Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 13 януари 2016 г., брой 4132
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(13.01.2016)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.60499
USD/BGN   1.80494
CHF/BGN   1.80178
EUR/USD   1.0836*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.01   0.01%  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comWEB-портал
на българските одитори


Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.comФинансови новини

България падна с три места и вече заема 12 позиция в годишната класация за най-атрактивна аутсорсинг дестинация на консултантсата фирма A.T. Kearney. Така се влошава един от малкото измерители, по които страната беше видима за инвеститорите. Причината за по-задното място според консултантската компания е, че расте цената на труда - и то не пазарно, а заради вдигане на "разходите за данъци, осигуровки и регулации". Индексът на консултантската фирма, който обхваща 55 държави, се изчислява на базата на сбора на три показателя – финансова атрактивност, наличие и подготовка на кадри и бизнес среда. България влошава резултатът си по първите два от тях, спрямо миналата година. Бизнес средата в страната се е подобрила, но с малко, според консултантите от A.T. Kearney. Общата оценка на България се е понижила от 5.62 точки спрямо 2014 г. на 5.60 през изминалата година. Ако България излиза от челната десятка, то сред първата тройка размествания няма. Лидер е Индия, следвана от Китай. Бразилия е изненадата, като заема четвърто място след като се привдижва с четири позиции по-напред от предходното издание на класацията на AT Kearney.

Източник: Капитал

По изчисления на Българската петролна и газова асоциация държавният бюджет губи 700-800 млн. лв. годишно от укриването на акцизи и ДДС в горивата, каза изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев. От юни 2014 г. насам цената на петрола се е сринала със 70%. 40% от шистовите фирми в щата Северна Дакота вече са фалирали, тъй като не могат да достигнат себестойността на производителите в ОПЕК. За България ефектите от ниските цени са основно добри, тъй като позволяват да се генерира икономия, която може да бъде реинвестирана. Въпреки това бюджетът страда от намалените приходи от ДДС.

Източник: ДумаКонцесии

Консорциум "Гражданско летище Горна Оряховица" е определен за концесионер на летище Горна Оряховица, съгласно проекта за решение на Министерския съвет, адресиран до кмета на общината инж.Добромир Добрев и до всички заинтересовани страни. Определеният концесионер е бил единственият участник в процедурата за предоставяне на концесия. Предстои проектът за решение да бъде гласуван на заседание на Министерски съвет. Определен е двумесечен срок от влизане в сила на решението за сключване на концесионния договор. Срокът за концесията е 35 години. Концесионерът има гратисен период от влизането в сила на концесионния договор до изтичане на 48 месеца, през които не дължи концесионно плащане. Инвестициите, които концесионерът ще извърши за срока на концесията са в размер на 32 100 000 лева, в това число 22 400 000 лева за първите 4 години от срока на концесията.

Източник: Actualno.com

Дружества
Производство на тютюневи изделия
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2014 г.
(хил. лв.)
  1   Сокотаб ЕООД - Радиново   113 812  
  2   КТ Интернешънъл ЕАД - Пловдив   68 428  
  3   Лийв Табако-А.Михайлидис АД - Сандански   43 754  
  4   Първомай БТ АД - Първомай   16 320  
  5   Слънце Стара Загора-Табак АД - Стара Загора   9 173  
  6   Кърджали Табак АД - Кърджали   4 537  
  7   Валтабак ЕООД - Маноле   2 410  
  8   Тополовград БТ АД - Тополовград   1 435  
  9   Смолян Табак АД - Смолян   887  
  10   Гоце Делчев Табак АД - Гоце Делчев   851  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 12.01.2016
  Обща стойност (BGN): 524 445.24  
Брой търгувани компании: 31
Premium 9 188.70
Standard 238 233.97
АДСИЦ 180 487.28
Облигации 96 535.30
Най-голяма промяна в цените
Енергоремонт холдинг АД - София -13.79 %
Соларпро Холдинг АД - София 9.59 %
BaSE - Акции: 8 000.00
BaSE - АДСИЦ: 402 640.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Булстрад Виена Иншурънс Груп АД създава нова компания "НОВА Инс" ЕАД, която ще оперира в областта на банковото застраховане, след финализиране на сделката по придобиване на застрахователното дружество ОББ-Ей Ай Джи от Булстрад Виена Иншурънс Груп. Условията по застрахователните полици на клиентите на ОББ-Ей Ай Джи, което се преименува на НОВА Инс, ще останат непроменени, като те и занапред ще продължат да бъдат обслужвани от клоновете на ОББ. НОВА Инс ЕАД ще работи като самостоятелно дружество. Към 30 ноември 2015 г. Булстрад е второ по пазарен дял в общото застраховане с премии за 171,3 млн. лв. и второ в животозастраховането с дял от 17,55% и премии за 61,9 млн. лв. ОББ-Ей Ай Джи е 20-то на общозастрахователния пазар с дял от 0,3% и премии за общо 4,1 млн. лв. С 1,7 млн. лв. дружеството обаче е второ по пазарен дял по премиен приход по застраховки „Разни финансови загуби“.

Източник: Investor.bg

Русенската компания за производство на горива „Полисан” АД възнамерява да инвестира 200 милиона лева през следващите 12 месеца. Компанията ще използва средствата за предвижда значително увеличение капацитета на съществуващите инсталации и стартиране производството на висококачествено дизелово гориво. Освен него „Полисан” АД произвежда и битум, битумни продукти, корабно гориво и гориво за отопление. От общата сума 130 млн. лева ще бъдат инвестициите за инфраструктура и екология. Предвижда се още изграждането на пристанищен комплекс, където ще се извършва и кораборемонтна дейност. Съвместно с други фирми от територията на бившия завод ще бъде изградена пречиствателна станция за отпадните води. Очаква се инвестицията да създаде нови 500 работни места.

Източник: Money.bg

Заводът за автомобили на Гриша Ганчев спря сглобяването на коли. Една от причините е че китайските коли, които излизат от фабриката в ловешкото село Баховица не покривали стандарта за вредни емисии, който ЕС въведе като задължителен за произвежданите през 2016 г. автомобили.

Източник: 24 часа

Държавата планира да си върне авиоремонтния завод "Авионамс" - бившия военен завод ТЕРЕМ "Георги Бенковски" - Пловдив, който беше приватизиран преди пет години. Авиоремонтният завод, разположен на територията на авиобаза Граф Игнатиево, попадаше в кръга на фирмите, контролирани от бившия собственик на фалирала КТБ Цветан Василев. През март 2015 година, когато мистериозната инвестиционна компания LIС33 обяви плановете си за спасяване на предприятия, собственост на шефа на КТБ Цветан Василев, наред с "Виваком" и "Дунарит", беше споменат и "Авионамс".

Източник: Дневник

Пpoдaвaт 20 дeкapa oт двopa нa oблacтнaтa бoлницa във Вeликo Tъpнoвo. Нa тeзгяхa излизaт двa пapцeлa – 18,706 дкa, въpхy кoитo e нeдocтpoeният дeвeтeтaжeн хиpypгичeн кopпyc, и пapцeлa oт 1,450 дeкapa cpeщy бeнзинocтaнция OMV нa yл. „Мaгиcтpaлнa„, къдeтo e пapoвaтa цeнтpaлa нa лeчeбнoтo зaвeдeниe. Рeшeниeтo зa пpoдaжбaтa нa двaтa aпeтитни имoтa oт бoлничния двop e взeтo oт Съвeтa нa диpeктopитe нa МОБАЛ “Д–p Стeфaн Чepкeзoв” нa 8 дeкeмвpи 2015 г.. Двaдeceттe дeкapa ca oпpeдeлeни oт Съвeтa нa диpeктopитe кaтo нeoпepaтивни нeдвижими имoти, т.e. oт тeзи aктиви бoлницaтa нямa нyждa.

Източник: Янтра - Велико Търново       Българска стопанска камара


"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност


Външноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

АНКЕТА "Затруднения при износ на български стоки и услуги"

ЕК набира проектни предложения за включване в информационния портал по плана “Юнкер“.


Предстоящи събития

Специализиран тренинг “Водене на търговски преговори и участие в международни брокерски срещи”- 20 януари 2016, БСК, София

IndustryMatchMaking 2016 - двустранни бизнес срещи за търговско коопериране и технологичен трансфер между български и чуждестранни фирми


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:
Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение към Българската стопанска камара е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.


Предстоящи курсове:

Обучение за MS Office:

м. януари
Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 1 - 16 януари 2016 г., съботно-неделен
CCNA 3 -
13 февруари 2016 г., съботно-неделен
CCNA 3 - 15 февруари 2016 г., вечерен
CCNP Route - 13 февруари 2015 г., съботно-неделен
NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I - в платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Индустриалното производство във Великобритания се свива през ноември с най-бърз темп от от три години заради по-топлото време и ниското потребление на енергия. На месечна база понижението е 0,7% като производството на ток и газоснабдяването се свиват с 2,1%, сочат данни на Националната статистическа служба. Очакванията на икономисти бяха за нулев ръст. Данните подчертават несигурната природа на икономическия ръст във Великобритания, който остава зависим от вътрешното търсене и сектора на услугите. След като остана без промяна през октомври и се свива през ноември, индустриалното производство ще трябва да нарасне с 0,5% през декември, за да избегне свиване през четвъртото тримесечие. Британският паунд поевтиня след новините и към 13:00 часа българско време се търгуваше за 1,444 долара за паунд. Производственият сектор се свива с 0,4% на месечна база, което също е под прогнозите. На годишна база спадът е с 1,2%, което е пето поредно понижение.

Източник: Блумберг

Америка

Поевтиняването на петрола под 30 долара за барел засили опасенията за евентуален фалит на американски петролни компании. Според Улф Рисърч дългосрочният финансовия срив на цените на петрола заплашва с несъстоятелност и преструктуриране около една трета от американските петролни корпорации до средата на 2017 г. Някои от тези компании ще бъдат в състояние да оцелеят, ако цените на петрола се възстановят най-малко до 50 долара за барел, смятат анализатори. Три от най-големите инвестиционни банки в САЩ - Morgan Stanley, Goldman Sachs и Citigroup очакват цените на петрола скоро да паднат под 30 долара за барел. В момента цената на суровините падна до 12-годишно дъно –доставките на сорта „Брент” през февруари намаляха с 2,7% до 30,71 долара за барел. Според юридическата фирма Haynes and Boon банкрут заради поредния спад в цените на петрола обявиха повече от 30 малки фирми в САЩ, общата задлъжнялост, на които надхвърля 13 млрд. долара.

Източник: Wall Street Journal

Азия

Китайските власти увеличават намесата си на валутните пазари, като изкупуват валутата в Хонконг, което доведе до рекордно повишение в междубанковия лихвен процент (Hibor). Китайската народна банка неколкократно се намеси на офшорния пазар във вторник, смятат източници на агенцията. Юанът (CNH) поскъпна с около 0,7% спрямо долара на хонконгския пазар, като за кратко изравни стойността си с тази на китайската валута, която се търгува в страната (CNY). Овърнайт лихвата на междубанковия пазар в Хонконг достигна 66,82%, което е пет пъти повече в сравнение с рекорда, достигнат в понеделник, тъй като с намесата си китайската банка намалява предлагането на валутата. Така регулаторът се опитва да ограничи залозите, че юанът ще се обезцени рязко, както и да свие разликата между валутата на офшорния пазар и тази, която се търгува в страната – условие да бъде приет юанът в кошницата на МВФ. Усилията за стабилизиране на валутния курс може да успокоят инвеститорите за състоянието на китайската икономика.

Източник: Блумберг

 
Индекси на фондови борси
12.01.2016
Dow Jones Industrial
16 516.22 (117.65)
Nasdaq Composite
4 685.92 (47.93)
Стокови борси
12.01.2016
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)30.80
Heating oil ($US/gal.)0.9900
Natural gas ($US/mmbtu)2.2700
Unleaded gas ($US/gal.)1.0700
Gold ($US/Troy Oz.)1 084.00
Silver ($US/Troy Oz.)13.80
Platinum ($US/Troy Oz.)838.50
Hogs (cents/lb.)62.05
Live cattle (cents/lb.)132.08

       Опознай България

Алеко Константинов - Щастливеца

Безсмъртният български творец Алеко Иваницов Константинов е роден на 13 януари 1863 г. в Свищов. През живота си се изявява в много области, безспорно останал в историята като един от най-известните писатели на България, баща на литературния герой Бай Ганьо, автор на множество пътеписи, статии и фейлетони. Създател на демократическата партия. Изтъкнат юрист. Запален турист и основател на туристическото движение в нашата страна – на 27 август 1885 г. той събира група от 300 човека, които осъществяват първото организирано изкачване на Черни връх. Създател и водещо перо на в. Знаме. Заради честността, непоквареността, откровеността и чистата му съвест, приятелите му го наричат Щастливеца. Убит е на 11 май 1897 г. Убийството му предизвиква първите политически вълнения сред българските студенти.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 13.01.2016
Българска версия: 27824, Английска версия: 3041

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2016. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999