Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 13 август 2009 г., брой 2510
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 

        България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари


Валутни курсове
(13.08.2009)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.27515
USD/BGN   1.38026
CHF/BGN   1.28033
EUR/USD   1.4170*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.08   1.71%  


Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост

Български Институт за Външна Търговия

16.09.2009
Продажба на собствен бизнес на максимална стойност

17.09.2009
Пазари и успешна търговия с Румъния

Допълнителна информация
тел. 980 42 49, office@bift.bg


Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com


Незабавна онлайн резервация на хотел в България
Летни намаления за почивка на море
 »Хотели в Слънчев бряг  »Хотели в Несебър  »Хотели в Созопол  »Хотели в Приморско »Хотели в Златни пясъци »Хотели в Балчик
Българските хотели
в Google Earth
Незабавна онлайн резервация
на хотел в България
0700 11881

Някой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!

Общи събрания днес
  Март България АД - София
СМФ-Монтаж на инсталации и уредби АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Бюджетният дефицит към края на юли е 550 млн. лв, съобщи вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков. На годишна база бюджетният дефицит е 202 млн. лв. За първите седем месеца на годината приходите в хазната са 90 на сто в сравнение с постъпленията от същия период на миналата година. Разходите са 30 на сто повече.

Източник: Новинар

Месечната инфлация за юли спрямо юни тази година е минус 0,6 процента, а спрямо същия месец на предходната година 1,6 на сто, показват данните на Националния статистически институт. Инфлацията за периода януари - юли 2009 г. спрямо същия период на миналата година е 4,5 процента. От статистиката отчитат че при храните и безалкохолните напитки като цяло цените през юли спрямо юни са се понижили с 1,5 на сто, а в сектора жилища (наеми, текущ ремонт и поддържане), вода, електроенергия, газ и други горива намалението е с 1,6 процента. Най-голям спад на цените е отчетен в групата облекло и обувки – 1,8 на сто. Поевтиняване е регистрирано и в групите транспорт и съобщения съответно с 0,2 на сто и 0,1 процента

Източник: Дарик радио

Промишленото производство в Европейския съюз се свива с 0.2% на месечна база през юни, показва статистиката на Евростат. Данните тушират поне засега надеждите, че европейската индустрия започва да се отърсва от свиването на пазарите.  През май промишленото производство в ЕС се повиши с 0.1% на месечна база - поне според експресните данни. Но ревизираните данни показват, че за този месец няма никаква промяна в производството спрямо парил. Това означава, че за тази година ЕС все още не е отчел реален ръст на продукцията в промишления сектор.  В еврозоната производството се свива през юни с 0.6% на месечна база.

Източник: Дневник

Българската енергийната политика на кръстопът или в безизходица?
Теодора Каменова

Нуждата от последователност в българската енергийна политика се потвърди още по-ясно в последните месеци. Изправено пред наследените проблеми от предишното управление и все по-лошите очаквания за ефекта на кризата, новото българско правителство посреща поредното предизвикателство. Заради своите колебания дали да спази вече поетите ангажименти в областта на енергетиката, България може да се превърне от активен участник в изграждащата се енергийна карта на Европа, в пасивен наблюдател на процеса на превръщането на Турция в основен енергиен фактор, с който ще трябва да се съобразяват и Балканите и ЕС. Преразглеждането на договорите за „Южен поток”, проекта Бургас-Александруполис и други международни споразумения спечелиха много гласоподаватели за настоящето правителство, но отзивите на другите държави бяха доста резервирани. Заинтересуваните страни бяха най-критични към липсата на приемственост. Резултатите от колебанията, дали международните енергийни споразумения трябва да бъдат спазени вече се виждат ясно и последиците могат да се окажат доста по-дългосрочни и многостранни.    Пълен текст на анализа
Коментари по представените материали, можете да изпращате на адрес: bic@bia-bg.com

Концесии

В последните си дни кабинетът Станишев е дал концесия на минерален извор, който се намира в рамките на "Флотски арсенал", а концесионерът е съвсем друга компания. Кораборемонтният завод, който е част от групата на военния холдинг Терем, обжалва решението. Това показва справка в регистъра на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която е орган по обжалване на концесиите. Информацията беше потвърдена от изпълнителния директор на Терем Жечко Петров. Разбирам, че сондажът е изключителна държавна собственост, но не е ясно как избраният концесионер ще стига до него, след като е на наша територия, обясни Петров. Мотив за това е, че заводът е част от системата на Министерството на обраната и има ограничен контрол за достъп.

Източник: Дневник

Дружества
Издателска дейност
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2007 г.
(хил. лв.)
  1   Медиа холдинг АД - София   44 332  
  2   168 часа ЕООД - София   36 090  
  3   Икономедиа АД - София   21 892  
  4   Стандарт нюз ЕАД - София   14 227  
  5   Агенция Стрела ЕООД - София   13 505  
  6   Просвета София АД - София   13 265  
  7   Сиела софт енд паблишинг АД - София   10 144  
  8   Монитор ЕООД - София   9 511  
  9   Атика медия България ООД - София   8 472  
  10   Издателство за списания-Медия ЕООД - София   7 178  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 12.08.2009
  Обща стойност (BGN): 1 888 288.62  
Брой търгувани компании: 82
Официални пазари: 806 709.78
Свободен пазар: 410 882.47
Облигации: 48 333.62
Най-голяма промяна в цените
Корпорация за технологии и иновации Съединение АД - София 21.21 %
Варна холдинг АД - Варна -13.01 %

Регулирана информация
4VI (VIPOM) Випом АД - Видин
4KP (KMM) КММ АД - Шумен

  БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

Продажбите на Оргтехника намаляват с 9% Нетните приходи от продажби на Оргтехника АД се понижават с 9%, като достигат 1.4 млн. лв. Това показва отчетът на дружеството за полугодието на 2009 г. Печалбата на производителя на касови апарати към 30 юни тази година възлиза на 14 хил. лв. За сравнение преди година положителният финансов резултат на Оргтехника е бил 11 хил. лв. От компанията очакват през третото тримесечие на 2009 г. да реализират печалба от около 20-30 хил. лв. Разходите по икономическите елементи отчитат спад от 8% и в края на второто тримесечие възлизат на 1.43 млн. лв. От компанията прогнозират през следващото тримесечие стойността на произведената продукция да бъде около 700 хил. лв., а на реализираната продукция около 650 хил. лв. 

Източник: Пари

Върховният административен съд (ВАС) отмени в сряда решението на Пловдивския административен съд за разваляне на договора между община Карлово и частното дружество "Баня голф енд спа резорт" на бизнесмена Христо Ковачки за изграждане на голф комплекс в град Баня. Мотивите на съда са, че местната власт сама определя как да се разпорежда със собствеността си и актът за апортиране на имоти в смесеното дружество не подлежи на съдебен контрол. През лятото на 2007 г. Общинският съвет в Карлово апортира в дружеството спортния комплекс, хотела, спортния полуинтернат и стадиона в град Баня, както и по-голямата част от общинските земи в съседното село Соколица. Това е почти цялата общинска собственост в Баня.

Източник: Медия Пул

Две нови дружества излизат на БФБ Българската фондова борса допуска до търговия две нови дружества - Изи Брокърс АД и Лев Инвест АДСИЦ. Акциите и на двете компании ще бъдат качени за търговия на 19 август 2009 г. Емисията на Изи Брокърс АД е в размер на 50 хил. лв., разпределени в 25 хил. акции с номинал 2 лв. Цената на въвеждане за търговия е 2.00 лв. Изи Брокърс се занимава с производство, внос, износ и търговия с продукти, управление и разпореждане с недвижими имоти и вещни права върху тях. Емисията на Лев Инвест АДСИЦ е 650 хил. лв., разпределени в 650 хил. акции с номинална стойност от 1 лв. Цената на въвеждане за търговия е 1.00 лв.

Източник: Пари

Летищата в Бургас и Варна отчитат най-голям спад на полетите през юли в сравнение с останалите аеропортове, стопанисвани от германската компания Фрапорт груп, сочат отчети на дружеството. Излетелите и кацналите самолети на летище Бургас са 3574, което е с 10.9 на сто по-малко в сравнение с юни 2009 г. Същият показател за летище Варна е 2193 при намаление 16.5 на сто. С 3.5% е намалял общият брой на пътниците, преминали през всички летища на Fraport през юли. Броят на полетите през юли също е намалял с 4.3 на сто спрямо юни 2009 г. На годишна база намалението е 9.4 на сто, сочат отчетите на Фрапорт груп. За сравнение - през юни същият показател е на минус 16.5%.

Източник: Дневник       Българска Стопанска Камара

Външноикономическо сътрудничество


Enterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в светаПредстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИ

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Център за продажба и дистрибуция на български хранителни и селскостопански стоки ще бъде открит в Шанхай

Процедури при МАСОВИ УВОЛНЕНИЯ!


Предстоящи събития

12.10 - 20.11.2009г. - РЕФА-базов курс в гр. София. Краен срок за заявки 31 август 2009

19 октомври, Вилнюс (Литва): Форум за развитие на азиатско-европейския транспорт.

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение към БСК
e вече Майкрософт ИТ академия.

Възползвайте се от възможността да се обучавате онлайн за операционната система Windows и офис пакета MS Office и да получите сертификат от Майкрософт за завършен курс!


Нов курс в Центъра за компютърно обучение на БСК
Курс за обучение за системни администратори за WEB, Host и Mail сървъри под Linux
Регионална Cisco академия
CCNA – сем. 2 - 4 юли - 2 август, съботно-неделен
CCNA – сем. 4 - 4 юли - 26 юли, съботно-неделен

MS Word, напреднали 06-10.07 - 15:30-18:30 ч
MS Excel. напреднали 13-17.07 - 15:30-18:30 ч

За повече информация:
http://educentre.bia-bg.com/
teobor@bia-bg.com, drago@bia-bg.com
или на тел. 981 03 26

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година и e лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация по професии. Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 35 професии в над 60 специалности. Центърът за професионално обучение се Сертифицира по EN ISO 9001:2000.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионално обучение и квалификация;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване на проекти по различни програми по заявка;
Семинари по актуални теми;
Консултации за разкриване на дейности за професионално обучение; Здравословни и безопасни условия на труд.

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: galia@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Ryanair ще открие своя база на международното летище Брадфорд в Лийдс и ще създаде няколко стотин работни места. Майкъл О’Лиъри, главен изпълнителен директор на компанията, заяви, че това ще окаже значително влияние на Йоркширския регион. Летището е на път да удвои своя капацитет след като получи 28 млн. лири за развитие.  Директорът на Ryanair обяви, че се създадат 1000 работни места. Авиопревозвачът ще инвестира над 84 млн. лири в летището като ще предлага 14 нови маршрута и 63 полета на седмица от и до Лийдс.

Източник: BBC

Америка

Министър председателят на Канада Стивън Харпър и Президентът на Панама Рикардо Мартинели подписаха споразумение за свободна търговия. С него Канада продължава усилията си да стимулира инвестициите и търговията в региона след като преговорите в Доха на СТО бяха отложени. Чрез споразумението митата на 90% от стоките внасяни от Канада ще бъдат премахнати, а заа останалите това ще се случи през следващото десетилетие. Износът от северно американската държава към Панама през 2008 г. е на стойност 128 млн. канадски долара (48% увеличение спрямо предходната година) и включва стоки като месо, горски продукти и самолетни симулатори.  

Източник: New York Times

Азия

Sinochem Corp., най-големият търговец на химикали в Китай, предложи да купи Emerald Energy Plc за 532 млн. брит. лири, с цел да увеличи добива си на нефт и природен газ в Близкия Изток и Южна Америка. Цената за една акция е равна на 750 пенса или 11% премия спрямо последната борсова цена. Управата на Emerald Energy Plc посъветва акционерите си да приемат офертата на китайската компания. Китай започва да увеличава презокеанските си придобивки, като се възползва от ниските им цени в следствие на рецесията. От декември до момента държавните компании са похарчили поне 12.6 млрд. долара за придобиване на активи извън страната, включително покупки в Сингапур, Сирия и Казакстан.

Източник: Блумберг

 
Индекси на фондови борси
12.08.2009
Dow Jones Industrial
9 361.61 (120.16)
Nasdaq Composite
1 998.72 (28.99)
?>
Стокови борси
12.08.2009
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)70.16
Heating oil ($US/gal.)1.8900
Natural gas ($US/mmbtu)3.4800
Unleaded gas ($US/gal.)2.0300
Gold ($US/Troy Oz.)952.50
Silver ($US/Troy Oz.)14.59
Platinum ($US/Troy Oz.)1 244.40
Hogs (cents/lb.)44.00
Pork bellies (cents/lb.)79.40
Live cattle (cents/lb.)88.35


SEO услуги, Интернет маркетинг, управление на онлайн репутацията

       Опознай България

Арбанаси

Световноизвестното старинно селище Арбанаси се намира на високото Арбанашко плато, на около 4 км от гр. Велико Търново. Характерните къщи и богато декорираните църкви, датиращи от 16-18 век, превръщат Арбанаси в едно от най-самобитните и живописни селища в България, привличащо ежегодно много туристи, учени, археолози. С царски указ от 1921 г. селото е обявено за курорт, а през 2000 г. за "историческо селище" от национално значение. Оскъдният документален материал оставя различни мнения и предположения за произхода, името и населението на Арбанаси. Според някои, то е заселено от български боляри, дошли със селяните си от най-западните краища, след бляскавата победа на Иван Асен II при Клокотница на 9 март 1230 г. когато той завзема и Арбанашката земя. Раковски съобщава, че Иван Асен II, след като се оженил за дъщерята на пленения кир Тодор Комнин, заради нея преселил няколко гръцки фамилии в Арбанаси. Историята на Арбанаси е богата, а имената на арбанасчани са записани в героичния летопис. Но това, което е останало до нас и поразява със своята красота, умение, вкус, са запазените 144 къщи с богата вътрешна украса, 5 църкви и 2 манастира. От запазените къщи будят интерес двете музейни Костанцалиевата и Хаджиилиевата. Най-старата и най-живописно декорираната църква в селището е Рождество Христово.Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 13.08.2009
Българска версия: 23800, Английска версия: 3554

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2009. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999