Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 30 ноември 2016 г., брой 4356
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(30.11.2016)
  EUR   1.95583  
GBP   2.30600
USD   1.84931
CHF   1.81904
EUR/USD   1.0576*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.11   0 %  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comWEB-портал
на българските одитори
Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Алианц България ЗАД АД - София
Ахрида АД - Кърджали
Вулкан цимент АД - Димитровград
Електрометал ЕООД - София
Елис 2005 ЕООД - София
Метахим импекс АД - София
Мехтранскомерс АД - Бургас
Принтек България ЕАД - София
Релакс Пропърти ЕАД - Пещера
Си инвестмънт АД - Пловдив
Строител Интест АД - София
Финанс Секюрити Груп АД - София
Холдинг Нов век АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

77% от работодателите не могат да си намерят специалисти с необходимата квалификация и умения, сочи изследване на агенцията за насърчаване на малките и средни предприятия, представено от ръководителя на Националния център за оценка на компетенциите към БСК Томчо Томов. Има няколко основни причини за липсата на специалисти. Първата група причини са проблеми с технологичните умения и познанията за бизнес процеси. Има и физическа липса на кандидати за определени позиции. Някои градове като Пловдив, Варна и Стара Загора вече имат огромен проблем с намирането на хора, тоест проблемът е и с количеството, а не само с качеството. Друга причина за липсата на подходящи кадри са проблеми с т.нар. soft skills - умения за общуване, работа в екип и др. Една четвърт от завършилите у нас през последните 5 години се осигуряват в чужбина, т.е. са заминали да работят там. 70% от завършващите средно образование изявяват желание за миграция към по-големи градове или към чужбина. Миграцията продължава да нараства, предимно млади хора напускат България.

Източник: Стандарт

През септември спрямо август 2016 г. нараства производството на твърди горива - с 2,1 на сто до 2564 хил. тона, като за безоловния бензин е отчетен ръст от 10,2 на сто до 162 хил. т, за дизеловото гориво - с 22,5% до 245 хил. т, и за природния газ - с 14,3 на сто, до 8 млн. кубически метра, съобщи Националният статистически институт. Намалява производството на пропан-бутанови смеси - с 11,1 на сто до 8 хил. т, и на електроенергия - с 4 на сто до 3534 ГВтч. През септември 2016 г. спрямо септември 2015 г. нараства производството на пропан-бутанови смеси - с 14,3 на сто, на безоловен бензин - с 11,7 на сто, на дизелово гориво - с 30,3 на сто, и природен газ - с 33,3 на сто. За месеца намалява производството на твърди горива - с 29 на сто, и електроенергия - с 0,8 на сто. През септември спрямо август нарастват доставките на: твърди горива - с 2,4 на сто, до 2635 хил. т; безоловен бензин - с 13,6 на сто, до 50 хил. т; природен газ - с 18,6 на сто, до 198 млн. кубически метра.

Източник: ДумаДружества
Производство на горно облекло, без работно
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2015 г.
(хил. лв.)
  1   Куш Мода ООД - Бургас   72 044  
  2   Пирин Текс ЕООД - Гоце Делчев   69 211  
  3   БТБ България АД - Русе   62 989  
  4   Пирин Текс Продакшън ЕООД - Гоце Делчев   39 758  
  5   Джи Ем Ти ООД - София   38 764  
  6   Дуветика България ЕАД - Димитровград   25 528  
  7   Брилянт инвест АД - София   23 767  
  8   Булгарконф АД - Пловдив   22 913  
  9   Аполон-95 ЕООД - Горна Оряховица   22 160  
  10   Мизия 96 АД - Плевен   20 053  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 29.11.2016
  Обща стойност (BGN): 713 470.38  
Брой търгувани компании: 50
Premium 437 254.05
Standard 228 389.00
АДСИЦ 30 279.75
Структурирани 17 547.59
Най-голяма промяна в цените
Холдинг Нов век АД - София 12.88 %
Свилоза АД - Свищов -8.56 %
BaSE - Акции: 8 952.48

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Компанията "Щрабаг" се връща в състезанието за възлагане на договор за изграждане на улици в държавната индустриална зона в Божурище. Върховният административен съд (ВАС) потвърди решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) от април 2016 година. Заключението на КЗК беше оспорено от "Национална компания индустриални зони" (НКИЗ), която управлява зоната. Съдебното решение от края на октомври е окончателно и не подлежи на обжалване. С него от процедурата отпадат и два от класираните кандидати, като в надпреварата освен "Щрабаг" остава само обединението "ПИМ – Консулт 2015" между варненската "Пътища и мостове" и "Инжконсултпроект". Обществената поръчка за строителство и рехабилитация на улици в икономическата зона в Божурище беше обявена от НКИЗ преди година. За договора с прогнозна стойност 1.5 млн. лв. без ДДС оферти подадоха четири кандидата – "Щрабаг", обединенията "ПИМ – Консулт 2015" и "Инос – Рутком" и Консорциум "Божурище 2016".

Източник: Капитал

Комисията за защита на конкуренцията образува производство за проучване на евентуално нарушение срещу 3 фирми за сирене - “Рафтис милк” ЕООД“Сирма приста” АД и “Чех - Йосиф Новосад” ООД. Според КЗК наличие на немлечни мазнини в техни продукти, които са означени като “сирене”, поражда основателни съмнения за нарушения. Подобна съществена информация влияела на потребителите при техния избор за покупка. А това се отразявало във вреда и на други конкуренти - производители на сирене. КЗК се е самосезирала след сигнал от “Активни потребители”.При сравнителен тест на 36 марки бяло саламурено сирене беше установено, че при 5 се откриват немлечни мазнини, предимно палмови. Затова тези продукти не трябва да се продават като сирене, а като “имитиращи”.

Източник: profit.bg

От началото на този сезон Пампорово и “Мечи чал” са един курорт, като всеки турист ще избира дали да купи лифт карта за единия или другия ски център, или за двата. Връзката между курортите ще става с бусове. Разстоянието е 7,5 км в посока, а бусчетата ще се следят в реално време на дигитални табла на специално изградени спирки, обявиха от “Пампорово” АД. Инвестицията в шатълите и таблата е над 500 хил. лв. В бъдеще двете зони ще се свържат с два лифта от по 3,5 км всеки. “Пампорово” АД отчита ръст от до 5-7% на ранните записвания от всички пазари. Най-голям е ръстът от Ирландия с 30%. Следват българският, гръцкият и румънският пазар.

Източник: 24 часа

„Водстрой 98” АД е официално поканена от Държавната агенция за бежанците, за да изгради оградителни елементи около бежанския център в Харманли. По време на сблъсъците стана ясно, че големи части от стената на лагера са разрушени частично или напълно, а през тях свободно са могли да излизат настанените чужденци. Наложи се тези участъци дори да бъдат запушени от камионетки на жандармерията, докато напрежението спадне. Поради спешността на поръчката агенцията няма да обявява търг по Закона за обществените поръчки, а директно преминава към изпращане на покана към изпълнителите. Строителната компания ще се погрижи за общо три от обявените шест позиции за укрепване на бежанския център. Цената на поръчката е около 50 000 лв. Другият поканен да изпълни останалите три позиции от поръчката е смолянската фирма „Инджовстрой” ЕООД.

Източник: frognews.bg

Министерството на отбраната обяви за продан атрактивни терени на смущаващо ниски цени. Продажбата им е предвидена за последните дни на 2016 година, а за подаването на офертите има само седмица. Скандално евтино се продава имот над 11,5 дка в "Младост 3" - в съседство с терена, където турската Garanti Koza строи комплекс. Обявената начална цена е 791 000 лв., което прави около 35 евро на квадратен метър. Според брокери квадратен метър земя в тази част на столицата струва поне 10 пъти повече. Имотът отдавна е сред терените, които МО възнамерява да продаде, но досега не е пускан на търг. Той фигурира в списъка за продан от началото на годината. Началната тръжна цена е определена съгласно Закона за държавната собственост и представлявала данъчната оценка. Към крайната продажна цена щели да бъдат начислени допълнителни разходи. Освен това имотът попадал в зона с ниско строителство. Друг атрактивен имот е пуснат за продан с решение на Министерския съвет от 24 ноември. Става въпрос за 18,9 дка в кв. Драгалевци, които се продават с начална цена от 1,6 млн. лв., или по 86 лв. на кв. м. Със същото решение правителството дава право на МО да продаде и терен от 47,3 дка в Самоков за 11,5 лв. за кв. м.

Източник: Сега       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Включете се в годишната анкета на БСК „2016 г. ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА БИЗНЕСА“!


Предстоящи събития

Подготовка на проекти по Фаза 1 на Инструмента за МСП, Хоризонт 2020

Иновации от природата „Отговор на социалните предизвикателства чрез иновации в природния и културен туризъм“

Международен инвестиционен форум, международен пазар за дялово финансиране – IPEM 2017, 25-27 януари 2017 г., Кан, Франция


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение към Българската стопанска камара в партньорство с учебния център към Българо-американската комисия за образователен обмен „Фулбрайт” имат удоволствието да Ви представят обучение за „Управление на проекти” /Project Management Courses/.
Обучението представлява подготовка за сертификационния изпит за Специалист по управление на проекти /Project Manager Professsional/. След приключване на курса желаещите могат да положат изпит във Фулбрайт-Прометрик тест център, който е единственият оторизиран център за провеждане на тестове на Института за управление на проекти /PMI/ за България.
  • Kурс за подготовка на изпита за Специалист по управление на проекти и Помощник-специалист по управление на проекти 16-20 ноември, 5-дневен, 35 часа
  • Основи на управление на проекти- PM Foundations with PMI Standards 2-дневен, 16 часа


Предстоящи курсове:
Обучение за MS Office:
предстои
Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 3 - 19 ноември 2016 г., съботно-неделен
CCNA 2 -
26 ноември 2016 г., съботно-неделен
CCNA 1 - м. ноември 2016 г., съботно-неделен
NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I/II - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Вторият най-голям производител на коли в света Volkswagen ще изтегли банков заем от 21.2 млрд. долара, съобщава Reuters. Целта на заема е да се гарантира финансовата стабилност на групата, на която са наложени до момента почти 17 млрд. долара глоби от страна на властите в САЩ заради дизелгейт, започнал през септември 2015 г. Първоначално Volkswagen бе заделила едва 8 млрд. долара за глоби и репарации. От компанията обясниха, че са осигурили заема още през декември миналата година, когато един от най-големите скандали в корпоративната история заличи милиарди от пазарната капитализация на групата. "Нашето решение е да продължим кредитната линия до юни 2017 г.", коментираха от Volkswagen. За момента парите са само осигурени, но не и изтеглени.До момента плащанията на Volkswagen по скандала възлизат на 16.7 мрлд. долара, всичките от които са в САЩ. Най-голямата част от тях, 14.7 млрд. долара, бяха обявени през октомври. От тях 10 млрд. са за изкупуване на колите с двулитров двигател. Според изявлението на Volkswagen групата няма да тегли повече заеми.

Източник: Reuters

Америка

Американската икономика през третото тримесечие е нараснала с 3,2% спрямо аналогичния период на миналата година. Това показват преоценените данни на търговския департамент на САЩ - предварителните показваха ръст на БВП от 2,9 процента. Осреднените очаквания на анализаторите бяха за ръст от 3 на сто. Добрите резултати се дължат главно на увеличеното потребление на домакинствата и на държавата, както и на подема на експорта. Потребителските разходи, които формират 70% от БВП на САЩ са нараснали за периода с 2,8% на годишна база. Корпоративните печалби след облагане през изминалото тримесечие са се покачили със 7,6%, което е значително подобрена ситуация от периода от април - юни, когато те се съкратиха с 1,9%. Експортът се е увеличил с 10,1 процента.

Източник: Bloomberg

Азия

Китай готви нови мерки срещу отлива на капитал от страната. Те ще са свързани с ограничаването на сливанията и придобиванията на компании зад граница, пише Financial Times. Промените готвят проверки на всички сделки на стойност над 1 млрд. долара, които са за бизнеси извън основния предмет на дейност на купувача. Най-притеснителни за властта са придобиванията на цена над 10 млрд. долара. Последните не са рядкост за китайските компании, като ChemChina закупи швейцарския производител на химикали Syngenta и италианската Pirelli в две сделки на обща стойност 50 млрд. долара. Мерките на правителството предвиждат държавните компании да не могат да закупуват имоти над 1 млрд. долара в други страни. Правителството също така се опасява и от качеството на инвестициите. Данните на FT сочат, че до октомври китайски компании са инвестирали 146 млрд. долара навън, като числото не включва финансовите инвестиции. Капиталовите потоци от Китай към Европа достигнат три четвърти от тези в обратна посока. Броят на придобиванията на американски компании от китайски превъзхожда насрещния за първи път в историята. Тази година ще е първата в историята, в която Китай ще реализира дефицит по капиталовата си сметка в търговския баланс.

Източник: FT

 
Индекси на фондови борси
29.11.2016
Dow Jones Industrial
19 121.60 (23.70)
Nasdaq Composite
5 379.92 (11.11)
Стокови борси
29.11.2016
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)45.49
Heating oil ($US/gal.)1.4800
Natural gas ($US/mmbtu)3.3200
Unleaded gas ($US/gal.)1.3800
Gold ($US/Troy Oz.)1 189.00
Silver ($US/Troy Oz.)16.60
Platinum ($US/Troy Oz.)920.80
Hogs (cents/lb.)55.72
Live cattle (cents/lb.)1.10

       Опознай България

Андрей Ляпчев

Андрей Тасев Ляпчев е български политик. Изявен участник в Демократическата партия. Андрей Ляпчев е роден на 30 ноември 1866 г. в град Ресен, Вардарска Македония. Учи гимназия в Битоля, Солун и Пловдив. Завършва финансови и стопански науки в Цюрих, Берлин и Париж. След завръщането си в България работи в Министерството на финансите. Участва активно в македонското освободително движение. Един от водачите на Демократическата партия. Народен представител в XIV (1908-1911), XVI-ХІХ (1913-1923) и XXI-ХХІІІ (1923-1934) обикновено народно събрание (ОНС). Водач на българската делегация, която подписва Солунското примирие на 29 септември 1918 г. През март 1923 г. заедно с другите министри от кабинета на Александър Малинов е подведен под отговорност от Държавен съд като един от виновниците за втората национална катастрофа. Участва в събора в Търново (септември 1922 г.), арестуван е и е хвърлен в затвора. Един от лидерите на Конституционния блок и активен борец против правителството на Александър Стамболийски. След военния преврат на 9 юни 1923 г. е освободен, участва в създаването на Демократическия сговор и става един от неговите лидери. Като председател на Министерския съвет (1926-1931) провежда по-гъвкава вътрешна политика, а външната насочва към сближаване със съглашенските сили и предимно с Великобритания. Улеснява достъпа на чуждестранния финансов капитал в България. Съдейства за включването на страната в „стабилизационния" план на Финансовия комитет при Обществото на народите, с чиято помощ на България са отпуснати Бежанският (1926) и Стабилизационният заем (1928). Един от основателите на Съюза на земеделските кооперации и на Съюза на популярните банки. След разцеплението на Демократическия сговор (1932) застава начело на крилото, което се противопоставя на фашистката програма на Александър Цанков. Андрей Ляпчев умира в София на 8 ноември 1933 г.

 

Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 30.11.2016
Българска версия: 29041, Английска версия: 3021

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2016. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999