Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Понеделник, 09 юли 2012 г., брой 3247
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Ако желаете да прекратите абонамента си за изданието - използвайте сигурния и бърз начин - бутона
Отказ от абонамент


Валутни курсове
(09.07.2012)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.45553
USD/BGN   1.58021
CHF/BGN   1.62837
EUR/USD   1.2377*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.07   0.16%  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com


Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


WEB-портал
на българските одитори

Някой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!

Общи събрания днес
  Аидалес АД - Хасково
Балканкар Средец АД - София
Ален мак АД - Пловдив
Бела Холдинг АД - Петрич
Белатур АД - Петрич
Ветпром АД - Радомир
Калабак 2000 АД - Първомай - Бл
Енемона АД - Козлодуй
Балки 27 АД - Стара Загора
Динас АД - Сливен
ЕнерСис АД - Търговище
Добруджа Мел АД - София
Инермат АД - Стара Загора
Огняново К АД - София
Победа АД - Бургас
Адвертайзинг Продиджи АД - София
Пълдин Хотелс Слънчев бряг ЕАД - Кърджали
Марса АД - Хасково
Софбиолайф БГ АД - Свищов
Винпром Шато Аида АД - Хасково
Тракия Сорт АД - Хасково
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Потреблението в България се свива, съобщи Националният статистически институт. През май спадът е с 0.3% спрямо април и с 1.8 на сто на годишна база. Това означава, че българите все още не считат кризата за отминала и от притеснения за доходите си и работните места предпочитат да купуват по-малко, а ако имат свободни средства, те се спестяват. Поне до момента данните опровергават и правителствената прогноза, че потреблението ще бъде двигател на икономическия растеж през тази година, тъй като продажбите на дребно отразяват именно крайното потребление. Най-сериозно (с 11-9%) през май са се увеличили дистанционните продажби, при които се правят поръчки по интернет, или телефона.

Източник: Капитал

Регионалното министерство пусна обществена поръчка за консултант, който да проучи и предложи варианти за въвеждане на електронна система за таксите, които ще плащаме по републиканските пътищата. Тол таксата ще замени винетките, но това ще се случи най-рано през 2017 г., обяви пътната агенция м.г. Срокът, който ведомството дава на бъдещия консултант за разработването на концепцията за системата, е 3 г. Това ще струва 5 млн. лв. по прогнозна стойност. Цената обаче не е водещият критерий, по който ще се избере фирмата. Тя има тежест само 30 т. Останалите 70 т. са формулирани под не особено ясното "методология и организация за изпълнение на обществената поръчка", както и "обосновка на участника за изпълнение".

Източник: Сега

Дружества
Производство на електродвигатели, електрически генератори и трансформатори
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2010 г.
(хил. лв.)
  1   Електростарт АД - Вършец   26 699  
  2   Елпром Харманли АД - Харманли   6 842  
  3   Елпром ЕМС АД - София   4 838  
  4   Електроинвент ООД - София   4 016  
  5   Елма АД - Троян   2 008  
  6   Завод за асинхронни електродвигатели АД - Пловдив   283  
  7   Инкомс-токоизправители ЕАД - Перник   279  
  8   РЕЛ (Районна лаборатория) ООД - Габрово   69  
  9   Битех ЕООД - Пазарджик   35  
  10   Елпром Трафо ЕАД - Кюстендил   16  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 06.07.2012
  Обща стойност (BGN): 303 828.85  
Брой търгувани компании: 35
Premium 10 885.66
Standard 30 550.08
АДСИЦ 262 393.11
Най-голяма промяна в цените
Енергони АД - София 35.51 %
Албена АД - Оброчище -7.43 %
BaSE - Акции: 10 214.47

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Върховният касационен съд остави Пловдивския панаир в ръцете на Георги Гергов, след като отхвърли жалбата на държавата за преразглеждане на присъдата на Пловдивския апелативен съд от миналата година. Според съда в жалбата на държавата не се съдържат необходимите предпоставки по Гражданския-процесуален кодекс за гледане на делото на трета инстанция. Делото на държавата срещу Гергов започна през 2009 година. Тогава стана ясно, че, без да уведоми държавата, бизнесменът е изкупил акциите на реститути, получили права от съда върху акции в панаира. Вместо да атакува тези сделки, довели до падането на държавния дял под 50%, икономическото министерство реши да води дело за обявяване на нищожност на решения на тогавашния икономически министър Румен Овчаров.

Източник: Медия Пул

Три месеца след като заработи един от най-големите соларни паркове в България, американският му собственик го продаде. Слънчевата централа в първомайското село Караджалово вече ще е собственост на невиждан досега в страната микс от инвеститори: от Шри Ланка, Индия, Пакистан и САЩ. В проекта, който някога трябваше да е индустриален парк, но заради слаб интерес се превърна във фотоволтаичен, са вложени 350 млн. лв. Любопитна подробност е и че макар инвестицията да е нова, тя вече е с трети поред собственик. Транзакцията е интересна по няколко причини. Първо, това е една от най-големите сделки въобще (цената и поетите дългове вероятно покриват инвестицията от 350 млн. лв.) за последните години в страната. Със сигурност е най-скъпата продадена българска соларна централа. И трето, за пръв път в енергетиката ни влизат инвеститори от тази част на Азия. 

Източник: Капитал

Петзвездният хотел "Орфей" в Девин, в който се смята, че е инвестирал лидерът на ДПС Ахмед Доган, е задлъжнял на държавата. Комплексът дължи 24 000 лв. такса за 2011 г. за ползване на вода, потвърди Вълчо Караджов, началник-отдел "Контрол" в Басейнова дирекция за Източнобеломорски район.  С минералната вода в "Орфей" се зареждат външният и двата вътрешни басейна, ползва се и при СПА процедурите. "Орфей", известен като "хотелът на Доган", е собственост на общината и частна фирма. Управата в Девин притежава 17,33%. Останалите са на "Био проджект" с основен акционер Николай Вълканов, който плати над 1 млн. лв. хонорар на Ахмед Доган за хидросъвети.  Общината влезе като съсобственик в хотела заради сключен договор между нея и "Еконейчър груп" за предоставяне на концесия на балнеосанаториума в града. 

Източник: 24 часа

Още едно предприятие от месопреработвателния сектор в Пловдивска област трайно преустанови дейност. Това е “Месокомбинат Садово”, собственост на Антони Уваков. Съкратени са 25 души. Заради многобройни задължения към банки и доставчици върху месокомбината, както и върху няколко други фирми, също собственост на Уваков, са наложени 4 запора от съдия- изпълнители, единият от които е вдигнат в края на май 2012 г.  От Търговският регистър е видно, че на “Грация СК” ЕООД Антони Уваков дължи сумата от 6338,99 лв. Дружеството е завело дело, а съдия-изпълнител е наложил запор върху дружествените дялове от капитала (5000 лв.) на “Самес” ЕООД с управител и собственик Антони Уваков. Заради борч от 39 246,27 лв. Георги Стоянов също завежда дело срещу Уваков. Заради невърнат кредит в размер на 69 523 лв. с лихвите дело срещу собственика на “Месокомбинат Садово” завежда и Алианц банк България.

Източник: Марица

37-годишният Цветомир Бояджиев ще ръководи най-успешната общинска фирма във Велико Търново - агенция „Царевград-Търнов”. Неин управител до миналата есен бе кметът Даниел Панов. Новият шеф е победител в конкурса за длъжността и е представил амбициозна концепция за управление на фирмата. Цветомир Бояджиев е магистър по икономика и е първият служител на "Царевград Търнов" през 2002 година, когато фирмата е създадена.

Източник: Борба - Велико Търново

Обмисля се възможността директен доставчик на гориво да зарежда локомотивите на БДЖ като мярка срещу кражбите на гориво. Това съобщи изпълнителният директор на холдинговото дружество Йордан Недев. Ръководството на компанията предвижда да се откаже от складовото стопанство за гориво и с оглед на това, че е намаляло потреблението.Преди година и три месеца локомотивите са се зареждали с 20-26 цистерни на месец, докато в момента са необходими 17-18 цистерни, а в някои месеци потреблението пада и до 10 цистерни с гориво месечно, обясни Недев. Ръководството на холдинга планира също така да въведе видеонаблюдение в депата, както и да продължи с инсталацията на GPS-системи за следене на горивото в локомотивите. 

Източник: Investor.bg       Българска Стопанска Камара


Изнесен Търговски офис”
В помощ на външнотърговската дейностВъншноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИПредстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

През 2013 г. се очаква нов енергиен ценови удар

БСК: Новите енергийни цени задълбочават проблемите в икономиката

Заместник-председателят на БСК връчи награда за успешно партньорство между бизнес и НПО

11 юли: Работна среща-семинар на тема "Предприятия за производство на зелена енергия" ще се проведе на 11 юли в БСК в рамките на проект GBE FACTORY.


Предстоящи събития

9 юли: Пресконференция по проблемите при прилагането на Закона за ДДС

БСК ще е домакин на среща на Датско-българския бизнес клуб на 10 юли 2012 г.

Международни бизнес срещи в рамките на Международния търговски панаир в Целе, Словения – 13.09.2012 г.

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение на БСК предлага обучение
с ваучери по програмата "Аз мога"
на Агенция по заетостта

- за професията "Оператор на компютър", специалност "Текстообработване"
- за дигитална компетентност по 7 програми, включващи MS Office за начинаещи и напреднали, обучение по основи на компютърните мрежи и мрежова сигурност.


Регионална Cisco академия
CCNA 2 сем. - 26.05.2012, съботно-неделен
CCNA 4 сем. - 09.06.2012, съботно-неделен
CCNA 1 сем. - предстоящ, м. септември 2012
Курсове за компютърна грамотност
Вечерни курсове за напреднали
MS Excel ниво напреднали - 18.06-22.06.2012
MS Excel експертно ниво - 25.06-29.06.2012

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 35 професии в над 60 специалности. Центърът за професионално обучение се Сертифицира по EN ISO 9001:2008.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионално обучение и квалификация;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване на проекти по различни програми по заявка;
Консултации за разкриване на дейности за професионално обучение; Здравословни и безопасни условия на труд.

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Италианското правителство одобри бюджетни съкращения за 26 млрд. евро през следващите 3 години в опит да балансира бюджета си. Бюджетните икономии, които бяха парафирани след 7-часови преговори, включват 10% съкращения на работещите в държавната администрация и ограничаване на разходите за здравеопазване. С приетите мерки правителството на италианския премиер Марио Монти иска да върне доверието на инвеститорите, които изискват все по-висока цена за кредитирането на страната. Бюджетният дефицит на Италия достигна 8% от брутния вътрешен продукт (БВП) от 7% през миналата година. До края на годината Монти иска да подобри фискалния баланс на страната с 1,7 процентни пункта. Съкращенията ще намалят наполовина и броя на регионалните италиански правителства до около 50. През 2012 г. бюджетните икономии ще са за 4,5 млрд. евро, през 2013 г. за 10,5 млрд. евро, а през 2014 г. ще достигнат 11 млрд. евро.

Източник: AFP

Америка

САЩ са създали 80 000 нови работни места през юни и въпреки това равнището на безработица остава 8,2% като през май, сочат официалните данни, изнесени от Министерството на труда. САЩ регистрират трети пореден месец на слабо създаване на работни места на фона на бавно растящата икономика. Нивото на безработицата в страната е непроменено спрямо май, като се задържа на 8,2%. Данните показват остро забавяне в заетостта, като средният брой на новите работни места от април, май и юни е паднал на 75 000, което е една трета от нивата през първото тримесечие. Американската икономика е създала през май нови 77 000 работни места, докато броят им през април е бил 68 000.

Източник: BBC

Азия

Южнокорейският електронен гигант Samsung очаква печалба в размер на 6 милиарда долара за периода април – юни 2012 г., което ще бъде с 8% повече от миналогодишния резултат за същия период. Според прогнозите, лидерът в световната електронна индустрия е засилил позициите си на пазара за смартфони спрямо конкурентите си – американската Apple и финландската Nokia. Експертите на медиапазара предполагат, че засилването на конкуренцията може да накара производителите скоро да намалят цените на устройствата. Резкия ръст на печалбите на Самсунг се обяснява частично и с популярността на моделите Galaxy.

Източник: Associated Press

 
Индекси на фондови борси
06.07.2012
Dow Jones Industrial
12 772.47 (-124.20)
Nasdaq Composite
2 937.33 (-38.79)
Стокови борси
06.07.2012
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)84.82
Heating oil ($US/gal.)2.7800
Natural gas ($US/mmbtu)2.7200
Unleaded gas ($US/gal.)2.7600
Gold ($US/Troy Oz.)1 578.90
Silver ($US/Troy Oz.)26.92
Platinum ($US/Troy Oz.)1 449.50
Hogs (cents/lb.)93.30
Live cattle (cents/lb.)119.20

       Опознай България

Град Елена

Град Елена се намира в живописния Еленски Балкан. Възрожденският град се издига в красивата долина на Еленската река. Някога това романтично и тихо градче е било средище на борбата за църковна независимост на България. Тук ревностно се пазят скъпи спомени за историята на българския народ, скътани в църкви и манастири. Мястото е заобиколено от уникална природа и спиращи дъха гледки. Легендата разказва, че преди векове, в прекрасната гора, разбойници нападнали сватбата на Елена и Самуил. Елена останала вярна на съпруга си и затова била убита от нападателите, а Самуил бил посечен в местността, носеща сега името Самуилец. Покрусените родители на девойката се заселили тук и основали селото, давайки му името на милата си дъщеря.Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 09.07.2012
Българска версия: 25069, Английска версия: 3074

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2012. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2019
 ПВСЧПСН
1 123456
278910111213
314151617181920
421222324252627
528293031   

Февруари 2019
 ПВСЧПСН
5    123
645678910
711121314151617
818192021222324
925262728   

Март 2019
 ПВСЧПСН
9    123
1045678910
1111121314151617
1218192021222324
1325262728293031

Април 2019
 ПВСЧПСН
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
182930     

Май 2019
 ПВСЧПСН
18  12345
196789101112
2013141516171819
2120212223242526
222728293031  


 2019   2018   2017  
 2016   2015   2014  
 2013   2012   2011  
 2010   2009   2008  
 2007   2006   2005  
 2004   2003   2002  
 2001   2000   1999