Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 15 април 2020 г., брой 5180
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.

 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(15.04.2020)
  EUR   1.95583  
GBP   2.24156
USD   1.78403
CHF   1.85510
EUR/USD   1.0963*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.04   0 %  

Райкомерс
Конструкшън ЕАД,
търси да назначи
за гр. София
Работник ВиК
Технически ръководител
Водопроводчик
Машинист ПСМ (багерист)
Заварчик полиетилен
За повече информация:
Райкомерс Конструкшън
www.raicommerce.bg

 

  • Търсене, подбор и контакт
  • Подробна проверена информация за кандидатите
  • Дистанционно събеседване
  • Трудови договори
  • Работни визи за България
Свържете се с нас!
БИК Капиталов пазар
тел./факс 359 2 980 38 53
beis.bia-bg.com

 

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 

Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Вела 96 АД - Шумен
Елиз АД - Варна
Елиз Комерс АД - Варна
Елтех АД - Пловдив
Обединена българска банка АД - София
Рот Елта АД - Труд
Синергон хотели АД - Пловдив
Трансимпекс АД - София
Финансова къща Евър АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира, че българската икономика ще се свие с 4% през 2020 г., след което ще отбележи скок от 6% през 2021 г. Фондът предвижда това в пролетните си прогнози за перспективите пред световната икономика. МВФ очаква още, че потребителските цени у нас ще нараснат само с 1% тази година след ръста от 2,5% през 2019 г., а догодина се очаква инфлация от 1,9%. Фондът прогнозира също почти двоен ръст на безработицата в страната ни през тази година до 8% спрямо 4,2% миналата година. Очакванията са обаче покачването й да е краткотрайно и догодина тя да се върне на ниво от 4,5%. МВФ предвижда още, че балансът по текущата сметка на страната ни ще остане положителен на ниво от 1,7% от БВП спрямо 4% миналата година, а през 2021 г. се очаква да бъде на ниво от 0,6% от БВП.

Източник: investor.bg

Глоби до 50 хил. лв. могат да получат търговските вериги, ако не продават български стоки. Това гласят изменения в извънредния закон, записани в преходните и заключителни разпоредби на Закона за търговския регистър, който парламентът прие на второ четене по време на извънредното заседание. При неспазване на постановлението на правителството, с което се задължават веригите да продават българска стока на местни производители, санкцията при първо нарушение ще е в размер от 5 до 25 хил.лв., а при повторно - от 30 до 50 хил. лв. Местата за продажба трябва да са с площ - достатъчна за излагане и продажба на съответните хранителни продукти, както и да са обозначени по подходящ начин, от който да е видно, че предлаганите продукти са регионално производство. Ще бъдат предлагани мляко и млечни продукти, произведени изцяло от българско сурово мляко, риба и рибни продукти, прясно месо и яйца, пчелен мед, както и пресни сезонни плодове и зеленчуци.

Източник: 24 часа

 
Дружества
Производство на медицинско и хирургическо оборудване и ортопедични апарати
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Общо приходи
за 2018 г.
(хил. лв.)
  1   БТЛ Индъстрийз АД - София   151 358  
  2   Сентилион ООД - София   16 660  
  3   Етропал АД - Етрополе   8 784  
  4   АМЕТ ООД - София   4 012  
  5   Вертикал - Руси Манолов ЕТ - Казанлък   3 932  
  6   ВИП Плюс - Медикотехническа лаборатория ЕООД - София   2 835  
  7   Момина крепост АД - Велико Търново   2 640  
  8   БГ Лайт ООД - Пловдив   1 551  
  9   Медико-техническа лаборатория - Център за протезиране Алегро ООД - София   1 232  
  10   Фуут Кеър Медико-техническа лаборатория ЕООД - София   1 141  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 14.04.2020
  Обща стойност (BGN): 3 507 246.09  
Брой търгувани компании: 47
Premium 347 709.75
Standard 1 176 586.95
АДСИЦ 1 944 440.69
Структурирани 34 572.50
Облигации 3 936.20
Най-голяма промяна в цените
Неохим АД - Димитровград 15.65 %
ФеърПлей Пропъртис АДСИЦ - София -6.43 %
BaSE - Акции: 1 120 758.10
BaSE - АДСИЦ: 1 664 285.60

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

„Фондът на фондовете" предоставя 170 млн. лв. гаранции на банките, за да може в следващата една година те да обезпечат портфейл от 850 млн. лева кредити, обяви изпълнителният директор на фонда Светослава Георгиева. "Тази гаранционна схема е специално създадена, за да отговори на ликвидните нужди на малките и средни предприятия в момента на криза. Това ще са предимно оборотни средства, предоставени под формата на дългосрочни кредити за срок до 10 години. Целта е да подкрепим предприятия, които са в икономическа несигурност. Друга цел е допълнително да се облекчи административната тежест за кандидастващите фирми. Инструментът ще бъде с лесен достъп през банковата система", каза Георгиева. Институцията обмисля възможността кредитите да бъдат безлихвени, особено при фирми, които имат желание да запазят заетостта си такава, каквато е била до момента на кризата. Предвиждат се и удължени гратисни периоди по главницата. Вече има създадена и действаща схема за покрепа на най-малките стартиращи предприятия. По тази програма предприятията, които отговарят на условията, могат да получат до 50 000 лв. кредитни средства при облекчени условия. Фондът предоставя 150 милиона лева за рискови инвестиции в стартъп компании. Инструментът е насочен и към микропредприятията.

Източник: Банкеръ

Една е подадената оферта в търга на "Български пощи" за разпространението на вестници и списания и тя е на "ВИП секюрити". Обществената поръчка е за "Организиране на дейността по дистрибуция на печатни издания" и е с индикативна стойност 60 млн. лв. без ДДС за срок от 4 години. До това се стигна, след като компаниите, свързани с Делян Пеевски, прекратиха дистрибуторската дейност на преса. Така на "Български пощи" беше вменено да подпише договори с издателствата, от една страна, и с крайните точки за продажба, от друга. Държавната компания обаче не е в състояние да се справи сама с мащабната нова дейност, извършвана по друго време на денонощието, и е било решено, че ще търси подизпълнител.

Източник: Капитал

„Водоснабдяване и канализация“ ООД – Враца стана единственото водоснабдително дружество в страната, което успя да защити проект по Програма за развитие на селските райони за периода 2014-2020г. съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони към Държавен фонд „Земеделие“. По тази мярка кандидатстваха почти всички водоснабдителни дружества в България и полученото одобрение е признание за високия професионализъм на работещите в дружеството, ръководено от Ангел Престойски. Проекта е на стойност 5 550 895.21лв. и срок за изпълнение 3 години, съобщиха от дружеството. Средствата ще бъдат изразходвани за реконструкция на част от водопреносната мрежа в област Враца. Източник: bulnews.bg/

Повече от 30 хил. тр.у. злато под формата на концентрат са произведени от новия рудник "Ада тепе" край Крумовград през първото тримесечие на 2020 г. Заедно с мината в Челопеч общото количество добито злато достига 73 хил. тр.у., показва отчетът на канадската компания Dundee Precious Metals (DPM), която оперира двете находища. Силните резултати идват, след като миналата година комплексът край Крумовград заработи на пълен капацитет.Добивът на руда от "Ада тепе" започна в средата на 2018 г., но преработката й стана възможна, след като беше изградена и пусната обогатителната фабрика в края на август миналата година. Това на практика е второто пълно тримесечие на новата мина. Данните на DPM показват, че добитата руда от двата български проекта се е увеличила с 37% на годишна база, тъй като количествата в Крумовград миналата година са били значително по-малки. С около 2% по-голям обаче е и добивът спрямо последното тримесечие на 2019 г.

Източник: Капитал

Държавата и братята Кирил и Георги Домусчиеви се съдят за около 52 млн. лв. заради неспазените условия по договора за приватизация на Параходство "Български морски флот" (БМФ). Домусчиеви, които купиха дружеството през 2008 г., първи са завели иск, че не дължат претендираната от държавата сума от 52 млн. лв. в Арбитражния съд към БТПП. Малко след тях Агенцията за публичните предприятия и контрол (новото име на Агенцията за приватизация) е завела осъдителен иск в същия съд. Според договора за продажба купувачът имаше задължение да запази тонажа на корабите, числеността на персонала и да повиши заплатите им до края на 2018 г. Две години по-рано - през 2016 г., Домусчиеви поискаха от Арбитражния съд да се произнесе по спора им с приватизационната агенция за промяна на договора. Решението бе в полза на собственика на БМФ. Последва скандал в управляващата коалиция и решението в полза на БМФ беше обжалвано пред Върховния касационен съд. Той върна делото за ново разглеждане и арбитражът прекрати производството си по казуса, защото изведнъж откри, че няма компетентност да го разглежда. Десетгодишният срок на следприватизационен контрол на сделката изтече в края на 2018 г.  

Източник: Дума       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

На 20 април излиза от печат бр. 5 на сп. Noblesse Oblige

Technology & Business Cooperation Days по време на HANNOVER MESSE


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Сиско академията на БСК в условията на COVID-19

Във връзка с извънредното положение в страната и забраната за обучителни институции да провеждат присъствени курсове,
Сиско академията на Българска стопанска камара стартира дистанционно обучение.

Безпроблемният преход от присъствено към онлайн обучение за курсистите в академията се дължи на няколко фактора:

  • Всички материали се намират в платформата на Сиско мрежова академия и са достъпни с потребителско име и парола от всяко устройство, свързано към Интернет.
  • Платформата WebEx на Cisco Systems, която предоставя възможности за видео и аудио връзка, споделяне на екран, бяла дъска, чат сесия и др.
  • Опитен екип от инструктори, които заедно с ИТ експертите на БСК „вдигнаха“ виртуално мрежовото оборудване, така че всички упражнения, които преди се правеха в залата, да бъдат възможни и по време на онлайн обученията.
  • Мотивирани курсисти, които с ентусиазма си превръщат учебния процес в приятно занимание в съботно-неделните дни.

Участниците в дистанционното обучение получават 10% отстъпка от цената за присъствения курс.

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензиран от Националната агенция за професионално образовине и обучение (НАПОО) през 2003 година и е национално призната обучаваща институция за осъществяване, валидиране и удостоверяване на професионална квалификация за лица над 16-годишна възраст.
Центърът издава документи за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионални обучения по проекти, включени в Националния план за действие по заетостта;
Начални и продължаващи професионални обучения;
Обучения по ключови компетентности;
Вътрешнофирмени обучения по заявка на партньорски организации;
Консултации за започване на дейности за организиране на професионално обучение;
КСеминари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обучителните услуги се предлагат на територията на цялата страна.
Формите на обучение са: дневна, вечерна, задочна, самостоятелна, индивидуална, дистанционна и обучение чрез работа (дуална система на обучение). Формите на обучение, учебното време и броят на обучаемите в курса се определят от обучаващата институция. Те се съгласуват със заявителя на професионалното обучение.

За допълнителна информация:
тел. 932 09 69,
e-mail: a.katzarova@bia-bg.com, s.dobreva@bia-bg.com, m.mollova@bia-bg.com, danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Съветът на Европейския съюз (ЕС) прие изменение на бюджета за 2020 г., с което предоставя на разположение за борба с пандемията от коронавируса COVID-19 почти цялата оставаща сума за тази година. Чрез писмена процедура Съветът прие две предложения за изменение на бюджета на ЕС за годината с цел да се освободят средства за ответни действия във връзка с кризата, предизвикана от COVID-19. Освен това се предоставят средства в помощ на Гърция за справяне с нарастващия миграционен натиск, както и за подпомагане на възстановяването след земетресението в Албания. Сумата, която ще бъде предоставена на страната, е в размер на 350 млн. евро. Средствата ще се използват за изграждане на приемна инфраструктура, за укрепване на системите и процедурите за предоставяне на убежище и за подобряване на защитата на външните граници на Гърция и България. Някои от тези мерки ще спомогнат и за борбата с COVID-19, тъй като мигрантите и бежанците представляват особено уязвима група, посочва се в съобщението. Бюджетните кредити за поети задължения са увеличени общо с 3,57 млрд. евро и възлизат на 172,2 млрд. евро. Бюджетните кредити за плащания са увеличени с 1,6 млрд. евро, като достигат общ размер от 155,2 млрд. евро. Общо 115 млн. евро са предвидени за съфинансирането на мерки за справяне с пандемията от COVID-19.

Източник: investor.bg

Америка

Πpoизвoдcтвoтo нa шиcтoв нeфт в CAЩ щe дa cпaднe пpeз cлeдвaщия мeceц дo 8.526 милиoнa бapeлa нa дeн в ceдeмтe "нaй-плoдoвити" шиcтoви бaceйни в cтpaнaтa, cпopeд дaнни нa Aмepиĸaнcĸaтa aдминиcтpaция зa eнepгийнa инфopмaция (ЕІА), пишe издaниeтo Оіlрrісе.соm. Πpoгнoзaтa зa мaй е зa cpeднo 182 673 бapeлa нa дeн cпaд в пpoизвoдcтвoтo нa пeтpoл. Oчaĸвa ce тoвa дa e втopият нaй-гoлям cпaд пo дaнни нa ЕІА oт 2007 г. Haй-гoлeмият cпaд в пpoизвoдcтвoтo нa пeтpoл, cпopeд aмepиĸaнcĸaтa aдминиcтpaция зa eнepгийнa инфopмaция, би тpябвaлo дa ce cлyчи тoзи мeceц. Дoĸлaдът зa пpoизвoдитeлнocттa пoĸaзвa шecт ceдмици знaчитeлни cпaдoвe и cпaд c пoвeчe oт пoлoвин милиoн бapeлa нa дeн - 546 622 бapeлa - oт дeĸeмвpи 2019 г. Heзaвиcимo тo тoвa, oт гoдинa нa гoдинa, пpoизвoдcтвoтo нa пeтpoл пpoдължaвa дa ce yвeличaвa, въпpeĸи peзĸитe cпaдoвe пpeз пocлeднитe няĸoлĸo ceдмици.

Източник: Associated Press

Азия

Износът и вносът на Китай през март е намалял спрямо година по-рано, но спадът е по-малък от очакванията на икономистите. Експортът е спаднал с 6.6% на годишна база, докато вносът се е понижил с 0.9% през миналия месец, показват данните на митническата администрация. Анкетираните от Reuters икономисти очакваха износът да намалее с 14% през март в сравнение със същия месец на миналата година, а вносът - с 9.5% за същия период. Търговският излишък на втората по големина икономика в света е бил 19.9 млрд. долара при предвиждания за 18.55 млрд., съобщава CNBC.По-рано тази година Китай отчете комбинирани данни за търговията за януари и февруари, за да избегне изкривяването им заради кризата с коронавируса и ваканцията заради лунната Нова година. За двата месеца износът спадна със 17.2% на годишна база, а вносът - с 4%. Китайският търговски излишък със САЩ намаля до 15.32 млрд. долара през март от 25.37 млрд. през януари и февруари според изчисленията на Reuters. Това вероятно е резултат от прилагането на първата фаза от търговското споразумение между Китай и САЩ.

Източник: CNBC

 
Индекси на фондови борси
14.04.2020
Dow Jones Industrial
23 949.76 (558.99)
Nasdaq Composite
8 515.74 (323.32)
Стокови борси
14.04.2020
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)20.61
Heating oil ($US/gal.)0.9500
Natural gas ($US/mmbtu)1.6400
Unleaded gas ($US/gal.)0.7600
Gold ($US/Troy Oz.)1 754.70
Silver ($US/Troy Oz.)15.99
Platinum ($US/Troy Oz.)828.50
Hogs (cents/lb.)43.95
Live cattle (cents/lb.)83.80

       Опознай България

Бачковски манастир

Бачковският манастир е основан през 1083 г. от византийския военачалник, грузинец по произход, Григорий Бакуриани, и брат му Абасий. Григорий построява манастира в своите феодалните владения и по грузинска традиция го посвещава на жената- майка, като го нарича Петрички манастир (по името на крепостта, намираща се до него).Манастирът има бурна история. Не веднъж е нападан и ограбван. През 1206 г. цар Калоян завладява Родопите, дотогава владение на Византия, и Бачковския манастир се оказва на българска територия. След 1344 г. цар Иван Александър укрепва българската власт над Родопите, и манастирът се превръща във важен средновековен религиозен и учебен център. След като България пада под турско робство, патриарх Евтимий Търновски е заточен в манстира, където създава Бачковската книжовна школа. Така традициите на Търновската книжовна школа се запазват за бъдещите поколения с помощта на неговите ученици. В манастира има и голяма музейна експозиция, в която са представени старинни църковни предмети, богослужебни книги, старинни монети, икони и юбилейни украшения. Най- забележителна част от манастира са уникалните стенописи, които може са видят навсякъде в църквите към манастира и в костницата – фигурата на българския цар Иван Александър се вижда в стенописи от 11-ти и 14-ти век, в трапезарията на манастира (1601 г.), в главната църква “Успение Богородично” (1604 г.) и в църквата “Света Троица и Св.Никола” (1840 г.), където се намират някои от първите стенописи рисувани от прочутия възрожденски художник Захари Зограф.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 15.04.2020
Българска версия: 29981, Английска версия: 2886

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2020. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999