Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Понеделник, 16 септември 2019 г., брой 5038
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 

        България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(16.09.2019)
  EUR   1.95583  
GBP   2.19527
USD   1.76264
CHF   1.78778
EUR/USD   1.1096*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.09   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Адара АД - София
Арпезос АД - Кърджали
Би Джи Ай Груп АД - София
Ботуня енерджи АД - Мездра
Наркооп София АД - София
Пътстрой (Силистра) АД - Силистра
Черноморско злато АД - Поморие
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Важни обществени сектори ще загубят десетки милиони еврофинансиране заради лошо изпълнение на оперативните програми. 6 от 10 оперативни програми не са успели да постигнат заложените цели по част от приоритетите си към края на 2018 г. Така десетки милиони евро, заделени като резерв за добро управление по тях, ще бъдат загубени за съответните мерки и ще бъдат пренасочени към дейности с по-добро усвояване на средствата. Това ще оголи сфери като жп транспорта, управлението на трафика, борбата със свлачищата. Ще бъде засегнато и еврофинансирането на научните изследвания, както и програмата за развитие на селските райони. Всички оперативни програми това лято подлежат на задължителна оценка в ЕК за постигането на заложените междинни за програмния период цели, като програмите с неизпълнени показатели ще загубят 6% от финансирането на съответните приоритети, заложени като резерв. При особено слабо изпълнение е възможно и спиране на междинните плащания.

Източник: Сега

През 2018 г. изнесените български стоки са на стойност 56,030 млрд. лева, или с 2,6% повече спрямо 2017 година, а вносът възлиза на 62,875 млрд. лева, което е с 6,1% повече в сравнение с предходната година, съобщи Националният статистически институт (НСИ). Съпоставката на месечните данни за експорта между 2018 и 2017 г. показва, че най-голямо е увеличението през януари (14,6%), а най-голям спад е регистриран през февруари (5%). При импорта най-голям годишен ръст има през януари (19,3%), а най-голямо понижение през декември (8,6%). От предварителните данни на националната статистика в края на юли се разбира, че България намалява търговския си дефицит, след като през първите седем месеца на годината стокообменът отбеляза ръст на годишна база.

Източник: investor.bg

 
Дружества
Производство на прясно или замразено месо, без месо от домашни птици
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2017 г.
(хил. лв.)
  1   Месокомбинат Ловеч АД - Ловеч   146 728  
  2   Месокомбинат Русе АД - Русе   100 390  
  3   Тандем Попово ООД - Попово   21 117  
  4   Боримес ООД - Русе   20 065  
  5   Агрокомерс 98 ЕООД - Търговище   15 273  
  6   Надежда - М ООД - Бяла-Рс   15 139  
  7   Месокомбинат Свищов ООД - Свищов   15 064  
  8   Шенел Шабан Шабан ЕТ - Прилепци   14 096  
  9   Месфууд АД - Радиново   13 266  
  10   Интермес ООД - София   10 979  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 13.09.2019
  Обща стойност (BGN): 339 695.31  
Брой търгувани компании: 24
Premium 49 351.74
Standard 197 528.56
АДСИЦ 89 447.85
Структурирани 2 154.00
Облигации 1 213.16
Най-голяма промяна в цените
БТФ Expat Greece ASE UCITS ETF ФОНД - София 87.57 %
Албена АД - Оброчище -2.79 %
BaSE - Акции: 297.50
BaSE - АДСИЦ: 1 405.89

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

В България само 3,31% от боклука се изгаря, а в ЕС - близо 1/3, обясни министърът на екологията Нено Димов. Единствено 4 държави имали по-малък процент от България - Кипър, Малта, Гърция и Хърватия, а Латвия е със съотносим с нашия. В най-новото законодателство на ЕС са заложени амбициозни цели за 65% рециклиране на битовите отпадъци и ограничаване на тяхното депониране до 10%. Затова най-малко 25% от битовите отпадъци следва да бъдат изгаряни, подчерта Димов. От 2005 г. досега у нас са издадени 8 броя комплексни разрешителни за оползотворяване на RDF отпадъци. Страната ни изнася почти 10 пъти повече отпадъци, отколкото внася - 823 781 тона срещу 85 хил. тона.Извършва се периодичен ежегоден контрол на всички инсталации, които са получили разрешение, и са направени 45 проверки на тези 8 обекта. При ТЕЦ “Бобов дол” са наложени наказания за 92 хил. лв., на ТЕЦ “Сливен” - 22 хил. лв. Със 79 хил. лв. са глобени ТЕЦ “Брикел” и ТЕЦ “Република”. При проверката на ТЕЦ “Перник” е била отстранена всичката биомаса и слама, оставена на площадката за горене, и административната мярка е свалена.

Източник: 24 часа

На 16 септември (понеделник) 2019 г. Биовет Пещера официално отваря врати на новия завод за производство на фармацевтични продукти и фуражни добавки. Общият размер на инвестицията е 300 млв. лв., от които 200 млн. лв. са финансирани със заем по плана „Юнкер“ през 2018-а година. Производствените мощности разкриват над 200 нови работни места за висококвалифицирани работници и специалисти в сферата на биотехнологията, химията и инженерството. Този проект е част от стратегията на дружеството за растеж като фармацевтична компания, базирана в Европейския Съюз, оперираща на глобалните пазари. Успешното реализиране на тази инвестиция води до 50% увеличаване производственият и ферментационният капацитет на дружеството.

Източник: vesti.bg

След изграждането на многофункционалната зала “Арена”, Шумен ще има и нов стадион за близо 13 000 зрители и размери на спортния терен (68 на 105 м) по стандартите на ФИФА и УЕФА. Идейният проект за спортния комплекс, който ще се гради на мястото на рушащия се стадион “Панайот Волов”, беше представен пред шуменската общественост. За зала “Арена Шумен” с министерско постановление са дадени 8,5 млн. лв. За новото съоръжение сумата е между 12 и 14 млн. лв. Две от старите и опасни трибуни ще бъдат съборени и изградени отново. Северната ще се реновира, обясни арх.Калоян Колев от студио “АТЕК-ВД”. Предвидено е изграждане на обслужваща административно-офисна сграда с търговски помещения на партера. Настоящият колодрум ще се превърне в паркинг. Ще се обнови съществуващото тренировъчно игрище, към него ще има обслужващи постройки и тренировъчна зала. По бул. “С. Велики” към стадиона ще се изгради пешеходен надлез, който ще го свързва удобно с “Практикер” и строящите се до хипермаркета магазини.

Източник: Труд

Пловдивският апелативен съд потвърди наложените обезпечителни мерки върху повечето активи на фалиралото "Ремотекс - Раднево", които бяха поискани от бивши работници и кредитори, обединени в дружеството "Черпивир". Преди четири месеца с определение в тази посока излезе Старозагорският окръжен съд, но то беше обжалвано. Сегашното определение на втората инстанция е окончателно, което означава, че настоящият притежател на активите "Ремотекс М" няма да може да се разпорежда с тях и те да се озоват в друг собственик. Това е необходимо, тъй като основният съдебен спор се води именно около спорното прехвърляне чрез сложна серия от сделки на имущество на бившия ремонтен завод на "Мини Марица-изток" към друга компания. В момента тече и дело за отмяна на това прехвърляне.

Източник: Капитал

Общото събрание на "Централна кооперативна банка" АД реши да не разпределя дивидент за акционерите на дружеството. Печалбата за 2018 г., в размер на 33 770 258 лв., ще бъде внесена във фонд "Резервен". През 2019 г. основен акцент в дейността на ЦКБ ще бъде предоставянето на банкови услуги на населението - потребителски и ипотечни кредити, банкови карти и базираните на тях услуги, електронно банкиране и разплащателни услуги. В същото време банката ще продължи да обслужва и големи корпоративни клиенти и малки и средни предприятия и свързаните с тях програми за усвояване на средства от структурните фондове на Европейския съюз. Основен акционер на банката е "Химимпорт" АД, който пряко и чрез свързани лица, по смисъла на ЗППЦК, контролира над 75% от гласовете от общото събрание на акционерите на ЦКБ АД. Останалите книжа с право на глас са собственост на по-малки инвеститори.

Източник: Банкеръ       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Европейските пивовари и ЕК подписаха меморандум за хранителната информация в бирата

Бизнес организациите изразяват силна подкрепа за нова стратегия на ЕС за МСП

Намаляване на недостига на работна ръка чрез подобряване на съответствието на уменията и потребностите на пазара на труда

Относно: Проект на Наредба за условията и реда за създаване и поддържане на информационна база данни на работодателите за дуално обучение

Относно Проект на Наредбата за допълнение на Наредба № Н-18 (за касовите апарати)

БСК стартира проект по ОПРЧР за насърчаване на по-дългия трудов живот

Проведе се кръгла маса относно добрите чуждестранни практики за алтернативно решаване на спорове и мястото им в родната съдебната система


Предстоящи събития

1 октомври: Двустранни бизнес срещи по време на Marketplace Austria Food 2019

2 октомври: Семинар „Управление на опасни вещества в индустрията – връзка между законодателството по химикали и здраве и безопасност при работа“

9-10 октомври: Двустранни срещи по време на световното изложение за медицински и ароматни растения MAP Expo, Холандия

10-12 октомври: Изложение на младежкото техническо творчество (Г. Оряховица)

18 октомври: „Leading HR Transformation“

22 октомври: Robotics Strategy Forum 2019

6-9 ноември: Mеждународно специализирано изложение „МЕСОМАНИЯ 2019“


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в курсовете, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 3 - 28 септември 2019, съботно-неделен
CCNA 4 - 28 септември 2019, съботно-неделен
CCNA 1 - 5 октомври 2019, съботно-неделен
ССNА Security - 5 октомври 2019, съботно-неделен


Обучение по MS Office

Предстои.

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Европейският съюз (ЕС) трябва да създаде единни правила за виртуалните валути, които в момента до голяма степен са нерегулирани в блока. Целта на този ход е да се вземат мерки срещу рисковете, произтичащи от криптовалутата на Facebook – Libra, обяви френският финансов министър Бруно Льо Мер. 28-те страни членки на ЕС нямат специални разпоредби относно криптовалутите, които досега не бяха смятани за особен проблем, защото само малка част от биткойните или другите дигитални валути са конвертируеми в евро. Но плановете, които американската социална мрежа Facebook обяви през юни, за пускането на нейна собствено дигитална валута под името Libra, която е за плащания между нейните стотици милиони потребители в Европа и по целия свят, предизвикаха преосмисляне на подхода. Liba може да донесе риск на потребителите, финансовата стабилност и дори на „суверенитета на европейските страни“, коментира Льо Мер пред репортери по време на среща на финансовите министри на ЕС в Хелзинки. Той повтори своите призиви за блокиране на Libra в Европа и призова за създаването на „обща рамка“ за дигиталните валути на ниво Европейски съюз.

Източник: Reuters

Америка

В петък компаниите Amazon, Apple, Facebook и Google получиха писма от Антимонополната правна подкомисия на Конгреса на САЩ, чрез които комисията изисква вътрешни документи и съобщения относно използването на пазарната позиция на американските технологични гиганти. Председателят на правната подкомисия на Конгреса Дейвид Цицилин определи този ход като "важен момент" в усилията да се определи дали компаниите злоупотребяват с господстващо пазарно положение. Той добави, че очаква фирмите да предоставят информация на подкомисията, "за да гарантират, че Интернет е инструмент за възможност за всички, а не само за няколко избрани играчи". Наскоро генералният прокурор на Тексас Кен Пакстън обяви, че 50 генерални прокурори от почти всички щати ще започнат съвместно антитръстово разследване на компанията Google. Това стана само дни, след като генералният прокурор на Ню Йорк Летиция Джеймс пък обяви, че ще започне мащабно антимонополно разследване на Facebook с помощта на още осем свои щатски колеги.

Източник: Bloomberg

Азия

Лондонската фондова борса (LSE) официално отхвърли предложението за поглъщане от страна Хонконгската борса (HKEX). Според ръководството на LSE в офертата, на стойност 32 млрд. паунда, има „основни недостатъци“. Бордът на 300-годишната британска борса, която в момента работи по собствена сделка за закупуване на доставчика на данни Refinitiv на стойност 27 млрд. долара, обяви, че в офертата на HKEX има проблеми в „стратегията, доставчиците, формата на разглеждане и стойността“. „LSE остава ангажирана и продължава да отбелязва добър напредък по отношение на предложението си да придобие Refinitiv“, казва компанията в свое изявление. HKEX заяви, че поглъщането ще се случи, само ако LSE прекрати сделката си с Refinitiv и че може да стане враждебно, ако Бордът не се съгласи. Акциите на LSE се повишиха с 1.6% след обявяването на информацията. В сряда книжата на компанията скочиха с 16% заради обявлението, че HKEX иска да създаде англо-азиатски борсов гигант. Но после акциите поевтиняха, тъй като анализаторите смятат, че за LSE сделката за Refinitiv е много по привлекателна.

Източник: Bloomberg

 
Индекси на фондови борси
13.09.2019
Dow Jones Industrial
27 219.52 (37.07)
Nasdaq Composite
8 176.71 (-17.75)
Стокови борси
13.09.2019
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)59.74
Heating oil ($US/gal.)2.0200
Natural gas ($US/mmbtu)2.6600
Unleaded gas ($US/gal.)1.6800
Gold ($US/Troy Oz.)1 511.90
Silver ($US/Troy Oz.)17.94
Platinum ($US/Troy Oz.)955.10
Hogs (cents/lb.)68.70
Live cattle (cents/lb.)104.35

       Опознай България

Пещера Леденика

Първите си посетители пещера Леденика приема през 1961 г., а през 1962 г. е обявена за природна забележителност. Пещерата Леденика се намира в северозападния – Стрешерски дял на Врачанската планина, на 16 км от Враца. Пещерата е дълга близо 300 метра. Тя разполага с 10 зали богато украсени със сталактити, сталагмити, сталактони, скални образувания и водопади. Природният обект е основна национална туристическа дестинация. Това е и най-често посещаваната пещера в България. Най-високата част на пещерата носи наименованието Седмото небе и е наистина впечатляващо със своите форми. Температурата в пещерата варира от –7º С до –15º С, до 8º С във вътрешността. Влажността на въздуха е 92 %. Животинският свят е беден - прилепи, пещерни бръмбари, мокрици, паячета. Единствено тук може да се види насекомото “Леденикус” или “Светломразец”. От растителният свят се срещат лишеи и мъхове, които са слабо развити.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 16.09.2019
Българска версия: 30001, Английска версия: 2905

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2019. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  

Август 2020
 ПВСЧПСН
31     12
323456789
3310111213141516
3417181920212223
3524252627282930
3631      

Септември 2020
 ПВСЧПСН
36 123456
3778910111213
3814151617181920
3921222324252627
40282930    


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999