Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Понеделник, 13 август 2018 г., брой 4771
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(13.08.2018)
  EUR   1.95583  
GBP   2.18102
USD   1.70725
CHF   1.71700
EUR/USD   1.1456*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.08   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Данубе Турс АД - София
Марицатекс АД - Пловдив
Пасат АД - София
Триксир АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Износът на България към трети страни пада с 8.3% през юни 2018 г. на годишна база. Продажбите на български стоки в ЕС нарастват с 4,3%, като така общият експорт на страната остава без промяна спрямо миналогодишното си ниво. Това е осми пореден месец, в който износът към държави извън съюза регистрира намаление спрямо същия период на предходна година. Причината за понижението през юни 2018 г. е спад на продажбите в трети страни на стоки от категориите "Артикули, класифицирани главно според вида на материала" и "Разнообразни готови продукти". В първата група спадът вероятно идва от особено висока база през 2017 г. А във втората абстрактна категория освен лекарства, облекла и мебели влизат и оръжията.

Източник: Капитал

90% от застрахователните компании оскъпиха полицата на застраховката "Гражданска отговорност" с 40 до 50 лв. Така с натрупването на поскъпванията от началото на годината до сега средната цена на задължителната застраховка в София вече достига 270 лв. - почти със 100 лв. повече от началото на годината. Повече ще плащат шофьорите не само в столицата, която е най-рисковият град, но и във всички области. Застрахователни агенти предупреждаваха свои клиенти, че предстои до дни цената на полицата да скочи с 50 лв. И предлагаха на тези, на които застраховката изтича през следващите три месеца, да я сключат предварително, като тя ще важи от датата на изтичане.

Източник: СегаДружества
Търговия на едро с пресни плодове и зеленчуци, вкл. картофи
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2016 г.
(хил. лв.)
  1   Интерцитрус ООД - София   35 852  
  2   Техно Енерджи ООД - София   24 625  
  3   Бонфрут ООД - София   23 791  
  4   НМН 60 ЕООД - София   13 470  
  5   Дира Фрукт ЕООД - Скрът   13 314  
  6   Стробайлс ЕООД - София   12 405  
  7   Еми Фрут ЕООД - Асеновград   11 755  
  8   Валбе С Стаменов ООД - Ботевград   10 145  
  9   Фрутария ООД - Пловдив   9 042  
  10   Владилиана ООД - Пловдив   8 270  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 10.08.2018
  Обща стойност (BGN): 510 403.41  
Брой търгувани компании: 36
Premium 200 364.46
Standard 211 704.32
АДСИЦ 98 334.64
Най-голяма промяна в цените
Актив Пропъртис АДСИЦ - Пловдив -10.97 %
Проучване и добив на нефт и газ АД - София 7.14 %
BaSE - Акции: 2 296.15
BaSE - АДСИЦ: 3 102.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Българската компания Flipps, която разработва платформата за стрийминг на бойни спортове FITE, придоби американския стартъп Avid AI с цел да предлага по-персонализирано съдържание на потребителите. Сделката на компанията, която оперира в България през дружеството "Флипс медиа", е в акции и кеш. Като част от придобиването основателят и главен изпълнителен директор на Avid AI Тимъти Лий, който е и бивш партньор във фонда Sequoia Capital, ще се присъедини към борда на директорите на FITE. Avid AI е специализирана в изработването на решения, базирани на технологията за машинно обучение, които спомагат за персонализиране на дигитални платформи. Така сделката за придобиването й ще разшири възможностите на FITE, предлагайки вече на потребителите съдържание според техните интереси и предпочитания. Съоснователят и изпълнителен директор на Flipps Коста Йорданов, коментира, че внедряването на технологията на Avid AI ще стане в няколко етапа. "Първата ни цел ще е да добавим персонализирани новини към съдържанието, предлагано от FITE, за да дадем добър повод на потребителите да ползват платформата всеки ден, дори и когато няма интересни за тях предавания на живо", обяснява той.

Източник: Капитал

"Булгаргаз" прогнозира 15% увеличение на цената на газа от октомври 2018 г. Общественият доставчик обяснява увеличението с очакваните по-високи доставни цени на природния газ от внос, по-високия курс на щатския долар спрямо лева, както и в резултат на акумулирания ефект от утвърдената продажна цена от юли, която според "Булгаргаз" е по-ниска от разходите за доставка. Синьото гориво вече поскъпна с близо 11 на сто от юли 2018. По правило при корекция в цената с повече от 5%, това се отразява и на тарифите на парно и топла вода.

Източник: 24 часа

Държавната компания "Пътнически превози" отчита спад на приходите си от продажба на карти и билети. За шестте месеца на годината те спадат с 615 000 лева спрямо същия период на 2017 г. до 24.6 млн. лв. Дружеството регистрира и минимална, печалба. „Пътнически превози“ е на плюс от 2.7 млн. лв. при минус от 1.3 млн. лв. за същия период на миналата година. Добрият резултат обаче отчасти се дължи на продажбата на дълготрайни материални активи - имоти, машини, съоръжения и др. Текущите ремонти на пътническите вагони за 6-те месеца на 2018 година се изпълняват 97.59%. Ремонтирани са били 687 вагона при планирани 704, което е със 17 броя по-малко от предвидените. Причините за това са завишеният контрол по отношение на качеството при извършване на плановите ремонти и влагането на по-качествени части. Останалите две свързани дружества - холдинг „БДЖ“ и "Товарни превози", обаче не могат да се похвалят с положителен резултат, въпреки че топят загубите си. Холдингът отчита минус от 619 хил. лева при отчетена загуба в размер на 1.8 млн. лв. за същия период на 2017 година. Основните причини за подобряване на финансовия резултат са намалените разходи за лихви по просрочени плащания с 3.1 млн. лв., става ясно от финансовия отчет на компанията за полугодието.

Източник: Сега

S&P Global Ratings (S&P) повишиха рейтинга на „Национална Електрическа Компания“ ЕАД (НЕК) на 'B+' и определиха стабилна перспектива. S&P посочват, че повишението на рейтинга е резултат от благоприятния ефект от извършените законови промени в сектор Енергетика върху оперативното представяне на НЕК, както и от подобрението в кредитния профил и ликвидността на едноличния собственик на капитала – „Български Енергиен Холдинг“ ЕАД (БЕХ). Кредитната агенция оценява НЕК като стратегически важно дъщерно дружество на БЕХ, което компанията-майка ще има възможност да подкрепя и по тази причина повишават с две степени до 'B+' самостоятелната кредитна оценка на НЕК. Повишението на рейтинга на НЕК S&P аргументират с подобрената кредитоспособност на БЕХ, стабилизираното финансово представяне и разумното управление на ликвидността, демонстрирани чрез успешно пласираната емисия еврооблигации на БЕХ през периода юни-юли т.г. на общата стойност от 550 млн. евро с цел рефинансиране на падежиращата през месец ноември 2018 г. емисия облигации на стойност 500 млн. евро.

Източник: econ.bg

Комисията за финансов надзор (КФН) вписа емисия акции на „Лавена” АД, гр. Шумен, в регистъра на публичните дружества и емитенти на ценни книжа, воден от КФН, с цел търговия на регулиран пазар на ценни книжа. Емисията е в размер на близо 8 млн. лв. и е в резултат на увеличение на капитала на дружеството от 319 981 лева на 8,319 млн. лв.

Източник: investor.bg       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

27-28 септември: IFIB 2018: Конференция и международни срещи по време на интернационалния форум по биотехнологии и биоикономика в Торино, Италия

17 октомври: Двустранни бизнес срещи по време на Marketplace Austria Food 2018

5-10 ноември: China International Import Expo (CIIE)


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в новите курсове, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

КУРС „Въведение в Blockchain технологията”
Курсът има за цел да изгради разбиране за това, какво представлява Blockchain технологията и как променя начина, по който правим бизнес. Участниците ще се запознаят с възможностите за търговия с криповалути, с приложението на т.н. умни договори (smart contracts), с начините за приемане на разплащания с крипто-валути и със същността на децентрализирани приложения. Също така, ще имат възможност да получат практически насоки, как да се възползват от този технологичен тренд.

03 октомври 2018

КУРС „Google AdWords - управление и анализ на рекламни кампании”
Курсът дава възможност за придобиване на основни умения за управление и анализ на рекламни кампании в платформата Google AdWords. Ще бъдат разгледани добри практики за създаване на ефективни кампании, подкрепени с примери от практиката. Курсистите ще се научат също така да разчитат статистиките и да анализират рекламните резултати, така че да могат да оптимизират кампаниите и да работят по-добре с подизпълнители, ангажирани с управление на рекламата им.
13 октомври 2018

Обучение по мрежи в Сиско академията:

ССNА 2 - 01 септември 2018, съботно-неделен
CCNA 1 - 29 септември 2018, съботно-неделен
CCNP Route - 27 октомври 2018, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

"Русал" - най-големият (извън Китай) производител на алуминий в света, започна да изключва производството на един от малките си заводи заради ефекта от американските санкции, наложени през април срещу основния акционер Олег Дерипаска. Това стана в момент, когато агенция Fitch предупреди за скок в световните цени на алуминиеви продукти, ако не се намери алтернативен на руската компания източник. Новината съобщиха руски представители, цитирани от Reuters, малко преди източници на агенцията, близки до компанията, да предупредят, че ако до 1 октомври не бъдат облекчени ограниченията, изтичат сроковете на стари договори за доставка и при невъзможност за нови сделки значителна част от продукцията ще трябва да потегли към складовете. Решението за санкциите нарежда на клиентите в САЩ да прекратят всякакъв бизнес с "Русал" до 23 октомври. Производството за износ на алуминиево фолио или полуготови индустриални продукти може да спре още през септември, казва един от източниците. Надвоици, разположен на около 500 км северно от Санкт Петербург, е от т.нар. руски моноградове, т.е. почти изцяло зависим от едно прозводство, и властта и "Русал" трябва да измислят какво да предложат на над 340 работници, които ще изгубят работата си. Компанията говори за проект за промяна индустриалния профил на цялата градска индустрия.

Източник: CNBC

Америка

Іntеl Соrр. съобщи, че е продала чипове за изкуствен интелект на стойност $1 милиард през 2017 година, предава Rеutеrs. Това е първият път, в който вторият най-голям производител на чипове отчита приходите си от бързорастящия сегмент, който донесе бум на продажбите на конкуренти като Nvіdіа Соrр. При стагниращи продажби на песонални компютри Іntеl все повече разчита на продажби на центрове за данни, които доставят нужната изчислителна мощ за мобилни и уеб базирани приложения. Те пък от своя страна разчитат на изкуствен интелект за функции като разпознаване на глас или снимки. Изследователите обаче вярват, че графичните процесори на Nvіdіа се справят по-добре със задачата, отколкото процесорите на Іntеl (СРU), които бяха опора на компанията с десетилетия. По време на събитие в Калифорния Нейвин Шеной от компанията посочи, че Іntеl е успяла да модифицира така процесорите, че да станат над 200 пъти по-добри в тренирането на изкуствен интелект, отколкото са били преди няколко години.

Източник: Reuters

Азия

Влошаващите се търговски отношения между САЩ и Китай може да принудят китайските производители да преместят производството си от страната в по-евтини дестинации, пише Financial Times. Сред обмисляните места за релокация са страните в Югоизточна Азия, най-вече Виетнам. Обтегнатите отношения между Вашингтон и Пекин доведоха до това двете страни досега да са си наложили мита за внос за 50 млрд. долара, а несигурността принуждава китайските производители да търсят варианти за инвестиции извън страната. Администрацията на американския президент Доналд Тръмп заплашва също така да наложи допълнителни 10% мита за китайски внос за около 200 млрд. долара. Работещи в производствения център на Китай, провинцията Гуандун, обясняват, че новите мита и нестабилната ситуация ги карат да обмислят преместване в близките държави, където напоследък заплащането рязко се покачва. Жоу Чоу, който управлява фабрика за бебешки дрешки в провинцията и е президент на отдела за малки и средни бизнеси към Генералната търговска камара в Хонконг, не вижда случващото се като "краткосрочна криза". Той обяснява, че компанията му ще анализира възможностите в азиатските държави, "за да избегнем китайския риск".

Източник: FT

 
Индекси на фондови борси
10.08.2018
Dow Jones Industrial
25 313.14 (-196.09)
Nasdaq Composite
7 839.11 (-52.67)
Стокови борси
10.08.2018
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)67.53
Heating oil ($US/gal.)2.1300
Natural gas ($US/mmbtu)2.9200
Unleaded gas ($US/gal.)2.0300
Gold ($US/Troy Oz.)1 214.90
Silver ($US/Troy Oz.)15.24
Platinum ($US/Troy Oz.)818.20
Hogs (cents/lb.)51.18
Live cattle (cents/lb.)109.25

       Опознай България

Рибарската махала - Тутракан

Рибарската махала е естествено обособило се рибарско селище по поречието на р. Дунав, Тутракан. То е единственото в този район и датира от епохата на Възраждането. Риболовът е типичен поминък за Тутракан и областта, като с този древен занаят са се занимавали цели родове и фамилии. В началото на миналия век тук имало повече от 5000 рибари, а на рибарския пристан постоянно имало хиляда лодки. Днес Рибарската махала се намира до църквата Св.Николай на брега на р. Дунав в североизточния край на града. Със своята самобитност, чистота и възрожденски дух Рибарската махала, съхранена за поколенията в своя автентичен вид, напомня като жива легенда за този най-стар поминък на предците на жителите на града, предава се от поколение на поколение, за да може и до днес Тутракан да не загуби същността си като най-виден риболовен и лодкостроителен център на съвременна България по река Дунав. Тук може да се добие пълна представа за риболова и неговото развитие по река Дунав и прилежащите му блата и езера. По този начин значението на етнографския музей далеч надхвърля националните ни граници.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 13.08.2018
Българска версия: 29789, Английска версия: 2927

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2018. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2019
 ПВСЧПСН
1 123456
278910111213
314151617181920
421222324252627
528293031   

Февруари 2019
 ПВСЧПСН
5    123
645678910
711121314151617
818192021222324
925262728   

Март 2019
 ПВСЧПСН
9    123
1045678910
1111121314151617
1218192021222324
1325262728293031

Април 2019
 ПВСЧПСН
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
182930     

Май 2019
 ПВСЧПСН
18  12345
196789101112
2013141516171819
2120212223242526
222728293031  

Юни 2019
 ПВСЧПСН
22     12
233456789
2410111213141516
2517181920212223
2624252627282930

Юли 2019
 ПВСЧПСН
271234567
28891011121314
2915161718192021
3022232425262728
31293031    


 2019   2018   2017  
 2016   2015   2014  
 2013   2012   2011  
 2010   2009   2008  
 2007   2006   2005  
 2004   2003   2002  
 2001   2000   1999