Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Понеделник, 12 октомври 2009 г., брой 2551
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Валутни курсове
(12.10.2009)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.11934
USD/BGN   1.32599
CHF/BGN   1.28783
EUR/USD   1.4750*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.10   1.46%  


Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост

Български Институт за Външна Търговия

22.10.2009
Как да успеем в търговията с Близкия изток?

Допълнителна информация
тел. 980 42 49, office@bift.bg


Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com


Незабавна онлайн резервация на хотел в България
СПА почивка в България
»Хотели във Велинград »Хотели в Сандански »Хотели в Девин »Хотели в Банско »Хотели в Поморие »Хотели в Пампорово
Българските хотели
в Google Earth
Незабавна онлайн резервация
на хотел в България
0700 11881Някой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!

Общи събрания днес
  Комуналтехмаш-97-М АД - Бургас
БМСК АД - София
МБАЛ-Рахила Ангелова АД - Перник
Белопал АД - Търговище
Холдинг Пътища АД - София
Сити Билд АД - Горна Оряховица
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Търговското салдо за първите седем месеца на годината е отрицателно от 5.553 млрд. лв., съобщи  Националният статистически институт (НСИ). По предварителни данни осъщественият износ (FOB) е за 12.592 млрд. лв., а вносът (FOB) е за 18.146 млрд. лв. За същия период на миналата година износът е бил за 18.132 млрд. лв., а вносът - за 27.908 млрд. лв. Или отрицателното салдо за седеммесечието на миналата година е било по-малко – 4.993 млрд. лв. Спадът в износа за седемте месеца на тази година в сравнение със същия период на миналата година е с над 5.5 млрд лв. , а във вноса – с над 9 млрд. лв.

Източник: Медия Пул

Българска банка за развитие (ББР) е договорила 8 млн. евро за финансиране на български малки и средни предприятия от Черноморската банка за търговия и развитие. Средствата са предназначени за създаване, модернизиране и разширяване на дейността на малките и средни предприятия. Кредити ще бъдат отпускани и за оборотен капитал, експортно и предекспортно финансиране на промишлени или селскостопански предприятия. ББР ще предоставя заеми с максимален срок 5 години и гратисен период до 18 месеца.

Източник: Монитор

Приватизация

Огромни суми не са постъпили в държавната хазна заради лошата работа на Агенцията за следприватизационен контрол. Едва 110 млн. лева от общо 800 млн. лева са вземанията, събрани от агенцията, съобщи финансовият министър Симеон Дянков по време на парламентарния контрол. От създаването на агенцията през 2002 година до края на 2008 година паричните постъпления са на стойност 110 млн. лв., като за 2008 година те са едва 12956000 лева. Общо цифрите са, че в полза на държавата досега са натрупани огромни вземания в размер на около 800 млн. лв., а държавата е получила едва около 110 млн. лв.

Източник: Дарик радио

Израелският бизнесмен Гад Зееви, приватизирал националния авиопревозвач Балкан през 1999 г. само срещу 150 хил. USD, е осъдил България за втори път и ще има право да запорира активи на българската държава в Израел. В края на 2006 г. Зееви спечели делото в Парижкия арбитраж срещу страната ни за нанесени щети от прекратяването на сделката с Балкан. България беше осъдена да плати по това дело малко над 10 млн. EUR. След това израелецът започна процедура срещу нашата държава в две страни - в Израел и в САЩ, за да получи тези 10 млн. EUR извън България с мотива, че властите у нас няма да му ги изплатят. Процедурата позволява запориране на наши активи навсякъде по света - както парични, така и недвижими. В. Пари научи, че в Израел и на втора инстанция съдът се е произнесъл в полза на Зееви. От финансовото министерство, което представляваше България в спора, отказаха да коментират изхода от делото.  

Източник: Пари

Дружества
Даване под наем на строителни машини и оборудване, с оператор
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2008 г.
(хил. лв.)
  1   Строителна механизация-Варна АД - Варна   8 106  
  2   УСМ АД - Стара Загора   5 861  
  3   Строймех АД - Пловдив   3 364  
  4   Строителна Механизация ЕООД - Плевен   1 783  
  5   Строителна механизация АД - Шумен   1 758  
  6   Мобилкат ООД - Владая   1 367  
  7   Строителна механизация-СФ АД - София   782  
  8   Телекомконтрол ЕООД - Варна   593  
  9   АСМ ЕООД - Добрич   492  
  10   УСМ-Приват АД - Плевен   81  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 09.10.2009
  Обща стойност (BGN): 2 912 279.25  
Брой търгувани компании: 81
Официални пазари: 1 333 486.76
Свободен пазар: 229 580.24
Облигации: 1 082 303.83
Най-голяма промяна в цените
Пиринхарт АД - Разлог 66.67 %
Холдинг КООП-ЮГ АД - София -23.48 %

Регулирана информация
4VI (VIPOM) Випом АД - Видин
4KP (KMM) КММ АД - Шумен

  БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

Шефката на Агенцията по вписванията Даниела Митева бе освободена със заповед на правосъдния министър Маргарита Попова. Официално Даниела Митева е уволнена заради принципни различия с ръководството на Министерството на правосъдието по отношение на организацията на работата и финансовата дисциплина в агенцията. За временно изпълняващ длъжността изпълнителен директор е назначен заместникът й Анастас Георгиев. Фирмите непрекъснато критикуваха дейността на агенцията. Бизнесът се оплакваше, че  агенцията вземаше такса при подаването на годишните отчети.

Източник: Пари

Златотърсачи започват разкопки в Перник и Брезник. Според учени от БАН Перник лежи върху 950 тона злато. В продължение на три години "Трейс Рисорсиз" ЕООД ще търси благородния метал върху терена "Росоман". Той е 21,20 кв. км и достига до столичния квартал Божурище.  Правителството даде съгласието си министърът на околната среда и водите да издаде две разрешения за търсене и проучване на метални полезни изкопаеми. 

Източник: Стандарт

Повече от пет милиона лева са новите инвестиции в Пампорово, съобщи изпълнителният директор на Пампорово АД Цветелина Бориславова на работна среща за състоянието, перспективите и възможностите на курорта. Средствата са вложени за допълнително оптимизиране на писти, за тръбопроводи за новите снежни оръдия и за снегоотъпкваща техника. До година-две в курорта Пампорово ще има минерална вода, която ще бъде от Беденския минерален извор, съобщи хотелиерът Стефан Шарлопов. Седемдесет и шест градуса е температурата на водата, а около 4 л в секунда е свободният дебит. Инвестициите в проекта ще бъдат около 1,5 млн. лв. По този начин ще се развият още повече СПА услугите и лечебните процедури. Предстои да се кандидатства пред МОСВ за концесия на извора в Беден, както и за право на преминаване на тръбопровода до Пампорово. От минералната вода ще могат да се възползват всички хотелиери в курорта. За изграждането на тръбопровода няма да се искат пари от държавата, а цялата инвестиция ще е на хотелиерите. 

Източник: БТА

Във ВМЗ-Сопот предишната власт е наливала безразборно и предизборно пари и не са били вземани никакви мерки за преструктуриране на дружеството, което в последните две години е работело само с 10% от капацитета си, съобщиха в неделя министрите на икономиката и на отбраната Трайчо Трайков и Николай Младенов. Парите отивали безникакви критерии и изисквания за заплати в дружеството, върху които обаче не са внесени осигуровки в бюджета. Положението е характерно за цялостното източване на предприятията от отбранителната промишленост, а предишното ръководство на ВМЗ е участвало в злоупотреби, каза Младенов. Въпреки тежкото положение на дружеството не са били предприети никакви мерки за преструктуриране, вземане на нови поръчки или ограничаване на разходите. Проблемът с ВМЗ е бил обсъден с премиера Бойко Борисов. За справяне с положението ще се търсят спешно начини за реализиране на продукцията в Азия, Африка и други пазари.

Източник: Труд

Дойчин Ангелов е новият изпълнителен директор на летище Пловдив. Транспортният министър Александър Цветков е освободил и целия директорски борд на летището. В новия борд освен Ангелов влизат Спас Шуманов и Валентин Каралъмов. Министър Цветков е спрял стартираната от предишното правителство продажба на бившия аеропорт Търговище, който е част от активите на летище Пловдив. Теренът бе оценен на около 100 000 лева, но кабинетът е приел условията на продажбата като неизгодни.

Източник: Стандарт

Заради невърнати 2,1 млн. лева ДДС единствената в региона фирма за производство на растителни масла Боник ЕООД спря да работи. Всичките около 80 служители отидоха на борсата, разказа собственикът Румен Яковчев. Днес те са с необслужвани в срок кредити, а шефът им - с неизпълнени договорни задължения към партньори. ДДС скандалът гръмна в началото на лятото. Тогава служители на местната фирма Боник ЕООД окупираха сградата на НАП. Те протестираха заради невъзстановения ДДС от сделки със зърно и олио в Румъния, които данъчните власти проверяваха като съмнителни. Приключилата проверка по случая до този момент обаче не е констатирала неправомерни действия от страна на приходните служители. 

Източник: Стандарт       Българска Стопанска Камара

Външноикономическо сътрудничество


Enterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирми


Предстоящи
панаири и изложения
в България и в светаПредстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИ

 
Новини от БСК и членовете на БСК

СПЕШНО! БСК събира предложения и мнения по предложените от правителството промени в данъчното законодателство. Срок: 12 октомври

BUSINESSEUROPE: Кратък преглед на състоянието на социалния диалог на секторно ниво в страните, членки на ЕС

Разработва се нова Наредба за обучение и инструктаж на работещите по безопасност и здраве при работа. Очакваме вашите коментари и предложения до 15 октомври т.г.

БСК провежда обучение и тестване на европейски продукт за сертифициране по ЗБУТ

БСК напомня: 30 ноември т.г.е срокът за подаване на заявления от фирмите, желаещи да заплащат такса битови отпадъци според количеството за имоти на територията на Столична община

Стартира проектът LUDUS. БСК кани своите членове да се включат в проекта.


Предстоящи събития

15 октомври: Българо-китайски бизнес форум. Срок за заявки - 9 октомври! Срок за заявки за участие – 9 октомври

На 15 октомври публикуват преработения план за квоти за парникови газове

15 октомври: Семинар по Проект „Създаване на нови работни места и условия за устойчива заетост в сферата на туризма ”

На 19 октомври стартира Финансова игра Улица на парите. БСК е партньор

14.10.2009 г.: „Ден на кариерата за хора с увреждания”. БСК е партньор на събитието.

19 октомври, Вилнюс (Литва): Форум за развитие на азиатско-европейския транспорт.

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение към БСК
e вече Майкрософт ИТ академия.

Можете да се обучавате онлайн за операционната система Windows и офис пакета MS Office и да получите сертификат от Майкрософт за завършен курс!


Курс за обучение за системни администратори за WEB, Host и Mail сървъри под Linux
Регионална Cisco академия
CCNP – 7 сем. - 24 октомври,
съботно-неделен
CCNA – 4 сем. - ноември 2009, съботно-неделен
Начинаещи
MS PowerPoint - 19.10-23.10.2009, 15:00-18:00
MS Access - 26.10-30.10.2009, 15:00-18:00
MS Windows- 02.11-06.11.2009, 12:30-15:00

Напреднали
MS PowerPoint - 02.11-06.11.2009, 15:00-18:00
MS Access - 09.11-13.11.2009, 15:00-18:00
MS Word - 16.11-20.11.2009, 15:00-18:00

За повече информация:
http://educentre.bia-bg.com/
teobor@bia-bg.com, drago@bia-bg.com
или на тел. 981 03 26

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година и e лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация по професии. Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 35 професии в над 60 специалности. Центърът за професионално обучение се Сертифицира по EN ISO 9001:2000.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионално обучение и квалификация;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване на проекти по различни програми по заявка;
Семинари по актуални теми;
Консултации за разкриване на дейности за професионално обучение; Здравословни и безопасни условия на труд.

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: galia@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Полският президент Лех Качински ратифицира окончателно Лисабонския договор тази събота. На събитието присъства председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу. Подписването последва седмици на неясни знаци по въпроса от Варшава. Чешкият президент Вацлав Клаус обаче официално поиска да се добави нов анекс към Лисабонския договор. Подписът на Качински оставя чешкия президент и Конституционалния съд на страната като единствените институции на пътя на ратификацията.

Източник: EUObserver.com

Америка

Водещите американски вериги отчитат първите покачвания в продажбите си от на финансовия колапс през септември 2008 г., въпреки че повечето все още имат по-ниски продажби отколкото преди година. Ръстът от 1.1% на продажбите на Retail Metrics през септември, идва в момент когато Министерството на труда съобщи, че броят на търсещите социални помощи безработни падна до най-ниското си ниво тази година. Кен Пъркинс, президент на Retail Metrics, отдава повишението на първото увеличение от август 2008 г. насам на есенното сезонно търсене.

Източник: FT

Азия

Китай ще продължи с фискалните си стимули и благоприятстваща парична политика, след като икономическото възстановяване на страната все още не сигурно, каза китайския заместник-председател Си Жинпинг. Той прогнозира, че световното завръщане към растеж ще бъде бавно и постепенно. Обещахме да се придържаме към споразумение за възстановяване на световната икономика на неотдавнашната среща на върха на страните от Г-20. Китай прилага план за стимулиране за 4 трлн. юана (586 млрд. долара) за излизане от най-лошата криза след Втората световна война.

Източник: Ройтерс

 
Индекси на фондови борси
09.10.2009
Dow Jones Industrial
9 864.94 (78.07)
Nasdaq Composite
2 139.28 (15.35)
?>
Стокови борси
09.10.2009
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)71.77
Heating oil ($US/gal.)1.8800
Natural gas ($US/mmbtu)4.7700
Unleaded gas ($US/gal.)1.7700
Gold ($US/Troy Oz.)1 048.60
Silver ($US/Troy Oz.)17.69
Platinum ($US/Troy Oz.)1 339.40
Hogs (cents/lb.)52.78
Pork bellies (cents/lb.)84.25
Live cattle (cents/lb.)84.95


SEO услуги, Интернет маркетинг, управление на онлайн репутацията

       Опознай България

Кладнишки манастир Св. Николай Мирликийски Чудотвотворец

Намира се близо до софийското село Кладница, в южната част на Витоша. Сегашният манастир е построен през 1841 г., като преди това е съществувал близо до сегашното място. Легендата разказва, че по време на турското робство в манастира въстаници от близкото село Кладница се укрили от преследвачите си. След предателство те са заловени и малко от хората се спасили, а манастирът бил опожарен. Но един смел българин, патриот и християнин, намерил сили да стигне чак до султана, от когото получил разрешение да бъде съграден манастирът наново.
Близо до манастира се намира Кладнишката крепост, построена в периода 5–6 век. Тя е една от големите крепости с изключително стратегическо положение, като част от системата планински крепости, защитавали подстъпите към Сердика.Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 12.10.2009
Българска версия: 24388, Английска версия: 3334

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2009. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999