Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 21 март 2019 г., брой 4918
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(21.03.2019)
  EUR   1.95583  
GBP   2.26684
USD   1.72259
CHF   1.72502
EUR/USD   1.1354*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.03   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Дионисий ЕООД - Лом
Крис 79 ЕООД - Благоевград
Македони АД - София
Никром Вениър ЕООД - Петково - Сф
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

През 2018 година са направени инвестиции за над 200 млн. лева в заводи, свързани с автомобилостроенето, които ще разкрият 3200 нови работни места в България, съобщи заместник-министърът на икономиката Лилия Иванова. В последните години развитието на аутомотив сектора е изключително положително и все по-динамично, а страната ни се е превърнала в атрактивна инвестиционна дестинация в автомобилостроенето. В сектора вече има 220 фирми, в които работят над 50 000 души, произвеждащи компоненти за всеки от големите световни производители на автомобили.

Източник: investor.bg

Агенция “Митници” ще продава конфискувани горива, както и цистерни и автомобили, с които са били превозвани контрабандни акцизни стоки, предвиждат промени в Наредбата за разпореждане с отнети и изоставени в полза на държавата акцизни стоки, които са пуснати от Министерството на финансите за обществено обсъждане. Агенция “Митници” ще има възможност да продава на търг енергийни продукти, които са годни за употреба и могат да се използват като краен продукт. Така ще може да се продават бензин и дизел, които са конфискувани, защото за тях не е платен акциз, но в същото време са годни за употреба. Досега конфискуваните енергийни продукти можеше да се продадат само за преработка в данъчен склад. Друга промяна в наредбата е, че Агенция “Митници” ще продава конфискувани превозни средства, с които е направено нарушение по Закона за акцизите и данъчните складове. Т.е. Агенция “Митници” ще продава цистерни, камиони и коли, които са конфискувани, защото с тях са превозвани акцизни стоки без платени налози. Митничарите ще организират и търгове за продажба на съоръжения, използвани за извършване на нарушение, като например оборудване за варене на ракия или машини за производство на цигари, ако са използвани за незаконна дейност.

Източник: Труд

 
Концесии

"СПМ България“ ООД ще търси и проучва за нефт и природен газ в площ „Блок 1-25 Враца- запад“, реши правителството. Дружеството ще вложи в проучванията 7.4 млн. евро без ДДС и ще заплати на държавата бонус в размер на 210 хил. евро без ДДС при подписване на договора за търсене и проучване в площта, разположена на територията на Северозападна България. Предложената работна програма на компанията включва 2-D и 3-D сеизмични проучвания, както и мерки за опазване на околната среда, човешкото здраве и културните ценности. Разрешението за търсене и проучване се предоставя за срок от 5 години.

Източник: 24 часа

Дружества
Производство на медицинско и хирургическо оборудване и ортопедични апарати
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2017 г.
(хил. лв.)
  1   БТЛ Индъстрийз АД - София   100 534  
  2   Сентилион ООД - София   15 066  
  3   Етропал АД - Етрополе   7 305  
  4   АМЕТ ООД - София   3 795  
  5   ВИП Плюс - Медикотехническа лаборатория ЕООД - София   2 868  
  6   Момина крепост АД - Велико Търново   2 727  
  7   БГ Лайт ООД - Пловдив   1 338  
  8   Национален център за протезиране и рехабилитация-Горна Баня АД - София   1 297  
  9   Томед ООД - Стара Загора   1 146  
  10   Национален център за социални услуги - НЦСУ Горна баня АД - София   957  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 20.03.2019
  Обща стойност (BGN): 4 054 673.17  
Брой търгувани компании: 35
Premium 18 653.89
Standard 3 882 473.25
АДСИЦ 153 546.03
Най-голяма промяна в цените
Неохим АД - Димитровград -13.97 %
Родна земя-холдинг (ПФ) АД - София 9.41 %
BaSE - Акции: 800.00
BaSE - АДСИЦ: 709 001.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Kaнaдcĸaтa ĸoмпaния Vеlосіtу Міnеrаlѕ вeчe e мaжopитapeн coбcтвeниĸ нa нaxoдищeтo "Poзинo", чacт oт плoщтa "Tинтявa", нaмиpaщo ce нa тepитopиятa нa oбщинитe Ивaйлoвгpaд и Kpyмoвгpaд. Oт нaчaлoтo нa мeceц март бaзиpaнaтa във Baнĸyвъp фиpмa вeчe e coбcтвeниĸ нa 70% oт дpyжecтвoтo Тіntуаvа Ехрlоrаtіоn, a бългapcĸият й пapтньop "Гopyбco - Kъpджaли" дъpжи ocтaнaлитe 30% oт aĸциитe. "Изпълнeниeтo нa cпopaзyмeниeтo и пpидoбивaнeтo нa 70% дял в Тіntуаvа Ехрlоrаtіоn ca вaжни пocтижeния зa Vеlосіtу c пpoдължaвaнe нa изcлeдвaнeтo нa зaлeжитe в Poзинo c нaшия пapтньop "Гopyбco", ĸaзвa пpeзидeнтът нa ĸaнaдcĸaтa ĸoмпaния Keйт Xeндъpcън. Рaзpaбoтвaнeтo нa пpoeĸтa в Бългapия щe бъдaт нacoчeни cpeдcтвa oт инвecтиция в paзмep нa 9 милиoнa ĸaнaдcĸи дoлapa, дoгoвopeнa c Аtlаntіс Gоld Соrроrаtіоn. Koмпaниятa e пoлyчилa вcичĸи нeoбxoдими paзpeшeния, зa дa зaпoчнe coндaжи в "Poзинo" пpeз тoзи мeceц. Πpeз eceнтa нa 2018 гoдинa oт ĸaнaдcĸaтa ĸoмпaния oбявиxa, чe oчaĸвaт дa cпeчeлят близo 130 милиoнa ĸaнaдcĸи дoлapa или oĸoлo 100 милиoнa щaтcĸи дoлapa oт paзpaбoтвaнeтo нa пpoeĸтa зa злaтoдoбив в Бългapия. Kaнaдcĸa ĸoмпaния oчaĸвa дa cпeчeли $100 милиoнa oт нoв пpoeĸт зa злaтoдoбив в Бългapия. Πo нeгo тя щe cи пapтниpa c мecтнaтa "Гopyбco Kъpджaли".

Източник: Блиц

Немската верига “LIDL” планира да отвори нов обект в търговския комплекс, който се изгражда на мястото на бившето кино “Полтава” във Велико Търново. Компанията отвори първия си хипермаркет във В. Търново през 2011 г. Година по-късно откри и втория си магазин в старата столица, с което се превърна в един от най-големите инвеститори в града. Третият обект ще е по-малък от останалите и се очаква да стане готов най-късно до края на годината или началото на следващата, когато трябва да приключи обновяването на сградата. Реконструкцията се прави от строителния предприемач Величко Минев, който преди време закупи част от комплекс “Полтава”. В търговския център е предвидено да отвори врати и кино “Арена”. Междувременно друга голяма търговска верига – BILLA, предстои да открие нов магазин в кв. “Картала”. Освен двете големи вериги миналия месец отвори врати и хипермаркет на “Кауфланд”, като инвестицията на компанията е в размер на 25 млн. лв.

Източник: Янтра - Велико Търново

Правителството взе решение „Български пощи” ЕАД ще продадат недвижим имот на търг с тайно наддаване в кв. „Рилци” в Добрич. Обектът е дворно място с площ от 149 кв. м. по кадастрална карта и не се използва от дружеството, а поддръжката му е свързана с неоправдани разходи. Продажбата на неоперативни активи, собственост на дружеството е продължение на политиката за понижаване на разходите и увеличаване на приходите. С друго решени от днес правителството обяви терена и сградите, в които се помещава Центърът за специална образователна подкрепа „Академик Тодор Самодумов“ - с. Кранево, от публична за частна държавна собственост и ги прехвърля на община Балчик. Имотът се намира на ул. „Шипка“ № 10 в село Кранево и чрез Центъра общината ще реализира образователни и социални услуги. (dobrudjabg)

Столична община продаде имот от над 800 кв.м в "Лозенец" на Красимир Шалев, собственик на строителната компания "Бигла 3". Цената на сделката е близо 600 хил. лв. без ДДС. Шалев чрез компанията си "Шалев инвестмънт груп" е собственик и на съседния имот с площ 817 кв.м. Така инвеститорът вече разполага с площ от 1620 кв.м на ъгъла на улиците "Бигла" и "Бабуна планина".

Източник: Капитал

За първи път от много години БДЖ ще има счетоводна печалба, заяви председателят на Съвета на директорите на „Холдинг БДЖ“ Григори Григоров. „Пътнически превози“ запазва приходите на същото ниво, с леко увеличение. Увеличава и пътниците си с около 500 хил. души, което е с около 2,5%. Оперативната печалба на „Пътнически превози" се запазва в рамките на 20 млн. лв. Субсидията остава неизменна – 175 млн. лв. Капиталовият трансфер, насрочен за ремонт на подвижния състав, е в рамките на 39 млн. лв. В „Товарни превози“ също се планират повече приходи, отколкото през изминалата година, с около 15%.

Източник: Труд       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

УС на БСК с обръщение към бъдещите български евродепутати. Министър Красимир Вълчев се включи в дискусия, посветена на висшето образование. Една съсловна и три браншови организации, както и 6 компании, с над 5500 заети, бяха приети за членове на БСК. Първите почетни членове на БСК са Фил Филипов, Шевкет Чападжиев, Игнат Канев, Димитър Алексиев и Жан-Мари Стандарт.


Предстоящи събития

21 март: Семинар "Одит на Система за управление - ISO 19011:2018"

22 март: Обуваме спортни обувки в офиса на Ден на маратонката - 22 март 2019 г.

22 март: Общо събрание на Стопанска камара - Добрич

23 март – 14 април 2019: Digital Masterclass

26 февруари – 26 март: Специализиран тренинг за правене на бизнес в Китай

27 март: Семинар „Японска бизнес култура и особености при правене на бизнес с Япония“

28 март: СЕМИНАР - Система за управление на здравето и безопасността при работа съгласно изискванията на ISO 45001:2018

28-31 март: Европейски форум за социално предприемачество 28-31 март 2019 г., Международен панаир - гр. Пловдив

16 април: Инвестиционен форум за зелена енергия

14-17 май: Семинар “Осигуряване на качеството и безопасността на храни, напитки и фуражи“

28 юни: 20 години Българска национална асоциация „Етерични масла, парфюмерия и козметика“


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в курсовете, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 1 - 23 март 2019, съботно-неделен 
CCNA 4 - 23 март 2019, съботно-неделен
ССNА TShoot - 13 април 2019, съботно-неделен

Обучение по MS Office

Предстои.

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Най-голямата икономика в ЕС планира да приеме законодателство до края на 2019 година, с което ще създаде държавен фонд, за да предпази местни ключови компании да бъдат придобити от китайски или други чуждестранни фирми. Министърът на икономиката Питър Алтмайер разкри плана през февруари като част от дефанзивната индустриална стратегия на страната, пиши Reuters. Идеята на фонда е той да работи съвместно с частния сектор, като закупува дялове от компаниите и след това ги продава на други частни инвеститори. Друг начин, по който може да процедира фондът, е като работи директно с частни инвеститори от самото начало, за да не се налага той да купува дял от съответната компания. Германският ход идва в период, когато Европейският съюз преразглежда индустриалната стратегия и отношенията си с Китай относно увеличените инвестиции в критични сектори от страна на китайски държавни предприятия.

Източник: Reuters

Америка

Представители на САЩ и Китай се договориха за нов кръг от търговски преговори на високо равнище, чиято цел е да бъде сключено търговско споразумение до края на април, което ще сложи край на продължителното напрежение между двете най-големи световни икономики. Американският търговски представител Робърт Лайтхайзър и финансовият министър Стивън Манучин планират да посетят Пекин следващата седмица за среща с китайския вицепрезидент Лу Хъ, съобщиха представители на американската администрация, цитирани от в. Wall Street Journal. След това се очаква Лу Хъ да пристигне със своя делегация във Вашингтон. Според запознати преговорите между двете страни изглежда вече се намират във финалната си фаза. Двете страни искат да се договорят за споразумение, което включва значително увеличение на американския износ за Китай, като Пекин също така се ангажира да подобри законодателството си за защита на интелектуалната собственост, да спре натиска си върху американски компании за трансфер на технологии и да намали субсидиите си за китайски фирми.

Източник: Wall Street Journal

Азия

Saudi Aramco търси нови китайски купувачи за петрола си и се отдалечава от държавно контролираните китайски гиганти. Този ход може и да не доведе напълно до очакваните резултати, но саудитската компания е принудена да търси решения за справяне с увеличаващата се руска и американска конкуренция. Saudi Aramco ще продава петрол на редица независими и засега малки китайски играчи, след като дългогодишни преговори с държавната PetroChina пропаднаха. През 2011 г. Saudi Aramco и PetroChina сключват споразумение за обща рафинерия в югозападната провинция Юнан. Сделката обаче пропада през 2018 г., без рафинерията въобще да се изгради, защото PetroChina не иска да строи тръбопроводи през Миянмар или да дели пазарните права със саудитците, съобщава Reuters. Източници на агенцията твърдят, че скорошни промени в ръководството на държавните PetroChina и Sinopec Corp, които доминират две трети от пазара за рафиниране и производство на нефтохимически продукти, са превърнали двете компании много по-негативно настроени към сделки със Saudi Aramco.

Източник: Reuters

 
Индекси на фондови борси
20.03.2019
Dow Jones Industrial
25 745.67 (-141.71)
Nasdaq Composite
7 728.97 (5.02)
Стокови борси
20.03.2019
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)60.22
Heating oil ($US/gal.)2.0100
Natural gas ($US/mmbtu)2.8300
Unleaded gas ($US/gal.)1.9000
Gold ($US/Troy Oz.)1 317.90
Silver ($US/Troy Oz.)15.57
Platinum ($US/Troy Oz.)870.60
Hogs (cents/lb.)90.25
Live cattle (cents/lb.)123.38

       Опознай България

Празник „Кюстендилска пролет“

Празникът „Кюстендилска пролет“ се отбелязва всяка година в деня на пролетното равноденствие. През 1966 г. 21 март е обявен за официален празник на град Кюстендил. В основата на „Кюстендилска пролет“ лежи почитта към соларните божества, преминали по римско време в култа към Сол Инвиктус, както и на този към лечителите Асклепий, Хигия, Телесфор, Аполон и Дионис. Празникът продължава няколко дни и е съпроводен с различни културни изяви. Една от тях е и избор на девойка ”Кюстендилска пролет”, която се придружава от две подгласнички.
Кюстендил се намира в най-западната част на България, в плодородната Кюстендилска долина. Разположен е в подножието на планина Осогово, на 526 метра надморска височина. Археологическите разкопки и проучвания в региона доказват, че той е населяван от най-древни времена. В резултат от дългогодишните проучвания в Кюстендил са разкрити редица паметници на материалната култура и изкуство през римската и ранновизантиийската епоха. Градът през вековете е носил имената Пауталия, Велбъжд и Константинова баня. Лековитите минерални извори, заедно с добрите климатични условия превръщат Кюстендил в един от най-известните балнеологични курорти в България.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 21.03.2019
Българска версия: 29581, Английска версия: 2898

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2019. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  

Август 2020
 ПВСЧПСН
31     12
323456789
3310111213141516
3417181920212223
3524252627282930
3631      


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999