Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 14 декември 2018 г., брой 4858
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(14.12.2018)
  EUR   1.95583  
GBP   2.17682
USD   1.72002
CHF   1.73282
EUR/USD   1.1371*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.12   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Атлантик АД - Бургас
Белотекс 95 АД - Златоград
Бтекс ЕАД - Бургас
Булагро 97 АД - Драговищица - Сф
Екоагрострой АД - Ерден
ЕнерСис АД - Търговище
Монтажи Варна АД - Варна
Новотекс Р АД - Ракитово
Роуд Дизайн АД - София
Синтетика АД - София
Софарма трейдинг АД - София
Фанти ГТ АД - Видин
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

С две години се отлага крайният срок, даден на общините за изготвяне на общи устройствени планове (ОУП). Това предвижда промяна в Закона за устройство на територията, одобрена от парламента на първо четене. Всичките 265 общини трябваше да имат приети ОУП до 31 декември 2018 година, а сега крайната дата се премества и ще е 31 януари 2021 г. Това е трето поред удължаване на срока. Около 70% от общините още са без общи планове, което отваря вратички за застрояване в разрез с правилата и обществения интерес.

Източник: Сега

Българската народна банка не може да предоставя кредити и гаранции под каквато и да е форма, вкл. чрез придобиване на дългови инструменти, на Министерския съвет, на общините, както и на други държавни и общински институции, организации и предприятия. Това реши окончателно парламентът с приетите промени в Закона за Българската народна банка. По отношение на персоналната независимост е предвидено при прекратяване на правомощията на член на Управителния съвет решението за това да бъде отнесено за разглеждане пред Съда на Европейския съюз.

Източник: 24 часа

 
Концесии

Започва проучване на находище за инертни материали в село Петко Каравелово. То ще бъде извършено от фирма “Еврострой В.Т. комерс” ЕООД, регистрирана в Полски Тръмбеш. Дружеството ще трябва да вложи не по-малко от 28 800 лв. за проучване на землището “Сашево-2”, като разрешението е предоставено за срок от шест месеца. Искането е още от 2017 година, но едва сега фирмата е получила разрешение. В началото на годината, след предварително проучване от страна на софийско дружество, бе отдадено на концесия находището “Станчова могила”. То е разположено в землищата на Сухиндол и павликенските села Димча и Върбовка, от където ще се добиват варовици и базалтоиди.

Източник: Янтра - Велико Търново

Дружества
Разкроявяне, рендосване и импрегниране на дървен материал
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2017 г.
(хил. лв.)
  1   Гораинвест АД - Русе   10 691  
  2   Леско ЕООД - Бело поле   9 061  
  3   Доспатлес ЕАД - Доспат   8 069  
  4   Вева Груп ЕООД - Доспат   6 870  
  5   Импрегнация 2000 АД - София   5 680  
  6   Бари Транс ЕООД - Смолян   4 720  
  7   Екотехпродукт ООД - София   4 453  
  8   Бориком АМТ ООД - Борино   4 233  
  9   Доспатлес 2000 АД - Доспат   4 210  
  10   Палисандър ООД - Ракитово   3 397  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 13.12.2018
  Обща стойност (BGN): 8 442 408.84  
Брой търгувани компании: 33
Premium 155 269.68
Standard 6 639 963.27
АДСИЦ 1 620 219.16
Структурирани 169.44
Облигации 26 787.29
Най-голяма промяна в цените
Петрол АД - Ловеч 64.17 %
Стара планина Холд АД - София -5.11 %
BaSE - Акции: 770 609.09
BaSE - АДСИЦ: 96 000.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

"Българска банка за развитие" АД (ББР) и Китайската банка за развитие (КБР) сключиха финансово споразумение на стойност 300 млн. евро. Средствата са част от договорения през юли заем от 1.5 млрд. евро, който ще бъде усвоен на траншове. Той бе подписан по време на Седмата годишна среща на правителствените ръководители от Китай и страните от Централна и Източна Европа през юли 2018 г., в рамките на която се състоя и първата среща на Междубанковата асоциация Китай - ЦИЕ, домакинствана от "Българска банка за развитие" АД. Това е най-големият проект от финансовата инициатива на Китайската банка за развитие във формата "16+1", чрез която Китай ще предостави 2 млрд. евро на държавите от Централна и Източна Европа. Близо 75% от тези средства са предвидени за България. Този ресурс може да бъде под формата на двустранни заеми от КБР към ББР, както и да се използва за съвместно кредитиране, синдикирани заеми, проектно финансиране, участие във фондове за дялово финансиране, подкрепа на проекти от взаимен интерес и други проекти, договорени впоследствие между ББР и КБР, включително по инициативата "Един пояс, един път".

Източник: Банкеръ

Държавата отпусна още 120 хил. лв. на проектната компания за нефтопровода „Бургас-Александруполис”. Със средствата ще бъде увеличен капиталът на дружеството със 120 хил. лв. чрез емитирането на 1200 броя нови акции на тази стойност. Акциите ще бъдат придобити от държавата чрез бюджета на Министерството на енергетиката. Парите са предназначени за издръжка на проектната компания, както и за обезпечаване на финансовите ангажименти на дружеството като акционер в международната компания „Транс Болкан Пайплайн Б. В.“, регистрирана в Амстердам, Холандия. Средствата за увеличаването на капитала са предвидени в бюджета на Министерството на енергетиката за 2018 година. „Проектна компания нефтопровод Бургас-Александруполис БР” ЕАД е държавно акционерно дружество, в което министърът на енергетиката упражнява правата на едноличния собственик на капитала. „Транс Болкан Пайплайн Б. В.“ е създадена през 2008 г. по силата на Междуправителствено споразумение между Русия, България и Гърция.

Източник: economic.bg

Wizz Air ще увеличи капацитета на базата си във Варна с още един самолет Airbus A320. Така общият брой на машините, базирани в България, стават 9 - седем в София и два в морската ни столица. Благодарение и на новия самолет Wizz Air ще добави още 6 маршрута от Варна - Хамбург, Берлин, Кьолн, Париж, Ливърпул и Копенхаген. Базирането на още една машина ще създаде и 35 директни работни места във Варна, заяви от компанията. През първите 11 месеца на 2018 г. над 400 000 пътници са пътували с Wizz Air от и до Варна, което представлява 48% увеличение спрямо 2017 г. В същото време авиокомпанията отбелязва общ годишен ръст от 17% на пасажерите от и до България, като за периода януари-ноември 2018 г. вече е превозила над 2.8 млн. души.

Източник: money.bg

През 2017 г. активността на българските изобретатели нараства – броят и на патентите (79), и на полезните модели (440) се удвоява. Дейността на фирмите обаче е ориентирана главно към внедряване на иновации, които са нискотехнологични и са нови за националния, а не за международния пазар, констатира доклада "Иновации БГ 2018" на фондация "Приложни изследвания и комуникации", оценяващ състоянието и потенциала за нововъведения на българската икономика. За втора поредна година патентите на бизнес сектора изпреварват тези на физическите лица. Регистрираните патенти на предприятия са около 22 средно на година за периода след 2001. В същото време при полезните модели (т.нар. малки изобретения), регистрирани от физически лица (средногодишно около 60), се наблюдава почти постоянен ръст, значителен за последните две години, отчита "Иновации БГ 2018". През 2017 г. бизнесът регистрира 35 нови патента. С повече от един патент са "Асарел Медет" – Панагюрище (4), "Мауер Локинг Системс" – Варна (3), "Хюндай Хеви Индъстрис Ко. България" (3) и "Химакс Фарма" – София.

Източник: Капитал

Eднa oт нaй-гoлeмитe cвeтoвни лизингoви ĸoмпaнии - гepмaнcĸaтa Аlрhаbеt вeчe щe paбoти и в Бългapия. Koмпaниятa, ĸoятo oпepиpa в 28 дъpжaви пo цял cвят, cтъпвa y нac блaгoдapeниe нa cтpaтeгичecĸo пapтньopcтвo c "Ayтoтexниĸa" OOД, чacт oт Аutоhеllаѕ Grоuр. Бългapo-гpъцĸaтa ĸoмпaния cтaвa eĸcĸлyзивeн пapтньop нa Аlрhаbеt зa Гъpция, Kипъp, Бългapия и Xъpвaтия. Taĸa гepмaнcĸaтa ĸoмпaния пoлyчaвa дocтъп дo нoвoвъзниĸвaщитe пaзapи нa Бaлĸaнитe и Kипъp, ĸaтo в cъщoтo вpeмe пoдcигypявa нa тexнитe мeждyнapoдни ĸлиeнти ĸoнĸypeнтни пpoдyĸти и ycлyги c гapaнциятa нa Аutоhеllаѕ Grоuр. "Ayтoтexниĸa" OOД/ Аutоhеllаѕ Grоuр e ĸoмпaния c мнoгoгoдишeн oпит в oблacттa нa oпepaтивния лизинг, ĸoятo ce oтличaвa c мoдepни възмoжнocти и ĸoнцeпции зa peмoнт и пoддpъжĸa нa aвтoмoбили.

Източник: money.bg       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Столичният зам.-кмет Дончо Барбалов се срещна с ръководството на БСК


Предстоящи събития

15-16 декември: Бизнес делегация в Кралство Йордания, в периода 15-16 декември 2018 г.

17 декември: Пресконференция: "2018 г. през погледа на бизнеса"

20 декември: Семинар „Икономика на споделянето: възможности, въздействие и регулации. Защита на потребителите.“


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в новите курсове, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

Уебинар „Ползата от облачните технологии за бизнеса”

19 февруари 2019

  • Ще научите как да използвате облачните технологии във Вашата работа и как да направите своя бизнес още по-ефективен;
  • Ще Ви дадем конкретни практически примери за ползите от облачните технологии;
  • Ще разберете, за какви проекти е подходящ облакът и ще видите по какъв начин се подобрява начинът на работа на една компания, която преминава на cloud.

Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 4 - 5 януари 2019, съботно-неделен
ССNА 3 - 26 януари 2019, съботно-неделен
CCNP Switch - 9 февруари 2019, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Депутатите в британския парламент няма да гласуват споразумението на премиера Тереза Мей за излизането на страната от Европейския съюз. Това заяви лидерът на Камарата на общините Андреа Лийдсъм. Очертавайки разглежданите въпроси през идната седмица Лийдсъм не включи вота за Brexit, който ще бъде основна тема на срещата на европейските лидери в Брюксел в четвъртък. На нея Мей ще се опита да получи от Брюксел обещаните от нея гаранции за т. нар. предпазен механизъм за предотвратяване на фактическата граница между Северна Ирландия и Република Ирландия. „Не очаквам незабавен пробив, но се надявам, че можем да започнем работа колкото се може по-скоро по гаранциите, които се искат“, заяви пред репортери Мей на път за срещата в Брюксел. По-рано говорител на премиера заяви, че вотът трябва да се състои преди 21 януари. Точната дата обаче ще зависи от напредъка на преговорите с ЕС и по тази причина не е изключено да се проведе също и следващата седмица.

Източник: Bloomberg

Америка

Броят на американците, подали молба за обезщетение при безработица, се понижи отново до 49-годишно дъно през миналата седмица, което може да намали опасенията за забавяне на пазара на труда и икономиката. Първоначалните заявления при безработица в САЩ са намалели с 27 хил. до сезонно изгладените 206 хил. за седмицата, приключила на 8 декември. Миналата седмица спадът при броя на заявленията беше най-големият от април 2015 г. През септември те достигнаха 202 хил., което беше и най-ниското им ниво от декември 1969 г. Икономистите прогнозираха, че броят на заявленията ще се понижат до 225 хил. през последните седем дни. През седмицата, приключила на 24 ноември, пък беше достигнат осеммесечен връх. Четириседмичната плъзгаща се средна стойност на броя на първоначалните заявления, считана за по-добра мярка за тенденциите на пазара на труда, тъй като намалява волатилността от седмица до седмица, отчете намаление с 3750 до 224 750 през миналата седмица.

Източник: Reuters

Азия

Китай ще поддържа в разумни граници икономическия си растеж през 2019 година, като ще се стреми да подкрепи работните места, търговията и инвестициите, осъществявайки реформи и ограничавайки рисковете, съобщи Политическото бюро на ЦК на управляващата комунистическа партия. Ще насърчаваме стабилен растеж, реформи, ще коригираме структурата, ще подобрим препитанието на хората и ще предотвратим рисковете по един координиран начин, а икономическата дейност ще поддържаме в разумни граници. Правителството неотдавна започна редица мерки, включително намаляването на изискванията за банковите резерви, орязване на данъците, повече разходи за инфраструктура, за да предотврати рязко забавяне на икономиката, като се очакват още мерки в подкрепа на растежа. Ще бъдат допълнително стабилизирани заетостта, финансовият сектор, търговията, инвестициите и пазарните очаквания и ще се засили доверието на пазарите.

Източник: Xinhua

 
Индекси на фондови борси
13.12.2018
Dow Jones Industrial
24 597.38 (70.11)
Nasdaq Composite
7 070.33 (-27.98)
Стокови борси
13.12.2018
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)52.40
Heating oil ($US/gal.)1.8700
Natural gas ($US/mmbtu)4.0800
Unleaded gas ($US/gal.)1.4700
Gold ($US/Troy Oz.)1 245.20
Silver ($US/Troy Oz.)14.76
Platinum ($US/Troy Oz.)796.80
Hogs (cents/lb.)64.82
Live cattle (cents/lb.)122.85

       Опознай България

Подгумерски манастир Св. Димитър - Нови Искър

Подгумерският манастир Св. Димитър е част от Витошката Мала света гора. Манастирът е разположен в малка котловина в южното подножие на Софийска планина от Западна Стара планина. Намира се на около седем километра източно от Нови Искър и на пет километра североизточно от с. Подгумер. Предполага се, че е основан през XIII век. Разрушаван и опустошаван многократно, възстановен е отново през 1848 година със средства на жители от околните на Подгумер села - Курило, Гниляне, Кумарица, Желява и др. Стенописите са дело на Пимен Софийски, изографисал повече от петнадесет черкви и манастири в България. Манастирската църква е малка, еднокорабна и едноабсидна постройка с голям притвор и без купол. Тук е пребивавал Васил Левски при обиколките му из Софийско. В периода ХVІ-ХVІІІ в. манастирът е бил едно от книжовните огнища в Софийско и в него е имало богата библиотека, а някои книги и документи са били писани от обитаващите го монаси. Манастирът е притежавал екземпляр от първото издание на Софрониевия "Неделник" ("Неделно поучение"), отпечатано в Рим през 1806 година.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 14.12.2018
Българска версия: 29628, Английска версия: 2905

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2018. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2019
 ПВСЧПСН
1 123456
278910111213
314151617181920
421222324252627
528293031   

Февруари 2019
 ПВСЧПСН
5    123
645678910
711121314151617
818192021222324
925262728   

Март 2019
 ПВСЧПСН
9    123
1045678910
1111121314151617
1218192021222324
1325262728293031

Април 2019
 ПВСЧПСН
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
182930     

Май 2019
 ПВСЧПСН
18  12345
196789101112
2013141516171819
2120212223242526
222728293031  

Юни 2019
 ПВСЧПСН
22     12
233456789
2410111213141516
2517181920212223
2624252627282930

Юли 2019
 ПВСЧПСН
271234567
28891011121314
2915161718192021
3022232425262728
31293031    

Август 2019
 ПВСЧПСН
31   1234
32567891011
3312131415161718
3419202122232425
35262728293031 

Септември 2019
 ПВСЧПСН
35      1
362345678
379101112131415
3816171819202122
3923242526272829
4030      


 2019   2018   2017  
 2016   2015   2014  
 2013   2012   2011  
 2010   2009   2008  
 2007   2006   2005  
 2004   2003   2002  
 2001   2000   1999