Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Понеделник, 03 септември 2012 г., брой 3289
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Ако желаете да прекратите абонамента си за изданието - използвайте сигурния и бърз начин - бутона
Отказ от абонамент


Валутни курсове
(03.09.2012)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.45939
USD/BGN   1.55089
CHF/BGN   1.62864
EUR/USD   1.2611*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.09   0.04%  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com


Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


WEB-портал
на българските одитори

Някой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!

Общи събрания днес
  КООП - търговия и туризъм АД - София
КЦМ 2000 АД - Пловдив
Техника 157 АД - Варна
Исперих-БТ АД - Исперих
Булагро АД - Стара Загора
Булстрад Виена иншурънс груп ЗАД АД - София
Млечна промишленост АД - Бяла Слатина
Тенекс - С АД - София
Булфудс АД - Варна
Еларг Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ - София
Сила Холдинг АД - Стара Загора
Ен Ди София АД - София
Рент Инвест Груп АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Фискалният резерв в края на юли е достигнал 7,1 млрд. лв., сочат данните на финансовото министерство по консолидираната фискална програма. През юли бюджетът излиза на плюс със 138,4 млн. лв., а от началото на годината до края на месец юли излишъкът е в размер на 200,3 млн. лв. спрямо дефицит от 720,5 млн. лв. за същия период на 2011 г. Основен фактор за отчетеното превишение на приходите над разходите са по-високите постъпления по Оперативните програми на ЕС. В края на юли ЕК възстанови част от декларираните средства за възстановяване по европейските програми и фондове, които се очакваше да бъдат възстановени през август. 

Източник: Класа

Малко над 8 млн. лв. струва на държавата аварийното изкърпване на дупките по републиканските пътища за първите пет месеца на годината. От януари до средата на юни са закърпени над 313 хил. кв. м. В сумата обаче не са включени платените пари за юни. Така само за три месеца - от началото на активния сезон през март до май, държавата е изхарчила 40% от сумите, предвидени за оправяне на пътищата през цялата година - 20 млн. лв.  Средните цени за аварийно кърпене на дупките са между 24.5 лв. на кв.м и 27.7 лв. на кв.м, показва справката на пътната агенция. През април ремонтираните 135 369 кв.м са стрували близо 3 313 000 лв. Това прави средно по 24.5 лв. за кв.м. През май АПИ е платила 4.6 млн. лв., за да изкърпят пътните фирми 173 000 кв.м дупки. Това прави по 27.7 лв. за кв.м. Разликите идват от различните единични цени на фирмите, които поддържат пътищата.

Източник: Сега

Приватизация

"АТ Инженеринг 2000" е единственият кандидат за приватизацията на строителната компания "Техноекспортстрой", съобщи Руси Статков от Надзорния съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. Фирмата се управлява от Илиян Терзиев и Георги Пенев. "АТ Инженеринг 2000" се занимава със строеж и ремонти на промишлени, административни и жилищни сгради. Последната голяма поръчка, спечелена от "АТ Инженеринг 2000", е изграждането на компостиращата инсталация на завода за софийския боклук. Трима кандидати бяха купили документи за участие в процедурата по приватизация на строителната компания. Това бяха "АТ Инженеринг 2000”, София, АС "Спасов и Братанов”, София и адвокат Петър Георгиев. 

Източник: Класа

Три местни оръжейни компании продължават в приватизационния конкурс за Вазовските машиностроителни заводи. Това са "Емко", "Дунарит" и "Сейдж консултантс". Участието на последните две обаче е странно, защото те не отговарят на условията на стратегията и конкурсната документация - нямат нужните приходи, а консорциуми не се допускат. В петък изтече срокът, в който закупилите документи фирми трябваше да подадат искане до ДАНС за допуск до класифицирана информация. От четирите заинтересовани компании една отпадна. Това е клиентът на адвокат Тихомир Трендафилов. Името й остана неразкрито, но представителят й каза, че е от Русия.

Източник: Капитал

Дружества
Селско и ловно стопанство и свързани с тях услуги
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2010 г.
(хил. лв.)
  1   Сортови семена Вардим ЕАД - Вардим   44 973  
  2   Агротайм ООД - Исперих   25 044  
  3   Яйца и птици - Зора АД - Дончево   20 937  
  4   Свинекомплекс-Голямо Враново-Инвест АД - Голямо Враново   13 307  
  5   Янк 100 ЕООД - Варна   12 864  
  6   Свинекомплекс Бръшлен АД - Бръшлен   10 394  
  7   Агро Тера Север АД - София   9 365  
  8   Симов стан ЕООД - Славовица - Пл   9 125  
  9   Мина ЕООД - Стара Загора   8 610  
  10   Агро Инвест Инженеринг ЕАД - Лом   8 035  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 31.08.2012
  Обща стойност (BGN): 3 730 032.80  
Брой търгувани компании: 54
Premium 72 462.07
Standard 360 173.69
АДСИЦ 3 297 397.04
Най-голяма промяна в цените
Арома АД - София -13.37 %
Неохим АД - Димитровград 13.33 %
BaSE - Акции: 155 028.50
BaSE - АДСИЦ: 682.01

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Над половин милион лева са просрочените задължения на община Шумен към местната фирма "Пътища". Други 500 000 лева са текущите задължения за ремонт на улиците, по които все още се работи. Общината дължи и близо 700 000 лева за подобренията в ромския квартал. Управителят на фирма "Пътища" Георги Григоров коментира, че това го принуждава да плаща само 60 на сто от заплатите на работниците, което поражда тяхното недоволство, и те поискаха среща в понеделник с кмета Красимир Костов. Въпреки всичко фирмата ще изпълни препоръките на общината да отстрани проблемите с тротоарите и да почисти решетките, които поемат водата при дъжд по улиците на Шумен. В четвъртък работниците, които не са получавали пълните си заплати от 2010 г., протестираха пред общината.

Източник: Новинар

Новият пътнически терминал на бургаското летище ще струва повече от 70 млн. лв., съобщиха от морския аеропорт. Сумата ще бъде инвестирана от оператора, който е концесионер на аерогарата - „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД. Българо-германският консорциум менажира летището от 2006 г., когато спечели конкурса за концесия на аерогарата. Проектът предвижда на терминала да бъдат изградени обширни зони за пристигащи и заминаващи пътници, с модерни системи за обслужване на пътуващи и багаж. Освен това ще има нови търговски зони и открити пространства. Общата площ, на която ще се намира терминалът, е 21 хил. кв. м. Сградата е проектирана така, че нейният капацитет да може да бъде увеличен в зависимост от пътникопотока. Очаква се през новия терминал годишно да преминават повече от 2,7 млн. пътници. 

Източник: Investor.bg

Тенденцията да се повишават таксите за теглене на пари в брой от банкомат с дебитна карта продължава. При все повече банки "глобата" за клиента, посегнал към устройство на друг трезор, е 0,90 - 1 лв.  По-незначително се вдигат или въобще не се пипат тарифите за ползване на собствен АТМ. Става дума за разходите по най-разпространените дебитни карти като "Маестро", "Виза електрон", националната карта на "Борика" и по-защитената V-Pay.  При три банки от първите 13 най-големи психологическата граница от 1 лв. при теглене от чужд терминал вече е достигната. Неотдавна на тази стойност повиши тарифата Банка ДСК, като така се присъедини към групата на ОББ и Пощенска, които също са я фиксирали на левче, но по-отдавна.

Източник: 24 часа

Нов търг за продажба на значително количество дървесина с непосилни условия за повечето дървопреработвателни фирми в страната ще се проведе във вторник на 4 септември, казаха от сдружението на горски предприемачи БУЛПРОФОР. Търгът е с начална цена над 7.2 млн. лв. и е за 140 хил куб.м дървесина от смесен тип. Организира го Югозападното държавно предприятие с център в Благоевград. Освен изключителното финансово сито пред участниците в документацията му се съдържа и друго ограничаващо изискване – за последните три години кандидатите да са купили и преработили над половин милион куб.м дървесина. За това условие, което се въвежда за първи път в търговете на Югозападното горско предприятие, организаторите не можаха да дадат убедително обяснение. 

Източник: Капитал

За пореден път извадиха на търг една от най-големите дискотеки на Балканите. Емблематичният „Space club” в Обзор ще търси нов собственик до 27-и септември. Наддаването ще започне от 880 хил. лв. Нощното заведение се намира в местността Чеир Баши. Собственик е ЕТ ”Борван –Иван Солаков”. Дискотеката, с кафе аперитив е със застоена площ 1635 кв. м, като парцелът към нея е 7488 кв. м.  Взискател е „Прокредит Къмпани” ЕАД. В Бургас на търг излезе промишлената база на „Вено Холдинг” АД. От обявлението на частен съдебен изпълнител Таня Маджарова става ясно, че наддаването за апетитния имот, който е разположен в Северната промишлена зона ще започне 1 972 350 лв. Имотът е ипотекиран в полза на „Уникредит Булбанк”. Площта му е 11556 кв. м, като застроената площ е 8097 кв. м. Друг масивен производствен имот в Промишлена зона-Север, който излиза на публична продан е „Дограма” АД. Взискател отново е Уникредит Булбанк. Наддаването ще започне от 2 154 846 лв.

Източник: Бургас - днес и утре       Българска Стопанска Камара


Изнесен Търговски офис”
В помощ на външнотърговската дейностВъншноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИПредстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
Срок за реакция: Тема:
20 август 2012 ДО БРАНШОВИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ! БСК отправя препоръка към всички браншови организации да стартират и ускорят договарянето на минималния осигурителен доход за 2013 г. Постигнатите браншови споразумения трябва да бъдат депозирани в работната група към МТСП не по-късно от 20 август 2012 г.!
31 август 2012 АНКЕТНО ПРОУЧВАНЕ: "Компетенции, професионална квалификация, образователно ниво на работната сила и ученето през целия живот"
10 септември 2012 СТАЖУВАНЕТО през погледа на работодателите и на стажантите. Включете се в АНКЕТНОТО ПРОУЧВАНЕ!
декември 2012 Правителствен план за открито управление
Новини от БСК и членовете на БСК

ИАНМСП набира заинтересовани доставчици на международна търговска верига за продажба на дребно

Българската стопанска камара търси експерти, които да изготвят материали за самоподготовка чрез платформа за електронно обучение, тестове, казуси, ролеви игри, упражнения, задачи за придобиване и оценка на компетенциите в сферите „Управление на качеството", „Ефективно управление на екипи", „Управление на представянето", „Иновативни подходи за определяне потребностите от обучение в организацията" и „Корпоративна социална отговорност".


Предстоящи събития

Обучение за регистранти и потребителите по веригата REACH 2013
Обучението е предназначено за организации, включително МСП - регистранти и потребители по веригата по смисъла на Регламент (EО) No 1907/2006. Срок за регистрация: 03.09.2012 г.

Стопанският факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и Институтът по бизнес администрация предлагат съвместна магистърска програма „Мениджмънт на човешките ресурси и корпоративна социална отговорност“. Випускниците ще завършат с две дипломи – от Софийския университет и от Сорбоната в Париж. Срокът за кандидатстване е 10 септември 2012 г.!

Форум „Кариера в България. Защо не?”
Форумът има за цел да покани млади хора, завършващи в чужбина, да се завърнат у нас и да започнат работа в България. Представителите на бизнеса могат да се запознаят с условията да наемат български млади хора, завършили в чужбина.

Международни бизнес срещи в рамките на Международния търговски панаир в Целе, Словения – 13.09.2012 г.

Конкурс за присъждане на наградата на ЕИСК за гражданско общество. Срок за кандидатстване – 30 септември!

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение на БСК предлага обучение
с ваучери по програмата "Аз мога"
на Агенция по заетостта

- за професията "Оператор на компютър", специалност "Текстообработване"
- за дигитална компетентност по 7 програми, включващи MS Office за начинаещи и напреднали, обучение по основи на компютърните мрежи и мрежова сигурност.


Регионална Cisco академия
CCNA 1 сем. - предстоящ, м. септември/октомври 2012
Курсове за компютърна грамотност
Предстоят през септември 2012

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 35 професии в над 60 специалности. Центърът за професионално обучение се Сертифицира по EN ISO 9001:2008.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионално обучение и квалификация;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване на проекти по различни програми по заявка;
Консултации за разкриване на дейности за професионално обучение; Здравословни и безопасни условия на труд.

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Общо девет станаха антитръстовите оплаквания срещу търсачката Google, които Европейската комисия разследва. Досега Брюксел беше потвърдил четири случая срещу Google. Новите жалби най-вероятно ще разширят настоящото разследване срещу най-голямата търсачка и ще увеличи напрежението върху нея, за да бъде постигнато споразумение. "Комисията в момента разполага с девет официални оплаквания. Новите оплаквания идват от малки компании". Той отказа да даде повече подробности заради чувствителността на темата. Втори източник заяви за агенцията, че три от случаите са пристигнали от национални регулатори, докато другите два са съвсем нови жалби. През март тази година и Microsoft подаде оплакване срещу Google до европейските антимонополни регулатори заради доминацията на компанията на пазара на онлайн търсене. Еврокомисията започна разследване срещу най-голямата търсачка миналия ноември, след като три по-малки интернет търсачки подадоха жалби за злоупотреба с монополното положение на Google.

Източник: Дневник

Америка

Третата американска банка Citigroup се е съгласила да изплати в рамките на извънсъдебно споразумение $590 млн. долара на акционери, пострадали от ипотечната криза през 2007-2009 г. Купили акции на банката през 2007-2008 г., инвеститорите впоследствие я обвиниха, че е водила съмнително счетоводство, укрила е истинския мащаб на загубите си от ипотечното кредитиране и в балансите си е имала обезпечение по дългови задължения в размер на $50 млрд. При влошаване на имотния пазар рисковите ценни книжа биха могли да донесат милиарди загуби, което всъщност се случи. Загубвайки $27.7 млрд., банката трябваше да се обърне към Федералния резерв за спешна финансова помощ от $45 млрд., поради което акциите й се сринаха със 77% за една година. Тежки загуби понесоха и акционерите, завели иска срещу нея. Ако през октомври 2007 г. те са платили по $47 долара за една акции на Citigroup, в началото на 2009 г. цената на една акция се бе сринала до $2 долара. Като цяло ищците са загубили над $700 милиона.

Източник: BBC

Азия

Япония планира да намали държавните разходи, защото в противен случай правителството може да свърши парите в рамките на един месец, ако опозицията блокира възможността за дефицитно финансиране, опитвайки се да доведе страната до извънредни избори. Безизходицата в парламента на Япония повдигна опасения сред кредиторите на третата по големина икономика в света. "Има съвсем реална опасност правителството да свърши парите. Това е реална заплаха", каза министърът на финансите Юни Азуми на пресконференция. На 8 септември управляващите ще се опитат да прокарат промените в закона за държавния бюджет, целящи увеличаване на дефицитното финансиране. При неуспех правителството ще започне да намалява разходите си още през следващата седмица. Управляващата Демократическа партия прокара законопроекта за финансиране на дефицита през долната камара на парламента във вторник. Опозицията тогава бойкотира гласуването. Проблемът е, че в горната камара, опозиционните партии имат мнозинство.

Източник: Ройтерс

 
Индекси на фондови борси
31.08.2012
Dow Jones Industrial
13 102.51 (90.13)
Nasdaq Composite
3 066.96 (18.25)
Стокови борси
31.08.2012
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)96.47
Heating oil ($US/gal.)3.1800
Natural gas ($US/mmbtu)2.8000
Unleaded gas ($US/gal.)2.9700
Gold ($US/Troy Oz.)1 687.60
Silver ($US/Troy Oz.)31.44
Platinum ($US/Troy Oz.)1 537.30
Hogs (cents/lb.)74.18
Live cattle (cents/lb.)126.02

       Опознай България

Некропол Шушманец

През 1996 г., със спонсорството на фондация Хелвеция от Швейцария, бяха открити три тракийски гробници от некропола Шушманец край град Шипка. Гробницата от могилата Грифоните е най-добре запазената каменна куполна гробница, използвана през V- IV в. пр.Хр. като мавзолей. Двукрилатите врати са счупени при ограбването. Тракийската гробница Хелвеция беше наречена в чест на швейцарската фондация. Подът и стените са измазани с дебел слой штукатура - варено мляко с мраморен прах. Изградена е от големи каменни блокове, захванати с железни скоби. Състои се от дълъг коридор, правоъгълно преддверие и гробна камера. Преддверието и камерата са покрити с двускатен покрив, измазани са с фина варова мазилка, декоративно разчленена на правоъгълни полета, имитиращи мраморни блокове. Пред входа на гробницата са запазени двата улея за жертвопринушения и погребаните два коня на тракийския владетел. Тракийската гробница Шушманец се състои от гробна камера и правоъгълно предверие с полуцилиндричен свод, подпрян от дорийска колона. Тази гробница е също измазана с штукатура в бяло и червено. Централната част е подпряна с йоннийска колона, служеща като конструктивен елемент със седем полуколони в куполната част.Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 03.09.2012
Българска версия: 25384, Английска версия: 3087

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2012. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2019
 ПВСЧПСН
1 123456
278910111213
314151617181920
421222324252627
528293031   

Февруари 2019
 ПВСЧПСН
5    123
645678910
711121314151617
818192021222324
925262728   

Март 2019
 ПВСЧПСН
9    123
1045678910
1111121314151617
1218192021222324
1325262728293031

Април 2019
 ПВСЧПСН
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
182930     

Май 2019
 ПВСЧПСН
18  12345
196789101112
2013141516171819
2120212223242526
222728293031  


 2019   2018   2017  
 2016   2015   2014  
 2013   2012   2011  
 2010   2009   2008  
 2007   2006   2005  
 2004   2003   2002  
 2001   2000   1999