Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 02 октомври 2019 г., брой 5049
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(02.10.2019)
  EUR   1.95583  
GBP   2.19867
USD   1.79467
CHF   1.79335
EUR/USD   1.0898*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.10   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Турин имоти АДСИЦ - София  
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Представители на браншовите камари на дървообработващата и мебелната промишленост, металургичната индустрия, машиностроенето, химическата промишленост, строителството, туризма, производителите на пиво и др. участваха в работна среща в БСК във връзка със стартирането на проект, посветен на т. нар. активно стареене. Проектът „Съвместни действия на социалните партньори за адаптиране на работната среда към специфичните възрастови потребности на различните генерации, с цел насърчаване на по-дълъг трудов живот и способност за работа“ се финансира с 1,7 млн. лв. от Европейския социален фонд чрез ОП „Развитие на човешките ресурси“ и ще бъде изпълняван от БСК, в партньорство с КНСБ, през следващите две години. Основна цел на проекта са: преодоляване на недостига на работна сила и увеличаване на дела на заетите лица чрез насърчаване на по-дълъг трудов живот и способност за работа; приспособяване на политиките по управление на хора в предприятията и на индустриалните отношения към променящите се демографски тенденции и застаряване на работната сила и създаване на предпоставки за развитието на т.нар. „сребърна икономика“; развитие на социално партньорство за осигуряване и поддържане на работна среда, съобразена със специфичните възрастови потребности на различните генерации, и нуждата от трансфер на знания и опит между поколенията на работното място.

Източник: БСК

След пет поредни години на спад фалитите в България отново започват да нарастват. Ако през 2017 г. броят на обявените в несъстоятелност от съда компании е бил 311, то през 2018 г. те са вече 360, което означава по един фалит на ден, съобщават от компанията за управление на риска Coface за състоянието на несъстоятелността в страните от Централна и Източна Европа. С 16% ръст България е втора по увеличение на фалитите сред страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) за 2018 г. Като основни причини за финансовите затруднения на предприятията в България са високата задлъжнялост в комбинация с увеличените разходи за труд и липсата на работна ръка. До момента 208 фирми в страната са обявили неплатежоспособност, а 255 са влезли в процедура по фалит. Делът им е нараснал с над 20% в сравнение с миналата година. У нас сред Топ 5 на големите фалити през 2018 г. на първо място се нарежда "Texнoлoгичeн цeнтъp инcтитyт пo миĸpoeлeĸтpoниĸa" /TЦ-ИME/. Вторият по големина фалит през миналата година е на производителя на автомобилите "Грейт Уол" "Литекс моторс". Ha тpeтo мяcтo е още една фирма, кредитирана от КТБ - производителят на семена за зърнени култури "Peмa тpeйд" EOOД със собственик Васил Дойчев. Cpeд пeттe нaй-гoлeми нecъcтoятeлнocти e и тaзи нa "Kиpoв", ĸoятo бeшe coбcтвeност нa бизнecмeнa Kиpo Kиpoв. Дpyжecтвoтo внacяшe и тъpгyвaшe cъc cтpoитeлнa и миннa техника. В Топ 5 се нарежда "A.Π.Π. Зooxpaнинвecт" EOOД, ĸoятo бe бaзиpaнa в Cтapa Зaгopa. Koмпaниятa тъpгyвaшe c xpaни зa живoтни и фypaжи, ĸaтo имaшe и двa зaвoдa - eдин в Cтapa Зaгopa и eдин в Бypгac.

Източник: Сега

 
Дружества
Производство на други машини със специално предназначение , некласифицирани другаде
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2017 г.
(хил. лв.)
  1   Бългериън Милитъри Манюфекчъринг Груп ЕООД - София   78 806  
  2   Милара интернешънъл ООД - Пловдив   21 427  
  3   Изометрикс ЕООД - Варна   16 283  
  4   Вестас България ЕООД - София   15 589  
  5   Мехатроника АД - Габрово   15 467  
  6   Ремотекс М ЕООД - София   12 027  
  7   Редко ООД - София   8 496  
  8   КФК АД - Варна   8 254  
  9   Римакем ЕООД - Девня   8 194  
  10   Стройпроект ЕООД - София   8 074  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 01.10.2019
  Обща стойност (BGN): 642 947.41  
Брой търгувани компании: 38
Premium 35 129.54
Standard 537 249.19
АДСИЦ 34 866.33
Облигации 35 702.35
Най-голяма промяна в цените
БГ Агро АД - Варна 36.75 %
Алкомет АД - Шумен -7.43 %
BaSE - Акции: 35 882.14
BaSE - АДСИЦ: 435.60

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

„Булконс Първомай“ инвестира 5 млн. лв. в модернизиране на процесите за производство на лютеница. Средствата са вложени в пълно обновяване на цеховете и закупуване на изцяло нови машини. Компанията вече разполага с оборудване за производство на малки кутийки с лютеница от 70 и 125 грама. Процесът на производство на лютеницата се осъществява в три производствени помещения с обща площ от 82 000 кв.м. Всяка година компанията изкупува хиляди тонове български зеленчуци от производители в страната, а за чуждестранните клиенти разработва специални рецепти за различните пазари. Основните пазари за износ на компанията са Канада, Великобритания, САЩ, Германия, Русия. Лютеница "Първомай" се произвежда единствено от български суровини. Технологията на производство позволява съхранение на доматените и пиперкови пюрета като единични концентрати в специални съдове. Така се запазва оригиналният, неповторим вкус и цвят на продуктите, обясни Георги Банялиев, управител на компанията. "Булконс Първомай" е първото предприятие в България с промишлено производство на лютеница.

Източник: economic.bg

Сделка с нови инвеститори намали дълга на ''Булсатком'' с повече от 80% до близо 140 милиона лева. Новите инвеститори ще бъдат също и акционери в дружеството. Споразумението включва и допълнителна инвестиция от 60 милиона лева за преструктурирането на ''Булсатком'', разкри изпълнителния директор на компанията Макс Зиф. Първоначалните кредитори не са успели да постигнат съгласие за преструктурирането и това е наложило тяхната замяна. От старите кредитори остава единствено Европейската банка за възстановяване и развитие, а сред новите главни инвеститори са британският инвестиционният фонд Blantyre Capital и Българската банка за развитие. Те са уеднаквили възгледите си за бъдещото развитие на ''Булсатком'' и са решили да бъдат запазени всички близо 2000 работни места в компанията. В края на август 2019 г. е била направена сериозна инвестиция от 15 милиона лева, която е част от цялостното преструктуриране на ''Булсатком''. Всички задължения, натрупани към държавни институции, в това число и към Националната агенция по приходите, са изплатени.

Източник: Банкеръ

Шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ ще продължи да работи безопасно и стабилно и през следващите 10 години. След изтичането на тези 10 години и в съответствие със закона и състоянието на ядреното съоръжение, животът на 6-ти блок може да бъде удължен с още 30 години, каза председателят на Агенцията за ядрено регулиране(АЯР) Лъчезар Костов при връчването на лицензията за удължаване на живота на енергийния блок. Общо 474 млн. лв. са инвестициите в дейностите по лицензирането на двата енергийни блока на АЕЦ „Козлодуй“. Голяма част от тях или по-точно 290 млн. лв. са осигурени от самата централа. Изпълнените мерки по удължаване на живота на централата са 220. Атомната централа е завършила не само с много висока печалба през миналата година от 167 млн. лв., но тя вече е около 270 млн. лв. през първите осем месеца на 2019 година.

Източник: 3e News

Деница Димитрова застана начело от 24 септември като управител на издателство МИТ Прес ООД, част от ВМ Финанс Груп и издател на списание „Мениджър“ и сайтовете „Мениджър Нюз“, „Обекти“ и „Новите родители“. Тя поема позицията от досегашния дългогодишен управител и редакционен директор Максим Майер. Издателите и екипът на МИТ Прес се разделят с него с уважение и благодарност за отношението, вложените усилия, страст и ангажираност за изграждането на успешния имидж на изданието и утвърждаването му като независима бизнес медия на българския пазар.

Източник: profit.bg

Единствено австрийската "Заубермахер" (ЗМБГ) подаде документи за изпълнение на обществената поръчка, която включва почистване и зимна поддръжка на участъци от републикански пътища около София. Тя е за 8.4 млн. лв. със срок за изпълнение 4 години и обхваща общо 29 км. Това е поредното дългогодишно споразумение, което Столичната община ще подпише преди изборите. Другите досега бяха търговете за сметопочистването на столицата и поддръжката на пътната мрежа в столицата. И двете бяха обявени през летния сезон и приключиха малко преди края на мандата на Йорданка Фандъкова. Обществената поръчка, която най-вероятно ще бъде спечелена от единствения кандидат, обхваща два участъка. Първият е за отсечка от републиканския път София - Самоков, която започва от село Кокаляне, минава през Панчарево и стига до София. Другият е по-дълъг - 24 км, които са част от Южната дъга на околовръстното. Става въпрос за пътя, който се отклонява след "Ботевградско шосе" към с. Кривина, минава през "Цариградско", "Самоковско" и "Симеоновско шосе", бул. "Черни връх" и "България" и излиза на бул. "Цар Борис III".

Източник: Капитал       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

БСК стартира проект за насърчаване на по-дългия трудов живот


Предстоящи събития

България и Грузия подписаха Спогодба за регулиране на трудовата миграция

2 октомври: Семинар „Управление на опасни вещества в индустрията – връзка между законодателството по химикали и здраве и безопасност при работа“

2 октомври: Бързи срещи между специалисти на свободна практика и фирми

2 октомври: Семинар „Управление на опасни вещества в индустрията – връзка между законодателството по химикали и здраве и безопасност при работа“

9-10 октомври: Двустранни срещи по време на световното изложение за медицински и ароматни растения MAP Expo, Холандия

10-12 октомври: Изложение на младежкото техническо творчество (Г. Оряховица)

18 октомври: „Leading HR Transformation“

2 - 19.10. 2019 г.: Включете се в безплатни практически обучения за онлайн търговия в Пловдив, Хасково, Ямбол, Монтана, Ловеч и Габрово

22 октомври: Дискусия „Проблеми на информационната сигурност“

22 октомври: Robotics Strategy Forum 2019

28-31 октомври: Бързи интервюта срещат топ работодатели с квалифицирани кадри в София, Пловдив и Варна

6-9 ноември: Mеждународно специализирано изложение „МЕСОМАНИЯ 2019“


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в курсовете, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 3 - 28 септември 2019, съботно-неделен
CCNA 4 - 28 септември 2019, съботно-неделен
CCNA 1 - 5 октомври 2019, съботно-неделен
ССNА Security - 5 октомври 2019, съботно-неделен


Обучение по MS Office

Предстои.

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Словенската авиокомпания Adria Airways подаде молба за ликвидация и отмени всички полети, след като финансовите проблеми я принудиха да преустанови повечето си полети през последната седмица. Последният полет на авиокомпанията беше сутринта на 30-ти септември, за да доведе от Европейското първенство в Париж волейболния отбор на Словения обратно у дома. Производството по несъстоятелност е започнато от ръководството на компанията заради финансовото състояние на Adria Airways. Авиокомпанията е най-новото попълнение в списъка от малки европейски авиокомпании, които се сблъскват с финансови затруднения на фона на свръхкапацитета на индустрията, конкуренцията и високите цени на горивата. От миналия вторник насам Adria Airways отмени над 400 полета, засягащи повече от 15 000 пътници. Министърът на на икономическото развитие и технологиите на Словения Здравко Почивалшек наскоро обяви, че правителството обмисля създаването на нова национална авиокомпания с международен партньор, която да подобри международните връзки на страната.

Източник: Reuters

Америка

Ford бие частично отстъпление от големия, но затруднен пазар на автомобили в Индия. Американският производител на автомобили ще прехвърли по-голямата част от своя индийски бизнес на ново съвместно предприятие, контролирано и управлявано от местния конкурент Mahindra. Mahindra ще притежава 51% от съвместното предприятие, а останалите Ford. Съвместното предприятие трябва да заработи до средата на 2020 г. То ще "разработва, предлага и разпространява" автомобили на Ford в Индия, а също така ще продава автомобили на Ford и Mahindra в чужбина. Ford ще запази контрола върху производственото подразделение за двигатели в Индия. „Партньорствата имат способността да ни правят по-конкурентоспособни и да обслужваме по-добре клиентите в епохата на бързи промени и това партньорство не е по-различно“, каза изпълнителният председател на Ford Бил Форд. "Оставаме дълбоко отдадени на Индия и нашите 14 хил. служители, дилъри и доставчици", добави той. Компаниите работят в Индия заедно от 2017 г., когато сформират стратегически алианс за фокусиране върху технологии като умни и електрически превозни средства.

Източник: CNN

Азия

PayPal получи одобрението на Пекин да закупи контролен дял в местна компания за разплащания. Така американската фирма ще бъде първата чуждестранна, която навлиза на пазара на платежните услуги в Китай. Информационните технологии Gopay, целта за придобиване на PayPal, получиха одобрение от централната банка на Китай да продаде 70% дял на PayPal, съобщиха двете компании в понеделник. Местната компания Gopay има лицензи за мобилни, онлайн и трансгранични плащания в юани, посочва китайското дружество в своето изявление, цитирано от Reuters. PayPal ще извърши придобиването чрез дъщерно дружество в Шанхай. Засега не са ясни финансови условия на сделката. Очаква се транзакцията да приключи през четвъртото тримесечие на 2019 г. и подлежи на обичайните условия за финализиране, обяви PayPal. В началото на миналата година централната банка на Китай обяви, че отваря вътрешния пазар на страната за чуждестранни фирми за електронни разплащания, което има за цел да насърчи конкуренцията в сектора на плащанията на дребно.

Източник: Reuters

 
Индекси на фондови борси
01.10.2019
Dow Jones Industrial
26 573.04 (-343.79)
Nasdaq Composite
7 908.68 (-90.65)
Стокови борси
01.10.2019
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)54.24
Heating oil ($US/gal.)1.9100
Natural gas ($US/mmbtu)2.3000
Unleaded gas ($US/gal.)1.5800
Gold ($US/Troy Oz.)1 482.20
Silver ($US/Troy Oz.)17.26
Platinum ($US/Troy Oz.)875.90
Hogs (cents/lb.)69.92
Live cattle (cents/lb.)109.82

       Опознай България

Димчо Дебелянов (1887-1916)

Димчо Дебелянов е роден в Копривщица на 28 март 1887 год. с името Динчо Вельов Дебелянов. През 1896 год. семейството му се преселва в гр. Пловдив. Дебелянов учи в „Жълтото училище“, по-късно в Пловдивската мъжка гимназия, където пише първите си стихотворения, които после изгаря. През 1904 г. семейството му се преселва в гр. София. През 1906 г. в сп. "Съвременност" са отпечатани първите публикувани творби на поета: "На таз, която в нощи мълчаливи…", "Когато вишните цъфтяха" и др., които са подписани с името Димчо Дебелянов, който е едва 19-годишен. През 1907 год. и през следващите Димчо Дебелянов сътрудничи на "Българска сбирка", "Съвременник", "Нов път", "Оса" и много др. В хумористичните издания той печата сатирични творби с псевдоними: Аз, Амер, Тафт, Сулбатьор и др. През есента на 1907 год. се записва в юридическия факултет, следващата година се премества в историко-филологическия факултет – литература, но следва само две години. В края на октомври 1912 г. Димчо Дебелянов постъпва в казармата на 22 пехотен тракийски полк в гр. Самоков. Две години по-късно е произведен в чин подпоручик. На 29.01.1916 год. Димчо Дебелянов пристига на фронта където престоява около осем месеца. Загива на 2 октомври 1916 г. в боя близо до Демир Хисар като командир на рота, навършил 29 години и 6 месеца. Творбите на Димчо Дебелянов са едни от най-известните, прочувствени и обичани стихове в България и днес. Няма българин, който да не знае поне едно от стихотворения като “Да се завърнеш в бащината къща…”, “Аз искам да те помня все така…”, “Помниш ли, помниш ли …”, “Спи градът”, “Смърт”, “Пловдив”, и много други.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 02.10.2019
Българска версия: 29987, Английска версия: 2904

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2019. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  

Август 2020
 ПВСЧПСН
31     12
323456789
3310111213141516
3417181920212223
3524252627282930
3631      


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999