Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 30 юли 2021 г., брой 5498
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.

 

        България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(30.07.2021)
  EUR   1.95583  
GBP   2.29881
USD   1.64729
CHF   1.81297
EUR/USD   1.1873*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.07   0 %  

  • Търсене, подбор и контакт
  • Подробна проверена информация за кандидатите
  • Дистанционно събеседване
  • Трудови договори
  • Работни визи за България
Свържете се с нас!
БИК Капиталов пазар ЕООД
тел +359 2 980 38 53
beis.bia-bg.com

 

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 

 

Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
arbitration.bia-bg.com

 


Общи събрания днес
  Агроинвест Тунджа АД - София
Алуком АД - Плевен
Банка ДСК ЕАД - София
Берус 97 АД - Русе
ВС - Метал къмпани АД - Луковит
Дарик имоти България АД - София
Елдом Микс АД - Провадия
Завод за шлифовъчни машини АД - Асеновград
Зиесто АД - Варна
Искра Филм АД - Казанлък
Клиър Лендинг АД - София
Книжна фабрика Искър АД - София
Колхида Сливен АД - Сливен
Комекес АД - Самоков
КОРР. Киндлинг Оригиналити ЕАД - София
Кумазит транс АД - Ямбол
МВБ Трак енд бъс България АД - София
Металообработване и зъбопроизводство АД - Велико Търново
Металообработване и зъбопроизводство и Ко АД - Ботевград
Осъм АД - Ловеч
Очна оптика и корекция АД - София
Пенсионно осигурително дружество Топлина АД - София
Пластимо АД - Самоков
Пътстрой Габрово АД - Габрово
Ресторанти и специализирани вагони АД - София
Рива 21 АД - Петрич
Самел - 90 АД - Самоков
Самел Технолоджи АД - Самоков
Слънчево АД - Слънчево
Товарен автотранспорт Враца 98 АД - Враца
Хармония ТМ АД - Тетевен
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Брутният външен дълг в края на месец май възлиза на 39,394 млрд. евро, което е с 1,695 млрд. евро повече в сравнение с края на май миналата година, обявиха от БНБ. Брутният външен дълг на сектор Държавно управление в края на май е 8,312 млрд. евро като за година се увеличава с 2,2 млрд. евро. Това се дължи на пуснатия нов държавен дълг през миналата година от 2,5 млрд. евро. Тези средства бяха използвани за подкрепа на бизнеса и гражданите по време на пандемията. А дори и с това увеличение България влиза в топ три на страните от ЕС с най-малък дълг. По време на пандемията дългът на всички страни в ЕС беше увеличен, за да има средства за антикризисни мерки. Тези мерки спасиха хиляди работни места в България.

Източник: Труд

През юли 2021 общият показател на бизнес климата в България остава на равнището си от юни, показва бизнес анкета на Националния статистически институт /НСИ/. Подобрение на показателя се наблюдава в строителството и търговията на дребно, в сектора на услугите запазва приблизително нивото си от предходния месец, а в промишлеността е регистрирано понижение. Съставният показател "бизнес климат в промишлеността" намалява с 1,4 пункта, което се дължи на по-резервираните оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Средното натоварване на мощностите от април до юли нараства с 1 пункт и достига 74.2 на сто, като с оглед на очакваното търсене през следващите месеци се предвижда излишък от мощности.

Източник: 24 часа

 
Дружества
Производство на мелничарски продукти
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Общо приходи
за 2019 г.
(хил. лв.)
  1   Агроблок ЕООД - Горна Оряховица   78 714  
  2   ГудМилс България ЕООД - София   74 225  
  3   Топаз мел ООД - София   68 695  
  4   Кооперация Симид 1000 - Пловдив   63 829  
  5   Садина Плант ООД - Зелениково - Пд   22 270  
  6   Колор Фуудс ЕООД - Петрич   14 499  
  7   Техра ЕООД - София   13 996  
  8   Мелница Сливен АД - Сливен   13 622  
  9   Зърнени храни АД - Хасково   11 717  
  10   ПапасМел ЕАД - Ямбол   8 824  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 29.07.2021
  Обща стойност (BGN): 612 160.70  
Брой търгувани компании: 48
Premium 71 725.20
Standard 477 028.26
АДСИЦ 56 654.47
Облигации 1 021.64
BEAM - Акции: 5 731.12
Най-голяма промяна в цените
Индустриален холдинг България АД - София 12.58 %
Еврохолд България АД - София -2.31 %
BaSE - Акции: 43 669.80
  Регулирана информация
Випом АД - Видин
КММ АД - Шумен
Наш Дом - България АД
- Холдинг - София
 

 

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Правителството реши да бъдат спрени всички действия и процедури, свързани с изграждането на нов правителствен комплекс на територията на "София тех парк" АД от "Държавна консолидационна компания" ЕАД до обединяване на всички заинтересовани ведомства около конкретната нужда от строителството му. Ще бъде създадена Междуведомствена работна група към министъра на икономиката в състав - всички заинтересовани ведомства, която да изследва необходимостта и целесъобразността от строителството на нов правителствен комплекс. През миналата седмица служебният министър на икономиката Кирил Петков обяви, че ще сезира прокуратурата за строежа, тъй като строителят "Монтажи" е избран без търг по познатия способ "ин хаус", получил е авансово 190 млн. лв., като също в аванс половината от сумата е преведена на подизпълнител.

Източник: Банкеръ

Coбcтвeниĸът нa вepигaтa мaгaзини „Kayфлaнд“ нaпpaви пъpвa ĸpaчĸa ĸъм пpидoбивaнeтo нa eмблeмaтичнитe coфийcĸи Цeнтpaлни xaли. Гepмaнcĸaтa ĸoмпaния e пoдпиcaлa пpeдвapитeлнo cпopaзyмeниe зa пoĸyпĸa нa cгpaдaтa. Bce oщe oбaчe нe e яcнo дaли cдeлĸaтa щe ce ocъщecтви, тъй ĸaтo здaниeтo имa cтaтyт нa пaмeтниĸ нa ĸyлтypaтa и eвeнтyaлнoтo пpeycтpoйcтвo нa вътpeшнoтo пpocтpaнcтвo мoжe дa ce oĸaжe нeвъзмoжнo. A Mиниcтepcтвoтo нa ĸyлтypaтa вce oщe нe ce e пpoизнecлo oĸoнчaтeлнo пo ĸaзyca и ĸъм мoмeнтa нe e cъглacyвaлo инвecтициoнния пpoeĸт. „Kayфлaнд“ e възлoжилa нa apxитeĸтypнoтo дpyжecтвo „Іnt Аrh“ дa изгoтви пpoeĸт зa eвeнтyaлнoтo пpeycтpoйcтвo. Бидeйĸи пaмeтниĸ нa ĸyлтypaтa, cгpaдaтa тpябвa зaпaзи cвoя cпeцифичeн xapaĸтep. Зa „Kayфлaнд“ пъĸ e вaжнo дa ycпee дa извлeчe иĸoнoмичecĸa изгoдa и пeчaлбa oт инвecтициятa.

Източник: economic.bg

„Ахтопол ризорт“ ЕАД е продало поземлен имот в гр. Ахтопол с начин на трайно ползване „за друг курортно-рекреационен обект“ за 651 780 евро, съобщи компанията майка „Албена“ АД. Площта на земеделския имот е 5 706 кв. м, като отстои на 70 метра от плажната ивица и лежи върху скален откос над Черно море. В момента в имота има 11 броя масивни бунгала, всяко едно със собствен санитарен възел. Купувач е „Ескада Транс“ ООД гр. Бургас. Освен че е собственик на курортния комплекс Албена, „Албена“ АД има много недвижими имоти - от нос в гр. Ахтопол, през ММЦ Приморско (сега Forest Beach), апартаменти в гр. Балчик, хиляди дка земеделска земя в низината между к.к. „Албена“ и с. Кранево, земя в Добруджа, ваканционно селище „Бялата лагуна“ и други. В миналото ММЦ Приморско беше отделено в дъщерно дружество. Преди имота в Ахтопол „Албена“ продаде и част от земята си в Добруджа (продавайки дъщерното си дружество "Екоплод"). Дружеството продаде и част от активите, придобити след вливането на „Албена инвест холдинг“, а именно „България 29“ АД на Околовръстен път в София, „Фохар“ с имоти между кв. "Бояна" и кв. "Драгалевци", както и „Соколец – Боровец“, което притежава хотелите "Бор" и "Еделвайс".

Източник: investor.bg

Новото ръководство на Българската банка за развитие (ББР), която е най-големият кредитор на "Спарки Елтос", е сменило оценителя на ловешкия завод, който преди два месеца беше обявен в несъстоятелност. На събрание на кредиторите на 28 юли е било решено останалото имущество от масата на несъстоятелността да бъде оценено от "Ем Би Ел кепитъл адвайзърс", срещу което компанията ще получи 18 хил. лв. с ДДС. Групата MBL на Асен Лисев e утвърден консултант в сектора на недвижимите имоти. Предложението за свикване на събрание на кредиторите на "Спарки Елтос" е направено от Владимир Георгиев и Цанко Арабаджиев в средата на юли, малко след като двамата влязоха в управлението на държавната банка. Това стана като част от промените, които служебният икономически министър Кирил Петков предприе в ББР. На събранието решението за смяна на оценителя е взето с гласовете на кредиторите, притежаващи 84% от приетите вземания, т.е. от самата банка. Вероятно смяната е свързана с възможностите за осребряване на имуществото на ловешкия завод, който дължи над 90 млн. лв. на ББР по различни кредити.

Източник: Капитал

КЕВР даде 10-годишен лиценз за търговия с природен газ на "Енергико Трейдинг България". Управител и акционер в компанията е Валентин Златев, който до есента на 2020 г. бе в ръководството на "Лукойл България". В дружеството мажоритарен собственик е швейцарската компания "Литаско СА". Тя управлява глобалните доставки на нефт, газ и петролни продукти за групата "Лукойл". „Енергико Трейдинг България“ поиска първоначално лиценз за максималния срок от 35 години, което е обосновано с аргумента, че дружеството има сключен дългосрочен договор за доставка на природен газ на изходен пункт на газопреносната мрежа със стратегически клиент с национално значение. Намаленият срок на лиценза се мотивира с това, че развитието на пазара на природен газ е изключително динамично, поради което не може да бъде направена реалистична прогноза за период, по-дълъг от десет години.

Източник: 24 часа

Регулирана информация

На 29.07.2021 год. в БИК Капиталов пазар ЕООД постъпи отчет за второ тримесечие на 2021 год. на КММ АД - Шумен       Българска стопанска камара 
В помощ на външнотърговската дейност
 

 


 
Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света
 

 
 
Новини от БСК и членовете на БСК

ВУЗФ: конкурс за есе за пълна стипендия Срок за кандидатстване – 31 август!


Предстоящи събития

9 септември: Тук-Там Кошер 2021 с отстъпка за членове на БСК.Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

DEVNET ASSOCIATE -
НОВ КУРС В СИСКО АКАДЕМИЯТА НА БСК

Новият курс, който Сиско мрежова академия предлага от м. юли 2020 г., цели да подготви специалисти за промените в областта на управлението на компютърните мрежи, а именно - тяхното автоматизиране.

График на курсовете в Сиско академията:

CCNA 3 – 12 юни 2021, съботно-неделен
CCNA 1 – 02 октомври 2021, съботно-неделен
DevNet – 02 октомври 2021, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
https://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК

Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензиран от Националната агенция за професионално образовине и обучение (НАПОО) през 2003 година и е национално призната обучаваща институция за осъществяване, валидиране и удостоверяване на професионална квалификация за лица над 16-годишна възраст.

Центърът издава документи за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:

Професионални обучения по проекти, включени в Националния план за действие по заетостта;
Начални и продължаващи професионални обучения;
Обучения по ключови компетентности;
Вътрешнофирмени обучения по заявка на партньорски организации;
Консултации за започване на дейности за организиране на професионално обучение;
КСеминари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обучителните услуги се предлагат на територията на цялата страна.
Формите на обучение са: дневна, вечерна, задочна, самостоятелна, индивидуална, дистанционна и обучение чрез работа (дуална система на обучение). Формите на обучение, учебното време и броят на обучаемите в курса се определят от обучаващата институция. Те се съгласуват със заявителя на професионалното обучение.

За допълнителна информация:
тел. 932 09 69,
e-mail: a.katzarova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Силните продажби на Porsches и Audis от висок клас ограничават щетите, които глобалният недостиг на чипове причинява на Volkswagen AG (VW), водеща в най-големия автомобилен производител в Европa. VW повиши прогнозната си оперативна възвръщаемост от продажбите за втори път тази година, сега между 6% до 7,5%, благодарение на процъфтяващото търсене на премиум и луксозни модели. Двуцифрените маржове в Porsche и Audi компенсират недостига на полупроводници, което накара компанията да смекчи очакванията за годишни доставки. защото производството сега е наистина ограничено “, каза главният изпълнителен директор Хърбърт Диес. „Ние сме уверени, че можем да се възстановим през четвъртото тримесечие.“ VW, Daimler AG и Stellantis NV, отчитат стабилни резултати, въпреки проблемите с чиповете, които затрудниха монтажните фабрики по целия свят. Печалбата ще бъде от решаващо значение за финансирането на плановете на VW за постепенно премахване на двигателите с вътрешно горене и внедряване на софтуер, услуги за мобилност и технологии за автоматизирано управление. Tesla Inc., която VW има за цел да отстрани като водещ производител на електромобили, също набира скорост, с осем поредни тримесечия на печалба и маржове. Коригираната оперативна печалба на VW от 11,4 милиарда евро (13,5 милиарда долара) през първите шест месеца изпреварва 10 -те милиарда евро, отчетени за същия период на 2019 г., преди пандемията.

Източник: Bloomberg

Америка

Facebook (FB) отчете приходи от близо 29,1 милиарда щатски долара за изминалото тримесечие, приключило на 30 юни 2021 г., с 56% скок спрямо същия период на миналата година. Компанията също така удвои тримесечната си печалба до почти 10,4 млрд. щатски долара, много над прогнозираните от анализатори 8,7 млрд. щатски долара. Перспективите за останалата част от 2021 г. обаче не са толкова оптимистични, заяви финансовият директор David Wehner в изявление за приходите. Ръстът на продажбите може да се забави благодарение на „регулаторни изисквания и промени в платформата“, каза Wehner, като специално посочи последните правила за проследяване на iOS на Apple. Тези промени, които влязоха в сила през април, вероятно ще имат по-голямо въздействие върху бизнеса на Facebook през третото тримесечие, отколкото през второто, каза той. Актуализацията на софтуера на Apple 14 (AAPL) за iOS 14.5 изисква потребителите да дават изрично разрешение на приложенията да проследяват поведението им и да продават личните си данни, като възраст, местоположение, навици на разходи и здравна информация, на рекламодатели. Facebook, който прави почти всичките си пари от реклама се противопостави на промените и предупреди инвеститорите миналата година, че актуализацията може да навреди на бизнеса й, ако много потребители се откажат от проследяването.

Източник: CNN

Азия

E-CNY, цифровата валута на китайската централна банка, която е в процес на разработка, ще насърчи допълнително процеса на интернационализация на юанa и превръщането му в трета по големина валута в света по отношение на ценообразуването, сетълмента и международните резерви, заявиха експерти. E-CNY или дигиталният RMB в момента се подлага на тестове чрез изпитания. Трансграничните плащания за електронна търговия биха могли да бъдат следващият ключов сценарий за използване на e-CNY, тъй като това е „естествено и особено лесно за приемане“, каза Ту Йонхун, заместник-директор на Международния валутен институт (IMI), който е част от Китайски университет Ренмин. Според изследване на IMI Международният индекс на RMB (RII), показател за нивото на интернационализация на китайската валута, създаден от института през 2010 г., се е повишил до 5,02 до края на миналата година от 0,02 преди десетилетие. Изследването на IMI показа, че международната употреба на юана е надминала тази на японската йена и британския паунд през първата половина на 2020 година. Това постави юана зад щатския долар и еврото три поредни тримесечия, включително последното тримесечие на 2019. (global.chinadaily.com.cn)

 
Индекси на фондови борси
29.07.2021
Dow Jones Industrial
35 084.53 (153.60)
Nasdaq Composite
14 778.30 (15.68)
Стокови борси
29.07.2021
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)73.17
Heating oil ($US/gal.)2.1800
Natural gas ($US/mmbtu)3.9700
Unleaded gas ($US/gal.)2.3100
Gold ($US/Troy Oz.)1 827.10
Silver ($US/Troy Oz.)25.64
Platinum ($US/Troy Oz.)1 051.20
Hogs (cents/lb.)88.98
Live cattle (cents/lb.)128.15

       Опознай България

Рациария

Близо до с. Арчар, на 17 км южно от Видин, се намират останките от римския град Рациария. Римското селище Рациария възниква в началото на I в. от н.е. като военен център на мястото на по-старо мизийско селище. В чест на победата си над даките, император Траян издига мизийска Рациария. Градът се развива като голям занаятчийски център, като златарството заема почетно място. Археолозите са открили над 50 различни по вид и характер златни и сребърни накити. При разкриване на останки от градска къща са намерени две огърлици, четири пръстена, две обеци, игла и масивна гривна от злато 23 карата. Повече от два века (II-IV в.) Рациария е най-значителният военен и стопански център на земите на днешна Северна България, здрав опорен пункт на римската култура и цивилизация. Тук е била една от шестте императорски оръжейници. Блестящата градска култура се долавя в скулптурите, надгробните плочи и саркофази, в архитектурните фрагменти и изящните многоцветни мозайки, разкрити по време на редовните археологически разкопки. Днес древното римско селище е ежедневно нападано и разрушавано от иманяри.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 30.07.2021
Българска версия: 29962, Английска версия: 2875

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София 1527, ул. Чаталджа 76,
тел. 980-10-90, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2021. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  

Май 2021
 ПВСЧПСН
17     12
183456789
1910111213141516
2017181920212223
2124252627282930
2231      

Юни 2021
 ПВСЧПСН
22 123456
2378910111213
2414151617181920
2521222324252627
26282930    

Юли 2021
 ПВСЧПСН
26   1234
27567891011
2812131415161718
2919202122232425
30262728293031 

Август 2021
 ПВСЧПСН
30      1
312345678
329101112131415
3316171819202122
3423242526272829
353031     

Септември 2021
 ПВСЧПСН
35  12345
366789101112
3713141516171819
3820212223242526
3927282930   


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999