Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 15 юни 2018 г., брой 4730
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(15.06.2018)
  EUR   1.95583  
GBP   2.23057
USD   1.66737
CHF   1.68824
EUR/USD   1.1730*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.06   0 %  

Българска Фондова Борса - София

и
ELITE – London Stock
Exchange Group
организират уъркшоп
Connecting companies with capital
25 юни 2018 г., София

 

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Акумпласт АД - Добрич
Алфа Пропърти 1 АДСИЦ - София
Балкантурист АД - София
Бряст Д АД - Добрич
Българо-американска кредитна банка АД - София
Видахим АД - Видин
Випом АД - Видин
Гранд Хотел Варна АД - Варна
Дженерали застраховане АД - София
Доверие - Обединен холдинг АД - София
Дупница-Табак АД - Дупница
Еврохотелс АД - Самоков
Електроразпределение-Север АД - Варна
Енерго-про Продажби АД - Варна
Зърноизкупуване С.т.Х. АД - Благоевград
Михалково АД - Михалково
Оргтехника АД - Силистра
Пенсионно осигурително дружество Топлина АД - София
ПФК Славия 1913 АД - София
Рила Боровец АД - Самоков
Розахим АД - Горна Оряховица
Софарма АД - София
Софарма трейдинг АД - София
Фазерлес АД - Силистра
Фармхолд АД - Варна
Фууд Трейдинг АД - София
Хидравлични елементи и системи /ХЕС/ АД - Ямбол
Цератицит България АД - Габрово
Ямболен АД - Ямбол
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Министерството на икономиката ще реализира нов инвестиционен фонд за рисков капитал BrightCap Ventures в рамките на Инициативата JEREMIE, управлявана съвместно с Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ). Капиталът на фонда ще бъде в размер на до 25 млн. евро, от които до 20 млн. евро са национални средства, поверени за съвместно управление с Европейския инвестиционен фонд /представляващи рециклиран ресурс от изпълнението на Инициативата JEREMIE/, а останалите до 5 млн. евро са частен капитал. В следващите пет години фондът ще подкрепя малки и средни предприятия от България чрез дялови инвестиции. България е на второ място по усвояване на средства по плана „Юнкер“ спрямо брутния вътрешен продукт. Целта на фонда е да подкрепи малки и средни предприятия в начален стадий на развитие, като фокусът е разширен и включва машинно обучение, изкуствен интелект, големи данни, добавена/виртуална реалност, облачни услуги, медтек, финтек, блокчейн и преносни технологии. 3 млн. евро са определени за инвестиции във фаза на акселерация /ускоряване/, с размер на инвестицията до 50 хил. евро, както и опция за последваща инвестиция с таван от 200 хил. евро.

Източник: Банкеръ

"Зелените" места, за паркирането на които софиянци заплащат по 1 лв. на час, да се увеличат с 5500, предлагат четирима районни кметове - от кварталите "Оборище", "Възраждане", "Лозенец" и "Красно село". Решението за разширяване на "зелената зона" трябва да бъде взето от Столичния общински съвет. Центърът за градска мобилност иска СОС да гласува промените в общинската наредба за организация на движението преди лятната ваканция, за да успеят те да влязат в сила от ноември 2018 г. Последните нови територии, които обхвана платеното паркиране в София, бяха "Лозенец" и "Средец" - от септември м.г. Сега за присъединяване към "зелената зона" настояват и кметовете на "Оборище", "Възраждане", "Лозенец" и "Красно село", след като преди това проведоха обществени обсъждания с жителите на засегнатите райони.

Източник: СегаДружества
Производство на помпи и компресори
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2016 г.
(хил. лв.)
  1   Магна Пауъртрейн Пловдив ЕООД - Стряма   201 407  
  2   М+С Хидравлик АД - Казанлък   93 527  
  3   Хидравлични елементи и системи /ХЕС/ АД - Ямбол   45 978  
  4   Капрони АД - Казанлък   36 887  
  5   Кяшиф ЕООД - Джебел   26 716  
  6   Бъдещност АД - Чирпан   21 474  
  7   Джебел 96 ООД - Джебел   12 640  
  8   Монтана хидрауликс ООД - Монтана   8 502  
  9   Гарант АД - Бяла Слатина   6 677  
  10   Вакуум Ел Систем ООД - Ямбол   6 508  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 14.06.2018
  Обща стойност (BGN): 2 106 542.75  
Брой търгувани компании: 28
Premium 47 094.28
Standard 1 515 358.12
АДСИЦ 42 909.49
Структурирани 634.70
Облигации 500 546.16
Най-голяма промяна в цените
Ломско пиво АД - София 9.00 %
Зърнени храни България АД - София -4.00 %

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Създадената от българи софтуерна компания "Фадата" (Fadata), която през 2015 г. стана собственост на международни инвеститори, е увеличила екипа си в София с 30% през 2017 година, като в момента за нея работят 180 души. Заради бързия ръст дружеството наскоро се премести в нов офис, където събра служителите си от двете сгради, в които работеха преди. Плановете на компанията са да продължи да разширява развойното си звено, като и в момента има отворени позиции за програмисти. Fadata Group мести българското си представителство в изцяло нова бизнес сграда, като следваща стъпка в развитието и разширяването на екипите в страната, казаха от групата. Офисът сега е с обща площ 2200 кв. м и е разположен на последните три етажа в бизнес сградата M Plaza. Досега служителите бяха разделени на два адреса на бул. "Черни връх". Fadata е създадена през 1990 г. и предоставя софтуерни решения за застрахователни компании, като основният й продукт е INSIS (Insurance Integrated System).

Източник: Капитал

Китайска компания иска да купи розово масло за 40 милиона лева от "Българска роза". От карловската компания обявиха, че са в процес на договаряне на 5-годишно споразумение с китайска корпорация. Интересът е за експорт на масло и козметика на стойност от 40 милиона лева в дългосрочен план. Очаква се споразумението да бъде подписано в началото на юли. Очакванията са споразумението да бъде подписано в началото на следващия месец. Фирмата, която започва производството си още през 1948 година и наскоро отбеляза 70-годишен юбилей, изнася продукти в над 20 държави на 4 континента. За последните 5 г. "Българска роза" е доставила розово масло, което е било вложено в над 11 милиона парфюми на големи марки в индустрията. Производителят на розово масло отчете продажби за април 2018 г. в размер на 407 хил. лв., а предварителните прогнози за май сочат реализирането на продажби в размер на 340 хил. лв.

Източник: Стандарт

Енергийната компания "ЧЕЗ Разпределение" ще инвестира 95 млн. лв. в България през 2018 година. Ще бъдат ремонтирани и обновени стратегически обекти в София. В ремонта ще бъдат вложени 3.6 млн. лева. Те ще гарантират по-сигурно захранване на 120 000 клиенти в 12 столични района. Обновяването на подстанция "Фестивална" ще протече на 2 етапа през тази и следващата година. Подстанцията осигурява електрозахранването на 40 000 домакинства и предприятия (общо около 120 000 клиенти). Проектът ще подобри сигурността на захранването, а в него ще бъдат вложени около 3 млн. лв. Освен това компанията ще вложи над 1 милион лева в изграждане и модернизация на възлови станции. През изминалата година ЧЕЗ е инвестирала в България 130 млн. лева.

Източник: money.bg

Печалбата на Столичната община от търговските й дружества за 2017 година е намаляла с 10 млн. лв. спрямо предходната, стана ясно при приемането на финансовите им отчети от Столичния общински съвет. Трите транспортни дружества на общината са на загуба. Дружеството "Чистота Искър" не е на загуба за миналата година, но намалява печалбата си, въпреки че извършва една трета повече дейност в сравнение с 2016 г. Фирмата е превъзложила на външни оператори голяма част от дейността си и им е изплатила над 6 млн. лв. Според отчета парите са отишли за превоз на земни маси. Фирма "Лабело", която е собственост на общинското дружество "Софийски имоти", съществува само за да контролира дъщерното предприятие "Заводпроект". От своя страна "Заводпроект" дава под наем 29 апартамента, като за миналата година е спечелило от наеми едва 81 000 лв. Това означава, че средният месечен наем на всеки от тях е 250 лв. В същото време фирмата е направила 204 000 лв. разходи, от тях 80 000 са за персонал, и приключва годината със 118 000 лв. загуба.

Източник: Дума

Васил Тренев е новият изпънителен директор на "Софийска вода", част от френската "Веолия". Той поема поста от Арно Валто де Мулиак. Преди да поеме ръководството на ВиК оператора, Тренев е бил зам. изпълнителен директор на компанията. Заемал е различни длъжности в Общинска банка, ОББ, Насърчителна банка - София и др. Арно Валто ще бъде негов заместник до 16 юли, след което ще се присъедини към Veolia Water Technologies "Общинско проектиране" за Франция, Белгия и Швеция.

Източник: Сега       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

18 юни: Представяне на програма „Развитие на бизнеса, иновациите и МСП“, част от норвежкия финансов механизъм 2014-2021

27-28 септември: IFIB 2018: Конференция и международни срещи по време на интернационалния форум по биотехнологии и биоикономика в Торино, Италия

5-10 ноември: China International Import Expo (CIIE)


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в новите курсове, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

КУРС „Въведение в Blockchain технологията”
Курсът има за цел да изгради разбиране за това, какво представлява Blockchain технологията и как променя начина, по който правим бизнес. Участниците ще се запознаят с възможностите за търговия с криповалути, с приложението на т.н. умни договори (smart contracts), с начините за приемане на разплащания с крипто-валути и със същността на децентрализирани приложения. Също така, ще имат възможност да получат практически насоки, как да се възползват от този технологичен тренд.
Дати: 16.05.2018 г., 14 - 18 ч.;
12.06.2018 г., 14 - 18 ч.
Регистрация

КУРС „Google AdWords - управление и анализ на рекламни кампании”
Курсът дава възможност за придобиване на основни умения за управление и анализ на рекламни кампании в платформата Google AdWords. Ще бъдат разгледани добри практики за създаване на ефективни кампании, подкрепени с примери от практиката. Курсистите ще се научат също така да разчитат статистиките и да анализират рекламните резултати, така че да могат да оптимизират кампаниите и да работят по-добре с подизпълнители, ангажирани с управление на рекламата им.
Дата: 19.05.2018 г., 09.00 – 17.00 ч.
Регистрация

 

Обучение по мрежи в Сиско академията:
ССNА 1 - 19 май 2018, съботно-неделен
CCNA 2 - 2 юни 2018, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Делът на възобновяемите енергийни източници в страните от ЕС ще достигне 32% от общия енергиен дял до 2030 г. За това се договориха Европейската комисия, Европейският парламент и Съветът на ЕС. Такъв бе и окончателният вариант на закона на ЕС, в който се премахват и някои пречки пред малките производители на възобновяема енергия. Параметрите са задължителни за реализиране. Приетите мерки имат за цел да помогнат на Европейския съюз да постигне към 2030 г. целта си да намали изхвърляните от човешка дейност парникови газове с поне 40% под нивото от 1990 г. Това е ангажиментът, поет от 28-те страни членки към Парижкото споразумение за климата, опитващо да намали глобалното затопляне до не повече от 2 градуса в края на века. Първоначалното предложение на Европейската комисия бе за 27% дял като компромис, подкрепен и от страните членки. На срещата на енергийните министри в понеделник част от тях са настоявали за по-амбициозен показател, но той е бил отхвърлен от германския им колега Петер Алтмайер като непостижимо.

Източник: Reuters

Америка

През май продажбите на дребно в САЩ се повишиха за трети пореден месец, при това двойно по-силно от прогнозите, което е знак, че американските потребители отново развързват кесиите си, харчейки повече средства за автомобили и за други продукти, въпреки че по същото време се налага да плащат и повече за поскъпващия бензин. Това е ново доказателство за ускоряване на растежа на водещата световна икономика през второто тримесечие на годината. Според данни на Министерството на търговията, продажбите на дребно през май нараснаха с цели 0,8% спрямо април, когато се повишиха с 0,4% (възходяща ревизия от предходна оценка за повишение с 0,2%). Това представлява подобрение за трети пореден месец и най-здрав растеж от ноември 2017-а година насам. Спрямо година по-рано продажбите на дребно се увеличиха през май с цели 5,9%, надвишавайки почти двойно инфлацията в САЩ по същото време.

Източник: Wall Street Journal

Азия

Промишленото производство на Китай е нараснало с 6,8 на сто на годишна база през май, спрямо увеличение от 7 на сто през април, сочат данни на Националното статистическо бюро. Инвестициите в основен капитал са нараснали с 6,1 на сто на годишна база през периода януари-май, като това е най-слабият темп на увеличение от 1999 година. Растежът на бизнес инвестициите в частния сектор се забави до 8,1% от 8,4% през периода от януари до април. Растежът на инвестициите за инфраструктура, които бяха основен двигател за икономическия растеж през миналата година, се забави рязко през първите пет месеца на 2018 до 9,4% от 12,4% през периода януари-април. Продажбите на дребно, барометър за разходите на домакинствата, са се увеличили през май с 8,5 на сто на годишна база. Продажбите на дребно също са под резултатите, отчетени през април (+9,4 на сто) и март (+10,1 на сто).

Източник: MSNBC

 
Индекси на фондови борси
14.06.2018
Dow Jones Industrial
25 175.31 (-25.89)
Nasdaq Composite
7 761.04 (65.34)
Стокови борси
14.06.2018
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)66.93
Heating oil ($US/gal.)2.1600
Natural gas ($US/mmbtu)2.9800
Unleaded gas ($US/gal.)2.0900
Gold ($US/Troy Oz.)1 305.00
Silver ($US/Troy Oz.)17.22
Platinum ($US/Troy Oz.)906.50
Hogs (cents/lb.)78.60
Live cattle (cents/lb.)101.88

       Опознай България

Делчево

Делчево е село в Югозападна България и се намира на 9 км от гр. Гоце Делчев. Голяма част от къщите в селото са строени в края на XIX и началото на XX век от местни майстори и са обявени за паметници на културата. Те са разположени амфитеатрално на стръмния югоизточен склон на планината Пирин. На някои места скалата служи за зид на приземния етаж и се наблюдава едно интересно вплитане на природата в архитектурния облик на селото. Доста от къщите са с еркерно наддаване на втория етаж. Те, в съчетание с тесните, виещи се по планинския скат улички с калдаръм, създават на места типична възрожденска атмосфера. Църквата „Успение Богородично“ е в центъра на селото. Тя е строена през 1838 г. и представлява трикорабна каменна постройка с галерия от юг и купол на централния кораб. Художествена стойност в интериора на църквата имат рисуваният дървен иконостас с 10 сцени от Шестоднева, изобразени върху подиконните пана (XIX в.), стари царски двери (края на XVI – XVII в.) и иконите (66 на брой XIX в). (Снимка:bg.guide-bulgaria.com)


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 15.06.2018
Българска версия: 30005, Английска версия: 2992

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2018. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2019
 ПВСЧПСН
1 123456
278910111213
314151617181920
421222324252627
528293031   

Февруари 2019
 ПВСЧПСН
5    123
645678910
711121314151617
818192021222324
925262728   

Март 2019
 ПВСЧПСН
9    123
1045678910
1111121314151617
1218192021222324
1325262728293031

Април 2019
 ПВСЧПСН
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
182930     

Май 2019
 ПВСЧПСН
18  12345
196789101112
2013141516171819
2120212223242526
222728293031  

Юни 2019
 ПВСЧПСН
22     12
233456789
2410111213141516
2517181920212223
2624252627282930

Юли 2019
 ПВСЧПСН
271234567
28891011121314
2915161718192021
3022232425262728
31293031    


 2019   2018   2017  
 2016   2015   2014  
 2013   2012   2011  
 2010   2009   2008  
 2007   2006   2005  
 2004   2003   2002  
 2001   2000   1999