Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 14 септември 2012 г., брой 3296
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Ако желаете да прекратите абонамента си за изданието - използвайте сигурния и бърз начин - бутона
Отказ от абонамент


Валутни курсове
(14.09.2012)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.44036
USD/BGN   1.51497
CHF/BGN   1.61239
EUR/USD   1.2910*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.09   0.04%  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com


Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


WEB-портал
на българските одитори

Някой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!

Общи събрания днес
  Пещостроене и изолации Монтажи АД - София
Технопрогрес-98 АД - Плевен
Вагоноремонтен завод 99 АД - Септември
Агрополихим АД - Девня
Радис Груп АД - Пловдив
ЗТВ АД - Каблешково - Бс
Интерфрукт Камчия АД - Долни Чифлик
Трансстрой Автоматика и монтажи АД - София
Трансстрой Варна АД - Варна
Брокс Вижън АД - София
Статус имоти АДСИЦ - София
Технова АД - София
Водкомплект АД - София
Хели България АД - София
Енергоремонт холдинг АД - София
Маунтин Парадайс Инвест АДСИЦ - София
Аламак Интер АД - Каблешково - Бс
Транслоджистикс София АД - София
Омега Роуд АД - София
Инвестиционен посредник Мак Кап АД - София
Инвест корект АД - Русе
Воден свят - Банкя АД - Банкя
Биофарм Инженеринг АД - Сливен
Металорежещи машини АД - Асеновград
Елпром - Елхово АД - Елхово
Армако АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Със скандалното си решение, с което си дадоха отново право да продължават да паркират безплатно в "синята зона" на центъра, софийските общински съветници са на път да загубят и последната капка доверие от онези които всъщност са ги избирали. „Какво направиха - изгониха колите от центъра, за да могат да паркират те. И аз твърдя, че цената не е съобразена с обществените и с икономическите условия. Твърдя, че доходите на хората не позволяват такова увеличение”, заяви общинския съветник от ВМРО Ангел Джамбазки. Недомислията в новата транспортна схема доведоха до сериозно влошаване условията за живот и правене на бизнес в София заради повишената цена за паркиране и увеличаващото се време за придвижване на работещите до работните им места в централната градска част. Пускането на новия лъч на метрото вместо очакваното подобрение доведе до забавяне на придвижването от крайните градски квартали до центъра, след като повечето от линиите на градския транспорт бяха насочени към крайните спирки на метрото и принуждават пътуващите да отиват до работните си места с прекачване и заплащане практически на двойна цена. Като демонстрация на излишна и показна арогантност могат да бъдат приети и изричните мерки, които са взети за ограничаване възможностите за паркиране в граничните до „зелената зона” места, които доскоро се ползваха за безплатно паркиране.

Въвеждане на срочна категоризация на хотелите и заведенията предвижда законопроектът за туризма, който беше приет на първо четене от парламента. Проектът предлага въвеждане на срочност от пет години за удостоверението за категория за местата за настаняване, заведенията за хранене и развлечения, за туристическите хижи. Целта е повишаване на качеството на предлаганите туристически услуги в туристическите обекти, се посочва в мотивите. С новия законопроект се разширява обхватът на обектите, подлежащи на категоризация, предефинират се видовете обекти в хотелиерството и се децентрализират дейностите в производствата по категоризация.

Източник: Money.bg

Концесии

20% от таксата на всяка концесия за подземни богатства да отива в специален фонд за възстановяване паметниците на културата. Тази идея лансира министърът на икономиката Делян Добрев във Видин. В момента паметниците се поддържат от централната власт или от общините в зависимост от това чия собственост са. Проблемът за местните власти е голям, тъй като поради липсата на пари те неведнъж са отлагали реставрацията на културни обекти. За първите 6 месеца от годината държавата е получила над 43 млн. лв. от концесионни такси, докато за 2011 г. приходите са били около 63 млн. лв. За сравнение през цялата 2010 г. постъпленията са били над 47 млн. лв., показват данните на икономическото министерство.

Източник: Сега

Правителството одобри издаването на две разрешения за проучване на възможностите за добив на подземни богатства, информират от правителствената пресслужба. Строителни материали за срок от шест месеца ще търси "Пътища и мостове” ЕООД в площта "Суворово-2”. Тя е разположена в землището на гр. Суворово. Планираните инвестиции са за 33 500 лв., а стойността на мероприятията по опазване на околната среда – 3350 лв. За срок от две години "Салко” ООД получава разрешение за проучване на площта "Ямача” за скално-облицовъчни материали. Теренът се намира на територията на община Джебел. Дружеството ще вложи над 37 600 лв. в проучвателните дейности и повече от 3700 лв. в екодейности.

Дружества
Селско и ловно стопанство и свързани с тях услуги
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Дълготрайни
активи
за 2011 г.
(хил. лв.)
  1   Агроелит - Митов - Божидар Митов ЕТ - Търговище   21 481  
  2   Светослав Илчовски ЕТ - Кнежа   21 350  
  3   БГ Агро земеделска компания ЕООД - Варна   12 573  
  4   Недко Митев ЕТ - Добрич   9 410  
  5   Агроспектър ООД - Каварна   8 686  
  6   ИСМ-91 - Иса Сали ЕТ - Каравелово - Ш   8 350  
  7   Свинекомплекс Николово АД - Николово   3 346  
  8   Северагро ЕООД - Исперих   2 552  
  9   Агро - Светозар Дичевски ЕТ - Варна   1 992  
  10   Сортови Семена - София АД - София   979  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 13.09.2012
  Обща стойност (BGN): 381 090.32  
Брой търгувани компании: 41
Premium 64 795.40
Standard 311 520.61
АДСИЦ 3 276.11
Облигации 1 498.20
Най-голяма промяна в цените
Холдинг Пътища АД - София 35.14 %
ОЦК АД - Кърджали -11.36 %
BaSE - Акции: 7 409.75

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

“ЕВН България Електроснабдяване” приключи кратката си 9-месечна кариера на публично дружество. Kомпанията съобщи, че Комисията за финансов надзор (КФН) е отписала неговата емисия акции от регистъра на публичните дружества, което слага край на търговията с книжата му на Българската фондова борса (БФБ). По подобен начин се очаква от регистъра да бъде отписано и дружеството “ЕВН България Електроразпределение”. “Затварянето” на компаниите стана възможно, след като мажоритарният собственик - австрийската EVN, направи търгово предложение и изкупи останалите акции от двете предприятия. КФН е одобрила проспектите за публично предлагане на остатъчните държавни дялове от по 33% в “Е.ОН България Мрежи” и “Е.ОН България Продажби”. 

Източник: Труд

"Ел Би Булгарикум" отива във Видин. Държавата премества базата на дружеството си в дунавския град, съобщи министър Делян Добрев. Това ще разкрие най-малко 20 нови работни места. Добрев препоръча на града да се възползва от промените в Закона за насърчаване на инвестициите. Една от тях е, че за срок от 2 години инвеститорите могат да спестят 17,4% от разходите си за работна ръка. Държавата ще възстановява разходите за осигуровки на наетите лица. Общините вече имат право да класифицират сами проектите по класове А и Б. Кметовете могат да предлагат или продават сгради, земя без търгове и конкурси - по пазарни цени.

Източник: Стандарт

Държавата плаща със стари тръби дълга на ВиК в Добрич. В дългосрочен план се планира държавата да предостави държавна собственост, например стари тръби, на дружеството "Енерго Про". То да ги обяви на борсата, да ги продаде и със средствата, които ще придобие, да плати голяма част от дълговете си. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Поводът е, че Добрич остана без вода, тъй като "Енерго Про" дръпна шалтера на ВиК дружеството заради дълг от 3,7 млн. лв. Заедно с текущите неплатени сметки задълженията надхвърлят 5 млн. лв. Заради това "Енерго Про" заплаши да спре тока на ВиК и градът да остане без вода и на 18 и 20 септември. 

Източник: Дума

Само за август екоинспекторите наложиха санкции за почти 340 хиляди лева на компании за различни видове нарушения, най-вече за замърсяване на околната среда над нормите. Най-крупна е глобата на "Полимери" АД, гр. Девня - 100 000 лв. за нарушения на условия от комплексното разрешително.  Регионалните инспектори са извършили общо 2046 проверки на 1889 обекта. За разпространяване на лоши миризми те са санкционирали с 50 000 лева компанията "Монди Стамболийски", която произвежда хартия и хартиени торбички. За незаконен трансграничен превоз на отпадъци от оловен скрап пък е хваната "КЦМ" в гр. Перник, която инспекторите са глобили с 20 000 лв. От контролните органи в Благоевград, Бургас, Смолян и Шумен са наложени месечни санкции за замърсяване на води с опасни вещества. А великотърновската "Топлофикация ВТ" е глобена с близо 2000 лева за превишаване на допустими емисии във въздуха.

Източник: Сега       Българска Стопанска Камара


Изнесен Търговски офис”
В помощ на външнотърговската дейностВъншноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИПредстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
Срок за реакция: Тема:
10 септември 2012 СТАЖУВАНЕТО през погледа на работодателите и на стажантите. Включете се в АНКЕТНОТО ПРОУЧВАНЕ!
декември 2012 Правителствен план за открито управление
Новини от БСК и членовете на БСК

Намалява броят на частните охранителни фирми и на заетите в тях. Значителен спад на работните места в икономически сектор „Дейности по охрана и разследване“ в периода 2008-2011 г., намаление на броя на фирмите в бранша и сериозно застаряване на работната сила, заета в него, отчита секторен анализ, разработен в рамките на проекта на БСК „Разработване и внедряване на информационна система за оценка на компетенциите на работната сила по браншове и региони”.

Българската стопанска камара търси експерти, които да изготвят материали за самоподготовка чрез платформа за електронно обучение, тестове, казуси, ролеви игри, упражнения, задачи за придобиване и оценка на компетенциите в сферите „Управление на качеството", „Ефективно управление на екипи", „Управление на представянето", „Иновативни подходи за определяне потребностите от обучение в организацията" и „Корпоративна социална отговорност". Срок: 17 септември!


Предстоящи събития

Конкурс „НАЙ-ГОЛЯМ КОРПОРАТИВЕН ДАРИТЕЛ” 2012 г. Срок за участие: 20 септември

Конкурс за присъждане на наградата на ЕИСК за гражданско общество. Срок за кандидатстване – 30 септември!

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение на БСК предлага обучение
с ваучери по програмата "Аз мога"
на Агенция по заетостта

- за професията "Оператор на компютър", специалност "Текстообработване"
- за дигитална компетентност по 7 програми, включващи MS Office за начинаещи и напреднали, обучение по основи на компютърните мрежи и мрежова сигурност.


Регионална Cisco академия
CCNA 1 сем. - предстоящ, м. септември/октомври 2012
Курсове за компютърна грамотност
Предстоят през септември 2012

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 35 професии в над 60 специалности. Центърът за професионално обучение се Сертифицира по EN ISO 9001:2008.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионално обучение и квалификация;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване на проекти по различни програми по заявка;
Консултации за разкриване на дейности за професионално обучение; Здравословни и безопасни условия на труд.

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Гласоподавателите в Холандия дадоха своята подкрепа на двете про-европейски настроени центристки партии. Антиимигрантската и антиевропейска Партия на свободата на Герт Вилдерс, който свали настоящото правителство, оттегляйки подкрепата си за неговата фискална политика на икономии преди шест месеца, претърпя тежко поражение. С най-много гласове след вчерашния вот е Народната партия за свобода и демокрация на премиера Марк Рюте. Втора е ляво-центристката Партия на труда. Двете партии ще получат повече места в парламента, отколкото им отреждаха социологическите агенции преди изборите. Това е ясен знак, че холандските избиратели подкрепят политиката на премиера Рюте. Изборите в сряда бяха разглеждани като сериозен тест за политиката на строга финансова дисциплина и участие на Холандия в спасителните фондове на Европейския съюз.

Източник: Wall Street Journal

Америка

Информация за това колко калории съдържат ястията в менюто им ще получават клиентите на McDonald's в САЩ, а скоро това ще стане задължително за всички вериги с повече от 20 заведения. Най-голямата компания в бранша изпреварва въвеждането на нов федерален закон за опазване на здравето, като предоставя тази информация в своите близо 14 хил. заведения. Това ще е и ориентир за по-малките вериги, които предстои да изпълняват новите регулации, допълва агенцията. За момента най-ясни са разпоредбите в щатите Ню Йорк и Калифорния, които изискват информация за калориите в отделните ястия, но федералният закон ще наложи да се разкриват и допълнителни данни за хранителните качества на ястията. Този закон обаче няма да влезе в сила преди президентските избори в САЩ тази есен, а приемането му бе посрещнато с дългогодишна съпротива от компаниите в бранша, включително и от и McDonald's.

Източник: Ройтерс

Азия

Конфликтът между Китай и Япония относно островите ескалира и все повече се превръща в мания на китайското общество. В понеделник японците изкупиха и национализираха ценната островна верига, към която и Китай има претенции. Това предизвика сериозно обществено недоволство и острата реакция на китайските управляващи. Съвсем естествено конфликтът набързо се пренесе както из улиците на местните градове, обхванати от редица анти-японски демонстрации, така и в интернет. Блоговете, форумите и социалните мрежи в Китай буквално са претрупани с различни идеи за бойкот и противопоставяне на японските „окупатори“. Така например в китайския еквивалент на Twitter – микроблогинг сайта Weibo, се разпространиха най-различни призиви. Един от тях стана емблематичен и обиколи мрежата – ядосан мъж запалил своя автомобил Honda Civic като знак на протест срещу хода на японците. На преден план пред горящата кола китаецът е опънал транспарант с призива „Не забравяйте националният срам“.

Източник: Associated Press

 
Индекси на фондови борси
13.09.2012
Dow Jones Industrial
13 539.86 (206.51)
Nasdaq Composite
3 155.83 (41.52)
Стокови борси
13.09.2012
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)98.31
Heating oil ($US/gal.)3.2100
Natural gas ($US/mmbtu)3.0400
Unleaded gas ($US/gal.)2.9600
Gold ($US/Troy Oz.)1 772.10
Silver ($US/Troy Oz.)34.78
Platinum ($US/Troy Oz.)1 679.50
Hogs (cents/lb.)72.38
Live cattle (cents/lb.)130.35

       Опознай България

Кръстовден

14 септември е един от най-важните и тържествени църковни празници - "Въздвижение на Светия Животворящ Кръст Господен". На Кръстовден църквата извършва поклонение пред Светия честен Кръст Господен. Празникът отбелязва прехода към есенно-зимния сезон. На този ден денят и нощта се "кръстосват" - изравняват се по продължителност. Спазва се строг пост. На 14 септември се поставя началото на есенната оран и сеитба. Легендата за празника ни връща към времената, когато християните не притежават кръста на Христос. През 312 г. Константин Велики потеглил с войските си към Рим, за да освободи столицата от властта на тиранина Максентий. Силите на императора били по-малобройни и той помолил Бога за подкрепа. През нощта императорът видял в небето кръста и надпис: In hoc vinces - "с този ще победиш". Последвала победа, която направила Константин единствен император. Това предсказание го обърнало към християнството и той направил кръста своя емблема, разрешено било изповядването на християнската вяра и преследванията на християните са прекратени. Няколко години по-късно, през 326 година царица Елена, майка на Константин Велики, посетила светите места в Палестина и пожелала да открие св. кръст Господен. По указание на един стар евреин почнали да копаят и открили трите кръста в 326 година. След време над пещерата на Гроба Господен построяват храм, който е осветен тържествено на 14 септември 335 г.Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 14.09.2012
Българска версия: 25380, Английска версия: 3086

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2012. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2019
 ПВСЧПСН
1 123456
278910111213
314151617181920
421222324252627
528293031   

Февруари 2019
 ПВСЧПСН
5    123
645678910
711121314151617
818192021222324
925262728   

Март 2019
 ПВСЧПСН
9    123
1045678910
1111121314151617
1218192021222324
1325262728293031

Април 2019
 ПВСЧПСН
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
182930     

Май 2019
 ПВСЧПСН
18  12345
196789101112
2013141516171819
2120212223242526
222728293031  


 2019   2018   2017  
 2016   2015   2014  
 2013   2012   2011  
 2010   2009   2008  
 2007   2006   2005  
 2004   2003   2002  
 2001   2000   1999