Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 22 октомври 2009 г., брой 2559
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Валутни курсове
(22.10.2009)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.17290
USD/BGN   1.31079
CHF/BGN   1.29422
EUR/USD   1.4921*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.10   1.46%  


Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com


Незабавна онлайн резервация на хотел в България
СПА почивка в България
»Хотели във Велинград »Хотели в Сандански »Хотели в Девин »Хотели в Банско »Хотели в Поморие »Хотели в Пампорово
OK-Booking. com участва в конкурсa БГ сайт 2009
Незабавна онлайн резервация
на хотел в България
0700 11881

WEB-портал
на българските одиториНякой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!Финансови новини

Нулев напредък има оперативна програма "Конкурентоспособност", която е за бизнеса. За периода юли - септември на бенефициентите по програмата не е преведено нито едно евро, показват данните на Министерството на финансите. Средствата за бизнеса по "Конкурентоспособност" са над 1.1 млрд. евро до 2013 г. От тях са усвоени едва 778 хил. евро, което е под 0.07%. Най-много евросредства към 1 октомври са разплатени по оперативна програма "Транспорт" - 41.5 млн. евро, но това е заради единствения реално изпълняван проект - строителството на софийското метро. Останалата част от средствата са предимно за техническа подготовка на проекти. Програма "Транспорт" е и с най-голям бюджет от около 2 млрд. евро, които трябва да бъдат усвоени до края на 2015 г. По над 30 млн. евро са платени и по три оперативните програми - "Околна среда", "Човешки ресурси" и "Административен капацитет". Най-голяма е усвояемостта на средствата по програма "Административен капацитет" - над 20% от 156 млн. евро. От тях на бенефициентите са изплатени близо 32 млн. евро. Тази програма е насочена към подобряване на работата на държавната администрация и общините, както и на съдебната власт. Общо по 7-те оперативни програми са усвоени над 161.6 млн. евро от над 8 млрд. евро. Това е 2% от средствата, предвидени за периода 2007 - 2013 г., показват данните на Министерството на финансите.

Източник: Дневник

През второто тримесечие на 2009 г. оборотът от продажби на предприятията от консервната промишленост в България е по-малък с 25.2% в сравнение със съответния период на предходната година, показва обзорният анализ на СФБ Капиталов пазар АД за развитието на сектора в България. Наблюдаваните предприятия са продали на вътрешния пазар повече доматено пюре концентрат, конфитюри и желета, замразени и стерилизирани зеленчуци. Тенденцията на увеличение на вноса продължи. В сравнение с второто тримесечие на 2008 г. прирастът е 7.3%. Изнесените количества намаляват с 15.3%. За допълнителна информация и поръчки вж. http://sfb.bia-bg.com

Американският университет в България, в партньорство с българската софтуерна компания Eastisoft и Американската търговска камара в България, стартира www.InvestNet.bg – платформа за обмяна на информация и мнения, целяща да подпомага инвеститорите и да насърчава възможностите за бизнес в България. Материалите, анализите, докладите и обзорите поместени на InvestNet.bg обединяват усилията на над 30 компании - представители на водещите световни консултантски, анализаторски, маркетингови и одиторски компании, счетоводни къщи, адвокатски кантори , както и на браншови организации, камари и асоциации.  InvestNet.bg предоставя информация за бизнес възможностите в различните сектори, инвестиционни проекти, търсещи финансиране, както и възможности, свързани с фондовете на Европейския съюз и участие в обществени поръчки.

Концесии

Големите пътни компании се втурнаха в надпревара за зимно почистване на шосетата. Въпреки проблемите с неплатените от държавата пари за поддръжката през миналия сезон, само в първите търгове са подадени 34 оферти. Те са отворени в 12 областни управления, съобщиха от пътната агенция. В началото на септември заради изтичане на старите договори тя обяви 69 обществени поръчки. Най-голям интерес засега са предизвикали търговете за шосета от областите Пловдив, София, Габрово и Шумен. За района на Годеч например оферти са подали Холдинг Пътища, Транспортно строителство и възстановяване, Пътстрой-92 и Пътно поддържане-Годеч. Последното е собственост на Елаците Мед. В управата му, както и на Пътстрой-92 е едно и също лице - Кети Кирова.

Източник: 24 часа

На концесия за 25 г. ще бъдат предоставени два участъка – „Източен” и „Западен”, от находището за доломити „Дългия рид”. То е в землището на с. Полско Пъдарево, община Нова Загора. Концесионер ще е Арко импорт ЕООД. Дружеството ще инвестира в кариерата над 689 хил. лв. Очакваният средногодишен добив е 75 хил. куб. м суровина. 25 г. е и срокът на договора за добив на гнайси от Нурмус. То е на територията на селата Кобилино и Черни рид, община Ивайловград. Концесионерът Булгнайс ООД ще вложи в кариерата около 305 хил. лв. Общините Нова Загора и Ивайловград ще получават 30% от концесионното възнаграждение. Правителството разреши на Строителни материали АД да прехвърли на Екоседиментс ООД изцяло правата и задълженията по концесията за добив на варовици от „Богданово-запад”. Находището е в землището на община Средец. 

Източник: Министерски съвет

Дружества
Търговия на едро с парфюмерийни и козметични изделия
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2008 г.
(хил. лв.)
  1   Ейвън козметикс България ЕООД - София   51 750  
  2   Меркури ЕООД - Бургас   47 143  
  3   Сарантис България ЕООД - София   29 874  
  4   Байерсдорф България ЕООД - София   27 390  
  5   Инкозметикс АД - София   26 005  
  6   ЛС Комерс ООД - Плевен   23 702  
  7   Орифлейм България ЕООД - София   23 390  
  8   Елитис - Радулов ЕООД - Варна   13 773  
  9   Балев ЕООД - Варна   13 603  
  10   Г Фийс Шарков ООД - Пловдив   10 797  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 21.10.2009
  Обща стойност (BGN): 1 225 040.23  
Брой търгувани компании: 60
Официални пазари: 637 527.83
Свободен пазар: 486 110.07
Най-голяма промяна в цените
Спарки АД - Русе -34.46 %
Булгериън инвестмънт груп АДСИЦ - София 25.00 %

Регулирана информация
4VI (VIPOM) Випом АД - Видин
4KP (KMM) КММ АД - Шумен

  БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

Слънчо АД се нареди сред малкото компании с ръст във финансовите си резултати от публикувалите до момента отчети публични дружества. Свищовската компания отчете 15% увеличение на неконсолидираните си приходи от продажби до 3.1 млн. лв. в края на септември 2009 г.От мениджмънта на компанията може да се похвалят и със свиване на разходната част в капиталовия поток. Към 30 септември 2009 г. изразходваните от Слънчо средства при осъществяването на дейността се понижават с 9% до 1.9 млн. лв. Подобрението на приходната част и свиването на разходите носят значителен скок на печалбата за компанията. За деветмесечието Слънчо излиза на нетна печалба от 1.1 млн. лв., което е увеличение от 85% на годишна база.

Източник: Пари

Инвестицията за 100 млн. лева във ветроенергиен парк край Каварна и село Българево е спряна. Това е станало със заповед на директора на районната инспекция за околната среда и горите (РИОСВ) - Варна, Синан Мехмед. Мотивите са, че възложителят - ЕВН Енертраг Каварна ООД, работи по монтирането на перките, въпреки че има забранителна заповед от 18.12.2008 г.  Kметът на Каварна Цонко Цонев е категоричен, че в заповедта липсват всякакви мотиви за подобно решение.  "Посочената "промяна на инвестиционните намерения" е, меко казано, смешен мотив", категоричен е Цонев. Инвестицията е на австрийската компания EVN, която започна поставянето на 25 генератора, всеки с мощност от по 2 MW. 

Източник: Стандарт

Северкооп Гъмза холдинг и неговото дъщерно дружество Перун са продали на загуба всичките си акции от капитала на Медийни системи – Стара Загора, съобщиха от холдинга. Сделките за общо 1.68 млн. акции са сключени при единична цена от 1.02 лв., докато пазарната е била около 0.75 лв. Това представлява общо 48% от капитала на Медийни системи, като от Северкооп поясняват, че акциите не са преоценявани. В резултат на сделката продавачите са изгубили по 2.92 лв. на акция, или над 4.9 млн. лв. общо. Двете компании обаче са взели решение за продажба заради влошеното финансово състояние на Медийни системи. Причината за него са условията на външните пазари, свиването на продажбите и рязкото намаление на цените на CD и DVD, което обаче върви с увеличаващи се разходи за производството им.

Източник: Дневник

Сделката на Оргахим с Мапей се очаква да е за няколко милиона евро. Оргахим ще получи 3.55 млн. евро от продажбата на имоти и машини, съобщиха от публичното дружество. Предварителният договор с купувача Мапей България е бил сключен днес и според него производителят на бои ще се раздели с терен в Русе от 15 478 кв. м и петте сгради, построени на него. Освен това ще бъде продадено и оборудването за производство на сухи смеси, което се намира в тях. Според договора Оргахим получава 2 226 960 евро само за имотите и още 1 283 040 евро за машините. И двете цени са без включен ДДС. Терените се намира в източната промишлена зона на Русе. Преди около меесец от Оргахим съобщиха, че получените средства от продажба на ненужни активи ще се използват за погасяването на част от задълженията към банки и подобрение на ефективността на производството.

Източник: Дневник       Българска Стопанска Камара

Външноикономическо сътрудничество


Enterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в светаПредстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИ

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Проект на ЗИД на Закона за опазване на околната среда, внесен от МС. Очакваме становища до 23 октомври

СТАНОВИЩЕ НА БСК ПО ПРЕДЛАГАНИТЕ ПРОМЕНИ В ДАНЪЧНОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО

БСК провежда обучение и тестване на европейски продукт за сертифициране по ЗБУТ

БСК напомня: 30 ноември т.г.е срокът за подаване на заявления от фирмите, желаещи да заплащат такса битови отпадъци според количеството за имоти на територията на Столична община

Стартира проектът LUDUS. БСК кани своите членове да се включат в проекта.


Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение към БСК
e вече Майкрософт ИТ академия.

Можете да се обучавате онлайн за операционната система Windows и офис пакета MS Office и да получите сертификат от Майкрософт за завършен курс!


Курс за обучение за системни администратори за WEB, Host и Mail сървъри под Linux
Регионална Cisco академия
CCNP – 7 сем. - 24 октомври,
съботно-неделен
CCNA – 4 сем. - ноември 2009, съботно-неделен
Начинаещи
MS PowerPoint - 19.10-23.10.2009, 15:00-18:00
MS Access - 26.10-30.10.2009, 15:00-18:00
MS Windows- 02.11-06.11.2009, 12:30-15:00

Напреднали
MS PowerPoint - 02.11-06.11.2009, 15:00-18:00
MS Access - 09.11-13.11.2009, 15:00-18:00
MS Word - 16.11-20.11.2009, 15:00-18:00

За повече информация:
http://educentre.bia-bg.com/
teobor@bia-bg.com, drago@bia-bg.com
или на тел. 981 03 26

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година и e лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация по професии. Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 35 професии в над 60 специалности. Центърът за професионално обучение се Сертифицира по EN ISO 9001:2000.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионално обучение и квалификация;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване на проекти по различни програми по заявка;
Семинари по актуални теми;
Консултации за разкриване на дейности за професионално обучение; Здравословни и безопасни условия на труд.

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: galia@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Deutsche Bank AG е постигнала споразумение за закупуването на активи на ABN AMRO от холандското правителство, по силата на което Fortis Bank Nederland и ABN Amro ще могат да се слеят. Условията по постигнатата сделка предвиждат германската банка да придобие търговската банка HMU, 13 консултантски бранша, две подразделения за корпоративни клиенти и звено за факториране. Споразумението, което не е окончателно и подлежи на одобрение от регулаторите, е същото като това постигнато между Deutsche и Fortis, бившите собственици на ABN, през Юли 2008 г.

Източник: Ройтерс

Америка

Yahoo Inc надмина оакванията на Wall Street за печалбата и продажбите си след съживяване на рекламодателите през третото тримесечие. Приходите от реклами значително надминаха очакванията, заяви анализатор от RBC Capital Markets. Нетната печалба на Yahoo Inc за третото тримесечие на годината се утрои на годишна база, въпреки че до огромна степен се дължи на продажбата на дела си в китайския портал alibaba.com.

Източник: Associated Press

Азия

LG Electronics Инк. отчете тримесечна печалба, която надхвърля очакванията на анализаторите, от рекордните доставки на телевизори и по-високи продажби на уреди. През третото тримесечие нетните приходи нараснаха до 807.2 млрд. вона (685 млн. долара), от 24.9 млрд. вона година по-рано, обявиха от LG. В сравнение, средната оценка на 17 анализатори на Bloomberg News беше за 734 млрд. вона. Продажбите, включително и тези от чуждестранните филиали, нарасна с 16% до 13.9 трлн. вона.

Източник: Блумберг

 
Индекси на фондови борси
21.10.2009
Dow Jones Industrial
9 949.36 (-92.12)
Nasdaq Composite
2 150.73 (-12.74)
?>
Стокови борси
21.10.2009
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)81.37
Heating oil ($US/gal.)2.1300
Natural gas ($US/mmbtu)5.7900
Unleaded gas ($US/gal.)2.0500
Gold ($US/Troy Oz.)1 064.50
Silver ($US/Troy Oz.)17.83
Platinum ($US/Troy Oz.)1 374.40
Hogs (cents/lb.)53.68
Pork bellies (cents/lb.)81.50
Live cattle (cents/lb.)87.08


SEO услуги, Интернет маркетинг, управление на онлайн репутацията

       Опознай България

Пещера Моровица

Пещерата Моровица е разположена в село Гложене, близо до гр. Тетевен. Недалеч от нея се намира и прочутия Гложенски манастир. Тя е една от сравнително големите пещери в България – дължината й е 3 250 м, а дълбочината достига 150 м. В нея са открити и живеят много различни и интересни видове прилепи. В пещерата са намерени оръдия от епохата на късния палеолит, използвани от древния човек. Те се съхраняват и могат да бъдат видени в историческия музей на гр. Тетевен.Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 22.10.2009
Българска версия: 23599, Английска версия: 3323

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2009. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999