Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 29 октомври 2009 г., брой 2564
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Валутни курсове
(29.10.2009)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.15947
USD/BGN   1.32285
CHF/BGN   1.29448
EUR/USD   1.4785*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.10   1.46%  

Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост

Онлайн резервация на хотел в България
Хотел Елит - Девин
Специални оферти за студентския празник и Коледните празници
Хотел Елит - Девин
OK-Booking. com участва в конкурсa БГ сайт 2009
Гласуване на публиката
Резервирай онлайн
своя хотел в България
0700 11881


Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comWEB-портал
на българските одиториНякой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!Общи събрания днес
  Алба-Виа АД - София
Институт по целулоза и хартия АД - София
Месокомбинат Разград АД - Разград
УСМ - Бургас АД - Бургас
Месокомбинат Разград 1937 АД - Разград
Гомапласт АД - София
Горубсо Златоград АД - Златоград
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Шест пъти по малко сделки за наемане на офис площи са сключени през третото тримесечие на годината в сравнение със същия период на миналата година, показва проучване на "Фортън", представител на международната компания "Кушман и Уейкфилд" за България.  Отдадените под наем нови офис площи за този период са 10 700 кв.м при 65 000. кв.м през същия период на миналата година. Наемните нива падат заради многото нови проекти, които ще излязат на пазара през следващата година - около 234 хил. кв.м офиси в осем бизнес центъра в София. Средните наеми в столицата за качествени офиси са намалели до 14 евро/кв.м в сравнение с година по-рано, когато се отдаваха средно за 19 евро/кв.м. Увеличават се и незаетите площи, които достигат 14.5% за модерните офиси, сочи проучването на "Фортън". Близо 22 хил. кв.м нови офис площи са излезли на пазара през третото тримесечие на годината.

Източник: Дневник

Близкия изток: търговски перспективи и предизвикателства
Теодора Каменова

Икономическата криза и опасността от нейното задълбочаване налагат търсенето на нови възможности за подобряване на икономическите показатели на България. Отрицателното търговско салдо на страната е един от най-очевидните проблеми, с които нашата икономика трябва да се бори, особено в дългосрочен план. Застоят на Европа, която е един от най-важните търговски региони за България, несъмнено оказва влияние на възможностите на страната да се измъкне от рецесията и да върви по-уверено към постигане на положителни макроикономически показатели.. В този смисъл необходимостта да се обърне поглед към перспективите, които предлага Близкия изток е съвсем логична, но неразработена от българското правителство политика. Има ли причини за недотам ползотворните търговски отношения и може ли региона да се окаже лекарство за съживяването на българския износ?    Пълен текст на анализа
Коментари по представените материали, можете да изпращате на адрес: bic@bia-bg.com

Приватизация

На 4 ноември 2009г. стартира 22-ят централизиран публичен търг, който ще се проведе на “Българска фондова борса-София” АД.  В рамките на търга Агенция за приватизация ще предложи за продажба пакети от дружества като: “Свободна безмитна зона - Бургас” АД; “Свободна зона - Пловдив” АД; “Балканкар-Руен” АД; “Калиакра Хотелс” АД и др.  57 от дружествата ще се предлагат срещу непарични платежни средства, а 4 – срещу парични платежни средства.  За едно дружество се предвижда комбинирано плащане (срещу пари и непарични платежни средства). 

Източник: Агенция за приватизация

Концесии

Медодобивната компания "Елаците-мед" получи поредното разрешение за проучване на площта "Селски връх", съобщиха от Министерския съвет. През следващите три години дружеството ще търси възможностите за добив на метални полезни изкопаеми. Теренът за проучване е разположен върху 14.250 кв. км в землището на общините Макреш и Белоградчик. За целия период на разрешителното се очаква дружеството да вложи в геологопроучвателни дейности около 358 хил. лв. В момента "Елаците-мед" има сключен концесионен договор за добив на мед в находище Елаците. Компанията ще изземва медни и златни руди продължение на 22 години, считано от 1999 г., по данни на Националния концесионен регистър. Освен това дружеството има разрешение за проучване на метални порезни изкопаеми в площ "Елаците-Пирона" за срок от три години.

Източник: Дневник

Министерският съвет одобри промени в концесионните договори за добив на минерална вода, сключени с 14 дружества, за да се приведат документите в съответствие с влезлите в сила през м. юни промени в Закона за водите. Променените договори са със следните концесионери: 1. Мавър - 2000 ЕООД - каптаж Чобан чешма на находище Хисар; 2. Атлантик Дивайн ЕАД – сондаж номер 3 на находище Девин; 3. Хисар 21 век ООД - каптаж Банчето на находище Хисар; 4. Фърст Файнейшъл АД - сондаж номер 5 от находище Брацигово; 5. Девин АД – сондаж номер 5 на находище Девин; 6. Албена АД – малмовалажснски водоносен хоризонт на територията на к.k. Албена; 7. Куадрант Бевъриджис АД - находище Белово; 8. Акварекс-В АД – сондаж номер 5 Горски пункт на находище Велинград-Чепино; 9. Аквавит-Д и Д ООД – сондаж номер Л-2 от находище Шипково; 10. Лесопласт ООД – сондаж номер Сн-Л-51А от находище Вонеща вода; 11. Булминвекс-ГБ ЕООД – сондаж номер 3 на находище Горна баня; 12. Интерхотел Сандански - България АД – сондаж номер С-1 на находище Сандански; 13. Кока-Кола Хеленик Ботълинг Къмпани България АД – сондаж номер 1 – Боаза от находище Търговище-Боаза; 14. Агрокомерс АД – сондаж номер 13хг на находище Долна баня.

Източник: Министерски съвет

Дружества
Производство на етерични масла
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2008 г.
(хил. лв.)
  1   Интермед 1 ЕООД - София   7 195  
  2   Българска роза АД - Карлово   6 416  
  3   Еньо Бончев Продакшън ООД - София   5 315  
  4   Биоланд - България ЕООД - Пловдив   3 169  
  5   Натюрбейс АД - Хрищени   1 635  
  6   Булаттарс Продакшън Къмпани ООД - София   1 430  
  7   Лавенда ООД - Средец - Бс   759  
  8   Розабул ООД - Пловдив   696  
  9   Българска роза Пловдив АД - Пловдив   545  
  10   Екомаат ООД - Мирково   437  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 27.10.2009
  Обща стойност (BGN): 1 455 962.04  
Брой търгувани компании: 100
Официални пазари: 301 065.01
Свободен пазар: 488 264.73
Облигации: 38 303.58
Най-голяма промяна в цените
Трансстрой-Бургас АД - Бургас 116.48 %
Светлина АД - Сливен -60.00 %

Регулирана информация
4VI (VIPOM) Випом АД - Видин
4KP (KMM) КММ АД - Шумен

  БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

Германската енергийна компания RWE се оттегли официално от участие в проекта за АЕЦ Белене. Българският енергиен холдинг получи писмено уведомление за това решение, съобщи изпълнителният директор на холдинга Галина Тошева. RWE беше избрана за стратегически инвеститор след конкурс през декември 2008 г., който да финансира 49% от АЕЦ Белене.   Като мотив за отказа от RWE са изтъкнали финансово-икономическата криза в световен мащаб и липсата на финансово структуриране на проекта. Друга причина е, че все още окончателният договор с изпълнителя Атомстройекспорт не е сключен. Отказът на RWE от АЕЦ Белене ще доведе до забавяне на реализацията на проекта с поне година и половина. Причината е, че тепърва ще трябва да се избира нов консултант на нов конкурс за стратегически инвеститор. Подготовката ще отнеме около 2 месеца, след това ще са нужни още 2-3 месеца, за да бъде изработена процедура за избор на инвеститор и за представянето на нова визия за финансовото преструктуриране на проекта.

Източник: Пари

"Бутилираща компания Горна баня" е продадена за близо 25 млн. евро на арменците Гагик и Джаваир Царукян. Единият от бившите собственици на фирмата Евгени Горанов потвърди за сделката, станала в края на миналата седмица. Продадената компания е по-голямата от двете софийски фирми, които продават вода с едноименната марка. Сумата на сделката изглежда голяма, но от нея около 20 млн. евро ще отидат за изплащане на различни задължения, каза Горанов. По думите им компанията има дългосрочни дългове за 12 млн. евро към банки, още 4 млн. евро са краткосрочните. Отделно трябва да се погасят около 3.5 млн. евро на английски инвестиционен фонд. Един милион евро пък са депозирани в гаранционен фонд за евентуални допълнителни плащания, в който ще стоят до 30 март, обясни Горанов. Финансовият отчет на дружеството показва, че през 2008 г. общите приходи на компанията са над 36 млн. лв. Посочените задължения са краткосрочните за 14.9 млн. лв. и дългосрочните - 9.6 млн. лв., показва отчетът.

Източник: Дневник

Комисията за защита на конкуренцията глоби със 154 хил. лв. компанията Ел Ем Импекс за това, че през декември 2008 г. е купила мажоритарния пакет акции в Общинска застрахователна компания АД (ОЗК), без да уведоми за това антимонополния орган. Ел Ем Импекс купи 65.55% от капитала на Общинска застрахователна компания след участие в търг с явно наддаване. 

Източник: Пари

Джон Холоус, който преди седмица беше избран за член на Надзорния съвет на СиБанк, получи одобрение от Комисията за финансов надзор да влезе и в Надзорния съвет на ЗАД ДЗИ. На практика Холоус поема в България постовете, които до момента изпълняваше Ян Ванхевел, който от началото на септември стана председател на Изпълнителния комитет и главен изпълнителен директор на КВС Group.

Източник: Insurance.bg

Нетна загуба в размер на 4 хил. лв. отчита към деветмесечието производителят на козметика Лавена АД. За същия период на миналата година дружеството е било на загуба с 63 хил. лв., което показва стопяване на негативния резултат. Това се дължи на ръста от 14.9% в продажбите, който към 30 септември възлиза на 1.901 млн. лв. За същия период на предходната година приходите от дейността възлизат на 1.654 млн. лв. Делът на етеричните масла е 28% от общата реализация на продукцията, като приходите от продажбата им бележат 11% ръст до 50 хил. лв.

Източник: Дарик радио       Българска Стопанска Камара
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
Срок за реакция: Тема:
30 октомври Предстои промяна на Кодекса на труда относно агенциите за временна заетост
30 октомври Проект на ЗИД на Закона за опазване на околната среда, внесен от МС
30 октомври Разработва се нова Наредба за обучение и инструктаж на работещите по безопасност и здраве при работа
30 ноември БСК се обръща към браншовите организации и фирмите за информация във връзка с таксата за битови отпадъци
11 декември Проект за промяна на БДС 12 "Българско кисело мляко"
31 декември Проект на европейска директива относно емисиите от промишлеността
31 декември Предложения за промени в социално-осигурителното законодателство

Очакваме вашите позиции, мнения и предложения!


Външноикономическо сътрудничество


Enterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в светаПредстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИ

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Ръководството на БСК се срещна с парламентарните секретари на държавни институции

Становище на БСК относно проекта на Закон за агенциите за временна заетост

Промените в Закона за местните данъци и такси дискриминират бизнеса", се казва в становище на БСК

СТАНОВИЩЕ НА БСК ПО ПРЕДЛАГАНИТЕ ПРОМЕНИ В ДАНЪЧНОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО

БСК провежда обучение и тестване на европейски продукт за сертифициране по ЗБУТ

Послания на BUSINESSEUROPE по повод предстоящата среща на високо ниво по промени в климата в Копенхаген

БСК напомня: 30 ноември т.г.е срокът за подаване на заявления от фирмите, желаещи да заплащат такса битови отпадъци според количеството за имоти на територията на Столична община

Стартира проектът LUDUS. БСК кани своите членове да се включат в проекта.


Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение към БСК
e вече Майкрософт ИТ академия.

Можете да се обучавате онлайн за операционната система Windows и офис пакета MS Office и да получите сертификат от Майкрософт за завършен курс!


Курс за обучение за системни администратори за WEB, Host и Mail сървъри под Linux
Регионална Cisco академия
CCNP – 7 сем. - 24 октомври,
съботно-неделен
CCNA – 4 сем. - ноември 2009, съботно-неделен
Начинаещи
MS Access - 26.10-30.10.2009, 15:00-18:00
MS Windows- 02.11-06.11.2009, 12:30-15:00

Напреднали
MS PowerPoint - 02.11-06.11.2009, 15:00-18:00
MS Access - 09.11-13.11.2009, 15:00-18:00
MS Word - 16.11-20.11.2009, 15:00-18:00

За повече информация:
http://educentre.bia-bg.com/
teobor@bia-bg.com, drago@bia-bg.com
или на тел. 981 03 26

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година и e лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация по професии. Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 35 професии в над 60 специалности. Центърът за професионално обучение се Сертифицира по EN ISO 9001:2000.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионално обучение и квалификация;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване на проекти по различни програми по заявка;
Семинари по актуални теми;
Консултации за разкриване на дейности за професионално обучение; Здравословни и безопасни условия на труд.

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: galia@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Френският президент Никола Саркози обеща 1.65 млрд. евро помощ за селското стопанство в страната. „Няма да позволя нашето селско стопанство да бъде пометено от кризата”, заяви той. Саркози отбеляза, че цените на селскостопанските продукти са намалели с 20% през последната година, а в магазините само с 1%. „Това е недопустимо. Тази дупка поставя производството ни на храна в опасност”, заключи френският президент. От помощния пакет 650 млн. евро идват директно от държавата, а останалите 1 млрд. евро ще се отпуснат под формата на заеми с по-ниска лихва.

Източник: EUObserver.com

Америка

„Царят на плащанията” в администрацията на Барак Обама, Кенет Файнбърг, увеличи основните заплати в американските компании под негов надзор. Основната заплата вече е средно с 14% по-висока и е 437 896 долара годишно. На практика 89 от общо 136 служители, които са под надзора на Файнбърг, са с по-голяма заплата. За 13 от 21 служители на Citigroup заплатата е увеличена над два пъти. Увеличението на основните заплати се прави с цел да се компенсира намаляването на премиите за дълъг период, което Файнбърг планира да направи.

Източник: Ройтерс

Азия

Taiwan Semiconductor Manufacturing Ко обяви най-високата си печалба от четири тримесечия, след като възстановяването на световната икономика повиши търсенето от страна на клиентите. През третото тримесечие нетните приходи са малко променена до 939 млн. долара спрямо година по-рано. За компанията, барометър в индустрията тъй като произвежда чипове за всичко от мобилни телефони до медицинско оборудване, се присъединява към United Microelectronics Corp. в отчитането на по-добри приходи. 78-годишният президент Морис Чанг заяви този месец, че световната икономика ще се върне до нивата от 2008 г. най-късно до 2011 г.

Източник: Блумберг

 
Индекси на фондови борси
28.10.2009
Dow Jones Industrial
9 762.69 (-119.48)
Nasdaq Composite
2 059.61 (-56.48)
?>
Стокови борси
28.10.2009
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)77.46
Heating oil ($US/gal.)2.0200
Natural gas ($US/mmbtu)5.0700
Unleaded gas ($US/gal.)1.9900
Gold ($US/Troy Oz.)1 030.50
Silver ($US/Troy Oz.)16.24
Platinum ($US/Troy Oz.)1 306.90
Hogs (cents/lb.)55.95
Pork bellies (cents/lb.)89.00
Live cattle (cents/lb.)86.90


SEO услуги, Интернет маркетинг, управление на онлайн репутацията

       Опознай България

Връх Вихрен

Връх Вихрен се намира в северната част на Пирин, между дълбоките долини на Бъндерица и Влахинска река. Той е най-величественият връх в планината. Висок е 2914 м и е втори по височина в България след Мусала и четвърти на Балканския полуостров. Според митологията тук е живял върховният старославянски бог Перун. Характерно за него е, че има подчертан алпийски характер, изразяващ се в остри и непристъпни върхове, скални гребени, красиви циркусни езера, скални прагове, морени. Алпийският му вид е резултат от планинското заледяване през ледниковата епоха.Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 29.10.2009
Българска версия: 23645, Английска версия: 3326

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2009. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999