Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 15 май 2019 г., брой 4952
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(15.05.2019)
  EUR   1.95583  
GBP   2.25526
USD   1.74223
CHF   1.72975
EUR/USD   1.1226*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.05   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Автотранссервиз АД - София
Академичен парк 2020 АД - Варна
Астериана АД - София
БГС груп АД - Стара Загора
БДЖ Булвагон АД - София
Белла Стил АД - Петрич
Бимекс Инженеринг АД - Пловдив
Булимпекс АД - София
Българска индустриална компания АД - София
Винарска изба Пълдин АД - Перущица
Враца Старт АД - Враца
Де Ново Партнерс АД - София
Дерма инженеринг 1997 АД - Пазарджик
Дружба АД - Разград
Зарена АД - Марково - Пд
ЗММ Смолян АД - Смолян
ЗММ-Хасково АД - Хасково
Инотроник АД - Пловдив
Кайнака АД - София
Корадо България АД - Стражица
М + С 97 АД - Казанлък
М+С Хидравлик АД - Казанлък
Мебелфаб АД - Благоевград
Многопрофилна болница за активно лечение д-р Братан Шукеров АД - Смолян
Момчил Кооп АД - Момчилград
Обществено строителство-Агробилд АД - София
Перла АД - Нова Загора
Перуника АД - Габрово
Профит АД - Ямбол
Пътнически превози 99 АД - Велико Търново
Пътнически превози АД - Велико Търново
Ризърв Кепитал АДСИЦ - София
Русе - Комерс Инвест-холдинг АД - Русе
СБХ Кариера АД - София
Световна търговска организация АД - Варна
Сиги Груп АД - Харманли
Симпто АД - Айтос
Симпто-97-А АД - Айтос
Скай Управление на активи АД - София
Сортови семена АД - Търговище
Товарни превози 91 АД - Видин
Тотал Строй Инвест ЕООД - Разлог
Тритон И & И АД - Пловдив
Търговско логистичен комплекс Г.О. АД - Горна Оряховица
Устра холдинг АД - Кърджали
Форум Елит АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

България се изкачи с една позиция, до 18-о място, в глобалната класация Manufacturing Risk Index - 2019. Проучването се провежда от консултантската компания Cushman & Wakefield, чийто партньор за България е Forton. Индексът на риска за производителите, изготвен от Cushman & Wakefield, оценява държавите по 20 различни критерия и така формира финалната класация в три категории с тежест съответно общи условия, оперативни разходи и риск. Докладът обхваща 48 локации по света, приети за най-подходящи за експанзия или препозициониране измежду глобалните производители. България традиционно присъства сред първите 20 държави в него, благодарение на ниските оперативни разходи и добрите условия за индустриално производство. През последните години България трайно се установи на картата на глобалните производители, особено в областта на автомобилните компоненти. Навлизат нови компании в страната, но и се разрастват вече присъстващите на пазара с нови производствени мощности, което поставя страната ни в много добра конкурентна позиция.

Източник: money.bg

За поредна година средният период за разплащане на фирмите в България продължава да се увеличава. Това е основният извод от проучване на застрахователя за търговско кредитиране "Юлер Ермес" (Euler Hermes), направено на базата на извадка от 25 хил. компании от 20 сектора в 36 държави. Миналата година средният период за разплащане достига 63 дни, или с един повече в сравнение с 2017 г. и с четири повече в сравнение с 2016 г. Секторът на технологиите продължава да държи лидерски позиции по бавно издължаване - 134 дни. В топ 3 на бавните плащания се завръща строителството с 82 дни, което е 3 дни повече в сравнение с предходната година, но все пак значително под нивото от 99 дни за 2016 г. Другите сектори със значително по-дълъг срок на разплащане в сравнение със средното за страната са стоките за свободното време със 76 дни и стоките за бита и машиностроенето с по 73 дни. Въпреки тенденцията за увеличаване на периода издължаването в България остава по-бързо от средното в световен мащаб, което за 2018 г. е 65 дни (66 дни през 2017 г.).

Източник: Дума

 
Дружества
Производство на кухненски мебели, без столове
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2017 г.
(хил. лв.)
  1   Средна гора АД - Стара Загора   27 509  
  2   Кронос Ко ЕООД - Пловдив   6 004  
  3   Мебели Димов ООД - Силистра   3 434  
  4   Фантастико Мебел ЕООД - Русе   3 274  
  5   Диалог ЕООД - Пловдив   3 187  
  6   Метрон ЕАД - София   2 812  
  7   Спринт 73 ООД - Търговище   1 174  
  8   Краб 2004 ООД - Варна   709  
  9   Абанос ООД - Севлиево   641  
  10   Сталид ЕООД - Ловеч   495  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 14.05.2019
  Обща стойност (BGN): 2 690 646.69  
Брой търгувани компании: 31
Premium 65 659.40
Standard 2 308 255.71
АДСИЦ 315 704.62
Облигации 1 026.96
Най-голяма промяна в цените
Юрий Гагарин АД - Пловдив -9.91 %
Би Джи Ай Груп АД - София 2.70 %
BaSE - Акции: 1 866.58

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Компанията "Телетол" АД, която е собственост на кипърска офшорка и стартъп, стана втория национален доставчик на услуги за електронно събиране на пътни такси. Досега единственият доставчик на услугата беше "Интелигентни Трафик Системи" ЕАД. Договорът между Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) и специално регистрираното през февруари тази година акционерно дружество "Телетол" е подписан на 14 май 2019 г., съобщиха от Националното тол управление. В 10-дневен срок от подписване на договора, "Телетол" трябва да докаже оперативна съвместимост с Електронната система за събиране на пътни такси, за да започне дейност по предоставянето на услугите, е посочено в съобщението. Едва след установяване на съвместимост договорът с националния доставчик на услуги влиза в сила. Ако в указания срок не се установи готовност за представяне на услугите, то срокът се удължава до момента на фактическото доказване, че е постигната оперативна съвместимост, посочват от Националното тол управление.

Източник: mediapool.bg

Philip Morris International, производителят на устройството за нагряване на тютюн iQOS, ще инвестира в създаването на кол център в България, заяви Христос Харпантидис, управляващ директор за региона Югоизточна Европа. Очаква се новият кол център да заработи още през третото тримесечие на 2019 година. Компанията все още не е взела решение дали той ще бъде в София или в друг град в България. Първоначално в него ще бъдат разкрити 100 работни места. Кол центърът ще поеме част от дейността, за която в момента отговарят офисите в Гърция и Италия. В рамките на година се очаква броят им да се увеличи до 200. Българският офис, който ще отговаря на запитвания на клиенти, първоначално ще работи с българския и гръцкия пазар, а от догодина и с този в Италия. Компанията има производство в съседна Гърция.

Източник: money.bg

Комисията за финансов надзор одобри Юрий Генов за член на Надзорния съвет на Пенсионно осигурителната компания "ДСК - Родина". Юрий Генов е член на Управителния съвет, изпълнителен директор и ръководител на направление "ИТ и операции" на "Банка ДСК" от юли 2014 година. Генов също така е председател на Комитета по информационни технологии в Асоциацията на банките в България от 2011 г. и председател на Клуба на ИТ мениджърите CIO България от 2015 година. Пенсионноосигурителна компания "ДСК-Родина” АД осъществява дейност от 1997 г. Основен акционер на компанията с 99.75% от капитала е "Банка ДСК” ЕАД, част от международната финансова група ОТП. "ДСК-Родина” АД има регистрирани и управлява Универсален пенсионен фонд, Професионален пенсионен фонд, Доброволен пенсионен фонд и Доброволен пенсионен фонд по професионални схеми.

Източник: Банкеръ

Софийската фирма "Кремио" - производител на млечни продукти с марката My Day и на растителни сметани, отчита над 55 млн. лв. приходи през 2018, което е 12.8 % ръст спрямо предходната година. Нетната печалба на дружеството расте с 48.6% до 1.437 млн. лв. Скокът на продажбите е резултат от направената в края на 2017 г. инвестиция за над 1.5 млн. лв. в нова УХТ инсталция. През 2018 към нея са добавени миксираща станция и допълнителна хладилна инсталация на обща стойност 500 хил. лв. Резултатът е продължаващо успешно развитие в категориите "сметани за сладкарството и готварството на растителна основа" и създаването на нови продукти за готвене на основата на българско слънчогледово олио с 0% трансмазнини. В инвестиционната програма на компанията за тази година е включена автоматизация на производството и подмяна на съществуващо оборудване за около 1.5 млн. лв., което ще доведе до по-висока производителност. Ако темповете на развитие се задържат през тази и следващата година, ръководството на "Кремио" предвижда строеж на нова фабрика за 10 млн. лв. през 2021. "Кремио" е производител на млечни продукти с марката My Day, които се продават предимно на българския пазар, но малки количества се изнасят и в Гърция, Кипър и Румъния.

Източник: Капитал

Българската телекомуникационна компания (БТК), която оперира под търговската марка “Виваком”, ще бъде обявена за продан до края на годината. Телекомът е наел банка "Лазард" за консултант по сделката, съобщи специализираното издание Mergermarket. Френският телеком Orange е един от потенциалните участници в търга. Французите са имали интерес към БТК през 2016 г. Скоро се очаква да бъде задвижена процедура по продажбата на БТК. Възможно е събирането на оферти за БТК да започне през есента и да приключи в края на годината, твърдят източниците. Инициативата за продажбата дошла от ВТБ. БТК се притежава основно от бизнесмена Спас Русев и руската банка ВТБ. Те през 2016 г. купиха БТК за 330 млн. евро. След това имаше преструктуриране на задълженията на телекома. През миналата година БТК погаси предсрочно облигационния си заем в размер на 400 млн. eвро. Компанията изтегли облигациите си от официалния списък на търгувани ценни книжа на Ирландската фондова борса, където те бяха регистрирани близо шест години. Рефинансирането на дълга стана чрез банков заем в размер на 345 млн. евро със синдикат от повече от дузина финансови институции. Той включва няколко транша с максимален срок от 5,25 години и лихвени нива, които са значително по-изгодни за телекома в сравнение с условията на облигационната емисия.

Източник: 24 часа       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Пожарите в здравеопазването у нас се гасят с бензин

Българската петролна и газова асоциация: Има какво oще да желаем от държавната власт

Настъпи ли златната ера на космическите изследвания?


Предстоящи събития

15 май: Специализиран тренинг за насърчаване на женското предприемачество

16 май: Форум "Business & Finance 4.0"

22 май: Форум „Взаимодействие между бизнеса и образованието в Област Добрич“

30-31 май: „Активиране на ресурсите на пазара на труда“

30-31 май: Международната HR конференция на БАУХ

20 юни: Двустранни бизнес срещи по време на E2tech4Cities, 20 юни 2019г., Брюксел

21.06.2019: Конференция "Бизнесът и регионите"

28 юни: 20 години Българска национална асоциация „Етерични масла, парфюмерия и козметика“


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в курсовете, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 3 - 11 май 2019, съботно-неделен 
CCNA 1 - 01 юни 2019, съботно-неделен
CCNA 2 - 08 юни 2019, съботно-неделен
ССNА TShoot - 20 април 2019, съботно-неделен

Обучение по MS Office

Предстои.

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Нивото на безработица във Великобритания е спаднало до най-ниското си ниво от средата на 70-години, след като работодателите са побързали да наемат служители преди първоначалната дата за оттеглянето на Великобритания от Европейския съюз (ЕС). Има обаче вече признаци, че Brexit започва да тежи на работните места. През първото тримесечие безработицата в Обединеното кралство се е понижила до 3,8%, като това е най-ниската стойност от началото на 1975 г. Безработицата е намаляла с 65 хил. - най-много за последните над две години. Нарастването на заетостта обаче се е забавило до 99 хил., което е доста под средната стойност от 135 хил., предвидени от икономисти. Растежът на заплатите също губи инерция. Британският пазар на труда остава като цяло устойчив на фона на приближаващия Brexit, като това подпомага домакинствата да продължават да потребяват. Силата на пазара на труда във Великобритания стимулира по-бързото нарастване на заплатите, отколкото очакваше Английската централна банка (АЦБ).

Източник: Reuters

Америка

Венецуела обяви, че вдига валутния контрол за банките след 16 години действие на режима. Някои анализатори обаче са скептични дали мярката ще окаже достатъчно влияние, за да успее да подпомогне свиващата се икономика на страната. Валутният контрол бе наложен от предшественика на президента Николас Мадуро, Уго Чавес, след опит за преврат през 2002 година. Година по-късно Чавес създаде специален механизъм, сменил името и организацията си по време на наследника му Николас Мадуро, целящ да се поддържа курсът на долара. Това обаче не се случи - днес инфлацията в страната се измерва в милиони проценти. Обменни будки и банки вече ден предлагат услугата, позволила на финансовите институции да действат без ограничения на курса. Анализатори, цитирани от изданието, смятат, че решението е провокирано от санкциите, наложени от САЩ на венецуелската централна банка.

Източник: Associated Press

Азия

Китай продължава да гради най-голямата в света социална кредитна система, която ще помогне за възстановяването на общественото доверие, но китайски анализатори призовават правителството по-скоро да пусне правилата, за да подобри защитата на данните и да не се стигне до изтичане на лична информация. Ако шофьор не плати таксата за паркинг, това може да бъде записано в бъдещата социална кредитна система, заявиха от пекинската комисия по транспорта по-рано този месец. Пекин публикува и преработения кодекс за поведение на пътниците в метрото, като предложи „нецивилизованото" поведение, например консумирането на храна във влаковете, да бъде добавено към индивидуалната кредитна информация. Жителите на Джъдзян, които често сменят работата си със „злонамерени цели", е вероятно да бъдат включени в доклада за социалните кредити, заявиха от отдел Човешки ресурси и социална сигурност на провинцията.

Източник: China People’s Daily

 
Индекси на фондови борси
14.05.2019
Dow Jones Industrial
25 532.05 (207.06)
Nasdaq Composite
7 734.49 (87.47)
Стокови борси
14.05.2019
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)61.29
Heating oil ($US/gal.)2.0500
Natural gas ($US/mmbtu)2.6600
Unleaded gas ($US/gal.)1.9700
Gold ($US/Troy Oz.)1 295.60
Silver ($US/Troy Oz.)14.80
Platinum ($US/Troy Oz.)858.50
Hogs (cents/lb.)90.05
Live cattle (cents/lb.)106.72

       Опознай България

Гео Милев

Георги Мильов Касабов е роден на 15.01.1895 в Раднево в учителско семейство. През 1907 г. в детското вестниче "Славейче" е отпечатано първото му стихотворение. Като ученик в Старозагорската гимназия издава ръкописни вестници, съставя сборници, които сам илюстрира, пише хумористични, патриотични и интимни стихотворения; подписва се Гео Милев, Гео Касабов, Георги Милич, Гео Милич. Следва романска филология в Софийския университет, продължава образованието си в Лайпциг. През декември 1913 г. в сп. "Листопад" се появяват първите му публикации. През Първата световна война е изпратен като старши подофицер в 34-и троянски полк, който е на позиция при Дойран. На 29.ІV.1917 неговият пост е открит от англичаните и е подложен на артилерийски огън. Милев е тежко ранен в черепа и загубва дясното си око. След като се завръща в София, Гео Милев издава списание "Везни" (1919-1922), което се оформя като трибуна на символизма и експресионизма в България. През 1924 започва да излиза сп. "Пламък". В него излиза поемата “Септември", заради която списанието конфискувано, а Милев е даден под съд. През януари 1925 г. списанието е забранено. На 14 май 1925 Гео Милев е осъден на 1 година тъмничен затвор, глоба от 20 000 лв. и лишаване от граждански и политически права за 2 години. Той решава да обжалва делото пред Апелационния съд, но на 15 май е арестуван от полицията и изчезва безследно, убит и заровен в общ гроб.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 15.05.2019
Българска версия: 29626, Английска версия: 2895

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2019. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  

Август 2020
 ПВСЧПСН
31     12
323456789
3310111213141516
3417181920212223
3524252627282930
3631      


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999