Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Вторник, 10 ноември 2009 г., брой 2572
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Валутни курсове
(10.11.2009)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.18859
USD/BGN   1.30528
CHF/BGN   1.29499
EUR/USD   1.4984*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.11   0.61%  

Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост

Онлайн резервация на хотел в България
хотел Маунтин Парадайс - Банско
хотел Маунтин Парадайс - Банско
Специални оферти за Коледните и Новогодишните празници
Резервирай онлайн
своя хотел в България
0700 11881


Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comWEB-портал
на българските одиториНякой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!Общи събрания днес
  Оазис-Мусо АД - София
Ему АД - Разбойна - Тщ
Феникс-Юг АД - Пловдив
Биляна-Трико АД - Петрич
Кюстендилски индустриален парк АД - Кюстендил
Бейт АД - София
Уайн Трейд АД - София
Водно строителство АД - Шумен
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Отпуснатите кредити от банките в края на септември възлизат на 49,687 млрд. лева, сочат данните на Българската народна банка. Кредитирането забавя ръст през третото тримесечие на годината. Годишният прираст през септември е 4,8%, а към края на юни е бил 11,1 на сто. Общият брой на отпуснатите заеми на нефинансовите предприятия, домакинствата и нетърговските организации, които обслужват домакинствата (НТООД), към края на септември е 3,046 млн. броя, като за една година те нарастват с 0,9%. В края на юни увеличението на годишна база е било 4,1%.

Източник: Монитор

По данни на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма на Република България, стокообменът между България и Румъния за периода януари-юли на 2009 г. е бил в размер на 1,21 млрд. евро, като това представлява спад от 16,5% спрямо същия период на миналата година. През първите седем месеца на настоящата година значително е намалял вносът на България от Румъния - с 27,6% в сравнение със същия период на 2008 г., докато износът към северната съседка е останал почти без промяна регистрирайки спад от 1,4%. Това е довело до съкращаване на негативното търговско салдо за България до 40 млн. евро за разглеждания период януари-юли на 2009 г., като за същия интервал на предходната година отрицателното търговско салдо за страната ни е било 274 млн. лв.

Източник: Фирмена информация

Приватизация

Започна продажбата на предприятия, закъсали с плащанията от приватизацията си. На тезгяха излезе фабриката за метален амбалаж и нестандартно оборудване във великотърновското село Присово. Частен съдебен изпълнител във В. Търново обяви за продан “Присое” АД, което има дълг към Агенцията за следприватизационен контрол от 630 794 лв. В списъка на кредиторите, които чакат с продажбата чрез съдия-изпълнителя да получат дълговете си, са още НАП, софийската фирма “Биат” ООД, както и бившият директор на фабриката Сава Казаков. Дружеството е представило като обезпечение по ревизионен акт на НАП машини и сгради на обща стойност от 266 хил. лв., е посочено в годишния финансов отчет на дружеството, публикуван в Търговския регистър. В “Присое” АД не са плащани осигуровки на персонала от 2006 г. до сега. Задължението по тях възлиза на над 192 хил. лв. Неплатените заплати са 110 хил. лв. В годишния отчет на предприятието е посочено, че дълговете му възлизат общо на 494 хил. лв. Счетоводната загуба за м.г. е 231 хил. лв. На работа в “Присое” се водят 35 човека или 10 пъти по-малко от годините на приватизацията му. Работниците твърдят, че от няколко месеца всичко, което произведат, отива за “Булметал” в Гурково, но в джобовете им не постъпва нищо от продадената продукция. За да удовлетвори кредиторите, съдебният изпълнител е обявил за продажба цялото имущество на “Присое” АД. Купувач чака административен апартамент от 108 кв. м в центъра на Присово, дворно място от 37 дка, 14 цеха и складове за материали и готова продукция, свинарник, скривалище, административна сграда, дори външната тоалетна от 25 кв. м. Началната цена на търга, който ще се проведе във Великотърновския районен съд на 10 декември тази година, е 20 250 лв. за апартамента и 1 492 500 лв. за производствените сгради и земята. В момента изпълнителен директор на фабриката е Станьо Сарайдаров. Той е назначен и за пазач на имотите и е задължен да осигури достъп на всеки потенциален купувач до тях.

Източник: Янтра - Велико Търново

Дружества
Хотели и ресторанти
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2008 г.
(хил. лв.)
  1   Албена АД - Оброчище   96 293  
  2   Златни пясъци АД - Варна   40 997  
  3   Самекс ЕООД - София   29 615  
  4   Профилактика, рехабилитация и отдих ЕАД - София   21 219  
  5   Гранд-хотел Варна АД - Варна   18 467  
  6   София Хотел Балкан АД - София   17 754  
  7   Златни АД - София   17 539  
  8   Зографски - частно акционерно дружество АД - София   16 646  
  9   Дюни АД - Созопол   14 998  
  10   Интерхотел Гранд-хотел София АД - София   13 897  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 09.11.2009
  Обща стойност (BGN): 710 822.94  
Брой търгувани компании: 62
Официални пазари: 431 154.32
Свободен пазар: 276 024.85
Най-голяма промяна в цените
Хидропневмотехника АД - Казанлък 135.31 %
Булгар Чех Инвест холдинг АД - Смолян -33.11 %

Регулирана информация
4VI (VIPOM) Випом АД - Видин
4KP (KMM) КММ АД - Шумен

  БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

Българката фондова борса (БФБ) получи сертификати за Управление на качеството и Информационна сигурност. Иван Такев и Бистра Илкова, изпълнителни директори на БФБ, официално получиха сертификати за съответствие с международните стандарти ISO 9001:2008 и ISO/IEC 27001:2005. Церемонията се състоя в сградата на БФБ, където Димитър Марикин, изпълнителен директор на SGS България и Николай Апостолов, началник отдел Индустриален в компанията, връчиха двата сертификата за Управление на качеството и Информационна сигурност. БФБ премина през тежък и продължителен одит, който показа, че организацията е готова да бъде сертифицирани по международните стандарти.

Източник: Фирмена информация

Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ) е изхарчил 2,2 млн. лв. само за май и юни 2009 г. за информационна кампания на фонда, каза Калина Илиева, изпълнителен директор на фонда. 50 хил. лв. са дадени на фирма „Топ Евентс груп” ЕООД за организиране на пресконференция в Брюксел, която най-вероятно не се е състояла. 30 хил. вече са платени, а останалите все още не са поискани от фирмата. В информационна кампания са участвали три телевизии – Нова Телевизия, която е получила 1,2 млн. лв. – за договор за шест седмици; по договор с RE:TV са похарчени 306 хил. лв. за един месец, а с България кабел ТВ е сключен договор за 360 хил. лв. също за един месец.

Източник: Агенция Фокус

Мярка за неотклонение - парична гаранция от 15 хиляди лева определи днес Хасковският окръжен съд за Леонид Лавчев - заместник-генерален директор на НВМС. Съдът не уважи искането на прокуратурата за мярка за неотклонение домашен арест. Определението на съда може да бъде обжалвано пред Пловдивския апелативен съд в тридневен срок. Лавчев е обвинен в изнудване и вземане на подкуп на два пъти по 1000 лева от хасковското мекопреработвателно предприятие "Булмилк Тонус" ООД, първото заседание по делото е насрочено за 17 ноември от 10.00 часа в Хасковски окръжен съд. Лавчев бе арестуван миналата седмица в София след сигнал от изнудваната фирма и директора на ДВСК Хасково.

Източник: Агенция Фокус

"Терем" се готви за стачка. На събрание вчера в Търговище бе избран 7-членен стачен комитет. 300-те оръжейници от състава на дружеството, присъствали на събранието, гласуваха мандат и правомощия на стачния комитет, съобщи синдикалният лидер в завода Витан Вълчев. Според него в момента в предприятието тече процедурата за пускане на работниците в престой за повече от 16 дни, наложена със заповед от директора на завода инж. Николай Радев. По думите на синдикалиста председателят на съвета на директорите на централата на "Терем" в София Стефан Стойков и временно изпълняващият длъжността директор на холдинга Иван Атанасов са взели решение да започнат процедурата по съкращаването на 200 човека във военноремонтния завод "Хан Крум" в Търговище. 

Източник: Стандарт

4 300 000 лева са забавените плащания към работещите във фирма „Автомагистрали Черно море”, съобщи Петя Стоянова, икономически директор на дружеството, по време на срещата на актива на КНСБ в Шуменска област с депутати. 2 400 000 лева от тях са дължими осигуровки, 1 500 000 лева - заплати, и 300 000 лева – ваучери за храна. Досега са изплатени напълно заплатата за януари и аванс до октомври, допълни Стоянова. В същото време фирмата има да получава от държавата 12 400 000 лева, като 10 800 000 лева от тях са за ремонта на пътя Шумен-Царев брод–Войвода–Лятно-Каолиново. 

Източник: Агенция Фокус

Близо 4000 работници от ВМЗ Сопот са на ръба на оцеляването. За това алармира кметът на града Веселин Личев. По думите му от четири месеца хората там не са получавали заплати и мизерстват. За този период са взели само на два пъти по 100 лева, а причината е не лош мениджмънт на предприятието, а в търговските фирми, които не предлагат продукцията на оръжейния завод. След като изслушал доклада на градоначалника за положението в сопотското предприятие, премиерът Бойко Борисов веднага извикал министъра на икономиката Трайчо Трайков, който поел лично ангажимент за справяне със ситуацията. Ще бъдат изготвени две стратегии за спасяването на ВМЗ Сопот, обясни Личев. Първата ще е краткосрочна, до края на годината, а втората - за следващ период от време.

Източник: Стандарт       Българска Стопанска Камара
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
Срок за реакция: Тема:
30 ноември БСК се обръща към браншовите организации и фирмите за информация във връзка с таксата за битови отпадъци
11 декември Проект за промяна на БДС 12 "Българско кисело мляко"
31 декември Проект на европейска директива относно емисиите от промишлеността
31 декември Предложения за промени в социално-осигурителното законодателство

Очакваме вашите позиции, мнения и предложения!


Външноикономическо сътрудничество


Enterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в светаПредстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИ

 
Новини от БСК и членовете на БСК

БСК напомня: 30 ноември т.г.е срокът за подаване на заявления от фирмите, желаещи да заплащат такса битови отпадъци според количеството за имоти на територията на Столична община


Предстоящи събития

Ръководството на БСК ще се срещне с Йорданка Фандъкова – кандидат за кмет на гр. София

Център за професионално обучение на Българска стопанска камара и Център по маркетинг и мениджмънт към Факултета за германско инженерно обучение и промишлен мениджмънт на Техническия университет – София организират специализирано обучение на тема: “Мениджмънт и промени: Ефективни инструменти за управление на хора на 19 и 20 ноември 2009 г. Краен срок за заявки – 13.11.2009 г.

Осма кръгла маса с правителството на Р България, организирана от сп. The Economist. Срок за регистрация - 17 ноември

Семинар “Директива за услугите. Българският Закон за предоставяне на услуги. Задължения на търговците” ще се проведе в БСК на 26 ноември 2009г. Краен срок – 24 ноември 2009г.

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение към БСК
e вече Майкрософт ИТ академия.

Можете да се обучавате онлайн за операционната система Windows и офис пакета MS Office и да получите сертификат от Майкрософт за завършен курс!


Курс за обучение за системни администратори за WEB, Host и Mail сървъри под Linux
Регионална Cisco академия
CCNA – 4 сем. - 07 ноември 2009 г.,
съботно-неделен
CCNA – 3 сем. - декември 2009, съботно-неделен
Начинаещи
MS Word - 09.11-13.11.2009, 13:30-15:00
MS Excel- 16.11-20.11.2009, 13:30-15:00

Напреднали
MS Excel ниво експерт - 16.11-17.11.2009, 09:00-18:00
MS Excel ниво напреднали - 23.11-27.11.2009, 15:00-18:00

За повече информация:
http://educentre.bia-bg.com/
teobor@bia-bg.com, drago@bia-bg.com
или на тел. 981 03 26

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година и e лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация по професии. Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 35 професии в над 60 специалности. Центърът за професионално обучение се Сертифицира по EN ISO 9001:2000.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионално обучение и квалификация;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване на проекти по различни програми по заявка;
Семинари по актуални теми - “Мениджмънт и промени: Ефективни инструменти за управление на хора” на 19 и 20 ноември 2009 г.;
Консултации за разкриване на дейности за професионално обучение; Здравословни и безопасни условия на труд.

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: galia@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Две от големите политически партии в Румъния отказаха да участват в преговорите за създаване на ново коалиционно правителство дори и след като МВФ предупреди, че няма да отпусне следващия транш от 1 млрд. евро докато няма кабинет. В петък съвместна мисия на МВФ, ЕС и Световната банка дойде на посещение при северните ни съседи и в крайна сметка реши да спре следващия транш от 1 млрд. евро по договорения вече международен заем от 20 млрд. евро. Едно от условията за одобрение на отпускането на транша е държавният бюджет на Румъния за следващата година да бъде одобрен, но сегашният служебен кабинет не може да завърши процедурата.

Източник: EUObserver.com

Америка

Застрахователната компания AIG обяви втора поредна печалба за тримесечие. Нетната печалба за трите месеца до септември е 92 млн. долара, в сравнение със загуба от 24.5 млрд. долара през същото тримесечие на миналата година. Въпреки това, акции AIG паднаха с 6.6% след като от AIG предупредиха, че тенденцията може да не продължи. "Очаквайте непостоянство през следващите тримесечия," казаха от компанията. Това ще дойде от разходите за преструктуриране. AIG беше спасена от правителството на САЩ през 2008 г. и сега е 80% държавна собственост.

Източник: BBC

Азия

Steel Authority of India Ltd., най-големият държавен производител, планира да изгради предприятие за 10 млн. метр. тона стомана в очакване да победи ArcelorMittal за правата за контрол върху най-големия депозит на желязна руда в страната. Местата за завод, които да използва находището Chiria в щат Джаркханд се избират, заяви президентът Д.К.Руунгта. Steel Authority, която спечели обратно правото върху половината залеж от 2 млрд. тона миналия месец, се бори с ArcelorMittal, Tata Steel Ltd. и JSW Steel Ltd. за контрола върху останалата част от Chiria.

Източник: Блумберг

 
Индекси на фондови борси
09.11.2009
Dow Jones Industrial
10 226.94 (203.52)
Nasdaq Composite
2 154.06 (41.62)
?>
Стокови борси
09.11.2009
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)79.80
Heating oil ($US/gal.)2.0600
Natural gas ($US/mmbtu)4.5700
Unleaded gas ($US/gal.)1.9800
Gold ($US/Troy Oz.)1 101.60
Silver ($US/Troy Oz.)17.46
Platinum ($US/Troy Oz.)1 367.20
Hogs (cents/lb.)55.80
Pork bellies (cents/lb.)84.60
Live cattle (cents/lb.)84.95


SEO услуги, Интернет маркетинг, управление на онлайн репутацията

       Опознай България

10 ноември 1989 г.

На 10 ноември 1989 г., един ден след падането на Берлинската стена, на пленум на БКП е свален тогавашният първи секретар на ЦК на БКП и председател на Държавния съвет Тодор Живков, управлявал България повече от 33 години. Веднага след това започва изграждането на опозицията чрез създаването на нови и възстановяването на стари партии, закрити след 1944 г. България се включва в общия процес на демократични промени, обхванал цяла Източна Европа. След тази преломна дата, в страната започва преход към демократично обществено устройство и към пазарна икономика.Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 10.11.2009
Българска версия: 23684, Английска версия: 3333

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2009. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999