Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 25 март 2009 г., брой 2409
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 

        България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари


Валутни курсове
(25.03.2009)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.12452
USD/BGN   1.44801
CHF/BGN   1.28108
EUR/USD   1.3507*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.03   3.49%  

Български Институт за Външна Търговия

26.03.2009
Пазари и търговия на България с Румъния и Македония

22.04.2009
Продажба на собствен бизнес на максимална стойност

Допълнителна информация
тел. 980 42 49, office@bift.bgОнлайн резервация на хотел в България
хотел Максим - София
хотел Максим - София
Резервирай онлайн
своя хотел в България
0700 11881


София, 10 април 2009
Специализирана конференция за SEO, SEM, социални мрежи, интернет маркетинг и реклама
Да спечелим
по време на криза?

Специални отстъпки при годишен абонамент
Отраслови анализи
Развитие на производството и търговията в България
по браншове

Петролни продукти, Текстилни изделия, Вино, Трикотажни изделия, Месни продукти, Консервна промишленост, Парфюмерия и козметика, Шивашки изделия, Мебелна промишленост, Дървообработваща промишленост
ПОРЪЧАЙ СЕГАПубликация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com


Общи събрания днес
  ПФК-Беласица АД - Петрич
Папас-олио АД - Ямбол
Корпоративна търговска банка АД - София
Вида-агрохим-98 АД - Видин
Винарска изба Розова долина АД - Карлово
Майр-Мелнхоф-Никопол АД - Никопол
ФеърПлей Пропъртис АДСИЦ - София
Здравноосигурително дружество Всеотдайност АД - София
Астарта-21 АД - София
Автотранспорт - Чирпан АД - Чирпан
Водоканалпроект - Металпроект Инженеринг АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Валутните резерви на БНБ са се понижили с около 7 млрд. лв. за последните пет месеца, сочи статистика на БНБ. В момента натрупаните резерви във валута са 22,47 млрд. лв., което е понижение с около 24 на сто за разглеждания период и според БНБ е най-голямото от 18 месеца насам. Причината за намалението на резервите през последните месеци са реализираните от правителството разходи за изпълнение на антикризисната му програма.

Източник: Новинар

Около 7 млн. лв. ще бъдат пренасочени допълнително към антикризисната мярка за помощ на хората с намалено работно време. Това съобщи директорът на Агенцията по заетостта Сотир Ушев. Допълнителните средства ще дойдат от мерки и програми по Националния план по заетост, към които няма голям интерес, обясни Ушев.

Източник: Медия Пул

Доброволните здравни фондове събраха близо 22.6 млн. лв. за първите 11 месеца на 2008 г., показват последните данни на Комисията за финансов надзор. Така на годишна база те реализираха ръст от близо 20.6%.  Освен ръст в събраните приходи дружествата обаче отчитат ръст и в изплатените разходи. За периода те са изплатили близо 18.4 млн. лв. Това означава, че двадесетте дружества са увеличили с 33.55% разходите си спрямо година по-рано. 

Източник: Пари

Данъчните разкриха 9 млн. лв. ДДС, които трябва за бъдат внесени в хазната от търговци, които имат доставчици от ЕС и не са обявили коректно сделките пред Националната агенция за приходите (НАП). Това е резултат от обмена на данни по VIES (система за обмен на информация по ДДС в ЕС) само за 4-ото тримесечие на 2008 г. Броят на приключилите ревизии от обмена на данни по VIES за периода е 190, като най-много ДДС за внасяне е разкрито от данъчните в София - 3,6 млн. лв. 

Източник: Стандарт

Приватизация

Компании, които са включени в забранителния приватизационен списък, да бъдат извадени от него и пуснати за продажба чрез Българската фондова борса с компенсаторни бонове. Това поиска председателят на Сдружението на притежателите на компенсаторни инструменти Валентин Христов. В забранителния списък влизат дружества, които са от значение за националната сигурност и държавата има дял в тях. Такива са Булгаргаз, БДЖ, Топлофикация – София, НЕК, студентските столове и общежития, летищата, пристанищните комплекси. Пускането на дружества от този списък за продажба с компенсаторни бонове може да стане само след промени в Закона за приватизация. 

Източник: Новинар

Концесии

Подлезите в столицата остават без традиционната охрана от общинската фирма Егида от 1 октомври. Това решиха единодушно комисиите по обществен ред и по финанси в Столичния общински съвет. Очаква се одобрение да даде и градският парламент. Основната причина за решението е недостиг от 50 хил. лв. всеки месец за поддръжката на подлезите. Общо необходимата сума за това на Егида е 140 000 лв. В първите три месеца до юли от кметската администрация ще трябва да изготвят правен анализ на подлезите и да предложат варианти за бъдещия живот и стопанин на съоръженията.

Източник: Стандарт

Новера ще заведе второ дело в рамките на последния месец срещу Столичната община като този път претенцията на бившия концесионер на чистотата е за неплатени суми в размер на 6.4 млн. лева. В края на февруари фирмата внесе съдебен иск и за това, че общината не им актуализирала цените с 33 на сто, както било по договор и претендира за 0.5 млн. лева обезщетение заради "ниските" си тарифи. От Новера посочват, че на 21 март е изтекъл последният срок за изплащането на 6.4 млн. лева за вече извършени и фактурирани дейности по почистването на София.

Източник: Медия Пул

Дружества
Област Видин
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2007 г.
(хил. лв.)
  1   Видахим АД - Видин   39 586  
  2   Гипс АД - Кошава   17 168  
  3   Видапътстрой ЕАД - Видин   13 864  
  4   Кула ринг АД - Кула   7 519  
  5   Олимекс ООД - Видин   5 468  
  6   Съни Ойл АД - Видин   4 981  
  7   Випом АД - Видин   4 961  
  8   Водоснабдяване и канализация-Видин ЕООД - Видин   4 814  
  9   Ава Транс ООД - Видин   4 237  
  10   БКС - Бъдинстрой ООД - Видин   3 844  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 24.03.2009
  Обща стойност (BGN): 2 960 094.67  
Брой търгувани компании: 81
Официални пазари: 1 308 683.32
Свободен пазар: 296 206.73
Облигации: 1 337 918.30
Най-голяма промяна в цените
Сердиком АД - София 260.71 %
Унифарм АД - София -13.04 %

Регулирана информация
3JW (STOM) Стомана АД - Перник
4VI (VIPOM) Випом АД - Видин

  БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

В условията на финансова криза нов завод отвори в Монтана испанската фирма Глуал. Монтана хидравликс ще произвежда пневматични системи, в него ще работят 150 души. Заводът беше издигнат за 8 месеца. Досега в него са инвестирани 6 млн. лева. Надяваме се да произвеждаме качествена продукция, която да изнасяме в Европа и целия свят!, заяви един от собствениците на Глуал Хавиер Гилберт. Досега са назначени 50 работници, а предстои наемането и обучението на още 100. Хидравличните системи, произведени в Монтана, ще се монтират на вятърни електроцентрали, но ще се използват и в машиностроенето, самолетостроенето, корабостроенето и оръжейната промишленост.

Източник: Труд

Инвестиции в размер на 3 млн. лв. ще направи през тази година Унипак АД-Павликени за разширяване на производството и за повишаване качеството на продукцията. През миналата година в предприятието бяха закупени нови материални активи за 1.4 млн. лв.  В завода за опаковки в Павликени очакват 8% ръст в реализацията на продукцията, която да достигне до 18 млн. лв. Очаква се да бъдат произведени 6500 т различни видове опаковки, предимно за вътрешния пазар.

Източник: Пари

Служители от няколко казанлъшки фирми минават на 4 -часов работен ден. 1093 служители в М+С Хидравлик работят с намалено работно време, съобщиха от Съвета за сътрудничество към Бюро по труда в Казанлък. На непълен работен ден са и 504-те работници в Kапрони. С намалено работно време са също 15–те служители в Хидроинженеринг ЕООД. От Катекс също са подали документи за изплащане на компенсации на 116 служители, а от Руно-Казанлък АД – на 26 служители. Процедурата по набиране на документи за изплащане на компенсации започна в Казанлък на 4 март и продължи до 18 март.

Източник: Econ.bg

Белведере няма да продава винарни в България, съобщиха от Белведере България по повод на публикации в пресата. Новината бе от агенция Блумбърг” според която пред в. Л'Еко шефът на борда на компанията Жак Рувроа казва, че за да погасява дълговете си, Белведере ще продава имущество в Полша, България и Литва. Имаме ръст на продажбите си с 13%, казват от Белведере България. Марката им Черга е минала под шапката на Катаржина - винарна на изп. директор на Белведере Груп Кшищоф Трилински. Белведере България е 88% собственост на Белведере - Франция и 12% на Европейската банка за възстановяване и развитие. Холдингът обединява винарните Домейн Менада, Винарска къща Сакар, Изба Оряховица и фирмите Винимпекс и Белведере Дистрибуция.

Източник: Труд       Българска Стопанска Камара

Външноикономическо сътрудничество


Enterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирми


Предстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИ

Някой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!


Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Проведе се четвъртият дебат от инициативата "Дебати 2009

ВАЖНО! НСИ удължава срока за подаване на годишните отчети на предприятията в електронен вид до 20 април


Предстоящи събития

26 март: Семинар “Управление на комуникациите” Срок за заявки – 24.03.09 г.

26-27 март 2009 - БСК ще участва в Европейски бизнес форум в Брюксел

30 март: Конференция на тема „Публично-частно партньорство”

На 01.04. 2009г. в Раднево и на 02.04.2009г. в Стара Загора ще се проведе семинар на тема Енергетика и Околна среда

2 април: Общо събрание на Българска асоциация на металургичната индустрия

6 април 2009г. - Семинар „VIES деклариране и ДДС при търговия със стоки в ЕС”. Краен срок за регистрация – 01.04.2009г.

6 април: "Дебати 2009- „Българският „петрол” – неоползотворени възможности на българската икономика”. Срок за заявки - 03.04.09г., 17.00 ч.

27 април 2009г. - Годишен конкурс на БСК за наградата „ИН-5” – за принос в развитието на българската икономика. Заявления за участие в конкурса ще се приемат до 6 април 2009 г.

07.04.2009г. - БСК и Агенция Митници организират семинар на тема Последващ контрол Краен срок за регистрация – 02.04.2009г.

10 април: Дебат между бизнеса и българските евродепутати в рамките на инициатива "Дебати 2009"

13 април: „Българската икономика през следващите 4 години. Срок за заявки - 10.04.09г., 17.00 ч.

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение към БСК
e вече Майкрософт ИТ академия.

Възползвайте се от възможността да се обучавате онлайн за операционната система Windows и офис пакета MS Office и да получите сертификат от Майкрософт за завършен курс!


Регионална Cisco академия
CCNA – сем. 1 - 28 март, съботно-неделен
CCNP – сем. 8 - 21 март, съботно-неделен
CCNA – сем. 3 - 23 март, вечерен

MS Power Point – 16.03-20.03 - 15:30-18:00 ч
MS Windows – 16.03-20.03 - 13:00-15:30 ч
MS Word, начинаещи – 23.03-27.03 - 13:00-15:30 ч
MS Excel, начинаещи – 30.03-03.04 - 13:00-15:30 ч
MS Excel, експерт – 23.03-27.03 - 15:30-18/19:00 ч
MS Access, начинаещи – 30.03-03.04 - 15:30-18/19 ч
MS Excel. напреднали - 06-10.04, 15:30-18/19:00 ч
MS Access. напреднали 13-17.04 - 15:30-18/19:00 ч

За повече информация:
http://educentre.bia-bg.com/
teobor@bia-bg.com, drago@bia-bg.com
или на тел. 981 03 26

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година и e лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация по професии. Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 35 професии в над 60 специалности. Центърът за професионално обучение се Сертифицира по EN ISO 9001:2000.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионално обучение и квалификация;
Вътрешно фирмени обучения по заявка на работодател;
Разработване на проекти по различни програми по заявка от работодател;
Семинари по актуални теми;
Консултации за разкриване на дейности за професионално обучение; Здравословни и безопасни условия на труд; Франчайзинг и проектен мениджмънт.

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: galia@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Deutsche Bank и Credit Suisse, две от най-големите европейски банки обявиха добър старт на дейността си през годината, след като през 2008 г. отчетоха загуби и свиха драстично бонусите за мениджърите. Двете финансови институции отчетоха рекордни загуби през четвъртото тримесечие на годината заради тежката криза, но и двете банки отказаха приемането на държавни помощи. Deutsche Bank съобщи през февруари за рекодна загуба за четвъртото тримесечие от 4.8 млрд. евро, а Credit Suisse се оказа с нетна загуба за същия период от 6.02 млрд. франка.

Източник: Блумберг

Америка

Американското министерство на финансите разкри части от плана си за обратно изкупуване на т. нар. "токсични" активи на банките. Министърът на финансите на САЩ Тимъти Гайтнър заяви, че тази задача ще се поеме от два механизма – един за заеми, а другият – за акциите, свързани с недвижимите активи. Както бе обявено през февруари тази програма за смесено – държавно и частно инвестиране ще бъде захранена със 75 до 100 млрд. долара от общата сума от 700 млрд. долара, отпуснати на министерството на финансите през есента.

Източник: Ройтерс

Азия

Печалбата на най-големия оператор на фиксирани телефонни мрежи в Китай China Telecom се е сринала с 96% за изминалата 2008 г. след еднократен разход от 3.5 млрд. долара за закриването на остаряла мобилна услуга, известна като Xiaolingtong или ”Little Smart”. Компанията се надява на по-голямо търсене на мобилни услуги в Китай, което да компенсира ефекта от световната икономическа криза. China Telecom цели да увеличи абонатите си от 30.6 млн. души през последния месец на 100 млн. към 2011 г.

Източник: FT

 
Индекси на фондови борси
24.03.2009
Dow Jones Industrial
7 660.21 (-115.65)
Nasdaq Composite
1 516.52 (-39.25)
?>
Стокови борси
24.03.2009
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)53.98
Heating oil ($US/gal.)1.5000
Natural gas ($US/mmbtu)4.4400
Unleaded gas ($US/gal.)1.5000
Gold ($US/Troy Oz.)923.80
Silver ($US/Troy Oz.)13.38
Platinum ($US/Troy Oz.)1 122.70
Hogs (cents/lb.)73.15
Pork bellies (cents/lb.)88.50
Live cattle (cents/lb.)83.38

       Опознай България

Екопътека Иванчова поляна

Екопътека Иванчова поляна е с дължина шест километра като разходката трае около три часа. Маршрутът тръгва от градския парк във Вършец и продължава до местността Иванчова поляна. Тя е известна с танцовите забави, които се организират от началото на 20-ти век. Иванчова поляна се намира в най-високата част на парка и го свързва с вековните гори на Кознешкия дял на Стара планина. От нея се разкрива красива гледка към връх Тодорини кукли. В района на екопътеката се срещат над 280 вида гръбначни животни, от които 200 вида птици. От тях 9 птици и животни са глобално защитени, а 7 растения са в Червения списък на Международния съюз за защита на природата. Краят на пътеката отвежда до местността Водопада, където може да се види двустепенна водна каскада.Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 25.03.2009
Българска версия: 22174, Английска версия: 3418

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://www.bic.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2009. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999