Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 12 юли 2019 г., брой 4993
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(12.07.2019)
  EUR   1.95583  
GBP   2.17820
USD   1.73312
CHF   1.75979
EUR/USD   1.1285*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.07   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Белоградчик пътнически превози АД - Белоградчик
Велде България АД - Троян
Еко Етропол АД - Пловдив
Лесил 98 АД - Силистра
Маунтин тръст АД - София
Северкооп Гъмза Холдинг АД - София
Симерон АД - Драгоман
Ферохром АД - Казанлък
Фпан енерджи АД - Варна
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България изпратиха сигнал до Главния прокурор на РБ относно пазара на електрическа енергия и, по-конкретно – недостатъчното предлагане на количества от производителите на ел. енергия на платформата „Ден напред“. В сигнала се отбелязва, че на пазара на електрическа енергия, осъществяван на Българската независима енергийна борса (БНЕБ), на платформата „Ден напред“ средната цената за 1 MWh базова мощност за 3 юли 2019 г. е била 195.40 лв. - най-скъпата в цяла Европа, като по часове достига дори до 270.04 лв./ MWh. Tази цена е над двойно по-висока от средната за ЕС, над три пъти по-висока от цената на електроенергията в Германия, Франция, Австрия и Швейцария, и с 84% над цената за предния ден (2 юли). Налице е бездействие и неупражняване на задължения от лица с управителни функции в ТЕЦ "Марица изток 2" ЕАД и БЕХ, което се отразява като ключово значим ценообразуващ елемент на пазара на електроенергия. Това пряко се отразява на конкурентоспособността на българската индустрия (която се конкурира с пазари с 2 до 3 пъти по-евтин ток), както и върху цените на всички стоки и услуги до крайните потребители.

Източник: БСК

Българските паспорти ще важат 10 години, а не както досега - 5 г. Изключение ще правят паспортите на децата до 18 годишна възраст, чийто срок остава 5 г., решиха депутатите на второ четене в Закона за българските лични документи. Законът влиза в сила от 10 октомври 2020 г., но МВР има срок да осигури техническите и организационни условия за издаването на паспорти не по-късно от 1 януари 2021 г. Това означава, че новите паспорти ще могат да се извадят от 2021 г. Предвижда се и нова облекчена процедура за подаване на заявленията за смяна на паспорт от чужбина. Това ще става чрез автоматизирана информационна система за електронни услуги на Министерството на външните работи. Готовите документи ще могат да се получават по пощата. Срокът за издаването също се намалява. От 90 дни за обикновена услуга, той ще бъде 45 дни. Бързата услуга пък ще става за 30 дни вместо за 60. Личните карти също се променят. Към тях ще се добавят биометрични данни, каквито в момента има в паспортите.

Източник: 24 часа

 
REFA 2.0: Обучение на обучители
за оптимизация на работните процеси с лектори от REFA-Германия<
  • 29.07. - 02.08: Seminar „Teaching and Learning“ and „Practical Application“
  • 12.08.- 16.08: Technical didactics seminar for the REFA Basic Training
  • 17.08 - 15.09: Elaboration of a written qualification work
  • 16.09 - 17.09: Qualification seminar /изпит/
 
http://refa.bia-bg.com/, тел. 981-45-67, София

 

Дружества
Строителство на тръбопроводни инсталации
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2017 г.
(хил. лв.)
  1   ММС Инк ЕООД - Варна   20 642  
  2   Каро Трейдинг ООД - София   18 862  
  3   Райкомерс конструкшън ЕАД - София   18 704  
  4   Климатроник ЕООД - София   17 619  
  5   И Плюс И 91 ООД - София   9 523  
  6   Силтек Инженеринг ЕООД - София   8 701  
  7   Ремонтстрой АД - Бургас   6 543  
  8   Черноморска газова компания ЕООД - Варна   6 059  
  9   Юнитрейд Интернешънъл ЕООД - София   4 043  
  10   Атлантис Монтаза България ЕООД - Варна   3 748  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 11.07.2019
  Обща стойност (BGN): 165 498.08  
Брой търгувани компании: 35
Premium 31 846.08
Standard 114 852.85
АДСИЦ 18 303.15
Структурирани 496.00
Най-голяма промяна в цените
Агрия груп холдинг АД - Варна -8.05 %
Алтерко АД - София 6.25 %
BaSE - Акции: 1 203.37
BaSE - АДСИЦ: 29 313.60

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Tелекомуникационнаta компания Vivacom е обявена за продажба, пише Financial Times. Според информацията операторът може да бъде оценен на около 1.2 млрд. евро. Преди дни Vivacom съобщи, че английският върховен съд е отхвърлил претенциите на LIC Telecommunications SARL, Люксембург и Empreno, които обжалваха продажбата на телекома на сегашните му собственици чрез търг през 2015 г. Според FT към момента има назначен консултант по продажбата и това е водещата световна фирма за финансово консултиране и управление на активи Lazard и вече са проведени и срещи с потенциални купувачи. Подготвяната продажба е потвърдена и от Спас Русев, най-големият акционер във Vivacom, пише още изданието. Очакванията са за печалба преди лихви, данъци, обезценки и амортизация в размер на 190 млн. евро още в рамките на тази година. Ако нещата се развият така, телекомът би се оказал „най-печелившият независим доставчик на Балканите“. Оценката от 1.2 млрд. евро на Vivacom е направен въз основа на неотдавнашни сделки в региона, включително придобиването от PPF Group на източноевропейския бизнес на Telenor за общо 2.8 млрд. евро.

Източник: economic.bg

От бюджета на Министерството на икономиката на Община Куклен, област Пловдив, ще се предоставят средства за изграждане на елементи на общинска инфраструктура, в местност „Капсида”, до границите на имота, реши правителството . В него ще се изпълнява сертифицирания по Закона за насърчаване на инвестициите инвестиционен проект на „Шпинер България” ООД – „Проект на зелено на Шпинер за производствена база за ЦПУ металообработващи машини“. Заводът на „Шпинер България“ се изгражда на площ от 25 декара и вложението е над 10 милиона лева. „Шпинер България“ ООД е регистрирано в Пловдив. B нeгo 50% yчacтиe имa гepмaнcкaтa Ѕріnnеr Wеrkzеugmаѕсhіnеnfаbrіk GmbН и 50% тypcкaтa Аvсı СNС Маkіnе Раzаrlаmа АŞ.Още в инвестиционното си предложение миналата година от компанията уточниха, че в производството ще са заети 100 човека. Готовите металообработващи машини с цифрово-програмно управление са предназначени за износ към Германия, Турция, Близкия изток, Северна и Южна Америка.

Източник: Марица

Франсис Джон Брей е избран за нов член на съвета на директорите на "Приста Ойл Холдинг" ЕАД на 11.07.2019 г. Франсис Джон Брей е гражданин на САЩ, бивш дипломат от кариерата с над 20 години активен опит в Африканските държави. До 01.07.2019г., същият е заемал длъжността Генерален Консул на САЩ в Нигерия. От името на акционерите на "Приста Ойл Холдинг" ЕАД, в качеството си на Председател на съвета на директорите, Пламен Бобоков приветства избора и отбеляза, че в съответствие с международната конюктура е настъпило време да се обърне сериозно внимание на възможностите за бизнес в Африка.

Източник: Бряг - Русе

Компанията „Озон ентъртейнмънт”, която стои зад онлайн магазина за хардуер, игри и друг вид софтуер Ozone.bg, иска от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да ѝ позволи да купи веригата магазини за физически продажби на електроника и софтуер „Пулсар”. Очаква се сливането на двете компании да се отрази върху търговията на дребно с електрически и електронни потребителски стоки в национален мащаб. От КЗК се иска да направи оценка дали сделката би нарушила конкуренцията на българския пазар и, ако не, да даде разрешение за нейното финализиране. До 17 юли всяка трета заинтересована от сделката страна може да представи информация или да изрази своето писмено становище относно сделката и въздействието, което тя може да окаже върху ефективната конкуренция на съответния пазар в страната. Ozone.bg е онлайн магазин за игри и забавления с 6-годишна история. „Пулсар” е на пазара за развлекателен софтуер в България вече повече от 15 години и е представител на Vivendi Universal Games , Electronic Arts, Activision, Lucas Arts, NCsoft, Novalogic, Konami, Codemasters, Dreamcatcher, The Adventure Company, Atari, CDV, Disney Interactive, Haemimont Games, Techland и др.

Източник: economic.bg

"Алианц България Холдинг" АД е уведомил Комисията за защита на конкуренцията за намерението си да придобие акции от капитала на "Алианц Лизинг България" АД и от мажоритарен акционер да стане едноличен собственик на капитала на лизинговото дружество. "Алианц България Холдинг" АД не извършва стопанска дейност, а управлява дружествата, в които има дялово участие. "Алианц Лизинг България" АД предлага лизингови услуги. "Алианц България Холдинг" е първата финансова група у нас, която предлага комплексно застрахователно и финансово обслужване на своите клиенти в пет сектора: общо застраховане, животозастраховане, пенсионно осигуряване, банкови услуги и лизинг. Компании от групата на "Алианц България" са: ЗАД "Алианц България" с предмет на дейност общо застраховане, ЗАД "Алианц България Живот" - животозастраховане, ЗАД "Енергия" - застраховане на енергийния сектор, ПОД "Алианц България" - допълнително задължително и доброволно пенсионно застраховане, "Алианц Банк България" - пълно банково обслужване, и "Алианц Лизинг България" - лизинговане на автомобили, машини и оборудване.

Източник: Банкеръ       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Пивоварите с отличие за образователна иновация в конкурса на b2b Media

Работодателските организации със сигнал до Главния прокурор относно пазара на ел.енергия


Предстоящи събития

16 юли: Семинар, посветен на Стратегията за корпоративна социална отговорност и Закона за предприятията на социалната и солидарна икономика

10 септември: CAREER SHOW 2019 - Награди за най-добър работодател

1 октомври: Двустранни бизнес срещи по време на Marketplace Austria Food 2019

9-10 октомври: Двустранни срещи по време на световното изложение за медицински и ароматни растения MAP Expo, Холандия

10-12 октомври: Изложение на младежкото техническо творчество (Г. Оряховица)


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в курсовете, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 3 - 28 септември 2019, съботно-неделен
CCNA 4 - 28 септември 2019, съботно-неделен
CCNA 1 - 5 октомври 2019, съботно-неделен
ССNА Security - 5 октомври 2019, съботно-неделен


Обучение по MS Office

Предстои.

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Икономиката на Великобритания се завърна към растеж през май, след като се сви през април, но новината не премахна страховете от бъдещо забавяне, пише ВВС. Брутният вътрешен продукт записа експанзия от 0,3 процента спрямо предходния месец, след като през април се сви с 0,4 процента, показват официалните данни на националната статистика. Растежът през трите месеца до края на май е 0,3 процента, като всички сектор показват повишаване. Икономисти обаче посочват, че данните за юни ще трябва да бъдат силни, за да бъде избегнато свиване през второто тримесечие. Частично възстановяване на производството на автомобили, което намаля рязко през април, е сред основните причини за растежа през май, казва Роб Кент-Смит от националната статистика. Но въпреки възстановяването, нивата на производство са далеч по-ниски от тези, отчетени през месеците преди април. "БВП нарасна умерено през последните три месеца, като ІТ, комуникациите и търговията на дребно показват сила. Въпреки това има дългосрочно забавяне в сектор услуги от лято 2018 г. насам", казва още той. През май растежът в услугите е нулев след 0,1 процента растеж през април. Миналия месец централната банка заяви, че очаква стагнация през второто тримесечие.

Източник: BBC

Америка

Президентът на Съединените американски щати Доналд Тръмп нареди да бъде започнато разследване срещу предложения от Франция данък, насочен срещу технологичните компании като Fасеbоок, Gооglе и Аmаzоn. "САЩ е много притеснена, че данъкът върху дигиталните услуги, за който се очаква, че ще бъде одобрен от френския парламент утре (б. ред. - днес, четвъртък) е несправедливо насочен към американски компании", казва американският търговски представител Робърт Лайтхайзър. Планираният данък от 3% върху годишните приходи на компаниите, които предлагат услуги на френските потребителите, ще важи само за големите компании.По думите на министъра на Франция Бруно ле Мер, Париж ще събере допълнителни €500 милиона годишно от новия данък от около 30 компании, от които повечето са от САЩ, но включват и такива от Китай, Германия, Испания и Великобритания. Париж отричта новият данък да е насочен специфично към американски дружества. Той ще важи за компании, които имат поне €750 милиона годишни приходи и ще бъде насочен към приходите от дигитален бизнес, включително интернет реклама. Очаква се други европейски държави да последват Франция.

Източник: Bloomberg

Азия

Търговската война може да се окаже, че ще сложи спирачки на втората най-голяма икономика в света. Според изследване на Rеutеrs брутният вътрешен продукт (БВП) на Китай се очаква да нарасне с 6,2% през 2019 година или да отбележи най-слабия си растеж за последните 30 години. Прогнозите са, че растежът ще се забави още до 6% през следващата година. По думите на старши икономиста в Меrсhаnts Sесurіtіеs в Шънджъ Шан Ипин въведените през май месец нови мита върху китайски внос за 200 милиарда долара в САЩ ще се отрази негативно върху растежа на азиатската страна през втората половина на годината. Според него обаче властите в Пекин ще разчитат на по-умерена политика за стимулиране на икономиката вместо на агресивни мерки. "Очакваме политиката през тази година да бъде насочена повече към създаването на основа, която да заздрави икономиката, отколкото да стимулира растежа", казва той.

Източник: Reuters

 
Индекси на фондови борси
11.07.2019
Dow Jones Industrial
27 088.08 (227.88)
Nasdaq Composite
8 196.04 (-6.49)
Стокови борси
11.07.2019
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)60.53
Heating oil ($US/gal.)1.9800
Natural gas ($US/mmbtu)2.4100
Unleaded gas ($US/gal.)2.0000
Gold ($US/Troy Oz.)1 409.30
Silver ($US/Troy Oz.)15.15
Platinum ($US/Troy Oz.)828.60
Hogs (cents/lb.)71.60
Live cattle (cents/lb.)109.32

       Опознай България

Национална гвардейска част на Република България

Националната гвардейска част е създадена на 12 юли 1879 г. като лична гвардия на княз Александър I Батенберг, когато е осъществен и първият официален екскорт на български княз. През годините гвардейската структура се променя от конвой на княза в ескадрон, полк, а след 1942 г. - дивизион. С постановление на Министерски съвет на Република България от 14 май 2001 г. Националната гвардейска част е утвърдена като представително военно формирование на Българската армия и е един от символите на държавната власт заедно с националното знаме, герб и химн. В нея са включени войскови единици за отдаване на военни почести, представителен гвардейски духов оркестър и смесен артилерийски дивизион "Салют". Войсковото формирование има свое знаме, печат, отличителен знак и униформа.Гвардейската униформа е създадена през 1883 г. и включва елементи от националната символика. През годините остават неизменни два символа в униформата: орловото перо на гвардейския калпак и Александровската звезда.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 12.07.2019
Българска версия: 29948, Английска версия: 2912

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2019. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  

Август 2020
 ПВСЧПСН
31     12
323456789
3310111213141516
3417181920212223
3524252627282930
3631      


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999