Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 07 януари 2022 г., брой 5604
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД Екипът на БИК Капиталов пазар ЕООД Ви пожелава спорна и успешна 2022 година!

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.

 

        България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(07.01.2022)
  EUR   1.95583  
GBP   2.33971
USD   1.72853
CHF   1.88151
EUR/USD   1.1315*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.01   0 %  

7 съвета при избор на партньор за внедряване на бизнес софтуер
Защо изборът на внедрител е дори по-важен от решението за конкретен софтуер?
От какво зависи успехът на проекта за внедряване?
Кои са ключовите аспекти при избор на доверен партньор за дигитализация?
Научете повече >>

 

  • Търсене, подбор и контакт
  • Подробна проверена информация за кандидатите
  • Дистанционно събеседване
  • Трудови договори
  • Работни визи за България
Свържете се с нас!
БИК Капиталов пазар ЕООД
тел +359 2 980 38 53
beis.bia-bg.com

 

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 

 

Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
arbitration.bia-bg.com

 


Общи събрания днес
  Кабиле ЛБ АД - Ямбол
Тежко машиностроене АД - София
Хидроекострой Инвест АД - Дебелт
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

В България живеят 6 520 314 души - това показва предварителната оценка на Националният статистически институт от преброяването през есента на тази година. Населението на София е близо 1,5 милиона, а най-малката област остава Видин - с население от 74 хиляди души. Спрямо предишното преброяване през 2011 г., само София-град увеличава своето население с 14.7%. Всички останали области регистрират намаление на населението, като то варира между -8 и -26%. Най-малко е това население в област Пловдив, област Варна и в София-област. Най-голямо е в област Добрич, Видин и Монтана. Преброени са над 2,8 милиона домакинства, като средно в едно домакинство живеят по 2-3 лица.

Източник: 3e News

Въпреки нулевите лихви и доходност, депозитите на домакинствата и нетърговските организации, обслужващи домакинствата (НТООД) растат с 9.7% на годишна база до 65.117 млрд. лева. отчита БНБ за периода до края на месец ноември 2021 г. Забелязва се леко забавяне на ръста на този депозитен сегмент спрямо октомври, което подсказва, че част от домакинствата са посегнали на спестяванията си на фона на покачващите се цени на енергията и все по-скъпия живот, диктуван от ускорението на инфлацията. Въпреки това почти 10% годишен ръст на спестяванията е доста впечатляващ, ако вземем предвид кризисните обстоятелства. През ноември средният лихвен процент по депозитите с договорен матуритет в левове е 0.09%, а по тези в евро намалява - 0.10 процента.

Източник: Банкеръ

 
Дружества
Отглеждане на домашни птици
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Печалба
за 2019 г.
(хил. лв.)
  1   Милениум 2000 ЕООД - Стара Загора   6 788  
  2   Градус - 98 АД - Стара Загора   5 687  
  3   Андип-92-Андрей Павлов-Андреана Павлова ЕТ - Пловдив   3 677  
  4   Авис ЕООД - Завет   3 061  
  5   Камчия ЕАД - Шумен   2 266  
  6   Консорциум Агробизнес АД - София   1 194  
  7   Яйца и птици - Зора АД - Дончево   958  
  8   Бизнеспарк Маноле ООД - София   472  
  9   Мемотрейд ЕООД - Бели Лом   442  
  10   Славяна АД - Славяново   392  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 06.01.2022
  Обща стойност (BGN): 559 767.58  
Брой търгувани компании: 41
Premium 69 206.66
Standard 290 432.74
АДСИЦ 13 349.49
Структурирани 103.40
BEAM - Акции: 186 675.30
Най-голяма промяна в цените
Монбат АД - София 6.84 %
Стара планина Холд АД - София -3.96 %
BaSE - Акции: 293 009.86
  Регулирана информация
Випом АД - Видин
КММ АД - Шумен
Наш Дом - България АД
- Холдинг - София
 

 

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

КЗК ще проучва продажбата на „Райфайзенбанк България“ Koмиcиятa зa зaщитa нa ĸoнĸypeнциятa е започнала пpoизвoдcтвo зa пpoвepка нa cдeлĸaтa зa пpoдaжбa нa „Paйфaйзeнбaнĸ България“ нa бeлгийcĸaтa гpyпa КВС. В средата на ноември 2021 година беше съобщено за постигнато споразумение KBC да придобие 100% от акциите на „Райфайзенбанк България“ ЕАД, която осъществява банкавота дейност на Raiffeisen Bank International у нас. Сделката, която е на стойност 1.15 млрд. евро, включва и притежаваните от "Райфайзенбанк България" дъщерни дружества - "Райфайзен Лизинг България", "Райфайзен Асет мениджмънт" (България)"Райфайзен Застрахователен брокер" (обслужващ лизинговите и корпоративните клиенти на Райфайзенбанк), както и "Райфайзен Сървис". Очaĸвa се oдoбpeниe нa cдeлĸaтa дo cpeдaтa нa гoдинaтa.

Източник: Банкеръ

"Булгаргаз" изнася на високи цени евтините запаси от газовото хранилище в Чирен. В момента органите, които следят за измамите, активно разглеждат тези действия, съобщи финансовият министър Асен Василев. Не е възможно АЕЦ "Козлодуй" да спре износа на ток и той да се продава единствено на българския пазар. Произведената електроенергия от атомната централа е в пъти по-евтина от тази на топлоцентралите. "Ако спрем износът на електроенергия, много скоро фирмите ни няма да може да изнасят и ще изгубят пазари. Тогава ще обеднеем още повече и загубите ще са много по-големи от компенсациите, които сега даваме на бизнеса", обясни Василев. Условията за получаване на компенсациите може да се облекчат като се завиши определеният в момента таван от не повече от 30% от средномесечната борсова цена на тока. Работодателските организации се обявиха остро срещу това ограничение, заради което помощта ще покрие малка част от разходите им за ток.

Източник: Сега

Фирмата „Буллс“ АД вече притежава пряко и непряко контрол от 69.657% в капитала на „Индустриален холдинг България“ АД. Преди това дружеството имаше дял 68.04 на сто. В края на 2021 година „Буллс“ направи търгово предложение към останалите акционери в бившия приватизационен фонд. Около 50 притежатели на такива книжа продадоха акциите, които се изкупуваха по цена от 2.08 лева за един брой. „Буллс“ контролира пряко вече 60.683% при 58.885% преди това. Холдингът притежава и 10 592 226 броя или 9.86% обратно изкупени собствени акции. Те не дават право на глас.

Източник: Банкеръ

Константин Конов е новият изпълнителен директор на българското подразделение на германския индустиален гигант Robert Bosch GmbH. Назначаването му идва на фона на бурния растеж на дружеството в страната, което през последните години разшири дейността си тук с отварянето на инженеринг център в „София Тех Парк“. Константин Конов досега бе управляващ директор на Бош Инженеринг Център София (ECS). Освен него, сега той поема ръководството на следните подразделения на Bosch в страната: Автомобилно оборудване, Термотехника, Електроинструменти, Сградни технологии. Именно под управлението на Конов инженеринговият център успя да се разрасне три пъти и едва две години след отварянето влезе в нова сграда. През ноември „Роберт Бош“ ЕООД съобщи, че активно наема хора, като очакванията към онзи момент бяха, че до края на 2021 г. в ECS вече ще работят 450 души. Центърът бе открит през 2018 г. с инвестиция от 3.5 млн. евро.

Източник: economic.bg

"A1 Бългapия" и "Teлeнop Бългapия" ca oбжaлвaли зaпoвeдитe, c ĸoитo Koмиcиятa зa зaщитa нa пoтpeбитeлитe им зaбpaнявa дa индeĸcиpaт цeнитe нa aбoнaмeнтнитe плaнoвe c инфлaциятa зa двe гoдини нaзaд, cъoбщи вицeпpeмиepът и миниcтъp нa иĸoнoмиĸaтa и индycтpиятa Kopнeлия Hинoвa. На 5 януари 2022-а година абонатите на Виваком получиха текстови събщения, че "във връзка с увеличенето на цените на основните енергоносители и ръста на инфлацията, цената на месечния аобонамент ще бъде увеличена с до 1 лев с ДДС за всяка услуга". Промяната ще бъде отразена в месечните сметки от февруари. Предпразнично другите два телекома поискаха да повишат и цените на месечните си абонаменти за настоящите и бъдещи абонати на мобилни и фиксирани услуги.

Източник: money.bg       Българска стопанска камара 
В помощ на външнотърговската дейност
 

 


 
Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света
 

 
 
Новини от БСК и членовете на БСК

Становище на БСК относно проектите за промени в данъчните закони

Включете се в конкурса „Наградите на БАИТ” за 2021 г.


Предстоящи събития

27-28 януари 2022: Виртуални двустранни срещи (B2B) по време на Health Tech Hub Styria Pitch & Partner 2022

20 декември – 31 януари: SDG Pioneers 2022 - Световните награди за напредък по Целите за устойчиво развитие ще се проведат и в България от Българската мрежа на Глобалния договор на ООН

1 февруари 2022 г.: Retail Summit 2022

10-11 февруари 2022: Уебинар за възможностите за участие в обществени поръчки на Европейската организация за експлоатация на метеорологични спътнициВъншноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

DEVNET ASSOCIATE -
НОВ КУРС В СИСКО АКАДЕМИЯТА НА БСК

Новият курс, който Сиско мрежова академия предлага, цели да подготви специалисти за промените в областта на управлението на компютърните мрежи, а именно - тяхното автоматизиране.

График на курсовете в Сиско академията:

CCNA 1 – 27 ноември 2021, съботно-неделен

 

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация:
тел.0888 832172
https://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК

Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензиран от Националната агенция за професионално образовине и обучение (НАПОО) през 2003 година и е национално призната обучаваща институция за осъществяване, валидиране и удостоверяване на професионална квалификация за лица над 16-годишна възраст.

Центърът издава документи за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:

Професионални обучения по проекти, включени в Националния план за действие по заетостта;
Начални и продължаващи професионални обучения;
Обучения по ключови компетентности;
Вътрешнофирмени обучения по заявка на партньорски организации;
Консултации за започване на дейности за организиране на професионално обучение;
КСеминари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обучителните услуги се предлагат на територията на цялата страна.
Формите на обучение са: дневна, вечерна, задочна, самостоятелна, индивидуална, дистанционна и обучение чрез работа (дуална система на обучение). Формите на обучение, учебното време и броят на обучаемите в курса се определят от обучаващата институция. Те се съгласуват със заявителя на професионалното обучение.

За допълнителна информация:
тел. 932 09 69,
e-mail: a.katzarova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Цените в Германия продължават да растат. През декември инфлацията в страната е възлязла на 5,3%, както съобщи Федералната статистическа служба въз основа на предварителна оценка. През ноември цените се повишиха с 5,2% - най-високият темп от бума след обединението през 1992 г. Така това ще бъде шесто поредно ускоряване на инфлацията в най-голямата европейска икономика. Според наличните до момента резултати средният темп на инфлацията за 2021 г. се очаква да бъде 3,1%. През пандемичната 2020 г. цените се повишиха само с 0,5% на годишна база, докато през 2019 г. годишният темп бе 1,4%. Инфлацията в еврозоната също напоследък се ускори значително. През ноември тя беше 4,9%, което е най-високото ниво от началото на паричния съюз. В петък сутринта европейският статистически орган Евростат ще публикува данните за декември. Инфлацията предизвиква противоречиви дискусии сред икономистите и на финансовите пазари. През декември германската централна банка (Бундесбанк) значително повиши прогнозата си за Германия.

Източник: investor.bg

Америка

Федералният резерв е разписал по-ускорен график за затягане на паричната си политика и вдигане на лихвените си проценти. Покачването на лихвите на Фед може да се случи още през март тази година. Световните агенции съобщават, че Федералният резерв ще действа по-бързо при затягането на политиката си в опит да предпази американската икономика от прегряване на фона на висока инфлация и почти пълна заетост. Икономическите перспективи „може да гарантират потенциално по-бърз темп на нормализиране на лихвените проценти“, показват протоколи от заседанието на Федералния комитет за отворен пазар, което се проведе през декември. В тях е отразено, че нарастващата инфлация и много стегнатият пазар на труда могат да изискват вдигане на краткосрочните лихви „по-рано или с по-бързи темпове от очакваното“. Повишаването на лихвените проценти със сигурност ще увеличи разходите по заемите за бизнеса и домакинствата.

Източник: Банкеръ

Азия

Sony проучва по-сериозно възможността да влезе на пазара на електрически автомобили със свой модел. Ако това се случи, японската компания ще се присъедини към технологични конкуренти като Xiaomi и Foxconn, които стават част от развиващата се индустрия. Главният изпълнителен директор на Sony Кеничиро Йошида обяви създаването на дъщерната компания Sony Mobility по време на технологичното изложение CES 2022 в Лас Вегас. Технологичният гигант представи и прототип на електрически автомобил от типа SUV по време на събитието, макар че не даде информация за цената или датата на пускане на пазара. Sony е лидер в изработването на сензори за автономни и самонаблюдаващи се превозни средства. Новият автомобил използва същата платформа за електрически превозни средства като представения преди 2 години седан Vision-S, който започна тестове в Европа през декември 2020 г.

Източник: Капитал

 
Индекси на фондови борси
06.01.2022
Dow Jones Industrial
36 236.47 (-170.64)
Nasdaq Composite
15 080.90 (-19.31)
Стокови борси
06.01.2022
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)80.15
Heating oil ($US/gal.)2.4900
Natural gas ($US/mmbtu)3.8700
Unleaded gas ($US/gal.)2.3200
Gold ($US/Troy Oz.)1 791.90
Silver ($US/Troy Oz.)22.16
Platinum ($US/Troy Oz.)966.50
Hogs (cents/lb.)82.95
Live cattle (cents/lb.)137.35

       Опознай България

Ивановден

На 7 януари българската православна църква почита паметта на Св. Йоан Кръстител – последният старозаветен пророк и кръстител на Иисус. Празникът е известен още като Ивановден. Йоан Кръстител е наричан и “Предтеча” тъй като вървял преди Христос и подготвял хората за неговото раждане. Неговата проповед за покаяние и кръщение, за очистване от греховете като подготовка на юдеите за идването на Христос му отрежда изключително място сред евангелистите. Борец за висок морал и правда, Йоан осъдил владетеля на Галилея Ирод Антипа. По- късно е обезглавен по негово нареждане.В българската народна традиция обредите и обичаите на Ивановден са свързани с очистителната сила на осветената предния ден вода. Периодът на т.нар. мръсни дни е отминал и всеки обръща поглед напред към сбъдването на предсказанията за добро здраве, берекет и щастлив живот. На този ден имен ден празнуват всички с имена Йоан (от еврейски - божа благодат), Йоана, Иван, Ивана, Ивайло, Жан, Жанета, Йовко, Йовчо, Йохан.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 07.01.2022
Българска версия: 30017, Английска версия: 2873

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София 1527, ул. Чаталджа 76,
тел. 980-10-90, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2022. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2022
 ПВСЧПСН
52     12
13456789
210111213141516
317181920212223
424252627282930
531      

Февруари 2022
 ПВСЧПСН
5 123456
678910111213
714151617181920
821222324252627
928      

Март 2022
 ПВСЧПСН
9 123456
1078910111213
1114151617181920
1221222324252627
1328293031   

Април 2022
 ПВСЧПСН
13    123
1445678910
1511121314151617
1618192021222324
17252627282930 

Май 2022
 ПВСЧПСН
17      1
182345678
199101112131415
2016171819202122
2123242526272829
223031     


 2022   2021   2020  
 2019   2018   2017  
 2016   2015   2014  
 2013   2012   2011  
 2010   2009   2008  
 2007   2006   2005  
 2004   2003   2002  
 2001   2000   1999