Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 08 март 2019 г., брой 4909
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(08.03.2019)
  EUR   1.95583  
GBP   2.27740
USD   1.73528
CHF   1.72244
EUR/USD   1.1271*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.03   0 %  

Изложение Образование и кариера

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Айшеърс АД - София
Вигор Ас Ко АД - Ботевград
Линер АД - Пловдив
Огнеупорни глини АД - Плевен
Осъм АД - Ловеч
Таита АД - Шумен
Текстилец АД - Хасково
Шумен-Табак АД - Шумен
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Заетите лица в икономиката през 2018 г. са 3,5 млн. души, а общият брой отработени часове е 5,8 млрд., или на един зает БВП се увеличава с 3,2% спрямо година по-рано. Наблюдава се увеличение на индустриалния сектор и сектора на услугите спрямо 2017 г., отчита НСИ за производителността на труда, заетите лица и отработеното време през 2018 г. Всеки зает създава средно 18,6 лв. БВП за един отработен час, а на едно заето лице се падат 30,6 млн. лв. от текущия обем на БВП. Брутната добавена стойност (БДС) на един зает през 2018 г. средно се увеличава 2,3%, а БДС за един отработен човекочас се увеличава реално с 2,2% за същия период. Равнището на производителността на труда в индустриалния сектор е 28,5 млн. лв. брутна добавена стойност средно на един зает и 16,8 лв. от текущия обем на показателя. Най-ниска е производителността в аграрния сектор - 6,3 млн. лв. БДС на един зает и 4,3 лв. за един отработен човекочас.

Източник: economic.bg

137,25 млн. лв. трябва да влязат във фонда за преструктуриране на банките през тази година, определи със свое решение УС на БНБ. Всяка банка има различна по размер вноска, която зависи от нейния рисков профил. Колкото по-рисков е той, толкова по-голям размер е вноската за фонда Неговата цел пък е да поддържа паричен буфер, който да бъде задействан при нужда от преструктуриране на кредитни институции. До юни т.г., когато се очаква да бъде подписан договор между ЕЦБ и БНБ в него ще има над 500 млн. лв., които според правилата на банковия съюз ще бъдат прехвърлени в Европейския спасителен фонд. След тази дата, при необходимост, България ще разчита на ресурса, събран в този фонд. ЕЦБ пък вече ще определя размера на вноските, които ще плащат ежегодно нашите банки в него. Преводи по кредити или други плащания вече ще могат да се правят и през оператора "Транскарт Файненшъл Сървисис“.

Източник: 24 часа

 
Концесии

Промени в Закона за концесиите, целящи да ограничат съдебните атаки срещу концесионните договори, бяха приети от парламента на първо четене. Вносител е Министерският съвет и както е известно, промените се правят в ускорени темпове заради предстоящата концесия на летище София, сроковете за която многократно бяха удължавани по искане на кандидат-концесионерите. Отменя се текст, според който концесионен договор е недействителен, ако съдържанието не отговаря на минимално съдържание, определено в закона, или ако противоречи на друго изискване на закона. Според вносителя целта на отмяната е предотвратяване на превратното завеждане на дела от широк кръг лица, доколкото все още няма създадена съдебна практика относно активната легитимация за предявяване на иск за обявяване недействителността на концесионен договор. Законопроектът предвижда изменения в текстовете за солидарната отговорност, начина на разрешаване на спорове между страните по концесионния договор, основанията за недействителност на концесионния договор, както и редакционни промени. Предвижда се страните по договор за концесия с трансграничен интерес да могат да предвидят решаването на спорове по договора да се извършва от арбитражен съд.

Източник: Дума

Дружества
Производство на електронни лампи, тръби и други електронни елементи
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2017 г.
(хил. лв.)
  1   Експект ЕООД - София   26 338  
  2   Тремол-Ес еМ Ди ООД - Велико Търново   23 720  
  3   Микроак ЕООД - Ботевград   21 453  
  4   Асел ООД - Пловдив   19 534  
  5   Завод за телефонна апаратура АД - Банско   13 283  
  6   Ай Ти Дабълю Испраконтролс България ЕООД - Пловдив   13 092  
  7   Олимекс ООД - Пловдив   9 680  
  8   Боуви България ЕООД - София   7 218  
  9   Сиско Сет Електроникс ООД - София   6 246  
  10   Ай Би Джи Моторс ЕООД - Тутракан   4 972  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 07.03.2019
  Обща стойност (BGN): 2 845 681.94  
Брой търгувани компании: 33
Premium 94 370.59
Standard 2 725 598.68
АДСИЦ 25 639.18
Структурирани 60.00
Права 13.50
Най-голяма промяна в цените
Албена АД - Оброчище 8.47 %
Холдинг Света София АД - София -5.50 %
BaSE - Акции: 443 321.30
BaSE - АДСИЦ: 45.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

За 13-и път Българската агенция за инвестиции (БАИ) връчи годишните награди „Инвеститор на годината“. В тазгодишната надпревара участваха над 90 компании от всички сфери на икономиката. Голямата награда „Инвеститор на годината“ 2018 г. е за норвежката верига Jysk. Кристален плакет за успешен стартъп през 2018 г. получи „Микар Иновейшън” – компания, фокусирана върху научно-изследователската дейност и която инвестира в откриването на нови лекарствени молекули за голям клас заболявания. Специална награда получи община Враца, която според организаторите през последните три години се е превърнала в изключително атрактивна инвестиционна дестинация. Почетна награда в категория „Сливане/Придобиване“ бе присъдена на „Варок лайтинг системс България”. Специалната наградата за социална инвестиция е за „Аурубис България“. Всяка година компанията влага 1 млн. лв. в социално отговорни проекти на национално и местно ниво. Проф. д.т.н. инж. Цоло Вутов взе специалната награда за изключителен принос за икономиката на страната в научноизследователската и развойна дейност. В категория „Инвестиция в иновативен бизнес“ победител е „Акронис България“. Компанията залага стандарта за киберзащита и хибридно облачно съхранение. Наградата „Инвестиция в човешки капитал“ печели „Вистеон Електроникс България“. Категория "Инвестиция на зелено" е за „Одело България“. Категория „Инвестиция в разширяване на бизнес“ спечели „Минстрой холдинг”.

Източник: economic.bg

Три компании са подали оферти за търга на "Булгартрансгаз" за газовата отсечка на "Турски поток" през България. В "Газово развитие и разширение в България" участват "Консорциум Варна 1" (учреден от "Бонати" и "Макс Щрайхер") и "Комплишънс дивелъпмънт" - клон България. Вторият консорциум с оферта е обединение между Fovallakozo и KVV Kivitelezo. Третото предложение идва от "Консорциум Аркад", в който участници са "Аркад Ей Би Би" и "Аркад Енджиниъринг енд Констръкшънс Къмпани". Това са обединения между фирми от Саудитска Арабия, Италия и Унгария.Тръжната комисия ще работи до края на март, когато се очаква да бъдат отворени и ценовите предложения. Победителят ще бъде определен най-късно в началото на април 2019 г. Цената, която е предвидена от "Булгартрансгаз" за изграждането на газопровода, е 2.8 млрд. лв., а самото трасе е с дължина 485 километра. Парите за търга ще бъдат осигурени или чрез банков заем, или чрез пускането на облигации. В поръчката има два различни подхода за изпълнение - около 308 км да бъдат изградени за 255 дни или цялото трасе да се построи в същия срок. Другата възможност е цялото трасе да се завърши до края на 2020 г. През тръбата се очаква да преминава 31.5 млрд. куб.м природен газ годишно. Проектът предвижда изграждането и на две компресорни станции.

Източник: Сега

Застрахователната група на "Евроинс" е договорила пакетна покупка на четири дружества, с което да разрасне бизнеса си зад граница. Продавач е германската ERGO, част от Munich Re, която явно се изтегля от пазарите в Румъния, Чехия и Беларус. Сделката подлежи на одобрение от регулаторните органи в трите държави и ако не срещне трудности ще позволи на българската компания да придобие бизнес с премиен приход от 72 млн. евро за миналата година. Новината идва два месеца след като "Евроинс" получи трети поред отказ за придобивка в Гърция и дни след обявяването на резултатите на групата за миналата година. Консолидираните приходи на компанията майка "Еврохолд" възлизат на 1.3 млрд. лв., като приносът на застрахователния подхолдинг е в размер на 643 млн. лв. Дружествата, които "Евроинс иншурънс груп" придобива, предлагат услуги в областта на общото застраховане и животозастраховането. Българската компания вече развива бизнес в тази част на Европа, като негови поделения работят в Румъния, Украйна, Грузия, Македония, Гърция. При успех с регулаторите "Евроинс" ще работи на общо 11 европейски пазара.

Източник: Капитал

Официалният дълг на македонските железници към БДЖ е малко над 7 млн. евро, каза изпълнителният директор на "Холдинг БДЖ" ЕАД Никола Василев. Той уточни, че дългът е разделен на няколко части - от 1991 г. до 1996 г. и от 1997 г. до 2006 г. След 2007 г. са натрупани задължения най-вече към "БДЖ-Товарни превози". За първата част от парите, които се дължат, вече е било договорено, че македонските железници ще получат държавна помощ. Македонските железници признават задълженията си към БДЖ, но имат затруднения да ги погасят. Финансовият директор на "Холдинг БДЖ" ЕАД Филип Алексиев добави, че през годините са се правили опити този проблем да бъде разрешен, но те са били неуспешни.

Източник: 24 часа

Американският производител на батерии EnerSys ще затвори своя завод в Търговище. Решението е взето от борда на директорите. В завода в България се произвеждат акумулаторни батерии за дизелови подводници. "Ръководството взе решение, че бъдещото търсене на батерии за дизелови подводници не е достатъчно предвид съществуващия брой конкуренти на пазара", гласи официалното съобщение. EnerSys планира да продаде завода и евентуално оборудването в него на друга компания, ако това е възможно. Компанията очаква да запише еднократни разноски от приблизително $32 милиона, от които $22 милиона за отписване на активи и $10 милиона обезщетения, почистване и други. Подразделението на EnerSys в Кърджали записва нетна печалба от 2,35 милиона през 2017 г. от нетна загуба от 1,13 милиона лева през 2016 година. Приходите за двете години са общо 21 милиона лева. Компанията придоби завода "Енергия" през 2007 г.

Източник: money.bg       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Стопанска камара – Велико Търново представи проекта си по INTEREGG

Бизнесът към НАП: "Наредба 18" не е ефективна!

Проф. Григор Димитров: Осигурените от държавата ползват 60% от ресурса на касата, но вноските за тях са едва 35% от приходите в бюджета й


Предстоящи събития

14 март: Кръгла маса „ЗА конкурентоспособна и просперираща българска икономика“ организират АИКБ, БСК и БТПП, под патронажа на Президента на РБ

14-15 март: 5-то издание на b2b Software Days Vienna

19 февруари – 17 март: Покана за кандидатстване за участие в акселераторска програма

21 март: Семинар "Одит на Система за управление - ISO 19011:2018"

22 март: Обуваме спортни обувки в офиса на Ден на маратонката - 22 март 2019 г.

22 март: Общо събрание на Стопанска камара - Добрич

23 март – 14 април 2019: Digital Masterclass

26 февруари – 26 март: Специализиран тренинг за правене на бизнес в Китай

27 март: Семинар „Японска бизнес култура и особености при правене на бизнес с Япония“

28-31 март: Европейски форум за социално предприемачество 28-31 март 2019 г., Международен панаир - гр. Пловдив

14-17 май: Семинар “Осигуряване на качеството и безопасността на храни, напитки и фуражи“

28 юни: 20 години Българска национална асоциация „Етерични масла, парфюмерия и козметика“


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в новите курсове, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 1 - 09 март 2019, съботно-неделен 
ССNА 2 - 09 март 2019, съботно-неделен
CCNA 4 - 23 март 2019, съботно-неделен

Обучение по MS Office

MS Excel – базово ниво - 22 февруари, 18.00 – 20.15 ч., вечерен  

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Гърция ще намали с 33% данъка върху дивидентите, като се надява да привлече инвеститори и да облекчи до известна степен компаниите, които се оплакват от прекомерното облагане с данъци след гръцката дългова криза преди почти десетилетие. Законопроектът, приет от парламента в сряда, ще намали данъчната ставка за дивиденти до 10%, след като от 1 януари 2019 г. тя е 15%. Очаква се новото намаление да струва на държавата 45 млн. евро годишно, след като влезе в сила през 2020 г. насам. Данъчните приходи от физически и юридически лица като процент от брутния вътрешен продукт достигнаха 39.4% през 2017 г. спрямо 32% през 2010 г., според доклад на ОИСР, публикуван миналата година. Правителството обеща постепенно да намали корпоративния данък до 25 от сегашните 29% в рамките на четири години. През тази година пък корпоративната ставка беше намалена до 28%.

Източник: Reuters

Америка

Производителят на автомобилни гуми Nokian Tyres изгражда своята първа фабрика в САЩ. Инвестицията е на стойност 360 млн. долара, а производството на гуми в новата база се очаква да започне през 2020 г. Очаква се новата фабрика да бъде една от най-модерните производствени бази в света, твърдят от компанията. Тя ще обслужва клиенти в САЩ и Канада и в нея ще се произвеждат 4 млн. гуми годишно. Фабриката е разположена на над 77 000 квадратни метра площ и позволява съхранение на около 600 000 гуми. В началото на 2019 г. стартира първата фаза за наемане на персонал, а до края на годината ще бъдат наети още 150 души. Новите служители ще преминат през интензивно обучение. Производствената база в Дейтън допълва вече съществуващата производствена мощност на компанията в Русия и Финландия. Увеличеният производствен обем ще позволи на всеки от глобалните производствени бази на Nokian Tyres да приспособи производството си към нуждите на съответния пазар.

Източник: Associated Press

Азия

Китайският производител на телекомуникационно оборудване Huawei съди американското правителство като твърди, че законът, ограничаващ нейния бизнес в САЩ, е противоконституционен. Това е опит на китайската компания да отвърне на удара на САЩ, които се опитват да ограничат излаза ѝ на международноте пазари. Жалбата е заведена във федерален съд в Тексас и е насочена срещу параграф 889 от Закона за националната отбрана (NDAA), подписан от президента Тръмп през август и забраняващ на федералните агенции и техните подизпълнители да използват продукти и услуги на компанията. Това е поредната конфронтация между Китай и САЩ, които си размениха мита за милиарди долари върху вносни стоки през 2018 г. Годината приключи с ареста на главния финансов директор на Huawei (CFO) в Канада по искане на САЩ, за смайване на Китай. Дълго преди Тръмп да инициира търговската война, дейностите на Huawei бяха под надзора на американските власти, според 10 души, запознати с разследването на Huawei и документи, свързани с него.

Източник: Reuters

 
Индекси на фондови борси
07.03.2019
Dow Jones Industrial
25 473.23 (-200.23)
Nasdaq Composite
7 421.46 (-84.46)
Стокови борси
07.03.2019
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)56.32
Heating oil ($US/gal.)2.0000
Natural gas ($US/mmbtu)2.8600
Unleaded gas ($US/gal.)1.7900
Gold ($US/Troy Oz.)1 289.80
Silver ($US/Troy Oz.)15.08
Platinum ($US/Troy Oz.)815.60
Hogs (cents/lb.)57.72
Live cattle (cents/lb.)128.95

       Опознай България

8 март – международен ден на жената

Международният ден на жената се празнува на 8 март и се свързва със солидарността на жените в борбата им за световен мир, независимост, икономическо, политическо и социално равноправие. Утвърден е на Втората международна конференция на жените социалистки в Копенхаген през 1910 г. През 1977 г. Общото събрание на ООН провъзгласява този ден за Ден за защита на правата на жените и световния мир. Първият Ден на жената е отбелязан на 23 февруари 1909 г. в САЩ по инициатива на Американската социалистическа партия. Идеята за създаване на международен ден на жената се появява след бурната индустриализация и икономическа експанзия в началото на 20 век, която поражда протести за подобряване условията на труд. Датата се свързва с първата масова проява на жени работнички, състояла се на 8 март 1857 г. в Ню Йорк. Жените от шивашки и текстилни предприятия излизат на протест против лошите условия на труд и ниските заплати. Работничките са атакувани и разпръснати от полицията. Две години по-късно, на същия месец, тези жени създават своя първи работнически синдикат. В България празникът се отбелязва от началото на миналия век и днес е един от любимите празниците на жените, особено на майките.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 08.03.2019
Българска версия: 29592, Английска версия: 2897

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2019. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2019
 ПВСЧПСН
1 123456
278910111213
314151617181920
421222324252627
528293031   

Февруари 2019
 ПВСЧПСН
5    123
645678910
711121314151617
818192021222324
925262728   

Март 2019
 ПВСЧПСН
9    123
1045678910
1111121314151617
1218192021222324
1325262728293031

Април 2019
 ПВСЧПСН
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
182930     

Май 2019
 ПВСЧПСН
18  12345
196789101112
2013141516171819
2120212223242526
222728293031  

Юни 2019
 ПВСЧПСН
22     12
233456789
2410111213141516
2517181920212223
2624252627282930

Юли 2019
 ПВСЧПСН
271234567
28891011121314
2915161718192021
3022232425262728
31293031    

Август 2019
 ПВСЧПСН
31   1234
32567891011
3312131415161718
3419202122232425
35262728293031 

Септември 2019
 ПВСЧПСН
35      1
362345678
379101112131415
3816171819202122
3923242526272829
4030      

Октомври 2019
 ПВСЧПСН
40 123456
4178910111213
4214151617181920
4321222324252627
4428293031   


 2019   2018   2017  
 2016   2015   2014  
 2013   2012   2011  
 2010   2009   2008  
 2007   2006   2005  
 2004   2003   2002  
 2001   2000   1999