Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 05 юли 2018 г., брой 4744
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(05.07.2018)
  EUR   1.95583  
GBP   2.21981
USD   1.67998
CHF   1.69233
EUR/USD   1.1642*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.07   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Атон 2 АД - Брест - Пл
Ди енд Ди 2010 АД - Бургас
Ди енд ди инвест 2011 АД - Бургас
Импулс 98 АД - Габрово
Калабак 2000 АД - Първомай - Бл
М Тек АД - Пловдив
Пълдин Холдинг АД - Пловдив
Традекс Груп ЕАД - Димитровград
Филкаб АД - Пловдив
Фонд за енергетика и енергийни икономии - ФЕЕИ АДСИЦ - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Бизнесът в България е изправен пред най-големия недостиг на кадри от 2011 г. насам, сочи проучването "Недостиг на таланти 2018" на фирмата за персонал "Менпауър", включващо над 600 компании. Общо 68% от фирмите в България се затрудняват да запълнят свободните си позиции, като най-сложни за намиране са квалифицираните работници, инженерите и шофьорите. Дефицитни са още служителите за ресторанти и хотели, здравните специалисти, ИТ специалистите, търговските представители. В топ 10 на най-трудно намираните кадри попадат още мениджърите, офис служителите, счетоводителите и финансистите. Според изследването 38% от работодателите посочват липсата на кандидати като основна причина за недостига на кадри в България. Сред останалите пречки са липсата на умения по специалността (24%), както и на опит (11%). 11% от компаниите не могат да запълнят свободните си места заради очакванията на кандидатите за по-високо заплащане и липсата на т.нар. меки умения - комуникация, работа в екип и решаване на проблеми.

Източник: Сега

Болничните на хората, работещи на смени, ще се изплащат в часове, а не в дни. Министерският съвет прие новата схема за отсъствие от работа. "Измененията целят преодоляване на констатираните при прилагането на наредбата проблеми. С тях ще се гарантират правата на работниците и служителите и на работодателите при сумирано изчисляване на работното време, като се въвежда еднакъв подход в трудовото и осигурителното законодателство при отчитане на отпуска за временна неработоспособност, бременност, раждане и осиновяване и се постига в максимална степен справедливост при заплащането в съответствие с реално положения труд", се казва в мотивите за решението.

Източник: БанкеръДружества
Производство на части и принадлежности за автомобили и за техните двигатели
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2016 г.
(хил. лв.)
  1   Монтюпе ЕООД - София   210 127  
  2   АЛС България ЕООД - Мусачево - Сф   163 254  
  3   Костал България ЕООД - Смолян   128 414  
  4   Витте Аутомотив България ЕООД - Русе   122 896  
  5   Бер-Хелла Термоконтрол ЕООД - Божурище   104 934  
  6   Граммер АД - Трудовец   97 308  
  7   Оскар Рюег България ЕООД - Стара Загора   8 763  
  8   Юнигаз ВТ ООД - Страхилово   8 339  
  9   Дружба АД - Разград   8 174  
  10   Ариете Логистикс ЕООД - Смолян   7 336  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 04.07.2018
  Обща стойност (BGN): 782 018.39  
Брой търгувани компании: 35
Premium 66 510.42
Standard 648 666.57
АДСИЦ 13 133.86
Структурирани 1 116.00
Облигации 52 591.54
Най-голяма промяна в цените
Прайм Пропърти БГ АДСИЦ - София -17.46 %
Доверие - Обединен холдинг АД - София 5.62 %
BaSE - Акции: 56 228.40

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Производителят на чипове и сензори за автомобилната индустрия "Мелексис България", който е част от белгийската група Melexis, започна разширение на базата си в София с инвестиция за 17 млн. евро. Проектът включва увеличаване на производственото пространство, складовите площи и развойния център и е част от 5-годишен план на стойност 75 млн. евро. Строителството се очаква да приключи в рамките на 2 години. Комплексът на "Мелексис" в квартал Горубляне, който в момента е с площ 7500 кв.м, ще бъде разширен с нови 15 хил. кв.м. Сградата ще бъде енергийно ефективна, като ще има автоматизирана система за управление, умно следене на температурата и силата на осветлението, повторна употреба на енергията и топлината от сградната апаратура, казаха от компанията. Към момента в българския офис на Melexis работят 475 души, а плановете включват броят им да нарасне до 575 до края на тази година. Още около 160 души ще бъдат наети до 2022 г., когато ще приключи сегашното разширение.

Източник: Капитал

Българското подразделение на швейцарската група Reichle & De-Massari (R&M) планира да разшири производството си, като инвестира в базата си в София 5 милиона лева. Средствата ще бъдат използвани за увеличаване на производствения капацитет и за въвеждането на нови продукти. В допълнение от дружеството искат да увеличат и екипа ir, като отворят 100 нови работни места. Към момента за дружеството в България работят 350 души. От R&M имат амбиции да увеличат продажбите си с 10% през 2018 година, като 95% от продукцията е за износ. Швейцарската група е водеща в производството на оптични кабели и компоненти за изграждане на високотехнологични комуникационни мрежи. Компанията отвори производствената си база в София през 2012 година, като в изграждането й бяха вложени 9,7 милиона лева. У нас дружеството развива дейност чрез дъщерната си "Райхле и Де Масари България Пръдакшън".

Източник: money.bg

"Холдинг БДЖ" получава близо 103.7 млн. лева финансова помощ за погасяване на задълженията си към облигационерите, реши Министерският съвет. Сумата се дава на холдинга като възмездна финансова помощ т.е. заем, който трябва да бъде върнат до 28 декември 2020 г. Заемът е безлихвен и е в рамките на утвърдената от ЕК помощ за преструктуриране на компанията. Парите ще дойдат от фискалния резерв. Средствата се предоставят на БДЖ за погасяване на втория облигационен заем, който беше сключен през 2007 година. Този заем, за 240 млн. лв., бе изтеглен за покриване на стари задължения към различни институции, както и за текущи ремонти на вагони. Той не се обслужва, като кредиторите вече на няколко пъти заплашват с процедура за предсрочна изискуемост. Правителството се надява, че ще получи парите си обратно в дадения срок благодарение на концесията на летище София, която все още не е пусната.

Източник: Сега

„Топлофикация ВТ“ задвижи проект за преустройството на горивната си инсталация. Основен енергоносител за съоръженията й ще станат люспите от слънчоглед, които са доста калорични, информираха от дружеството. Разработката за промяната на начина за подгряване вече е внесена за съгласуване в регионалната екоинспекция града и местното кметство. Досега парното и топлата вода за града се осигуряваха чрез подгряване с природен газ и мазут. С пълна реконструкция обаче котлите ще работят със слънчогледова люспа. Новият проект предвижда димните газове от новото гориво да се отвеждат през 100-метровия комин на топлоцентралата, което ще намали драстично емисиите на фини прахови частици. В момента част от котлите на фирмата работят чрез когенератор, задвижван от природен газ и дървесен чипс, който обаче е по-скъп от слънчогледовите люспи. В отоплителния сезон топлоцентралата ще изразходва по 1500 кг на час пелети от слънчогледова люспа. Паралелно се предвижда и ремонт на коминната инсталация. Един от основните производители на подобен енергоносител е ресенската фирма „Росина ойл“1. Още няколко други дружества в региона също правят екобрикети от люспи, които се добиват от слънчогледови семки, отпадък от маслобойни предприятия.

Източник: Борба - Велико Търново

Многофункционалната спортна зала в Русе, която в началото на 2018 година беше прекръстена от „Булстрад Арена” на „Арена Русе”, сега отново сменя името си. Съоръжението вече ще се казва „Арена Монбат Русе”, след като компанията Monbat подписа договор за генерално спонсорство. Ребрандирана под новото си име, залата в крайдунавския град ще приеме част от мачовете на предстоящото Световно първенство по волейбол през септември тази година. Залата се утвърди като център за културни и спортни изяви не само за региона на Североизточна България, но и за гости от отстоящия на по-малко от 60 км Букурещ, където e построен завода на дъщерното дружество Мonbat Recycling SRL.

Източник: economic.bg       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

27-28 септември: IFIB 2018: Конференция и международни срещи по време на интернационалния форум по биотехнологии и биоикономика в Торино, Италия

5-10 ноември: China International Import Expo (CIIE)


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в новите курсове, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

КУРС „Въведение в Blockchain технологията”
Курсът има за цел да изгради разбиране за това, какво представлява Blockchain технологията и как променя начина, по който правим бизнес. Участниците ще се запознаят с възможностите за търговия с криповалути, с приложението на т.н. умни договори (smart contracts), с начините за приемане на разплащания с крипто-валути и със същността на децентрализирани приложения. Също така, ще имат възможност да получат практически насоки, как да се възползват от този технологичен тренд.

КУРС „Google AdWords - управление и анализ на рекламни кампании”
Курсът дава възможност за придобиване на основни умения за управление и анализ на рекламни кампании в платформата Google AdWords. Ще бъдат разгледани добри практики за създаване на ефективни кампании, подкрепени с примери от практиката. Курсистите ще се научат също така да разчитат статистиките и да анализират рекламните резултати, така че да могат да оптимизират кампаниите и да работят по-добре с подизпълнители, ангажирани с управление на рекламата им.

Обучение по мрежи в Сиско академията:

ССNА 2 - 15 септември 2018, съботно-неделен
CCNA 3 - 15 септември 2018, съботно-неделен
CCNA 1 - 29 септември 2018, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Европейски официални представители обмислят да проведат разговори за споразумение за намаляване на митата между най-големите износители на автомобили в света, за да предотвратят цялостна търговска война със САЩ. Предложението се разглежда от висш лица в Брюксел преди срещата между президента на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и президента Доналд Тръмп във Вашингтон по-късно през юли. Според източниците на изданието Европейската комисия "проучва дали ще е възможно да се договори сделка с други големи износители на автомобили като САЩ, Южна Корея и Япония". Подобен ход може да отговори на обвинението на Тръмп, че американският сектор е третиран несправедливо, като в същото време са намалени експортните разходи за автомобилните сектори на други страни. "При такава сделка участниците биха намалили митата до договорени нива за определен набор от продукти - концепция в международната търговия, известна като "многостранно споразумение ", което позволява на страните да договарят мита извън форматите на СТО".

Източник: FT

Америка

Експерти от Bank of America смятат, че е възможно скоро да се повтори световната финансова криза от 1997-1998 г. Според анализаторите на банката сегашните тенденциите на пазарите показват опасност от повторение на глобалната криза. По-специално, експертите на BofA отбелязват, подобната динамика на индексите, сравнявайки ситуацията на пазарите в момента с периода, който предхождаше събитията през 1998 година. Тогава в Азия претърпяла сериозна икономическа криза, а Русия изпадна във финансов банкрут. "Устойчив растеж в Съединените щати, изглаждане кривата на доходност на облигациите, съкращаване на пазарите на развиващите се страни - всичко това изглежда като ехо на събитията от преди 20 години", - цитира агенцията анализаторът на водещата американска инвестиционна банка Майкъл Хартнет. Според анализаторите всички тези икономически тенденции са сравними със ситуацията през 90-те години на миналия век.

Източник: Bloomberg

Азия

Китайската академия на социални науки предвижда през 2018 г. икономическият ръст на Китай да достигне 6.6% в тримесечния си доклад за макроикономическата ситуация в страната. През първото полугодие на тази година предлагането в китайската икономика запазва стабилното си развитие, плюс стабилната валутна политика и строгия финансов контрол, икономическият растеж на страната през второто тримесечие и първото полугодие ще бъде 6.7%. За световната икономика, в доклада се посочва, че възстановяването ѝ не е равномерно. Докато американската икономика продължава да отбелязва силен ръст, то в Европа и Япония възстановяването се забавя. Анализ за второто полугодие предупреждава да се следят проблемите в макроикономиката като търговския спор между Китай и САЩ, структурната реформа и финансовите рискове, развитието на пазара на недвижими имоти и прекалено бързото намаляване на инвестиции.

Източник: Xinhua

 
Индекси на фондови борси
03.07.2018
Dow Jones Industrial
24 174.82 (-132.36)
Nasdaq Composite
7 502.67 (-65.01)
Стокови борси
03.07.2018
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)73.86
Heating oil ($US/gal.)2.1700
Natural gas ($US/mmbtu)2.8300
Unleaded gas ($US/gal.)2.1200
Gold ($US/Troy Oz.)1 256.20
Silver ($US/Troy Oz.)16.09
Platinum ($US/Troy Oz.)844.80
Hogs (cents/lb.)76.00
Live cattle (cents/lb.)106.45

       Опознай България

Професионален празник на Министерството на вътрешните работи

На 5 юли се отбелязва професионалният празник на Министерството на вътрешните работи. Това е едно от първите министерства, създадено след Освобождението на България и възстановяването на българската държавност. Изграждането на полицейската институция в България започва след приемането на Търновската конституция (16.04.1879 г.). С Указ № 1 от 5 юли 1879 г. на княз Александър I се създава Министерство на вътрешните работи /дела/ в състава на първото българско правителство. Първи български министър на вътрешните работи е Тодор Бурмов. Основните сфери на дейност на министерството са: вътрешни работи и администрация; народно здраве; ветеринарно дело; управление на пощите и телеграфите. Полицейските функции се осъществяват от административно-полицейско отделение при МВР и свързаните с него институции. В началото на ведомството са възложени и неприсъщи за него задачи: ветеринарното дело, което отпада през 1893; управлението на пощите, което свършва през 1882 г.; а през 1885 г. то се освобождава и от обществените дела.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 05.07.2018
Българска версия: 29981, Английска версия: 2988

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2018. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2019
 ПВСЧПСН
1 123456
278910111213
314151617181920
421222324252627
528293031   

Февруари 2019
 ПВСЧПСН
5    123
645678910
711121314151617
818192021222324
925262728   

Март 2019
 ПВСЧПСН
9    123
1045678910
1111121314151617
1218192021222324
1325262728293031

Април 2019
 ПВСЧПСН
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
182930     

Май 2019
 ПВСЧПСН
18  12345
196789101112
2013141516171819
2120212223242526
222728293031  

Юни 2019
 ПВСЧПСН
22     12
233456789
2410111213141516
2517181920212223
2624252627282930


 2019   2018   2017  
 2016   2015   2014  
 2013   2012   2011  
 2010   2009   2008  
 2007   2006   2005  
 2004   2003   2002  
 2001   2000   1999