Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 20 юли 2012 г., брой 3256
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Ако желаете да прекратите абонамента си за изданието - използвайте сигурния и бърз начин - бутона
Отказ от абонамент


Валутни курсове
(20.07.2012)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.49787
USD/BGN   1.59179
CHF/BGN   1.62850
EUR/USD   1.2287*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.07   0.16%  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com


Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


WEB-портал
на българските одитори

Някой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!

Общи събрания днес
  Вивафарм АД - Добрич
Нефтохим-инвест финанс АД - Бургас
Зауба АД - София
Хилез АД - Пловдив
Пипра АД - Червен бряг
Албена Стил АД - Добрич
Хром АД - Силистра
Куадрант Бевъриджис АД - София
Заводски строежи Девня АД - Девня
Деспред АД - София
Индустриалтехник АД - Шипка
Обков АД - Дългопол
Слънце Стара Загора-Табак АД - Стара Загора
Авангардстрой АД - София
Вилидж фрутс АД - Варна
Аква Британика ЕАД - Добрич
Недвижими имоти София АДСИЦ - София
Хармония ТМ АД - Тетевен
Юнион Билд АД - София
Марина Валпараисо АД - Бургас
ДК Домостроене АД - Бургас
Агротех 97 АД - Елхово
Водно строителство - Силистра АД - Силистра
Тежко машиностроене 97 АД - Русе
СМФ-Монтаж на инсталации и уредби АД - София
Офсетграфик АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Парите от приватизацията на "Булгартабак холдинг" вече са внесени в Сребърния фонд, но от шест месеца в него не са постъпвали никакви приходи от лихви, показват отчетите за първото полугодие. Причината - всички средства вече са на депозит със срок от 7 дни, който постоянно се подновява. За краткосрочните депозити в БНБ не се плащат лихви. Сума от 310 млн. лв. е била преведена през май и засега това е целият приход на фонда за първите шест месеца на годината. В нея освен парите от продажбата на цигарения холдинг влизат и приходи от такси и концесии. От Министерството на финансите коментираха , че за всички активи – 2.086 млрд. лв., е открит депозит със срок от 7 дни "с оглед обособяване на ресурса на фонда независимо от нулевите лихвени нива". 

Източник: Капитал

Над 120 млн. лева е платеният данък в Националната агенция по приходите (НАП) за всички видове хазартни игри през 2011. Според Държавната комисия по хазарта (ДКХ) у нас в момента има 767 игрални зали, 26 казина и 12 бинго зали. Най-голям е броят на игралните зали в София - 108, в столицата има също 6 казина и 2 бинго зали. Броят на игралните зали в Бургас и Варна е почти равен - по 70, равен е и броят на казината - по 6 в Бургас и във Варна.

Източник: Investor.bg

Концесии

Евентуални резултати от проучванията за газ на френската компания "Тотал" в черноморския блок "Хан Аспарух" ще има след около 5 до 9 години, а добив е възможен чак след 7 или 12 години. Това прогнозираха от Българския енергиен форум (БЕФ). Миналата седмица "Тотал" бе предпочетена от българското правителство за петгодишно разрешително за търсене и проучване за нефт и газ в дълбоките води на Черно море в терена "Хан Аспарух". "Тотал" ще работи заедно с австрийската ОМV и испанската "Репсол" в територията, обхващаща 15 хил. кв. км и разположена в близост до открито на румънска територия находище на природен газ с предполагаеми обеми между 40 и 80 млрд. куб. мв. 

Източник: Дума

Дружества
Производство на класически (машинно или ръчно плетени) пуловери, жилетки и други подобни изделия
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2010 г.
(хил. лв.)
  1   Нитекс-96 АД - Доспат   9 384  
  2   Неви Фешън ЕООД - Плевен   8 171  
  3   Брод Трико ЕООД - София   7 337  
  4   Фешън груп ЕООД - Плевен   5 191  
  5   Крис Фешън АД - Ловеч   5 140  
  6   Биляна Трико АД - Петрич   3 225  
  7   Боряна АД - Червен бряг   2 673  
  8   Лилия С АД - Своге   2 155  
  9   Яница АД - Елхово   1 506  
  10   Милтон ООД - Плевен   1 432  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 19.07.2012
  Обща стойност (BGN): 860 097.94  
Брой търгувани компании: 36
Premium 373 429.63
Standard 51 433.99
АДСИЦ 435 234.32
Най-голяма промяна в цените
Булстрад Виена иншурънс груп ЗАД АД - София -18.67 %
Елхим-Искра АД - Пазарджик 7.69 %
BaSE - Акции: 521.90
BaSE - АДСИЦ: 1 129.14

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Обединението между Корпоративна търговска банка и руската VTB Capital e предпочитаният купувач за БТК. Все още обаче има да се уточняват подробности по офертата. Офертата е 800 млн. евро в брой, но според съобщение на БТК финансовите инвеститори предлагат две опции - като цената на акция за тях варира между 0.81 лв. и 1.92 лв. За сравнение преди пет години БТК беше продадена от Тор Бьорголфсон за близо 11 лв. на акция т.е. 10 пъти повече от долния диапазон и шест пъти над горния. Съгласно предложените от инвеститорите условия за преструктуриране, инвеститорите ще предоставят 130 млн. евро на старшите обезпечени кредитори срещу мажоритарно дялово участие, като миноритарен дял ще остане за старшите обезпечени кредитори. Дългът на групата ще бъде намален от 1.65 млрд. евро до 588 млн. евро. т.е. със 64%.Така тандемът КТБ- VTB ще получи 93.99% от БТК, колкото в момента притежават мажоритарните собственици на компанията - друг консорциум от инвеститори, водени някога от AIG.

Източник: Капитал

След "Шише джам", който строи нови 4 завода към работещите пет в областния град, сега в Попово пък стъпва производител на фарове, мигачи и аксесоари за различни марки автомобили. Заводът ще бъде базиран в града и в с. Медовина, съобщи кметът на общината д-р Людмил Веселинов. От миналата година той води преговори с представители на холдинг, който има изнесено производство в Русия и в още 25 страни по света. Фирмата е купила бившето училище в с. Медовина и в момента договаря имот от 22 дка за халета в Попово. В момента тече процедура за съгласуване на инвестиционните намерения с различни институции. Реално се очаква догодина те да бъдат реализирани. Турският холдинг е базиран на 70 км от Истанбул. Заводът в Попово пък ще бъде първият им в България. Това е втори голям инвеститор за община Попово за последните 2 години, след като италианската "Ерка Груп" избра да строи завод за преработка на отпадъци близо до с. Светлен.

Източник: Фирмена информация

Италианци ще строят модерен завод за отоплителни пелети в шуменската община Върбица. Вложението е за 13 млн. лв. в строеж на сграда и оборудване. Фирма "Фаджио" вече е закупила 103 дка терен край село Менгишево и 67 000 лв. за парцела са влезли в общинската хазна. В договора са заложени клаузи във фабриката да бъдат наети само местни хора, заради високата безработица. Първоначално производството трябва да стартира с 30 работни места, но те могат да се увеличат до 600. Чужденците са се ангажирали за всяко неразкрито работно място да плащат неустойка от 300 лв. годишно в продължение на 4 години. От региона ще идват и суровините за пелетите - дървесни стърготини и отпадъци от селските ниви като слама, стъбла от слънчоглед и царевица. До 2 години фабриката трябва да заработи, а продукцията най-вероятно ще се изнася.

Източник: Труд

Репортерът Свилен Кръстев от Българската телеграфна агенция бе официално предложен и одобрен да влезе в борда на общинската фирма Център за градска мобилност. 38-годишният Кръстев е завършил магистратура през февруари 2012 г. във Великотърновския университет по финансово счетоводство и мениджмънт. От 2007 г. досега работи като репортер в БТА. Единственият му мениджърски опит е, че когато е бил на 21 г., Кръстев е управлявал частната фирма "Екран".

Източник: Сега

МВР и прокуратура обискираха фирми, свързани с бизнесмена Огнян Донев. Информацията бе потвърдена неофициално и от Софийската градска прокуратура. Става дума за офисите на фирмите "Елфарма" и "Телсо", които са свързани със "Софарма". Обиските са свързани със сигнала за пране на пари срещу Любомир Павлов и Огнян Донев, който бе подаден в началото на 2011 година от техните съдружници при покупката на "Медийна група България" Христо Грозев, Карл Хабсбург и Даниел Руц. Фирма "Телсо" има общи управляващи с фирмите "Софарма имоти" и "Фармалогистика", които са собственост на компанията "Софарма". "Телсо" е притежание на офшорно дружество. Управляващ и собственик на "Елфарма" е Огнян Донев, показват регистрите. 

Източник: Сега       Българска Стопанска Камара


Изнесен Търговски офис”
В помощ на външнотърговската дейностВъншноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИПредстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
Срок за реакция: Тема:
18 юли 2012 ВКЛЮЧЕТЕ СЕ ОБЩЕСТВЕНОТО ОБСЪЖДАНЕ на няколко проекти на нормативни актове!
30 юли 2012 АНКЕТНО ПРОУЧВАНЕ: "Компетенции, професионална квалификация, образователно ниво на работната сила и ученето през целия живот"
20 август 2012 ДО БРАНШОВИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ! БСК отправя препоръка към всички браншови организации да стартират и ускорят договарянето на минималния осигурителен доход за 2013 г. Постигнатите браншови споразумения трябва да бъдат депозирани в работната група към МТСП не по-късно от 20 август 2012 г.!
декември 2012 Правителствен план за открито управление
Новини от БСК и членовете на БСК

Сближиха се позициите на работодатели и синдикати в здравеопазването относно новия КТД

BUSINESSEUROPE: ЕК да подобри възможностите за стажуване като част от мерките за спасяването на трудовия пазар на ЕС

БСК настоява за въвеждане на мерки за приоритетно разплащане с МСП по обществени поръчки

БСК: Ръстът на заплащането в здравеопазването трябва да отчита финансовото състояние на отделните болници


Предстоящи събития

20 август: Краен срок за постигане на браншови споразумения за МОД-2013

21 август: Финално заседание на работната група по определяне на МОД-2013

Международни бизнес срещи в рамките на Международния търговски панаир в Целе, Словения – 13.09.2012 г.

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение на БСК предлага обучение
с ваучери по програмата "Аз мога"
на Агенция по заетостта

- за професията "Оператор на компютър", специалност "Текстообработване"
- за дигитална компетентност по 7 програми, включващи MS Office за начинаещи и напреднали, обучение по основи на компютърните мрежи и мрежова сигурност.


Регионална Cisco академия
CCNA 2 сем. - 26.05.2012, съботно-неделен
CCNA 4 сем. - 09.06.2012, съботно-неделен
CCNA 1 сем. - предстоящ, м. септември 2012
Курсове за компютърна грамотност
Вечерни курсове за напреднали
MS Excel ниво напреднали - 18.06-22.06.2012
MS Excel експертно ниво - 25.06-29.06.2012

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 35 професии в над 60 специалности. Центърът за професионално обучение се Сертифицира по EN ISO 9001:2008.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионално обучение и квалификация;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване на проекти по различни програми по заявка;
Консултации за разкриване на дейности за професионално обучение; Здравословни и безопасни условия на труд.

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

„Боледуващият“ финландски производител на мобилни телефони Nokia разширява през второто тримесечие значително загубата си. Загубата за вторите три месеца на годината достигна 1,4 млрд. евро, заяви в четвъртък финландската компания. По този начин дефицитът нараства спрямо същото тримесечие на миналата година с повече от 1 млрд. евро. През първото тримесечие на 2012 г. Nokia отчете загуба от 929 млн. евро. На годишна база приходите са намалели с 18,7 процента до 7,54 милиарда евро. На тримесечна база обаче продажбите поемат нагоре. В оперативния бизнес Nokia отчита загуба от 826 млн. евро. Цената на акциите на Nokia се повиши рязко, независимо от милиардната загуба – с 11 процента. Особено болезнени са все по-спадащите продажби в бизнеса със смартфони: тук продажбите са намалели с 39% до 10,2 млн. броя. В това число обаче влизат четири милиона броя смартфони от новата серия Lumia с операционната система на Microsoft Windows Phone.

Източник: FT

Америка

Петролът поскъпна за седми пореден ден, като това е най-дългият период на покачване на цената от февруари насам. Неочакваният спад на доставките на бензин и ръстът на строителството на нови жилища в САЩ сигнализираха, че търсенето на гориво най-вероятно ще нарасне на фона на възстановяващата се икономика. На електронната неприсъствена сесия на борсата в Ню Йорк фючърсите за суров петрол с доставка през август поскъпнаха с 85 цента до 90,72 долара за барел. В Сингапур суровината се търгуваше за 90,58 долара за барел. Контрактите с доставка през август могат да се сключват до утре. По-активно търгуваните фючърси за септември поскъпнаха със 70 цента до 90,87 долара за барел. Контрактите от вчерашната търговия (18 юли) поскъпнаха с 65 цента до 89,87 долара за барел. Това е най-ниската цена при затваряне от 29 май насам. В Лондон фючърсите за сорта Brent с доставка през септември се покачиха с 1% до 106,17 долара за барел.

Източник: Блумберг

Азия

Европейската комисия изиска от държавите, членки на общността, да предадат двустранните си търговски споразумения с Япония. Причината е очакваният мандат от Съвета на министрите за започването на преговори с Япония за споразумение на ниво ЕС. Япония е вторият по важност търговски партньор на ЕС от Азия след Китай. Заедно ЕС и Япония произвеждат около 1/3 от брутния вътрешен продукт на света. Очакванията са, че споразумението за свободна търговия ще подобри връзките между двете страни и ще увеличи европейския износ към Япония. Освен това документът трябва да спомогне за увеличаването на БВП на ЕС с около един процент. Новите работни места в ЕС в резултат ще бъдат около 420 хил. Споразумението за свободна търговия между ЕС и Япония ще премахне бариери пред вноса и износа на стоки между двете страни, а са предвидени и намаления на митата на някои стоки.

Източник: Associated Press

 
Индекси на фондови борси
20.07.2012
Dow Jones Industrial
12 943.36 (34.66)
Nasdaq Composite
2 965.90 (23.30)
Стокови борси
20.07.2012
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)92.66
Heating oil ($US/gal.)2.9500
Natural gas ($US/mmbtu)3.0000
Unleaded gas ($US/gal.)2.9400
Gold ($US/Troy Oz.)1 580.40
Silver ($US/Troy Oz.)27.22
Platinum ($US/Troy Oz.)1 423.10
Hogs (cents/lb.)80.00
Live cattle (cents/lb.)124.40

       Опознай България

Манастир Св. Пророк Илия

Манастирът Св. Пророк Илия се намира в землището на Горна Оряховица. Както и преди стотици години, така и до ден днешен манастирът е пазител на православната вяра. Според легендите тук през 1218 г. починал заточеният цар Борил. Свети Пророк Илия се приема за закрилник и покровител на града, именно край този манастир започва заселването на територията на днешна Горна Оряховица. От 1995 г. манастирската камбана, е обявена за "Камбана за живота на земята" и ежегодно на 24 октомври бие, за да известява за надвисналата заплаха от екологична катастрофа и да накара хората да се замислят за бъдещето на планетата.Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 20.07.2012
Българска версия: 25081, Английска версия: 3088

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2012. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2019
 ПВСЧПСН
1 123456
278910111213
314151617181920
421222324252627
528293031   

Февруари 2019
 ПВСЧПСН
5    123
645678910
711121314151617
818192021222324
925262728   

Март 2019
 ПВСЧПСН
9    123
1045678910
1111121314151617
1218192021222324
1325262728293031

Април 2019
 ПВСЧПСН
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
182930     

Май 2019
 ПВСЧПСН
18  12345
196789101112
2013141516171819
2120212223242526
222728293031  


 2019   2018   2017  
 2016   2015   2014  
 2013   2012   2011  
 2010   2009   2008  
 2007   2006   2005  
 2004   2003   2002  
 2001   2000   1999