Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Понеделник, 28 ноември 2022 г., брой 5830
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

 

        България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(28.11.2022)
  EUR   1.95583  
GBP   2.27727
USD   1.88514
CHF   1.98844
EUR/USD   1.0375*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.11   0.59%  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 90
bic@bia-bg.com
 

 

16 години доверен партньор за дигитализация на 320+ компании
Предлагаме софтуерни решения за:
  • (BI) Бизнес анализи
  • (ERP) Цялостно управление на бизнеса
  • (FPM) Финансово планиране и консолидация
  • Годишни отчети в XBRL формат
Изслушваме с внимание и съветваме за избор на точната бизнес система.
Научете повече >>


Финансови новини

Размерът на необслужваните бързи кредити е достигнал до 346,4 млн. лева в края на септември. Това е с 23,2% (65,3 млн. лв.) повече спрямо миналата година, показва статистиката на БНБ. Търсенето на бързи кредити се активизира през последната година и отново достига нивата от преди пандемията. Към края на септември дружествата, специализирани в кредитиране, отчитат предоставени потребителски заеми за 4,295 млрд. лв. при 3,488 млрд. лв. година по-рано. Увеличението е с 23,1% спрямо края на третото тримесечие на 2021 г. - почти колкото е ръстът и на необслужваните заеми.

Източник: Сега

През третото тримесечие на 2022 г. се увеличават както превозените товари в България със 7,2 на сто, така и извършената работа от сухопътния и водния товарен транспорт (с 4,6 на сто) в сравнение със същото тримесечие на 2021 година, отчита НСИ. Превозените товари от речния и морския транспорт са с 41,8 на сто по-малко. Извършената работа, измерена в тонкилометри, също намалява с 48,3 на сто. С 11,9 на сто нарастват превозените пътници от пътническия транспорт (сухопътен, воден и градски електротранспорт) през третото тримесечие на 2022 година. Извършената работа също бележи ръст от 43,2 на сто. Превозените товари от сухопътния транспорт са с 8,8 на сто повече, а извършената работа нараства с 6,4 на сто спрямо съответното тримесечие на 2021 година.

Източник: 24 часа

Дружества
Производство на електронни лампи, тръби и други електронни елементи
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Печалба
за 2021 г.
(хил. лв.)
  1   Мелексис България ЕООД - София   18 377  
  2   Тремол-Ес еМ Ди ООД - Велико Търново   2 314  
  3   Олимекс ООД - Пловдив   1 558  
  4   Завод за телефонна апаратура АД - Банско   1 551  
  5   Боуви България ЕООД - София   1 321  
  6   Микроак ЕООД - Ботевград   1 263  
  7   Ай Би Джи Моторс ЕООД - Тутракан   927  
  8   Инвест електроникс ООД - Пловдив   885  
  9   Ултрафлекс Корпорейшън ООД - София   736  
  10   Експект ЕООД - София   560  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 25.11.2022
  Обща стойност (BGN): 5 568 733.37  
Брой търгувани компании: 40
Premium 38 002.31
Standard 289 379.75
АДСИЦ 35 865.46
Облигации 5 094 981.18
BEAM - Акции: 110 504.67
BaSE - Акции: 378 575.52
BaSE - АДСИЦ: 1 157.00
Най-голяма промяна в цените
Екип-98 Холдинг АД - София -33.91 %
Параходство Българско речно плаване АД - Русе 7.86 %
  Регулирана информация
Випом АД - Видин
КММ АД - Шумен
Наш Дом - България АД
- Холдинг - София
 

 

 

Германският инвеститор “Профайн Енерджи” е избрал терени в Северозападна България за изграждане на уникална соларна централа върху язовир “Огоста”, близо до Монтана. Министърът на икономиката Никола Стоянов заяви, че предстои да подпише проект за най-голямата еднократна чуждестранна инвестиция в България досега на стойност поне 1 млрд. евро. “Профайн Енерджи” е съвместна компания на Profine Group, която произвежда PVC профили, и Wirth Group. Те имат инвестиционни интереси в производството на ток от възобновяеми енергийни източници. В момента се учредява дъщерно дружество на германската компания по българското законодателство. Целта му е разработването и последващата реализация на фотоволтаични централи в България. Компанията има намерение да изнася тока от България, за да захранва собственото си производство.

Източник: 24 часа

Фондът за капиталови инвестиции (ФКИ) от Групата на Българската банка за развитие ще вложи 4 млн. лв. в иновативната компания Барин Спортс. Тя е създател на високотехнологично преносимо устройство, което показва в реално време физическото състояние на играчите и представянето им на терена. Чрез него се следят над 12 хиляди точки в секунда от всеки играч. След обработка показателите се изпращат до треньора и му помагат да гради успешна тактика по време на мача. В момента Бapин Cпopтc работи с 6 отбора от Професионалната футболна лига и три академии, както и националните отбори по футбол за мъже и до 21 години. Техни клиенти са и чуждестранни клубове.

Източник: Стандарт

Дистрибуторът на решения за фотоволтаични инсталации в България - "КП Имобилиен" за втора поредна година увеличава продажбите си с над 100% и вече доставя оборудване за повече от 50% от проектите на пазара в България. Компанията е реализирала вече няколко мащабни проекта в български предприятия: Във фирма "Полигруп" Асеновград е инсталирана обща мощност 6 MW, от които вече работят 4.5 MW. Към момента инсталацията покрива около 45% от нуждите на предприятието, а при генериране на излишно електричество то се продава към електроразпределителното дружество. В "Биовет" - Пещера, (1.1 MW) през инсталатора "БРИАБИЛД СОЛАР", и в "Спиди" - София (0.9 MW) през инсталатора "ЕНЕКОД ГРИЙН", както и на много други места в страната.

Източник: Капитал

Общинският съвет на Пловдив одобри новия общ устройствен план на града, който предвижда възможност за застрояване на част от парк "Отдих и култура". Теренът от 81 дка в парк "Отдих и култура", който се намира на метри от гребния канал, е предвиден да бъде със статут за "рекреационни дейности". Това позволява 30% от него да бъдат застроени, или около 24 дка. Целият имот от 81 дка, както и съседният от 50, е собственост на "Тея инвест". Това са най-атрактивните активи в имуществото на дружеството, което без почти никакви печалби и без заети в него лица се сдобива с терените срещу 5.7 млн. Дружеството придобива двата парцела от общо 130 дка в парк "Отдих и култура" само месец след основаването му, а продавач по сделката е "Увеселителен парк".

Източник: Дневник

Производителят и търговец на биохрани „Смарт Органик“ АД е открил новата си производствена сграда в кв. „Княжево“. Сградата се намира на терена, където е и първото производство на компанията. В нея се помещават висок склад, производствен цех, лаборатория за разработка на нови продукти и административна част. С пускането на новите складове дружеството ще спре наемането на външни складове, което ще намали разходите му с около 500 хил. лева годишно, изчисляват от компанията. Сградата разполага със соларен парк с пикова мощност от 330 киловата. С известно забавяне върви строителството на третата база на „Смарт Органик“ в държавната индустриална зона край Божурище.

Източник: investor.bg


 

Запишете се за участие в квалификационния REFA-курс в гр.София на тема: Организация, управление и оптимизация на производствените процеси в предприятието -

от 6 март до 7 април 2023 г. в гр.София

Заявка за участие в курса:
Записванията стават по реда на заявяване, до изчерпване на максимално допуснимия брой участници в курса!

 
http://refa.bia-bg.com/, тел. 0888 924185, 02/980-10-90,

 

 


       Българска стопанска камара

 

Предстоящи събития

29 ноември: Национална кръгла маса за финансиране на инвестиции за енергийна ефективност в България

29 ноември: Регионална среща "Oт наука към иновации и практическата ползата за бизнеса" (Ст.Загора)

30 ноември: Конференция „Арбитражът в полза на българския бизнес – предизвикателства и перспективи“

6-8 декември: Бизнес форум и двустранни срещи в Скопие, Северна Македония

8-9 декември: Курс "Добри практики при изграждане на фотоволтаични централи"


Актуални дискусии

До 11.12.2022: Здравеопазване: промени в Наредбата за медицинската експертизаБезплатен абонамент за информационни бюлетини на БСК
 

 

Център за професионално обучение на БСК

Центърът за професионално обучение на БСК организира на територията на цялата страна:

Професионални обучения по проекти, включени в Националния план за действие по заетостта;
Начални и продължаващи професионални обучения;
Обучения по ключови компетентности;
Вътрешнофирмени обучения по заявка на партньорски организации;
Консултации за започване на дейности за организиране на професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.

Центърът за професионално обучение към БСК е създаден през 1998 година, лицензиран от Националната агенция за професионално образование и обучение (НАПОО) през 2003 година и е национално призната обучаваща институция за осъществяване, валидиране и удостоверяване на професионална квалификация за лица над 16-годишна възраст. Центърът издава документи за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности. Формите на обучение са: дневна, вечерна, задочна, самостоятелна, индивидуална, дистанционна и обучение чрез работа (дуална система на обучение). Формите на обучение, учебното време и броят на обучаемите в курса се съгласуват със заявителя на професионалното обучение.

За допълнителна информация:
тел. 02/932 09 69,
e-mail: a.katzarova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Европейската комисия одобри предварително искането на Гърция за изплащане на 3,6 милиарда евро по Механизма за възстановяване и устойчивост. От 3,6 милиарда евро безвъзмездните средства са 1,7 милиарда евро, а останалите 1,9 милиарда евро са под формата на заем. Гръцкият план за възстановяване и устойчивост ще бъде подкрепен общо със 17,4 милиарда евро безвъзмездни средства и 12,7 милиарда евро заеми, от които 4 милиарда евро бяха изплатени на Гърция като предварително финансиране на 9 август 2021 г. Първо искане за плащане от Гърция бе оценено положително от Комисията на 28 февруари 2022 г., което доведе до изплащането на 3,6 милиарда евро на 8 април. Вторият одобрен транш ще представлява 11,1 милиарда евро от общата сума, която трябва да бъде изплатена, или 37% от финансирането на Фонда за възстановяване за Гърция. Гърция подаде искането си на 30 септември въз основа на достигане на 28-те етапа, определени в решението за втория транш.

Източник: Агенция Фокус

Америка

Въпреки високата инфлация американците са похарчили рекордните 9,12 млрд. долара за покупки в интернет на Черния петък тази година, съобщава Ройтерс. Онлайн покупките в САЩ са нараснали с 2,3% на Черния петък, изчислиха от Adobe Analytics, отдел за данни и анализи на Adobe Inc. Ръстът се обяснява основно с това, че потребителите чакат традиционно големите отстъпки в този период, въпреки че предложенията за изгодни сделки започнаха още през октомври. Adobe Analytics измерва електронната търговия чрез анализи на трансакциите в уебсайтове и има достъп до данни, обхващащи продажбите на 85% от 100-те най-големи интернет компании за търговия на дребно в САЩ. По-рано компанията прогнозира, че продажбите на Черния петък ще нараснат със скромния 1%. Adobe очаква т. нар. Киберпонеделник (след уикенда на Черния петък) отново да донесе най-много онлайн продажби за сезона - на стойност 11,2 млрд. долара. Американците са направили голяма част от празничните си покупки от своите смартфони, като данните на Adobe показват, че мобилното пазаруване представлява 48% от всички интернет продажби на Черния петък. Петъкът след Деня на благодарността е най-натовареният ден за търговците в САЩ на фона на големите отстъпки. Тази година обаче липсваха традиционните тълпи от хора, които чакат да бъдат отворени магазините. Прогнозите са през този уикенд на покупките - от Черния петък до Киберпонеделника, да пазаруват над 166 млн. американци, с 8 млн. повече от миналата година. Очакванията са за ръст на продажбите от 6-8% спрямо средното ниво за последните 10 години.

Източник: investor.bg

Азия

Азербайджан е получил заявления от повече от 10 европейски страни с искане или да увеличи, или да започне доставките на газ за Европа, заяви президентът на Азербайджан Илхам Алиев. Сега Азербайджан не разполага с достатъчно количество газ, за ​​да задоволи всички заявки. От 31 декември 2020 г. Азербайджан доставя газ за Европа чрез Трансадриатическия газопровод. Доставките, изчислени за 25 години, осигуряват годишен износ на повече от 10 милиарда кубически метра газ за европейския пазар, от които 8 млрд. куб. метра ще получава Италия, 1 милиард кубически метра - Гърция и България. Южният газов коридор, който се простира на 3500 км от Баку до Южна Италия през Грузия, Турция, Гърция и Албания, е интегрирана тръбопроводна система, която включва, в допълнение към Трансадриатическия газопровод, Южен Кавказ и Трансанадолския газ тръбопроводи. Капацитетът му е 16 милиарда кубически метра природен газ. Основен източник на суровини за него е находището „Шах Дениз“ със запаси от 1.2 трилиона кубически метра. Общите запаси на газ в Азербайджан се оценяват на 2.6 трилиона кубически метра.

Източник: Банкеръ

 
Индекси на фондови борси
25.11.2022
Dow Jones Industrial
34 347.03 (152.97)
Nasdaq Composite
11 226.40 (-58.96)
Стокови борси
25.11.2022
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)76.55
Heating oil ($US/gal.)3.2740
Natural gas ($US/mmbtu)7.2200
Unleaded gas ($US/gal.)2.3061
Gold ($US/Troy Oz.)1 755.00
Silver ($US/Troy Oz.)21.48
Platinum ($US/Troy Oz.)989.60
Hogs (cents/lb.)83.75
Live cattle (cents/lb.)155.13

       Опознай България

Хотнишки водопад

Хотнишкият водопад (Кая Бунар) е разположен в покрайнините на село Хотница, на 15 км. от град Велико Търново. Водопадът е висок около 30 метра и пред него има образувано малко бистро и ледено студено езеро. От водопада започва екопътека, която тръгва нагоре по стръмни стъпала в скалите. Тя се състои се от пътечки, дървени мостчета и стълби, които водят до върха на водопада. Екопътеката е с дължина само 1.5 км. по течението на река Бохот и разкрива пред посетителите причудливи скални форми, малки водни каскади, вирчета и зелени била. Тя стига до извора на р. Бохот – Кая Бунар, откъдето идва и другото име на водопада. Не далеч от Хотнишкия водопад се намира и друга доста известна забележителност в района - Еменския каньон и едноименния Еменски водопад. (Снимка: waterfallsbg.info)


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 28.11.2022
Българска версия: 30431, Английска версия: 3210

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София 1527, ул. Чаталджа 76,
тел. 980-10-90, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2022. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2023
 ПВСЧПСН
52      1
12345678
29101112131415
316171819202122
423242526272829
53031     

Февруари 2023
 ПВСЧПСН
5  12345
66789101112
713141516171819
820212223242526
92728     


 2023   2022   2021  
 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999