Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Събота, 21 април 2012 г., брой 3193
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Ако желаете да прекратите абонамента си за изданието - използвайте сигурния и бърз начин - бутона
Отказ от абонамент


Валутни курсове
(21.04.2012)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.38880
USD/BGN   1.48259
CHF/BGN   1.62755
EUR/USD   1.3192*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.04   0.15%  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com


Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


WEB-портал
на българските одитори

Някой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!

Общи събрания днес
  Индустриалтехник АД - Шипка
БГ Агро АД - Варна
Джи Би Груп АД - Пловдив
Инициатива-97 АД - Плевен
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Европейската комисия иска до средата на 2016 година всички обществени поръчки в държавите-членки вече да се провеждат по електронен път. Очаква се това да увеличи прозрачността, да намали разходите на фирмите, и да спести милиарди на данъкоплатците. Някои етапи от обществените поръчки – като обявите и тръжните документи – трябва да са в електронен вариант още в средата на 2014-а година.

Източник: Investor.bg

Приватизация

До една-две седмици Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол ще внесе в Комисията за финансов надзор проспекта за продажбата на миноритарния дял на държавата в електроразпределителните дружества на ЧЕЗ, каза изпълнителният директор на агенцията Емил Караниколов. Първото от дружествата на ЧЕЗ - „ЧЕЗ Разпределение България“ АД, е с капитал от 1 928 000 лв., разпределени в акции с номинал 10 лв. Държавата е решена да продаде дела си от 33% в дружеството, който е под формата на 63 624 акции. „ЧЕЗ Електро България“ АД е регистрирана в Централен депозитар с капитал от 50 000 лв., разпределен в акции с номинал 10 лв. Държавата иска да се освободи от 1650 акции в дружеството. Инвестиционният посредник за публичното предлагане на книжата е Централна кооперативна банка АД. До този момент държавата успя да продаде участията си в капитала на електроразпределителното дружество, снабдяващо с ток Южна България - ЕВН.

Източник: Класа

Концесии

Иск от граждански сдружения срещу решение на МОСВ за одобряване на ОВОС на „Дънди прешъс металс” за изграждане на открит рудник за добив на злато в Крумовград влиза във ВАС на 24 април, съобщиха от организациите. Инвестиционното предложение на канадската компания не се одобрява от местните общности, от научния и гражданския сектор и от местната изпълнителна власт, но въпреки това МОСВ е издало екоразрешителното. Според гражданските сдружения решението на екоминистерството е компрометирано, защото включва неизпълними критерии за екологичната сигурност. Според тях разрешението е издадено върху невалидна процедура за търговско откритие на канадската фирма и е в разрез със стратегията за развитие на община Крумовград и област Кърджали.

Източник: Класа

Дружества
Куриерска дейност, различна от тази на националната поща
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2010 г.
(хил. лв.)
  1   Ди Ейч Ел Експрес България ЕООД - София   57 618  
  2   Спиди АД - София   38 948  
  3   Еконт Експрес ООД - Русе   35 054  
  4   ТНТ България ЕООД - София   20 230  
  5   Спиди ООД - Пловдив   16 714  
  6   МИБМ Експрес ООД - София   14 652  
  7   Ин тайм ООД - София   9 410  
  8   Флайинг Карго България ООД - София   4 936  
  9   Сити Експрес ООД - София   4 237  
  10   Трансбалкан груп ЕООД - Пловдив   3 255  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 20.04.2012
  Обща стойност (BGN): 261 754.19  
Брой търгувани компании: 51
Premium 18 682.81
Standard 76 309.44
АДСИЦ 164 772.34
Облигации 1 989.60
Най-голяма промяна в цените
Интеркапитал пропърти дивелопмънт АДСИЦ - София -21.43 %
ОЦК АД - Кърджали 10.00 %
BaSE - Акции: 2 889.77
BaSE - АДСИЦ: 23.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Първата зарядна станция за електромобили извън София ще заработи до месец в Добрич, съобщи Весела Шаранкова, управител на "Фулчарджър България" АД. В столицата има монтирани по проект 7 такива устройства, предстои поставянето на още две, включително и на летището. Интерес проявяват общините Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, добави тя. "Към момента в София има пет електромобила, общо регистрираните са 1100, като най-много - около 1000, са в Бургаския регион", съобщи Шаранкова. Според нея голям интерес представлява конверсията на возилата, при която двигателят се заменя с батерии.

Източник: Дума

Най-голямата корабна компания на вътрешния пазар в Западна Европа "Империал шипинг груп" придоби 49 процента от акциите на русенския корабособственик "Рубишипс" ЕООД.Целта е по-нататъшното развитие и доизграждане на дейностите по река Дунав и най-вече в района на Долен Дунав. "Нашите западноевропейски клиенти, и по-специално тези от аграрния сектор, ни мотивираха да проявим интерес и към Черноморския регион. "Рубишипс" е логичният оптимален адрес. Ние вече сме в състояние да предложим от едно общо име транспортни услуги от пристанищата в Северно море до Черно море и при това не само по речните водни пътища", заяви Юрген Хелтен - ръководител на сектора "Чартиране на кораби и извършване на транспортни и спедиторски услуги" в "Империал шипинг груп".

Източник: БТА

"Целум България" АД, дъщерно дружество на "Корпоративна търговка банка", откри първия си офис у нас. То е създадено съвместно от КТБ и унгарските компании Cellum Global Innovacios es Szolgaltato Zrt и Altus-ConsAlt Kft. От българска страна партньор и акционер в дружеството е и дъщерната фирма "Велдер консулт" ООД. "Целум България" ще предложи на родния пазар иновативни услуги в сферата на мобилните разплащания, като гарантира сигурност и защита.

Източник: Банкеръ

Поне 4 млн. лв. се готви да плати столичното общинско дружество “Метрополитен” за ремонта на 2,3 км от бул. “Мария Луиза” в участъка от надлез “Надежда” до Лъвов мост. Това прави около 2 млн. лв. на километър, или около четири пъти повече от сумите, които държавата дава за реконструкция на второкласни пътища. За рекордната цена става ясно от информация за конкурса за избор на изпълнител, която е публикувана в регистъра на Агенцията по обществени поръчки. В обявлението е предвидена гаранция от 40 000 лв., която кандидатите са внесли за участие в търга. По закон тя е до 1% от индикативната стойност на поръчката.В надпреварата за ремонта са “ГБС Инфраструктурно строителство” на Симеон Пешов, “ПСТ Холдинг” на Васил Божков, “Трейс груп холд” на Николай Михайлов, “Пътища и съоръжения” на Цоло Вутов, “Джи Пи груп”, която е свързана с бащата на Валентин Златев, “СК 13 - Пътстрой” и австрийската “Щрабаг”.

Източник: Труд

Полски холдинг е проявил интерес да наеме Оловно-цинковия комбинат в Кърджали за три години. Компанията е готова да плати 1 млн. лв. за заплати, забавени от сегашния собственик - "Интертръст холдинг" на Валентин Захариев, съобщи вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров. Той добави, че представители на полското предприятие "Силезия - АД" са в Кърджали, където имат среща със синдикатите в ОЦК. Чрез полските синдикати КНСБ се е сдобила с информацията, че дружеството е част от холдинга "Импекс метал", който притежава фирми за производство на алуминий, мед, цинк и олово.

Източник: Капитал Dаily

Близо хиляда бивши работници на завода за електромотори "Елма АД" се готвят за гражданско неподчинение, тъй като имат да получават заплати от 2008 година. Част от хората не са взели по 6-7 хиляди лева и, въпреки че са осъдили фирмата, все още не могат да ги получат. Оказва се, че и трудовото законодателство у нас е безсилно в такава ситуация. Официално предприятието не работи от края на 2010 година. Стотици служители обаче имат да получават заплати още от 2008-ма. Въпреки спечелените съдебни битки повече от 150 бивши работници все още не могат да вземат парите си.

Източник: БНТ       Българска Стопанска Камара


Изнесен Търговски офис”
В помощ на външнотърговската дейностВъншноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИПредстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
Срок за реакция: Тема:
30 април 2012 Очакваме предложения и коментари по проекта на нова директива за концесиите.
Във връзка с предложения от Европейската комисия проект на Директива за концесиите, BUSINESSEUROPE, чийто член е БСК, излезе с позиция и коментари. БСК е на разположение да обобщи позицията на българските фирми по предложената директива и да ги предостави на вниманието на BUSINESSEUROPE, така че да се имат предвид при предстоящите дискусии по темата.
Новини от БСК и членовете на БСК

БСК: Силно оптимистично е да се очаква ръст на БВП. Съществува заплаха от невъзможност за покриване на публичните разходи.

Божидар Данев: Укриването, а не неплащането на заплати и осигуровки може да бъде криминализирано


Предстоящи събития

24 април 2012 г.: БАМИ ще отбележи 1 година от създаването на СКС „Металургия” и 20 години от учредяването на Асоциацията

26 април 2012 г.: Работна среща за обсъждане на нарастващите проблеми по прилагане на ЗДДС и ДОПК

Майсторски класове за топ мениджъри стартират с курс „Управление на промяната” (26-27 април 2012 г.). БСК е партньор на инициативата.

23-27 април 2012 г.: От машините до LED осветлението за мебели на “Техномебел” и “Светът на мебелите”

Курсове за управленски кадри и фирми в Япония и Република Корея. Срок за кандидатстване - май 2012

Серия от дискусии на тема тема „Възможности за привличане на висококвалифицирани кадри от трети страни (извън ЕС) с помощта на европейската Синя карта” ще се проведат във Варна (3 май), Стара Загора (16 май), Бургас (17 май), Русе (6 юни) и София (27 юни).

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение на БСК предлага обучение
с ваучери по програмата "Аз мога"
на Агенция по заетостта

- за професията "Оператор на компютър", специалност "Текстообработване"
- за дигитална компетентност по 7 програми, включващи MS Office за начинаещи и напреднали, обучение по основи на компютърните мрежи и мрежова сигурност.


Регионална Cisco академия
CCNA 3 сем. - 19.03.2012, вечерен
CCNA 3 сем. - 24.03.2012, съботно-неделен
CCNA 3 сем. - 28.04.2012, съботно-неделен
CCNA 1 сем. - предстоящ, м. май 2012
Курсове за компютърна грамотност
Вечерни курсове за начинаещи
MS Excel ниво начинаещи - на 22, 23, 27, 29, 30.03.2012
Вечерни курсове за напреднали
MS Excel ниво напреднали - на 03, 05, 06, 10, 12.04.2012
MS Excel експертно ниво - на 17, 19, 20, 24, 26.04.2012

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 35 професии в над 60 специалности. Центърът за професионално обучение се Сертифицира по EN ISO 9001:2008.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионално обучение и квалификация;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване на проекти по различни програми по заявка;
Консултации за разкриване на дейности за професионално обучение; Здравословни и безопасни условия на труд.

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Raiffeisen Zentralbank Oesterreich AG планира да увеличи капитала си с 840 млн. евро, обявиха от компанията. На годишното събрание на акционерите на 23 май управляващият борд на RZB ще предложи да бъдат изтеглени приблизително 840 млн. евро от хибриден капиталов инструмент (между дялов и дългов капитал), специфичен за австрийския банков сектор и в случая емитиран между 2008 и 2011 г. Това обратно изкупуване ще бъде финансирано със свеж капитал от приблизително 840 млн. евро, който може да бъде набран от настоящите акционери до 22 май. Капиталът ще бъде оценен като капитал от първи ред (Tier 1 capital) според определението на Европейския банков регулатор. Транзакцията няма да засегне хибридния капиталов инструмент на Raiffeisen Bank International AG, в която дял от 70% държи австрийската държава, а останалите 30% са собственост на други инвеститори.

Източник: Market Watch

Америка

Някои от главните изпълнителни директори в САЩ са получили 380 пъти повече доходи, отколкото взима един средностатистически американец, се казва в доклад на Американската федерация на труда и конгрес на индустриалните организации. Шефовете на най-големите компании в САЩ са взели средно по 12,9 млн. долара за миналата година. Възнагражденията на директорите са се вдигнали с 14% спрямо 2010 г. Тогава средно шефовете са получили 11,4 млн. долара за цялата година. В сравнение с тях типичната работна заплата на нормален служител е била за 2011 г. малко над 34 хил. долара. "Всички служители създават стойност. Размерът на заплатата на изпълнителните директори трябва да бъде в по-голяма степен съпоставим с тази на останалия персонал в компанията", заяви президентът на Американската федерация на труда Ричард Трумка. "На главните изпълнителни директори трябва да се плаща като на част от отбора, а не като на супер-звезди", смята той.

Източник: CNN

Азия

Ford ще инвестира 760 милиона долара за откриването на нов завод в източната част на Китай. Мярката е част от стремежа на компанията да се конкурира успешно със своя главен опонент General Motors на най-големия автомобилен пазар в света. Новата фабрика в Хангджу, провинция Жейянг, ще увеличи годишното производство на Ford в Китай с близо 250 хиляди коли. Изграждането на завода ще започне по-късно през тази година, а началото на работния процес в рамките му е насрочено за 2015 година. Изявлението от страна на концерна идва две седмици след като бе обявено, че Ford ще инвестира други 600 милиона долара в строежа на друга фабрика в Чонгкинг, югозападен Китай. Прогнозите на експертите, работещи за компанията, са за 30 милиона продадени автомобила до 2020 година. Това е сериозна заявка за увеличение, след като до миналата година са продадени 18,5 милиона коли на Ford в Китай. Отново до 2020 година се очаква една трета от глобалните продажби на концерна да бъдат осъществявани в Тихоокеанския район и Африка. Ford е с изоставащи позиции в азиатската държава.

Източник: New York Times

 
Индекси на фондови борси
20.04.2012
Dow Jones Industrial
13 029.26 (65.16)
Nasdaq Composite
3 000.45 (-7.11)
Стокови борси
20.04.2012
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)103.05
Heating oil ($US/gal.)3.1400
Natural gas ($US/mmbtu)1.9300
Unleaded gas ($US/gal.)3.1100
Gold ($US/Troy Oz.)1 642.80
Silver ($US/Troy Oz.)31.65
Platinum ($US/Troy Oz.)1 587.40
Hogs (cents/lb.)87.40
Live cattle (cents/lb.)115.45

       Опознай България

Пещера Магура

Пещерата Магура е най-голямата пещера в България и се намира в подножието на Рабишката могила, само на 17 км. от Белоградчик. Височината на могилата достига 461 м. , а на 80 м. под тази точка се е скрил едва забележим нейният вход. Общата дължина на пещерата е около 3000 м., от които са благоустроени 1400 м. Температурата варира между 12,2 - 12,9 градуса по Целзии през всички сезони на годината, благодарение на това пещерата предоставя отлични условия за шампанизиране и стареене на вина. Състои се от главна галерия, ориентирана в посока югоизток - северозапад и три странични разклонения. Отделните зали имат колосални размери - дължина над 200 м,ширина повече от 50 м и височина над 20 м. Неповторими със своята красота са Триумфалната зала, Залата на поваления бор, Тронната зала, Залата на обелиска и редица други природни феномени. Най-ценното наследство, оставено от предишните обитатели на Магурата, са пещерните рисунки, за които първобитните художници са използували тор от прилепи и червена глина. Близо 700-те рисунки правят Рабишката пещера единствена в цяла Югоизточна Европа. Това са единствените по рода си запечатани до днес творения на изкуството на хората от бронзовата епоха и са на възраст над 3000 години. Пещерата заедно с района около нея е обявена за природна забележителност.Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 21.04.2012
Българска версия: 24976, Английска версия: 3061

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2012. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2019
 ПВСЧПСН
1 123456
278910111213
314151617181920
421222324252627
528293031   

Февруари 2019
 ПВСЧПСН
5    123
645678910
711121314151617
818192021222324
925262728   

Март 2019
 ПВСЧПСН
9    123
1045678910
1111121314151617
1218192021222324
1325262728293031

Април 2019
 ПВСЧПСН
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
182930     

Май 2019
 ПВСЧПСН
18  12345
196789101112
2013141516171819
2120212223242526
222728293031  


 2019   2018   2017  
 2016   2015   2014  
 2013   2012   2011  
 2010   2009   2008  
 2007   2006   2005  
 2004   2003   2002  
 2001   2000   1999