Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 06 август 2009 г., брой 2505
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 

        България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари


Валутни курсове
(06.08.2009)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.30926
USD/BGN   1.35727
CHF/BGN   1.27698
EUR/USD   1.4410*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.08   1.71%  


Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com


Незабавна онлайн резервация на хотел в България
Летни намаления за почивка на море
 »Хотели в Слънчев бряг  »Хотели в Несебър  »Хотели в Созопол  »Хотели в Приморско »Хотели в Златни пясъци »Хотели в Балчик
Българсите хотели
в Google Earth
Незабавна онлайн резервация
на хотел в България
0700 11881

Някой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!

Финансови новини

Разходите на всички министерства, без тези на образованието, вътрешните работи и правосъдието, ще бъдат намалени с 15% през втората половина на тази година, съобщи вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков. Така държавните ведомства ще може да харчат само 75% от предвидените разходи, след като от началото на тази година в бюджета бе заложено ограничение от 10%.   С тази мярка правителството ще намали нелихвените разходи с 1.156 млрд. лв., заяви Дянков.

Източник: Пари

Задължителната вноска за втора пенсия да падне от 5% на 2% за период от две години поиска Българската стопанска камара (БСК) в писмо до финансовия министър, министъра на труда и социалната политика, председателя на парламентарната комисия по бюджет и финанси и до шефа на комисията по труда и социална политика. Вместо в Универсалните пенсионни фондове освободените средства да отиват във фондовете на държавното обществено осигуряване (ДОО), настояват от камарата.  На 460 лв. вместо сегашните 260 лв. трябва да се вдигне минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица. Държавата, както останалите работодатели, трябва да внася за държавните служители, на кадровите военнослужещи от Министерството на отбраната, служителите на МВР и служителите от правораздавателната система полагащите се осигурителни вноски.

Източник: БСК

Българското участие във войната в Ирак – интереси, необходимост или партньорство?
Теодора Каменова

До 1989 г. Ирак е един от основните външнотърговски партньори на България. През 1988г. стокообменът достигна 813 млн долара, като износът възлeзе на 394 милиона. Наложеното след 1990г. ембарго не позволи на Ирак да погасява своите задължения към България, които тогава надхвърлят 1.8 милиарда долара, повечето натрупани като дълг от внос на оръжие. С истински неблагоприятно търговско салдо и малка вероятност скоро да си върне дължимото от Ирак, през 2003 страната ни се включва в „Коалицията на желаещите”, която подкрепя САЩ в свалянето на режима на Саддам Хюсеин. Защо България подкрепи войната в Ирак и какво постигна със своето участие?    Пълен текст на анализа
Коментари по представените материали, можете да изпращате на адрес: bic@bia-bg.com

Приватизация

Агенцията за приватизация (АП) събра вземането си в приблизителен размер от 1 млн. лв. от наследниците на Иван Зографски, за което същият бе осъден на основание предявен от АП иск за неизпълнение на конкретни следприватизационни задължения.  Вземането произтича от неизпълнение на поети задължения, залегнали в сключения на 14 декември 1994 г. договор за продажба на 80% от капитала на Хотел Витоша ЕАД, между Агенцията за приватизация и Иван Илиев Зографски, за което купувачът е осъден да заплати неустойка в размер на 301 034,92 лв., ведно с допълнителна неустойка върху тази сума, считано от 25 ноември 1998 г. до окончателното є изплащане.  

Източник: Монитор

Дружества
Подготовка за продажба, покупка и продажба на собствено недвижимо имущество
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2007 г.
(хил. лв.)
  1   Варна Тауър ООД - София   122 399  
  2   Атиа риъл истейт дивелъпмънтс ЕАД - София   78 233  
  3   Мицуи енергийни проекти ЕООД - София   51 931  
  4   Пайонир Девелъпмънт ЕООД - София   50 766  
  5   Идън девелъпментс АД - София   37 942  
  6   Бизнес парк София 2 ЕООД - София   37 916  
  7   Макантъни Риалти Интернешънъл Кънстракшън 3 ЕООД - София   29 219  
  8   Витошки имоти ЕООД - София   22 614  
  9   Сифер ООД - Пловдив   22 032  
  10   Дриймвил ООД - Пловдив   20 394  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 05.08.2009
  Обща стойност (BGN): 3 128 723.80  
Брой търгувани компании: 93
Официални пазари: 1 336 926.87
Свободен пазар: 431 450.12
Облигации: 1 170 500.32
Най-голяма промяна в цените
Химмаш АД - Хасково -51.60 %
Лесопласт АД - Троян 27.50 %

Регулирана информация
4VI (VIPOM) Випом АД - Видин
4KP (KMM) КММ АД - Шумен

  БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

Председател на съвета на директорите на държавната фирма "Информационно обслужване" става пресаташето на ГЕРБ Севдалина Арнаудова. Досега постът се заемаше от съветника на Сергей Станишев Азер Меликов, съобщи новият шеф на надзора на дружеството Стоян Денчев. Фирмата нашумя със скъпоплатените договори за външни експерти, както и с високите възнаграждения на ръководството. На мястото на изпълнителния директор Иво Николов е назначен досегашният прокурист Чавдар Тодоров. От ръководството на компанията си тръгват също бившата журналистка и съветник на Пламен Орешарски Зорница Арсениева, както и Наско Михов. Бившият шеф на компанията на Иво Прокопиев "Икономедия" и спряган доскоро за икономически министър Бисер Боев става член на УС. В края на септември ще се проведе общо събрание на дружеството, на което най-вероятно надзорният и управителният съвет ще се слеят. Съветът на директорите ще бъде увеличен с още един член.

Източник: Агенция Фокус

Здравният министър Божидар Нанев смени ръководството на една от най-задлъжнелите болници – пловдивската Свети Георги. С решение от вторник на общото събрание на болницата министърът на здравеопазването освободи досегашния съвет на директорите – доц. д-р Илия Баташки, доц. д-р Федя Николов, доц. д-р Георги Сафев и доц. Асен Атанасов, и назначи нов съвет на директорите в състав доц. Божидар Хаджиев, Костадин Атанасов и д-р Веселин Иванов. Просрочените задължения на болниците са се увеличили с 64% за първото полугодие, стана ясно в сряда от справка на здравното министерство. Общият размер на задълженията за периода е нараснал с 10% - от 253.8 млн. лв. на 281.7.

Източник: Медия Пул

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще проверява сделката, при която Ел Ем импекс ЕООД купи 65,55% от капитала на Общинска застрахователна компания. В антимонополния орган е постъпило уведомление за намерението на свързаната с Христо Ковачки фирма да осъществи концентрация по смисъла на Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК), като придобие едноличен пряк контрол над ОЗК чрез покупката на мажоритарния пакет акции вследствие на проведен публичен търг. Уведомлението е подадено сега, но на практика търгът беше проведен през ноември 2008 г. В публичния регистър, воден от Комисията за финансов надзор (КФН), Ел Ем импекс ЕООД е вписано като собственик на 65,55-процентовия дял от ОЗК на 29.12.2008 г. 

Източник: Insurance.bg

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи две имуществени санкции по 15 000 лв. на Автобусни превози АД за налагане на нелоялни търговски условия по ЗЗК, съобщиха от антимонополния орган. В хода на производството беше установено, че в договора за автогаровото обслужване за 2007 г. се предвижда текущата продажба на билети да се извършва единствено от изпълнителя, като страните по договора нямат право да предоставят на трети лица продажбата на билети за автобуси, тръгващи от Автогара Плевен. 

Източник: Econ.bg

Новоназначеният Николай Генчев ще бъде член на управителния съвет и главен финансов директор на застрахователната компания УНИКА. Така той ще се присъедини към новия мениджърски екип на дружеството в състав Тодор Казанджиев, председател на управителния съвет и главен изпълнителен директор и Клаудия Рознак, член на управителния съвет и изпълнителен директор.  Припомняме, че той бе на този пост в УНИКА в периода март 2006 - декември 2007 г., когато реши да се присъедини към управлението на TBIF Financial Services. В рамките на година и половина той заемаше поста главен финансов директор и член на борда на TBIF.  

Източник: Profit.bg       Българска Стопанска Камара

Външноикономическо сътрудничество


Enterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в светаПредстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИ

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Процедури при МАСОВИ УВОЛНЕНИЯ!


Предстоящи събития

12.10 - 20.11.2009г. - РЕФА-базов курс в гр. София. Краен срок за заявки 31 август 2009

19 октомври, Вилнюс (Литва): Форум за развитие на азиатско-европейския транспорт.

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение към БСК
e вече Майкрософт ИТ академия.

Възползвайте се от възможността да се обучавате онлайн за операционната система Windows и офис пакета MS Office и да получите сертификат от Майкрософт за завършен курс!


Нов курс в Центъра за компютърно обучение на БСК
Курс за обучение за системни администратори за WEB, Host и Mail сървъри под Linux
Регионална Cisco академия
CCNA – сем. 2 - 4 юли - 2 август, съботно-неделен
CCNA – сем. 4 - 4 юли - 26 юли, съботно-неделен

MS Word, напреднали 06-10.07 - 15:30-18:30 ч
MS Excel. напреднали 13-17.07 - 15:30-18:30 ч

За повече информация:
http://educentre.bia-bg.com/
teobor@bia-bg.com, drago@bia-bg.com
или на тел. 981 03 26

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година и e лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация по професии. Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 35 професии в над 60 специалности. Центърът за професионално обучение се Сертифицира по EN ISO 9001:2000.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионално обучение и квалификация;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване на проекти по различни програми по заявка;
Семинари по актуални теми;
Консултации за разкриване на дейности за професионално обучение; Здравословни и безопасни условия на труд.

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: galia@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Немският гигант за спортна екипировка Adidas отчете свиване на печалбите с 93% през второто тримесечие, поради намалено потребителско търсене. Нетната печалба е 8 млн. евро срещу 17 млн. за същия период преди година. Продажбите през тримесечието са намалели с 2.5% до 2.46 млн. евро. “Уверен съм, че вече отчетохме най-лошото си финансово представяне”, заяви директорът Хърбърт Хайнер.

Източник: BBC

Америка

Вторият по големина производител на хранителни продукти в света Kraft Foods отчете ръст на печалбата си за второто тримесечие от 11%, след като успява да съкрати производствените си разходи. Нетната печалба на Kraft Foods се повишава до 827 млн. долара, или 56 цента на акция, спрямо 745 млн. долара, или 49 цента на акция, за същото тримесечие на 2008 г. Приходите на компанията отчитат спад от 5.9% на годишна база до 10.2 млрд. долара.

Източник: Блумберг

Азия

Водещият хонконгски авиопревозвач Cathay Pacific съобщи, че се е върнал към печалба през първото полугодие, след като е успял да хеджира договорите си за гориво. Авиокомпанията отчете печалба от 812 млн. хонконгски долара (105 млн. щатски долара). Като се изключат номиналните хедж постъпления от гориво, компанията отчете оперативна загуба преди данъци от 765 млн. х.д. Световната финансова криза сви търсенето на бизнес и луксозни пътувания, от които компанията зависи до огромна степен.

Източник: FT

 
Индекси на фондови борси
05.08.2009
Dow Jones Industrial
9 280.97 (-39.22)
Nasdaq Composite
1 993.05 (-18.26)
?>
Стокови борси
05.08.2009
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)71.97
Heating oil ($US/gal.)1.9600
Natural gas ($US/mmbtu)4.0400
Unleaded gas ($US/gal.)2.0500
Gold ($US/Troy Oz.)966.30
Silver ($US/Troy Oz.)14.76
Platinum ($US/Troy Oz.)1 293.10
Hogs (cents/lb.)50.20
Pork bellies (cents/lb.)81.00
Live cattle (cents/lb.)89.83


SEO услуги, Интернет маркетинг, управление на онлайн репутацията

       Опознай България

Преображение Господне (6 август)

На 6 август българската православна църква отбелязва Преображение Господне. Според Светото писание, на този ден Исус Христос укрепва вярата на учениците си в своя божествен произход, като се преобразява пред очите на трима от тях – Петър, Яков и Йоан. Лицето Му засиява, дрехите Му стават бели като сняг, до него се появяват двама мъже “сияещи от светлина” – Мойсей и Илия и беседват с него. На Преображение Господне вярващите се причестяват след петдневен пост. Позволено е да се яде риба. На този ден се бере първото грозде и се раздава на близки и съседи.  Според народното поверие, на Преображение Господне “лятото се пречупва” и започва да върви към есента и студа.Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 06.08.2009
Българска версия: 23725, Английска версия: 3547

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2009. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2019
 ПВСЧПСН
1 123456
278910111213
314151617181920
421222324252627
528293031   

Февруари 2019
 ПВСЧПСН
5    123
645678910
711121314151617
818192021222324
925262728   

Март 2019
 ПВСЧПСН
9    123
1045678910
1111121314151617
1218192021222324
1325262728293031

Април 2019
 ПВСЧПСН
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
182930     

Май 2019
 ПВСЧПСН
18  12345
196789101112
2013141516171819
2120212223242526
222728293031  

Юни 2019
 ПВСЧПСН
22     12
233456789
2410111213141516
2517181920212223
2624252627282930

Юли 2019
 ПВСЧПСН
271234567
28891011121314
2915161718192021
3022232425262728
31293031    

Август 2019
 ПВСЧПСН
31   1234
32567891011
3312131415161718
3419202122232425
35262728293031 

Септември 2019
 ПВСЧПСН
35      1
362345678
379101112131415
3816171819202122
3923242526272829
4030      

Октомври 2019
 ПВСЧПСН
40 123456
4178910111213
4214151617181920
4321222324252627
4428293031   

Ноември 2019
 ПВСЧПСН
44    123
4545678910
4611121314151617
4718192021222324
48252627282930 


 2019   2018   2017  
 2016   2015   2014  
 2013   2012   2011  
 2010   2009   2008  
 2007   2006   2005  
 2004   2003   2002  
 2001   2000   1999