Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 12 юли 2018 г., брой 4749
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(12.07.2018)
  EUR   1.95583  
GBP   2.21043
USD   1.66666
CHF   1.67839
EUR/USD   1.1735*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.07   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Авионамс АД - Пловдив
Агроремпроект 98 АД - Русе
Балкам АД - София
Винекс Преслав АД - Велики Преслав
Водоканалпроект - Металпроект Инженеринг АД - София
Дару кар АД - София
Добринище БГ АД - Банско
Евро Ферт АД - Димитровград
Ен Ди София АД - София
Инвестиционна компания Галата АД - Варна
Инкомс-контактни елементи АД - Зверино
Костенец-ХХИ АД - Костенец
Нестле България АД - София
Парагон холдинг АД - София
Пневматика Серта АД - Кърджали
Професионален футболен клуб Нефтохимик Бургас 1962 АД - Бургас
Рубина АД - Варна
СБХ Кариера АД - София
Томел Груп АД - София
Хан Омуртаг АД - София
Холдинг Център АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Ръст от 16,1% отчитат приходите от нощувки в местата за настаняване с 10 и повече легла в първите пет месеца на годината спрямо същия период на 2017 година. Така за времето от януари до май постъпленията достигат над 270,5 млн. лв., отчита Националният статистически институт. Само за май тази година увеличението на приходите от нощувки е с 27,2 на сто в сравнение със същия месец на 2017 г. Близо 161 млн. лв. са приходите от нощувки на чужденци в периода януари-май 2018 г. Те нарастват с 21,6% в сравнение с първите пет месеца на 2017 г., а тези от български граждани възлизат на 109,5 млн. лв., което е увеличение от 8,8 на сто. Общо пренощувалите лица в местата за настаняване с 10 и повече легла са повече от 2,176 млн. в първите пет месеца на 2018 г., като отчетеният ръст е в размер на 6,9 на сто спрямо същия период на 2017 г. От тях малко над 1,3 млн. са българите, а около 866 хил. чужденците. Ръстовете са съответно 2,9% и 13,5%.

Източник: Банкеръ

Средният осигурителен доход за България за май 2018 г. е 884.18 лв., съобщиха от Националния осигурителен институт. Средномесечният осигурителен доход за страната за периода от 1 юни 2017 г. до 31 май 2018 г. е бил 849. 72 лв. Определеният средномесечен осигурителен доход за страната за посочения период служи при изчисляване на размерите на новоотпуснатите пенсии през юни 2018 г., съгласно чл. 70, ал. 2 от Кодекса за социално осигуряване.

Източник: БанкеръКонцесии

До 5 лева ще струват чадърът и шезлонгът на плаж "Ахтопол-север-източна зона". Това е записано в концесионния договор на новия стопанин - "Л-Петрол инвестмънт". Компанията ще стопанисва плажа за срок от 10 години. Размерът на годишното плащане за първата година е близо 40 хил. лв., реши правителствотo. Министерският съвет удължи и концесията на плаж "Ривиера" до края на годината.

Източник: Сега

Дружества
Производство на опаковки от пластмаси
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2016 г.
(хил. лв.)
  1   Пластхим Т АД - Тервел   187 130  
  2   Готмар ЕООД - Съединение - Пд   118 400  
  3   Мегапорт ЕООД - Варна   60 686  
  4   Ретал Балкан ЕООД - Сливен   40 969  
  5   Ате Пласт ООД - Стара Загора   35 871  
  6   ИТД ЕООД - Съединение - Пд   33 634  
  7   Коверис Риджит България АД - София   30 555  
  8   Терахим 97 АД - Габрово   20 758  
  9   Полигруп ООД - Асеновград   18 563  
  10   Гуала Клоужърс България АД - Казанлък   16 825  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 11.07.2018
  Обща стойност (BGN): 435 705.70  
Брой търгувани компании: 30
Premium 39 805.49
Standard 33 202.31
АДСИЦ 358 155.60
Права 4 542.30
Най-голяма промяна в цените
Слънчев бряг АД - Несебър -9.29 %
Българска фондова борса АД - София 3.48 %
BaSE - Акции: 598.50

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Парламентът окончателно одобри текстове от спорния нов Закон за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход. Новият закон оставя търговията на едро в ръцете на лица с уставен капитал или активи за поне 1 млн. лв. Същото изискване ще трябва да покрият и онези, които се занимават със съхранение на горива. Търговците на дребно трябва да имат 20 000 лв. капитал или имущество на същата стойност, но за всеки обект. Освен това фирмите задължително ще предоставят обезпечения, за да получат регистрация – по сметка на икономическото министерство или с банкова гаранция. Мотивът е да се покрият евентуални непогасени задължения. Търговията на едро и съхранението на горива ще изискват обезпечение в размер на 500 000 лв. По 20 000 лв. за всеки обект ще трябва да плащат търговците на дребно.

Източник: Сега

Министерският съвет одобри промени по бюджета на Министерство на икономиката за настоящата година във връзка с увеличаването на капитала на „Държавна консолидационна компания” ЕАД със сумата от 500 млн. лв. Правителството реши дружеството да възлага ремонтите и реконструкциите на язовири - държавна и общинска собственост, с изключение на тези, възложени на концесия, за които в концесионния договор е предвидено извършването на ремонтно-възстановителни дейности от страна на концесионера. Одобрен е и списък на язовирните стени и съоръженията към тях, на които трябва да се извърши основен ремонт или реконструкция.

Източник: offnews.bg

До края на февруари 2019 г. в София пристигат 20 нови метро-влака на Siemens, предвидени за третата метролиния, която в момента се строи. Всеки струва над 5 млн. евро. Те ще могат да се движат без машинист, но засега тази опция няма да се използва. Метроспирките ще бъдат обезопасени със специални прегради. Влаковете нямат камери в тях, а такива на вратите. В мотрисите няма рампи, но има места за хора с увреждания. Новото метродепо на ул. “Житница” ще бъде готово до края на годината. “На първия етап от 8-те км. и първите 8 метростанции на третата линия изпълнението е 70%, над 3 км. от тунелите вече са прокопани от тунелопробивната машина. Тя тръгва към станцията на бул. “Патриарх Евтимий”. Пусковият срок на първия етап от 8 км. е есента на следващата година. Вторият етап е 4 км. до Околовръстния път и “Горна баня” ще е готов в началото на 2020 г. Тази отсечка от третата линия ще превозва 130 хил. пътници на ден”, каза Фандъкова. Третия лъч ще спести 11 хил. т. вредни газове годишно.

Източник: Труд

Окончателното решение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за придобиването на групата на "Нова телевизия" от инвестиционната компания PPF Group ще се забави. от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) посочват, че предстои да бъде извършено задълбочено проучване на сделката за придобиване на едноличен контрол върху "Нова Броудкастинг Груп" АД и непряк контрол върху "Нет Инфо". Намеренията на компанията PPF, контролирана от чешкия милиардер Петр Келнер, бяха обявени още в средата на февруари 2018 година. Тогава стана ясно, че тя ще плати 185 милиона евро за българската медийна група. Като причина за решението си за по-задълбочено проучване на сделката от КЗК посочват това, че "Нова броудкастинг груп" има сериозно присъствие на медийния пазар у нас, като още има пряко влияние и върху рекламния такъв. При сделки с над 40% пазарен дял на участниците има потенциал за възпрепятстване и нарушаване на конкуренцията. С придобиването на групата около "Нова телевизия" PPF Group ще стане собственик на още редица активи с различна дейност. В това число влиза радиото Nova News, както и онлайн платформите Grabo, Trendo и VBOX7.

Източник: money.bg

„Северокооп – Гъмза Холдинг“ АД планира да издаде емисия обезпечени корпоративни облигации, като общата емисионна стойност на облигационния заем е 20 млн. лв. Това решение е било взето от Съвета на директорите на дружеството. Срокът на облигационния заем е 8 години при лихва от 5%, а лихвеното плащане ще се извършва на всеки шест месеца. Средствата от облигационната емисия ще бъдат използвани от „Северкооп – Гъмза Холдинг” за придобиване на дялови участия в дъщерни и асоциирани предприятия, структуриране на диверсифициран инвестиционен портфейл от финансови инструменти, придобиване на вземания, инвестиции на паричните, капиталовите и стоковите пазари, вкл. инвестиции в борсово търгувани стоки и производни деривативни инструменти. Преди седмици Българска фондова борса (БФБ) допусна до търговия правата от увеличението на капитала на „Северкооп - Гъмза Холдинг“. Акциите преди увеличението са 2 673 899, като толкова са и издадените права и броя акции, предложени за записване. Номиналната стойност на акциите е 2 лв., а емисионната – 4 лв. Съотношение между издадените права и новите акции:право/акции е 1/1.

Източник: investor.bg       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

27-28 септември: IFIB 2018: Конференция и международни срещи по време на интернационалния форум по биотехнологии и биоикономика в Торино, Италия

5-10 ноември: China International Import Expo (CIIE)


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в новите курсове, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

КУРС „Въведение в Blockchain технологията”
Курсът има за цел да изгради разбиране за това, какво представлява Blockchain технологията и как променя начина, по който правим бизнес. Участниците ще се запознаят с възможностите за търговия с криповалути, с приложението на т.н. умни договори (smart contracts), с начините за приемане на разплащания с крипто-валути и със същността на децентрализирани приложения. Също така, ще имат възможност да получат практически насоки, как да се възползват от този технологичен тренд.

КУРС „Google AdWords - управление и анализ на рекламни кампании”
Курсът дава възможност за придобиване на основни умения за управление и анализ на рекламни кампании в платформата Google AdWords. Ще бъдат разгледани добри практики за създаване на ефективни кампании, подкрепени с примери от практиката. Курсистите ще се научат също така да разчитат статистиките и да анализират рекламните резултати, така че да могат да оптимизират кампаниите и да работят по-добре с подизпълнители, ангажирани с управление на рекламата им.

Обучение по мрежи в Сиско академията:

ССNА 2 - 15 септември 2018, съботно-неделен
CCNA 3 - 15 септември 2018, съботно-неделен
CCNA 1 - 29 септември 2018, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Европейската комисия прие решение за привеждането в действие на рамката за засилено наблюдение по отношение на Гърция, за да подпомогне изпълнението на договорените реформи след успешното приключване на програмата за подкрепа на стабилността по линия на Европейския механизъм за стабилност (ЕМС). На 20 август Гърция ще приключи своята програма за подкрепа на стабилността по линия на ЕМС, запазвайки своето място в еврозоната и Европейския съюз. Това значително постижение е резултатът от жертвите на гръцкия народ, от ангажимента на Гърция за извършването на реформи и от солидарността на нейните европейски партньори, изтъква Комисията. Днешното решение на Комисията за привеждане в действие на рамката за засилено наблюдение улеснява процеса на нормализиране в Гърция, като укрепва постигнатия напредък. Привеждането на рамката в действие ще подпомогне провеждането, завършването и непрекъснатостта на реформите, договорени по програмата, в съответствие с ангажиментите, поети от гръцките органи.

Америка

САЩ са готови да въведат допълнителни мита върху стоки от Китай на стойност 200 млрд. долара. По техни данни, въвеждането на митата ще е в отговор на въведените от Китай мита от 25 % върху вноса на американски стоки. Както пише изданието, администрацията на САЩ се надява на продължаване на преговорите с Китай за търговската политика. САЩ на 15 юни обявиха въвеждането на вносни мита от 25 % за вноса от Китай за сумата от 50 млрд. долара годишно. Комисията за тарифите към Държавния съвет на Китай на 16 юни от своя страна обяви аналогични контрамерки. Взаимното повишение на митата между САЩ и Китай влезе в сила на 6 юли. САЩ въведоха вносни мита от 25 % за 818 стоки от Китай за общата сума от 34 млрд. долара годишно. Като контрамерки Китай още същия ден въведе мита от 25 % за равния обем от китайски стоки.

Източник: Wall Street Journal

Азия

Природните запасите от шистов газ в Китай към настоящия момент надхвърлят 1 трн. кубични метра, съобщи министерството на природните ресурси в Пекин. През миналата година са разкритите и доказани нови находища от петрол са се понижили до 877 милиона тона в сравнение с 1,552 милиарда тона през 2012 година. И при природния газ разкритите нови запаси от суровината намаляват за последните пет години от 961 млрд. кубични метра до 555,4 млрд. куб. метра. Използваемите запаси от петрол през 2017-а спрямо предходната година са увеличени с 1,2%, от природен газ - с 1,6%, а от шистов природен газ - с 62%, съобщава агенция Синхуа. По думите на началник на министерската група по надзор на природните изкопаеми Цзюй Цзянхуа, в края на 2017 година разкритите запаси от шистов природен газ са били 916,8 млрд. куб. м, а до април техният обем е нараснал над 1 трилион кубични метра. За изминалите пет години Китай е вложил в търсене на природни ресурси над 480 млрд. юана ($71,9 млрд.).

Източник: Xinhua

 
Индекси на фондови борси
11.07.2018
Dow Jones Industrial
24 700.45 (-219.21)
Nasdaq Composite
7 716.61 (-42.59)
Стокови борси
11.07.2018
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)70.81
Heating oil ($US/gal.)2.1300
Natural gas ($US/mmbtu)2.8300
Unleaded gas ($US/gal.)2.0800
Gold ($US/Troy Oz.)1 244.00
Silver ($US/Troy Oz.)15.84
Platinum ($US/Troy Oz.)834.40
Hogs (cents/lb.)52.02
Live cattle (cents/lb.)103.85

       Опознай България

Национална гвардейска част на Република България

Националната гвардейска част е създадена на 12 юли 1879 г. като лична гвардия на княз Александър I Батенберг, когато е осъществен и първият официален екскорт на български княз. През годините гвардейската структура се променя от конвой на княза в ескадрон, полк, а след 1942 г. - дивизион. С постановление на Министерски съвет на Република България от 14 май 2001 г. Националната гвардейска част е утвърдена като представително военно формирование на Българската армия и е един от символите на държавната власт заедно с националното знаме, герб и химн. В нея са включени войскови единици за отдаване на военни почести, представителен гвардейски духов оркестър и смесен артилерийски дивизион "Салют". Войсковото формирование има свое знаме, печат, отличителен знак и униформа.Гвардейската униформа е създадена през 1883 г. и включва елементи от националната символика. През годините остават неизменни два символа в униформата: орловото перо на гвардейския калпак и Александровската звезда.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 12.07.2018
Българска версия: 29969, Английска версия: 2988

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2018. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2019
 ПВСЧПСН
1 123456
278910111213
314151617181920
421222324252627
528293031   

Февруари 2019
 ПВСЧПСН
5    123
645678910
711121314151617
818192021222324
925262728   

Март 2019
 ПВСЧПСН
9    123
1045678910
1111121314151617
1218192021222324
1325262728293031

Април 2019
 ПВСЧПСН
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
182930     

Май 2019
 ПВСЧПСН
18  12345
196789101112
2013141516171819
2120212223242526
222728293031  

Юни 2019
 ПВСЧПСН
22     12
233456789
2410111213141516
2517181920212223
2624252627282930

Юли 2019
 ПВСЧПСН
271234567
28891011121314
2915161718192021
3022232425262728
31293031    


 2019   2018   2017  
 2016   2015   2014  
 2013   2012   2011  
 2010   2009   2008  
 2007   2006   2005  
 2004   2003   2002  
 2001   2000   1999