка на състоянието на техните финанси, след като през настоящата седмица Европейският банков регулатор (EBA) стартира нов стрес тест на финансовия сектор в региона с цел да се гарантира неговата устойчивост на потенциални икономически и други заплахи. На своя уебсайт Европейският банков орган обяви във вторник, че от 20:00 ч. в сряда (24-ти февруари) ще започне пореден стрес тест на банките, като по същото време ще публикува икономическите сценарии, на които ще се базира новата банкова проверка, включително и тяхното състояние при евентуална солидна икономическа рецесия. Планираните проверки, имащи за цел да помогнат на надзорните органи да оценят рентабилността и устойчивостта на бизнес моделите на банките, идват точно след последни трусове на глобалните капиталови пазари, провокирали силен спад и на банковите акции с оглед на притеснения относно тяхното здраве на фона на забавящата се световна икономика и рекордно ниските лихвени проценти.

Източник: Ройтерс

Америка

Мултинационалните промишлени конгломерати Aerospace Honeywell International и United Technologies са провели преговори за възможно сливане. В резултат на сделката производителите на самолетни двигатели и корпуси, части и системи за летателни апарати може да създадат компания с общ обем на продажбите от порядъка на над 90 милиарда долара. Но според източници на агенцията, антимонополните регулиращи органи на САЩ едва ли ще одобрят сливането на тези два промишлени гиганти. Така също, според CNBC, която първа съобщи за тези намерения в понеделник, на тази сделка ще се противопоставят водещите компании в авиационния сектор - Airbus и Boeing. Пентагонът също ще има важно отношение към сливането, защото двете компании участват в редица големи военни проекти. Според анализатора на S&P Capital IQ Джим Коридор, сливането е възможно, доколкото на пазара има и други конкуриращи се с Honeywell и United Technologies производители. Пазарната стойност на производителя на самолетни двигатели United Technologies е $73,80 милиарда. Honeywell, производител на части и контролни системи за аерокосмически апарати се оценява на $82,55 милиарда.

Източник: Ройтерс

Азия

Китайските компании изкупуват бизнеси в чужбина с рекордна скорост, което започва да притеснява властите в държави като САЩ. През последните месеци бяха обявени мащабни сделки като продажбата на бизнеса с домашни уреди на General Electric на Haier, офертата на Zoomlion за придобиване на производителя на тежко оборудване Terex Corporation, както и рекордната транзакция за придобиване на швейцарската Syngenta от ChemChina срещу 48 млрд. долара. Последният пример е сделката за придобиване на технологичната компания Ingram Micro от китайския конгломерат HNA Group срещу 6 млрд. долара. Като най-спорна обаче се очертава офертата на Chongqing Casin Enterprise за придобиване на Чикагската фондова борса. Според данните на Dealogic само от началото на годината са обявени 102 свързани с китайски фирми сливания и придобивания на обща стойност 81.6 млрд. долара. За сравнение - за същия период на миналата година е имало 72 такива сделки на стойност 11 млрд. долара. Експертите очакват тези тенденция само да се усилва на фона на забавящия се икономически растеж в Китай и спада в стойността на акциите на много компании след скорошните разпродажби на световните пазари.

Източник: Associated Press

 
Индекси на фондови борси
23.02.2016
Dow Jones Industrial
16 431.78 (-188.88)
Nasdaq Composite
4 503.58 (-67.02)
Стокови борси
23.02.2016
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)31.11
Heating oil ($US/gal.)1.0300
Natural gas ($US/mmbtu)1.7800
Unleaded gas ($US/gal.)1.2200
Gold ($US/Troy Oz.)1 228.40
Silver ($US/Troy Oz.)15.29
Platinum ($US/Troy Oz.)939.20
Hogs (cents/lb.)69.95
Live cattle (cents/lb.)135.58

       Опознай България

Йордан Йовчев

Най-успешният български гимнастик Йордан Йовчев e роден в Пловдив на 24 февруари 1973 г. Първите си крачки в голямата гимнастика прави на седем. Сред многобройните му успехи са: вицешампион в многобоя на Европейското първенство за юноши до 18 години Атина'91; носител на бронзов медал на земя и четвърти в многобоя на европейската купа в Рим през 1995 година; вицешампион на халки и 4-и в многобоя на Европейското първенство в Копенхаген през 1996 година; двукратен бронзов медалист в многобоя от Световни първенства - Тянцзин'99 и Гент'01. Двоен бронзов медалист - земя и халки от Олимпийските игри Сидни'2000. Йовчев е двоен световен шампион от Гент'01 - земя и халки; европейски вицешампион в многобоя от Патра'02, златен медалист на халки и сребърен на земя. Два сребърни медала от Световното първенство на отделни уреди от Дебрецен'2002 - на халки и на земя. Двоен световен шампион от Анахайм'03 - земя и халки; сребърен медалист на земя на Европейското първенство през 2004 г., четвърти на халки. Носител на сребро на халки и на бронз на земя на Олимпийските игри в Атина'04. През 2009 на Световното първенство в Лондон взема сребърен медал на халки.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 24.02.2016
Българска версия: 27893, Английска версия: 3037

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2016. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999