Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Събота, 26 септември 2009 г., брой 2540
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД          България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари


Валутни курсове
(26.09.2009)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.12879
USD/BGN   1.33322
CHF/BGN   1.29371
EUR/USD   1.4670*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.09   1.57%  


Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост

Български Институт за Външна Търговия

22.10.2009
Как да успеем в търговията с Близкия изток?

Допълнителна информация
тел. 980 42 49, office@bift.bg


Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comОнлайн резервация на хотел в България
хотел Галерия - Арбанаси
хотел Галерия - Арбанаси
Резервирай онлайн
своя хотел в България
0700 11881


Някой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!

Общи събрания днес
  Дрилинг АД - Кърджали
Винпром Шумен АД - Шумен
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Стартира системата за контрол над парите от ЕС. До 10 октомври ще заработи цялата Информационна система за управление и наблюдение на средствата от Структурните инструменти на ЕС (ИСУН). След това усилията ще бъдат насочени към отварянето й за обществото, каза вицепремиерът Симеон Дянков.

Източник: Стандарт

От 1 октомври БФБ-София премахва разделението на Неофициален пазар на Сегмент А и Сегмент Б, като всички дружества, които са листнати за търговия на двата сегмента, ще бъдат поставени под наблюдение за срок от три месеца, считано от същата дата. Измененията в Правилника на БФБ-София предвиждат наличието на минимални критерии за ликвидност по отношение на компаниите, допуснати до търговия на Неофициален пазар на акции. Всички компании от Неофициален пазар на акции ще се търгуват на принципа на “непрекъсната търговия”, както следва:
09:00 – 09:20 Pre- trading
09:20 – 09:30 откриващ аукцион
09:30 – 10:50 непрекъсната търговия
10:50 – 11:00 междинен аукцион
11:00 – 13:40 непрекъсната търговия
13:40 – 13:45 закриващ аукцион
13:45 – 15:55 Post-trading

Източник: Investor.bg

Приватизация

Чуждестранен стратегически инвеститор може да получи част от "Български пощи". Срещу собствеността той ще финансира и ще даде ноу-хау за преструктурирането на държавната компания, съобщи Първан Русинов, зам.-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Стратегията за преструктуриране на компанията ще е напълно готова до средата на следващия месец. Държавата обаче ще запази водеща роля в дружеството, увери зам.-министърът. Преструктурирането на "Български пощи" е свързано с либерализацията на пазара на пощенски услуги, която се урежда с промени в Закона за пощенските услуги, минали на първо четене в парламента. Предвижда се монополът на пощенския оператор върху "универсалната пощенска услуга", която обхваща обикновеното писмо и малограмажни пратки по вътрешни и международни линии, да се запази до 31 декември 2010 г. Европейска директива обаче дава възможност страните членки да отложат отварянето на пазара до края на 2012 г.

Източник: Стандарт

“Ако се прави проверка за преструктурирането на панаира, то държавата проверява себе си. Досега никой не се е обърнал към ръководството за информация” , каза бившият вътрешен министър Богомил Бонев, изпълнителен директор на Международен панаир Пловдив АД. Така Бонев отговори на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, който обяви неотдавна, че панаирът не бил приватизиран по законовите правила, а държавата сама отстъпила правата си. Бонев отправи упрек към Трайков, че се изказвал неподготвен за бездействието на НАП-Пловдив по събиране на дивиденти от дружеството. "Недопустимо е министър и депутати да не знаят, че Международен панаир АД е към “Големи данъкоплатци-София” и няма нищо общо с НАП-Пловдив”, каза директорът на изложението

Източник: Труд

Дружества
Търговия с автомобили
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2008 г.
(хил. лв.)
  1   Балкан Стар Аутомотив ЕООД - София   450 200  
  2   Порше БГ ЕООД - София   260 671  
  3   Тойота балканс ЕООД - София   228 704  
  4   Мото-пфое ЕООД - София   210 334  
  5   Рено Нисан България ЕАД - София   178 708  
  6   София Франс Ауто АД - София   167 717  
  7   Автомотор корпорация АД - София   117 045  
  8   ТМ Ауто ЕООД - София   116 414  
  9   Индустриал комерс ЕООД - София   75 308  
  10   Агри М ООД - Пловдив   20 627  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 25.09.2009
  Обща стойност (BGN): 9 588 235.79  
Брой търгувани компании: 99
Официални пазари: 8 885 657.08
Свободен пазар: 651 693.24
Облигации: 23 767.84
Най-голяма промяна в цените
Пиринхарт АД - Разлог -40.00 %
Хидроизомат АД - София 33.59 %

Регулирана информация
4VI (VIPOM) Випом АД - Видин
4KP (KMM) КММ АД - Шумен

  БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

Унгарската MKB Bank днес е увеличила дела си в МКБ Юнионбанк от 60 на 94%, предаде portfolio.hu, позовавайки се на съощение на банката. Продавачи са били миноритарни акционери, притежаващи 34%, които са упражнили опцията си да продадат своя дял въз основа на договора за продажба на мажоритарния дял на банката. Миноритарни акционери в Юнионбанк са Юнион Груп и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Magyar Kulkereskedelmi Bank Rt (MKB) купи 60% от капитала на Юнионбанк през 2005 година. Към края на 2008 година балансовото число на МКБ Юнионбанк е 1,54 млрд. лв. Печалбата се увеличи двойно до 14,5 млн. лв. за миналата година.

Източник: Investor.bg

ПФК Левски АД отчете рекордна загуба от близо два милиона и половина лева за 2008 г. На общото събрание на акционерите финансовият директор Константин Баждеков отчете, че за последната година клубът е имал приходи от 11 051 000 лв., а разходите са били 13 632 000 лева. Натрупаната загуба от 2.37 млн. лв. е данъчна. Баждеков обясни, че държавата отказва да признае трансферите на футболисти за последните пет години като разход и ги е счела за дълготрайни активи. Оттам се натрупала и по-голямата част от загубата - общо 1 926 000 лв.

Източник: Труд

Немската компания RWE, която е стратегически партньор на НЕК в проекта за строителството на АЕЦ Белене, обмисля да се откаже от участието си него. Според главния изпълнителен директор на RWE Юрген Гросман компанията обмисля оттеглянето си от проекта заради нарастващите разходи по строежа, твърдят запознати. Това обаче не са първите слухове за отказ на RWE от проекта. За тях спомена преди месец и шефката на немската екоорганизация "Ургевалд" Хефа Шюкинг. По време на пресконференция в София тя съобщи, че масовите протести на екозащитниците в Германия срещу участието на RWE в проекта АЕЦ Белене вече дават резултат и от компанията сериозно обмислят дали да продължат партньорството с НЕК, или да се откажат. Шюкинг заяви, че в края на месеца ще има Общо събрание на акционерите на RWE, на което ще бъде взето решение за оттеглянето на компанията от проекта.

Източник: Стандарт

Дреновички влиза в Булгартрансгаз след като беше избран от Съвета на директорите на Българския енергиен холдинг. Газопреносното дружество, което е дъщерна фирма на БЕХ ЕАД, ще бъде управлявано от тричленен Съвет на директорите, реши ръководството на холдинга. От досегашния Съвет на Булгартрансгаз бяха освободени Мичо Райковски, Николай Кратунов и изпълнителният директор Ангел Семерджиев, който пое ръководството на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. На първото заседание на новосформирания съвет на директорите на Булгартрансгаз ще бъде избран изпълнителен директор на компанията.

Източник: Стандарт

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи 814 140 лв. глоба на собственика на Кърджали-Табак - Аидатур. Причината е, че компанията не е уведомила КЗК за предстояща концентрация - придобиване на 90,564% от капитала на Кърджали-Табак през 2008 г. От финансовите отчети за финансовата 2007 г. е установено, че общият оборот на участниците в концентрацията надхвърля законовия праг и през март 2008 г. придобиващото предприятие е било длъжно да уведоми КЗК за намерението си да придобие контрол върху Кърджали-Табак. Концентрацията не поражда опасност от засягане на конкуренцията и ако сделката е била надлежно съобщена, тя би била разрешена.

Източник: Монитор       Българска Стопанска Камара

Външноикономическо сътрудничество


Enterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирми


Предстоящи
панаири и изложения
в България и в светаПредстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИ
 
Новини от БСК и членовете на БСК

На 30 септември изтича срокът за определяне на минималните осигурителни прагове по браншове

Разработва се нова Наредба за обучение и инструктаж на работещите по безопасност и здраве при работа. Очакваме вашите коментари и предложения до 15 октомври т.г.

МОСВ ще внесе в Министерския съвет предложение за отопадане на регулаторни режими в областта на околната среда, стана ясно на среща в БСК

До 28 септември т.г. БСК приема предложения от своите членове за промени в данъчното закодонателство

Стартира проектът LUDUS. БСК кани своите членове да се включат в проекта.


Предстоящи събития

BUSINESSEUROPE и ключови финансови организации в ЕС публикуваха днес доклад, представящ водещи принципи за реформи на финансовия пазар в ЕС

27 септември: Промените в Закона за здравното осигуряване ще обсъди министър Божидар Нанев с работодателските, синдикалните и пациентските организации

29 септември 2009 г.: Семинар "Вербална и невербална комуникация"

28-30 септември: Българо-унгарски бизнес форуми в рамките на Есенния технически панаир в Пловдив

1 октомври 2009 г.: „Ден на електротехниката” и кръгла маса-семинар на тема „Енергийна ефективност в съответствие с целите на Европейския съюз до 2020 г. – изпитване и сертифициране”.

На 15 октомври публикуват преработения план за квоти за парникови газове

15 октомври: Семинар по Проект „Създаване на нови работни места и условия за устойчива заетост в сферата на туризма ”

14.10.2009 г.: „Ден на кариерата за хора с увреждания”. БСК е партньор на събитието.

19 октомври, Вилнюс (Литва): Форум за развитие на азиатско-европейския транспорт.

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение към БСК
e вече Майкрософт ИТ академия.

Възползвайте се от възможността да се обучавате онлайн за операционната система Windows и офис пакета MS Office и да получите сертификат от Майкрософт за завършен курс!


Нов курс в Центъра за компютърно обучение на БСК
Курс за обучение за системни администратори за WEB, Host и Mail сървъри под Linux
Регионална Cisco академия
CCNA – 1 сем. - 28 септември, 7:30-9:30
CCNA – 1 сем. - 3 октомври, съботно-неделен
CCNA – 2 сем. - 12 септември, съботно-неделен
CCNA – 3 сем. - 19 септември, съботно-неделен
Oктомври/ноември - 15:00-18:00 ч
MS Excel, начинаещи/напреднали
MS Word, начинаещи/напреднали
MS PowerPoint, начинаещи/напреднали
MS Access, начинаещи/напреднали

За повече информация:
http://educentre.bia-bg.com/
teobor@bia-bg.com, drago@bia-bg.com
или на тел. 981 03 26

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година и e лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация по професии. Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 35 професии в над 60 специалности. Центърът за професионално обучение се Сертифицира по EN ISO 9001:2000.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионално обучение и квалификация;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване на проекти по различни програми по заявка;
Семинари по актуални теми;
Консултации за разкриване на дейности за професионално обучение; Здравословни и безопасни условия на труд.

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: galia@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

JJB Sports отчете 42.9 млн. паунда загуба за полугодието до юли, след като си призна че замалко да фалира. Загубата на базираната в Уигън спортна верига за дрехи е доста над загубата от 14.8 млн. паунда година по-рано. JJB, заедно с Sports Direct International, се разследват от Бюрото за сериозни измами (Serious Fraud Office-SFO) поради съмнения за нелегално съюзяване. Разследването на SFO е фокусирано върху отделни личности, не върху компанията, заявиха от JJB.

Източник: BBC

Америка

Много представители на американския дребен бизнес проявяват оптимизъм за ръста на икономиката и очакват подобрение след 3 до 6 месеца. 4 от 5 малки предприятия следват умерена или агресивна стратегия за ръст, експанзия на нови пазари и получаване на приходи от съществуващите потребители, се казва в изследването на Chase Card Services, отдела за кредитни карти на JPMorgan Chase & Co. Само 5% не се опитват агресивно да разширяват бизнеса си. В проучването са участвали 168 главни и изпълнителни директори от списъка на най-бързо разрастващите се малки компании.

Източник: Ройтерс

Азия

Най-големият производител на презареждащи се батерии Sanyo Electric Co. обяви, че вероятно ще отчете нетна годишна загуба, загърбвайки предишните очаквания за еднакви резултати. Нетната загуба вероятно ще бъде около 30 млрд. йени (331 млн. долара) за годината до края на март 2010 г. срещу 93.2 млрд. йени загуба година по-рано. Sanyo също така посочи и 11 млрд. йени разходи за съкращения като причина за променените очаквания.

Източник: Блумберг

 
Индекси на фондови борси
25.09.2009
Dow Jones Industrial
9 665.19 (-42.25)
Nasdaq Composite
2 090.92 (-16.69)
?>
Стокови борси
25.09.2009
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)66.02
Heating oil ($US/gal.)1.7100
Natural gas ($US/mmbtu)4.9500
Unleaded gas ($US/gal.)1.6200
Gold ($US/Troy Oz.)991.60
Silver ($US/Troy Oz.)16.06
Platinum ($US/Troy Oz.)1 313.70
Hogs (cents/lb.)49.03
Pork bellies (cents/lb.)80.70
Live cattle (cents/lb.)85.35


SEO услуги, Интернет маркетинг, управление на онлайн репутацията

       Опознай България

Парк Аязмото

Според преданието, по времето на княз Борис I в Стара Загора властвал княз Цолю, който имал дъщеря на име Цветана. Когато Цветана се разболяла, князът се съгласил тя да бъде лекувана от лекари-християни, негови пленници. “Покръстили я в извора на Аязмото и я нарекли Теодора. Като по чудо в момента на покръщението, тя оздравяла. Капището на Аязмото се превърнало в християнски храм. Според изследванията на митрополит Методий Кусев на Аязмото е бил покръстен и княз Борис I, с което се поставило началото на приемането на християнството като официална религия в България. Парк Аязмото получава името си от българското християнско население и означава лечебен минерален извор. Митрополит Методий Кусев инициира създаването на парка през 1895 г. Той организира първата кампания по залесяването на парка и превръща почти голия ерозирал хълм в прекрасна градина, разполагаща с уникални за България дървесни видове. Той внася много от растенията от Ливан, Турция, Гърция, Испания, Италия и др. Заедно с това, Дядо Методий изгражда напоителна схема и построява църква на върха. От самото начало гражданите сътрудничат за изграждането на парка и много хора се включват доброволно през годините в залесяването и поддръжката му.Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 26.09.2009
Българска версия: 25121, Английска версия: 3347

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2009. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999