Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Вторник, 22 ноември 2016 г., брой 4350
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(22.11.2016)
  EUR   1.95583  
GBP   2.28152
USD   1.83974
CHF   1.82328
EUR/USD   1.0631*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.11   0 %  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comWEB-портал
на българските одитори
Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Истойл Груп АД - Игнатиево
Маркер АД - Плевен
Мултитех ООД ООД - София
Феникс 22 АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Бизнесът с небанкови кредити продължава да се развива бурно. Сумата на отпуснатите от дружествата за т.нар. бързи кредити заеми се увеличава за шесто поредно тримесечие и в края на септември е вече 2.42 млрд. лв., показват данните на БНБ. Така спрямо третото тримесечие на миналата година увеличението е с 15%. Най-значителен принос за ръста на небанковите заеми имат дългосрочните кредити. Данните сочат, че през последната една година заемите със срок на изплащане от поне 5 години са се увеличавали най-бързо в сравнение с по-краткосрочните. Този тип заеми са нараснали с 32% в сравнение със септември 2015 г., което представлява 207 млн. лв. Така те вече представляват над една трета от цялата сума на отпуснатите заеми. Досега най-голямата сума на небанковите кредити е била в края на март 2008 г. - тоест малко преди финансовата криза, когато общият им размер е достигнал 2.8 млрд. лв. Около 70% от отпуснатите заеми са с предназначение за потребление, което на човешки език се превежда като лев не остана на народа. Въпреки че лихвите на небанковите кредитиращи дружества са неизгодни в сравнение с банковите, 5% от заемите са ипотечни. Други 18% от наричаните понякога бързи кредити се отпускат на бизнеса. Общият брой на дружествата на пазара към края на септември е 153. Броят им отново започна да се увеличава, след като точно преди една година достигна най-ниското си ниво от 2012 г. насам – 144 лицензирани от БНБ дружества.

Източник: Капитал Dаily

Постъпленията в Сребърния фонд за първите десет месеца на 2016 година са 119.55 млн. лв., съобщи Министерството на финансите. През октомври държавата е превела 1.88 млн. лв. по сметката на фонда. Най-голямата част от парите – 107.38 млн. лв., са постъпили през май, тъй като това е крайният срок, в който държавата може да преведе приходите от приватизация и концесии за миналата година. Освен тези суми по сметката на фонда държавата може да преведе и до 25% от бюджетния дефицит, който според последните данни на Министерството на финансите е набъбнал до рекордните 3.4 млрд. лева. Сумата, внесена от държавата за десетмесечието е доста по-висока от внесеното за цялата 2015 -та, когато по сметката на фонда бяха преведени общо 88.68 млн. лева. За 2014-та сумата беше 113.42 млн. лева.

Източник: БанкеръПриватизация

Агенцията за приватизация за трети път сваля цената на дъщерната фирма на "Сортови семена-Елит" ЕАД" - Опитна станция по сортоподдържане и семепроизводство - Бяла Слатина, за да я продаде. Началната цена е 1.40 млн. лв. при 1.93 млн. лв. в първата процедура. Обособената част представлява застроен поземлен имот (стопански двор) и се продава заедно със сградите в него (административна и други). Целта е "Сортови семена-Елит" да се освободи от губещия клон в Бяла Слатина, който няма дейност и трупа загуби (най-вече за охрана на имота), а получените средства да се използват за модернизация и развитие на другия работещ - в Кнежа, който в момента издържа компанията.

Източник: Банкеръ

Дружества
Добив на трошен камък, чакъл и пясък
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2015 г.
(хил. лв.)
  1   Ескана АД - Варна   15 690  
  2   Имерис Минералс България АД - Кърджали   14 770  
  3   Холсим Кариерни Материали Пловдив АД - Пловдив   10 730  
  4   Холсим Кариерни материали АД - София   10 361  
  5   Минна компания Петров АД - Ямбол   9 947  
  6   Инертни материали Ямбол АД - Ямбол   7 986  
  7   Поларис 8 ООД - Варна   7 889  
  8   Минерал 2000 ЕООД - София   7 853  
  9   МДЗ Балша АД - Балша   7 683  
  10   Балканагросервиз ЕООД - Своге   7 387  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 21.11.2016
  Обща стойност (BGN): 3 396 184.70  
Брой търгувани компании: 43
Premium 34 500.11
Standard 230 846.26
АДСИЦ 6 871.53
Структурирани 21 280.00
Облигации 3 102 686.80
Най-голяма промяна в цените
Елана холдинг АД - София -49.36 %
Билборд АД - София 13.53 %
BaSE - Акции: 562.50
BaSE - АДСИЦ: 26 756.41

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на куриерската компания „Спиди“ да придобие базата на СОМАТ в Горубляне. Куриерската компания купува изцяло сградата, в която в момента е наемател. Останалите сгради от базата се апортират в ново дружество, контролният пакет от което (76%) се предвижда да се прехвърли на „Спиди“. Сделката е одобрена от облигационерите по емисията облигации на Виена Реал Естейт – дружеството, което управлява имотите на спедиторската компания Willi Betz, част от която е и СОМАТ, тъй като имотите са обезпечение по заема, вижда се от документите от общото събрание на облигационерите, публикувани в Търговския регистър. Виена Реал Естейт е дружеството, което управлява имотите на Willi Betz в България. Базата на СОМАТ е единият от големите активи на компанията. Другият е комплексът на „Балкан Стар“, също част от групата на Willi Betz - генерален представител на марката Mercedes-Benz в България и вносител на Mitsubishi, Jeep, Fiat, Renault, Dacia и други брандове автомобили. За полугодието Виена Реал Естейт бележи ръст на печалбата от над два пъти в сравнение със същия период на миналата година. За същия период приходите на компанията се увеличават почти 10 пъти. „Спиди“ приключи първите девет месеца на годината със 17% ръст на приходите на годишна база и значително по-ниска печалба. Куриерската компания обяви наскоро намеренията си пак да увеличава капитала си, като издаде 42 900 нови обикновени акции с номинал 1 лев.

Източник: 24 часа

Промени в ръководството на ВМЗ-Сопот и "Ел Би Булгарикум" са извършени от собственика им Държавна консолидационна компания. Назначен е още един изпълнителен директор на ВМЗ ЕАД - Сопот. Редом с досегашния д-р инж. Иван Гецов ще управлява и Атанас Трифонов, бивш ръководен кадър на ВМЗ. Двама членове на Съвета на директорите - Владислав Тоцев и Любомир Джапаров, са освободени. Бордът става петчленен и в него освен двамата изпълнителни директори влизат още трима софийски адвокати. Рокадата е била в дните след като правителството подаде оставка. В "Ел Би Булгарикум" са освободени изпълнителният директор Слави Павлов и председателят на Управителния съвет Николай Андреев. Заповеди за уволнения са получили и още членове на Съвета на директорите, чийто състав се променя от 5 на 3. Новият директор на дружеството е Десислава Христова, която досега е била финансов директор.

Източник: Стандарт

Над 130 млн. лева са дадени досега за удължаване на срока на експлоатация на V и VI блок на АЕЦ "Козлодуй", съобщи  министърът на енергетиката Теменужка Петкова Първоначално предвиденият бюджет за този проект е в размер на 220 млн. евро. Целта е удължаване на срока за експлоатация на двата блока с 30 години. Дейностите вървят в срок - вече приключиха дейностите, предвидени в договора с консорциума между "Русатом Сервиз" (част от "Росатом"), "Концерн Росенергоатом" и Electricite de France, за V блок в централата. Лицензът за дейността на този блок изтича през ноември 2017 година. Удължаването на живота на блока трябва да бъде издадено от българската Агенция за ядрено регулиране (АЯР) на базата на документацията, получена от АЕЦ "Козлодуй". За изпълнението на необходимите мерки за пети блок досега са сключени 85 договора на обща стойност 128,9 млн. лева, уточнява енергийният министър в своя писмен отговор, публикуван на сайта на Народното събрание. Разплатените суми по тях са 105,2 млн. лева, а останалите средства ще бъдат платени до края на следващата година. Лицензът на шести блок изтича в края на 2019 година. Ръководството на ядрената централа вече сключи договор с "Русатом Сервиз" и "Риск Инженеринг", чрез който да бъдат уточнени дейностите по удължаване на срока за експлоатация на съоръжението. По проекта са сключени общо 21 договора на обща стойност 93,1 млн. лева, а разплатените по тях средства са в размер на 25,4 млн. лева.

Източник: Дума

Разходите на "Националната електрическа компания" (НЕК) за съдебни такси и хонорар на адвокатската компания "Уайт енд Кейс" за защитата на позицията си в арбитражния спор с руската "Атомстройекспорт" по проекта за строеж на АЕЦ "Белене" са за 77 млн. лв. Съдът в Женева отсъди в полза на "Атомстройекспорт", на които НЕК трябва да плати над 600 млн. евро след извършени преди време корекции на изчислени неправилно лихви, а ако парите бъдат преведени до 15 декември, "Атомстройекспорт" ще опрости напълно лихвите за забава. Ако плащането стане до Коледа, намалението на лихвите ще е 55 на сто. В момента се чака разрешение от Европейската комисия за отпускане на безлихвен бюджетен заем на НЕК в размер на дължимите на руснаците средства.

Източник: mediapool.bg

Зам.-директорът на Районната здравна инспекция д-р Вергиния Цанова оглави Съвета на директорите УМБАЛ- Бургас. Тя бе избрана на общо събрание на акционерите. Зам.-председател на борда стана доц. д-р Петко Димитров. В Съвета на директорите влизат хирургът д-р Мирослав Обрейков и д-р Силва Шивачева, както и досегашният член - адвокат Момчил Момчилов. От състава са освободени д-р Лучия Добрева, Мартина Колева и доскорошният изпълнителен директор д-р Георги Матев. На Общото събрание присъстваха представители на основния акционер - държавата, както и на общините от Бургаска област. Предстои новия борд да бъде вписан в партидата на УМБАЛ - Бургас в Търговския регистър.

Източник: Дарик радио

Индустриален капитал холдинг приключва деветмесечието на 2016 г. с консолидирана печалба след облагане с данъци в размер на 12,455 млн. лв., което представлява ръст от 9% на годишна база. Нетната печалба на групата без неконтролиращото участие е в размер на 2,626 млн. лв. За сравнение, за същия период на 2015 г. компанията е отчела печалба от 2, 363 млн. лв., или за текущия период е отчетено увеличение на печалбата в размер на 263 хил. лв. Текущите финансови резултати се дължат основно от дейността на предприятията Емка АД и М+С Хидравлик АД. Емка приключва третото тримесечие с намаление на печалбата спрямо същия период на миналата година. За деветте месеца на 2016 г. приходите от продажба на продукция са в размер на 56, 631 млн. лв. при 62, 501 млн. лв. за същия период на 2015 г. Нетната печалба е в размер на 2, 214 млн. лв. при печалба за 2015 г. в размер на 3,195 млн.лв., т.е. понижението достига над 30% (981 хил.лв.).Към края на третото тримесечие М+С Хидравлик отчита увеличение на финансовия резултат спрямо същия период на предходната година.

Източник: investor.bg       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Включете се в годишната анкета на БСК „2016 г. ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА БИЗНЕСА“!


Предстоящи събития

Изложение Почистване и хигиена – машини, препарати, аксесоари, 22-24 ноември 2016 г.

Подготовка на проекти по Фаза 1 на Инструмента за МСП, Хоризонт 2020

Иновации от природата „Отговор на социалните предизвикателства чрез иновации в природния и културен туризъм“


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение към Българската стопанска камара в партньорство с учебния център към Българо-американската комисия за образователен обмен „Фулбрайт” имат удоволствието да Ви представят обучение за „Управление на проекти” /Project Management Courses/.
Обучението представлява подготовка за сертификационния изпит за Специалист по управление на проекти /Project Manager Professsional/. След приключване на курса желаещите могат да положат изпит във Фулбрайт-Прометрик тест център, който е единственият оторизиран център за провеждане на тестове на Института за управление на проекти /PMI/ за България.
  • Kурс за подготовка на изпита за Специалист по управление на проекти и Помощник-специалист по управление на проекти 16-20 ноември, 5-дневен, 35 часа
  • Основи на управление на проекти- PM Foundations with PMI Standards 2-дневен, 16 часа


Предстоящи курсове:
Обучение за MS Office:
предстои
Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 3 - 19 ноември 2016 г., съботно-неделен
CCNA 2 -
26 ноември 2016 г., съботно-неделен
CCNA 1 - м. ноември 2016 г., съботно-неделен
NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I/II - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

В сряда британският финансов министър Филип Хамънд ще представи инвестиционен план за подпомагане на производствената активност, както и програма на стойност от 1,3 млрд. паунда за подобряване на британските пътища в първото си съставяне на бюджет като министър на финансите. С подготовката на правителството да публикува индустриалната си стратегия през следващите седмици финансовият министър ще обяви планираните разходи за инфраструктура и иновации. Хамънд също така ще представи новата фискална рамка, която ще позволи на правителството да отговори на потенциалните икономически шокове, на фона на преговорите за излизане на Великобритания от ЕС. Инвестициите в пътна инфраструктура на Великобритания са част от приоритетните проекти, които ще имат незабавно отражение и могат бързо да бъдат осъществени, коментират от финансовото министерство. Предложенията на Хамънд ще включват 1,1 млрд. паунда за подобряване на местните пътища, както и обществения транспорт, и 220 млн. паунда за справяне с проблемите по магистралите и пътните артерии.

Източник: Bloomberg

Америка

Американският концерн за онлайн сигурност Symantec Corp купува LifeLock Inc, компания, която предоставя услуги по защита на кражбата на самоличност, за 2,3 млрд. Долара. Докато Norton остава печелившо поделение, приходите от продажбите падат. Това придобиване ще донесе 660 млн. долара приходи за потребителския бизнес и ще го върне към устойчив растеж. Сделката на Symantec е в съзвучие с усилията на компанията да диверсифицира портфолиото си. През август тя придоби Blue Coat Inc, който помага на фирмите да поддържат сигурността си в интернет, в сделка за 4,65 милиарда долара. Фран Рош, изпълнителен вицепрезидент за поделението Norton, заяви, че Symantec напредва в бизнеса със сигурността на идентичността, но е много далече от 4,4 милиона потребители на Lifelock. Очаква се Symantec да финансира сделката с парични средства и нов дълг за 750 млн. долара. Най-големият разработчик на софтуер за сигурност, който сви прогнозата си за продажбите и печалбата по-рано през годината, се опитва да се трансформира и да запази позиции в една индустрия, която е много различна от антивирусния софтуер, който ѝ помогна да се развие в миналото.

Източник: Reuters

Азия

Китайският президент Си Цзинпин призова днес в Лима ръководителите на страните от Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество да подкрепят предложеното от Китай регионално споразумение, за да запълнят празнината от евентуален отказ на Съединените щати от Транстихоокеанското партньорство. Така Си Цзинпин отговори индиректно на новоизбрания американски президент Доналд Тръмп, който обеща затягане на протекционизма, за да се защитят работните места в САЩ срещу евтината китайска или мексиканска конкуренция. Магнатът на недвижимите имоти насочи особено остро кампанията си срещу ТТП, подписано през 2015 година между 12 страни от региона, подкрепяно от американския президент Барак Обама. Избирането на Тръмп повиши несигурността в света, според Фич. В Лима китайският президент защити проекта за търговско споразумение между страните от Асоциацията на страните от Югоизточна Азия, изключващо САЩ. По-късно Си ще се срещне за последен път с Обама като президент на САЩ.

Източник: Associated Press

 
Индекси на фондови борси
21.11.2016
Dow Jones Industrial
18 956.69 (88.76)
Nasdaq Composite
5 368.86 (47.35)
Стокови борси
21.11.2016
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)46.35
Heating oil ($US/gal.)1.5400
Natural gas ($US/mmbtu)2.9900
Unleaded gas ($US/gal.)1.4200
Gold ($US/Troy Oz.)1 217.40
Silver ($US/Troy Oz.)16.82
Platinum ($US/Troy Oz.)949.90
Hogs (cents/lb.)53.92
Live cattle (cents/lb.)1.09

       Опознай България

120 години от основаването на Национална художествена академия

Националната художествена академия съществува като учебно заведение от 1896 година. Създадена е под името “Държавно рисувално училище” с Указ на княз Фердинанд по законопроект, изработен от известните художници и общественици Ив.Мърквичка, Антон Митов и д-р Ив. Шишманов. През 1909 г. Държавното рисувално училище е превърнато в Художествено индустриално училище, а през 1921 г. е преименувано на Държавна художествена академия. Понастоящем Академията подготвя студенти в 18 различни специалности от сферата на изящните и приложните изкуства, изкуствознанието, реставрацията и дизайна. Националната художествена академия се състои от два факултета: Факултет за изящни изкуства и Факултет за приложни изкуства. Музеят на Националната Художествена Академия възниква като част от институцията, което до голяма степен определя неговата автентичност. Той е един от най- старите музеи в страната, създаден паралелно с Държавното рисувално училище през 1896 г., като не само запазва тази оригинална връзка през годините, но и става част от динамичния живот на Академията. Музейната сбирка на НХА представлява уникална колекция, съставена и постоянно обогатявана в продължение на столетие. Основният фонд е формиран от живописни и графични творби, дарени от първите преподаватели и възпитаници.

 

Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 22.11.2016
Българска версия: 28756, Английска версия: 3022

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2016. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999