Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 09 май 2019 г., брой 4948
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(09.05.2019)
  EUR   1.95583  
GBP   2.27171
USD   1.74597
CHF   1.71459
EUR/USD   1.1202*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.05   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Болкан Актив Асистанс АД ЕАД - София
Болкан солар АД - София
Брамас 96 АД - Шумен
Българска компания за текстил АД - София
Българска роза АД - Карлово
Валстонд АД - Габрово
Енергоремонт Пловдив АД - Пловдив
Инкомс-Инструменти и механика АД - София
Калабак 2000 АД - Първомай - Бл
Примагаз АД - Варна
ТЕЦ Хасково 2 АД - Хасково
Тонзос 95 АД - Ямбол
Тракия Гарант АД - Пловдив
Тракция АД - Самуил
Транс юг АД - Петрич
Фидуция АД - София
Хидроенергоремонт АД - Пловдив
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

България е в топ три на страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) по очакван икономически ръст за годината, като прогнозите на УниКредит са страната да завърши 2019 с 3,3% увеличение на БВП до 58.4 млрд. евро. Регионът като цяло ще запази темпове на растеж на икономиката над глобалните нива като освен България, още 5 страни ще постигнат увеличение от над 3,2% годишно на брутния си вътрешен продукт. Това са Полша, Унгария, Словакия, Сърбия и Словения. През следващата, 2020 г., забавянето на глобално ниво ще даде отражение и върху региона и растежът ще се забави. Ръстът на икономиката на България и останалите страни от региона се дължи в голяма степен на повишеното вътрешно търсене, подкрепено и от нарастващите доходи на населението.

Източник: investor.bg

България е сред 28-те членки на ЕС, в които има регистриран ръст в продажбата на хибридни автомобили, показват данни от анализ на Евростат и Асоциацията на производителите на автомобили /АСЕА/ за 2018 г. През 2018 година у нас са били продадени около 2 100 автомобила с алтернативно задвижване при продадени 1 300 бройки през 2017 г., което е ръст от почти 60 на сто. Като цяло в ЕС са били продадени около 2 милиона леки коли, класифицирани като електрически автомобили или хибридни електрически автомобили, които могат да бъдат задвижвани в комбинация с бензинов или дизелов двигател плюс електричество. У нас по последни данни се движат около 800 изцяло електрически коли и над 2 000 хибрида. В момента на пазара у нас 18 различни марки предлагат автомобили с алтернативно задвижване, като цените им варират между 60 000 и 80 000 лева.

Източник: 24 часа

 
Концесии

Дружеството „Биоминерал” ООД е новият концесионер на находищата „Ябланица” и „Нановица“, от които се добиват скалнооблицовъчни материали – варовици. Това реши правителството, одобрявайки поисканата от предишния концесионер промяна. Находище „Ябланица“ се намира на територията на едноименната община, област Ловеч, а находище „Нановица“ се намира в същата област, в община Тетевен. Двете концесии са предоставени през август 2007 г. на „Седимент приват“ АД за 25 години. Правата и задълженията по предоставените концесии се прехвърлят изцяло на „Биоминерал“ ООД, гр. Ябланица. С 5 години ще бъде удължен срокът на концесионния договор за добив на оловно-цинкови руди от находище „Джурково“, Пловдивска област. Промяната е по искане на концесионера.

Източник: 24 часа

Дружества
Производство на промишлено хладилно и вентилационно оборудване
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2017 г.
(хил. лв.)
  1   Атаро Клима ЕООД - Пловдив   69 812  
  2   Либхер Транспортейшън Системс Марица ЕООД - Радиново   65 510  
  3   Магнум 7 ООД - София   23 396  
  4   Силпа ООД - Лом   17 739  
  5   Тангра АВ ООД - София   14 377  
  6   Топлик ЕООД - Ботевград   6 623  
  7   Дамвент ООД - Бургас   4 936  
  8   Стенли Фриго ЕООД - Пловдив   4 278  
  9   Аскания Кастинг ООД - Етрополе   3 640  
  10   Петромет ООД - Пловдив   3 346  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 08.05.2019
  Обща стойност (BGN): 77 523.86  
Брой търгувани компании: 24
Premium 22 431.48
Standard 41 202.66
АДСИЦ 13 839.73
Структурирани 50.00
Най-голяма промяна в цените
Ексклузив Пропърти АДСИЦ - София 35.14 %
Българска фондова борса АД - София -2.00 %
BaSE - Акции: 1 478.56
BaSE - АДСИЦ: 525.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Сделката за продажбата на “Телеком Албания” на българския бизнесмен Спас Русев и предприемача Елвин Гури вече е финализирана за 50 млн. евро, съобщиха от OTE Group - досегашен собственик. В края на миналата година Спас Русев и Елвин Гури спечелиха търга с компанията си “Албания Телеком Инвест” в конкуренция от трима кандидати.“Телеком Албания” ще се управлява от българин - Емил Георгакиев. Досега той бе технически директор на “Виваком”. Георгакиев е заявил, че ще пусне нови продукти и услуги, за да стане най-добрият оператор на пазара.

Източник: 24 часа

Център за обучение на персонала в Русе откри фирмата за производство на интериорно обзавеждане на автомобили "Бадер България Мениджмънт" ЕООД. Така се поставя началото на една дългосрочна инвестиция с перспектива за разкриване на 500 нови работни места в крайдунавския град. Високо качество на продукцията, екологично производство, устойчиво развитие, прилагане на иновативни технологии и приципи, дългосрочно партньорство с клиенти и доставчици - тези аспекти от дейността на фирмата определи като ключови за развитието на "Бадер" управителят й Сава Чорбаджиев. Компанията е утвърдена марка за качество, един от най-старите и авторитетни производители на автомобилен интериор в света. "Бадер" планира за първи път инвестиция в България и избра Русе за център на разширението си към Югоизточна Европа. До края на 2019 г. ще обособи фабрика за кожени тапицерии за автомобилни седалки, която ще извършва производство без замърсяване и вредни емисии.

Източник: Банкеръ

"Нова Броудкастинг Груп" се разделя със Силва Зурлева, съобщиха от компанията без да посочват причини за освобождаването на дългогодишния член на борда на директорите. Професионалната биография на Зурлева е свързана предимно с Нова телевизия, на чието управление посвещава близо 20 години. В началото на април телевизията стана собственост на братята Кирил и Георги Домусчиеви. В момента тя се управлява оперативно от Георги Домусчиев, а наскоро за шеф на новините беше назначена Миляна Велева, дългогодишен ръководен кадър на ТВ7 и Канал 3.

Източник: Сега

Печалба от 12.6 млн. лв. отчита "Летище София" за изминалата 2018 г., което е с 10.8% повече спрямо година по-рано. За предходната година приходите на дружеството са общо 168 млн. лв., което е с 20.9 млн. лв., или с 14.2%, повече от тези за 2017 г. Основният ръст на приходите на летището идва от т.нар. приходи от продажби – 109.4 млн. лв., които се увеличават с 15.6%. Останалите 58.8 млн. лв. се водят приходи от финансирания. Това на практика са разходите на летищния оператор, които следва да бъдат покрити от летищните такси на аерогарата, като таксите се водят разходоориентирани, т.е. летището може само да покрива нуждите за своята дейност, но не и да трупа печалба по това направление. Реално отчетените такси за изминалата година са в размер на 106 млн. лв. От тях най-сериозната част (37.9 млн. лв.) са за такса сигурност, от такса кацане са 33.4 млн. лв., а от такса пътник – 30 млн. лв.

Източник: Капитал

Повече от четири години след като лицензът на КТБ бе отнет и гарантираните вложители получиха парите си, започва частично връщане и на негарантирани влогове на вложители във фалиралата банка. Изплащането на сумите, включени в първата частична сметка за разпределение, стартира от 9 май, чрез клоновата мрежа на УниКредит Булбанк. За извършените операции Булбанк ще начислява такси и комисиони, дължими от лицата, получаващи средствата. Общата сума, която се разпределя, е 570 млн. лв. Тя бе одобрена от Фонда за гарантиране на влоговете още през февруари 2017 г. Тогава в Търговския регистър бе публикуван списъкът с кредиторите и конкретните суми. Обжалване от страна на недоволни от разпределените средства кредитори блокира изплащането им. Поправки в Закона за банковата несъстоятелност от април тази година отвориха пътя за превеждането на парите въпреки обжалванията. За разпределяне са одобрени малко над 533 млн. лв., от които 418 млн. лв. отиват във Фонда за гарантиране на влоговете. Фондът е най-големият кредитор, изплатил защитени влогове за 3.7 млрд. лв. Други 38.8 млн. лв. са заделени за по-нататъшно връщане след приключване на множеството дела, които в момента се водят.

Източник: Сега       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

До участниците в инициативата на БСК за съдебен иск срещу Наредба Н-18

Новият посланик на България в Мароко посети БСК

Д. Бранков пред БНР: Искаме реално въвеждане на принципа „замърсителят плаща“

Грози ли ни санкция за неизпълнение на процедурите за битови отпадъци?

ПУБЛИЧНА ПОКАНА, Предмет: „Доставка и монтаж на оборудване за платформата SWAN за повторна употреба на отпадъците” Срок: 13 май!


Предстоящи събития

9 май: Сътрудничество между Великобритания и България в космическата сфера

14-17 май: Семинар “Осигуряване на качеството и безопасността на храни, напитки и фуражи“

15 май: Специализиран тренинг за насърчаване на женското предприемачество

16 май: Форум "Business & Finance 4.0"

22 май: Форум „Взаимодействие между бизнеса и образованието в Област Добрич“

20 юни: Двустранни бизнес срещи по време на E2tech4Cities, 20 юни 2019г., Брюксел

21.06.2019: Конференция "Бизнесът и регионите"

28 юни: 20 години Българска национална асоциация „Етерични масла, парфюмерия и козметика“


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в курсовете, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 3 - 11 май 2019, съботно-неделен 
CCNA 1 - 01 юни 2019, съботно-неделен
CCNA 2 - 08 юни 2019, съботно-неделен
ССNА TShoot - 20 април 2019, съботно-неделен

Обучение по MS Office

Предстои.

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Ръстът на икономиката на Европейския съюз (ЕС) и еврозоната ще продължи и през следващите години, но темповете ще са умерени заради забавянето в търговията и напрежението между САЩ и Китай. Такива са очакванията на Европейската комисия (ЕК) в пролетната икономическа прогноза. Комисията понижи леко очакванията си за ръста на брутния вътрешен продукт (БВП) в ЕС от 1.5% на 1.4% за 2019 г. и от 1.7% на 1.6% за догодина. БВП на еврозоната също ще се понижи леко – от 1.3% до 1.2% през 2019 г. и от 1.6% до 1.5% през 2020 г. От комисията отчитат, че условията на пазара на труда ще продължат да се подобряват въпреки забавянето на растежа към края на 2018 г. През март т.г. безработицата е достигнала най-ниското си ниво от 2000 г. насам – 6.4%. През следващите две години се очаква темпът на нарастване на заетостта да се забави заради по-умерения темп на икономически растеж и затихването на ефекта от фискалните мерки в някои страни от ЕС. Въпреки това нивото на безработица се очаква да падне до 6.2% през 2020 г. Очаква се инфлацията в ЕС да спадне до 1.6% тази година, преди да се повиши до 1.7% през 2020 г. Общата инфлация в еврозоната се е понижила от 1.9% през последното тримесечие на 2018 г. до 1.4% през първото тримесечие на тази година поради по-ниските увеличения на цените на електроенергията.

Америка

Доналд Тръмп се защити след публикацията във в. New York Times, според която в годините от 1985 до 1994 г. основният му бизнес е на загуба от общо над 1 млрд. долара, пише Reuters. Американският държавен глава обясни, че като строител на недвижими имоти е бил частично освободен от данъци. В материала си, публикуван във вторник, New York Times разкрива как основният бизнес на Тръмп с казина, хотели и жилищни сгради е отчел загуба в размер 1.17 млрд. долара за десетилетие, позволявайки на бизнесмена да избегне плащането на данъци върху доходите за 8 от всичките 10 години. През въпросния период (1985-1994 г.) Тръмп обяснява, че е имал право на големи данъчни облекчения заради амортизация и много „непарични“ загуби. Американският държавен глава добавя, че публикацията в New York Times е на база „много стара информация“.

Източник: Reuters

Азия

Президентът на Иран Хасан Рохани обяви, че страната ще поднови производството на високообогатен уран, ако държавите по ядреното споразумение от 2015 г. не защитят банковия и петролния му сектор от санкциите на САЩ. Израел реагира остро на заплахите на Техеран, а Франция заяви, че ако Иран не изпълнява ангажиментите си по споразумението, ще се повдигне въпросът за задействане на механизъм, който може да доведе до санкции. От своя страна Китай обяви, че всички страни са отговорни за спазване на договореностите. Засега няма реакция от САЩ, но такава най-вероятно ще има съвсем скоро. В неделя обаче Вашингтон обяви, че изпраща самолетоносач и бомбардировачи Б-52 в Персийския залив заради "ескалация на дейностите на Иран, който готви предстоящи нападения" срещу американските сили в региона.

Източник: Bloomberg

 
Индекси на фондови борси
08.05.2019
Dow Jones Industrial
25 967.33 (2.24)
Nasdaq Composite
7 943.32 (-20.44)
Стокови борси
08.05.2019
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)61.61
Heating oil ($US/gal.)2.0500
Natural gas ($US/mmbtu)2.6000
Unleaded gas ($US/gal.)1.9600
Gold ($US/Troy Oz.)1 282.70
Silver ($US/Troy Oz.)14.84
Platinum ($US/Troy Oz.)863.30
Hogs (cents/lb.)88.55
Live cattle (cents/lb.)111.08

       Опознай България

Ден на Европа

9 май е един от европейските символи, които са част от образа на Европейския съюз наред със синьото знаме, химна и мотото на Европа: Единни в многообразието. На тази дата през 1950 г.е направена първата стъпка към обединяването на европейските усилия в инициативата, която в днешни дни е прераснала в Европейски съюз. На този ден в Париж френският външен министър Робер Шуман прочита пред международните медии декларация, с която призовава Франция, Германия и другите европейски страни да обединят производството си на въглища и стомана. Предложението на Франция се приема с готовност от Германия, Италия, Холандия, Белгия и Люксембург и през април 1951 г. те подписват договора, с който се учредява първата Европейска общност – Европейската общност за въглищата и стоманата. През 1985 г. Срещата на върха в Милано обявява 9 май за Ден на Европа.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 09.05.2019
Българска версия: 29562, Английска версия: 2896

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2019. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999