Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 20 юни 2018 г., брой 4733
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(20.06.2018)
  EUR   1.95583  
GBP   2.23031
USD   1.69571
CHF   1.70057
EUR/USD   1.1534*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.06   0 %  

Българска Фондова Борса - София

и
ELITE – London Stock
Exchange Group
организират уъркшоп
Connecting companies with capital
25 юни 2018 г., София

 

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Албена С АД - Сливен
Антола АД - Попово
Атоменергоремонт АД - Козлодуй
Булфрахт София АД - София
Вадис АД - Русе
ГБС - Енергостроймонтаж АД - Враца
Енергостроймонтаж-инженеринг АД - Белене
Ес Пи Ем Ин АД - Велико Търново
Инкомс-електронна и съобщителна техника Милин камък АД - Враца
Клам юръп АД - София
Краностроене инженеринг 97 АД - София
Куантум Дивелопмънтс АДСИЦ - София
Месокомбинат-Карлово АД - Карлово
Монтажи Варна АД - Варна
Монтажинженеринг АД - Стара Загора
Наш дом АД - София
Наш дом Европа холдинг АД - София
Петрол АД - Ловеч
Петрол холдинг АД - Стара Загора
Прайм Пропърти БГ АДСИЦ - София
Пълдин турс 91 АД - Пловдив
Рачо Ковача АД - Габрово
РМЗ Враца АД - Враца
Свилоза АД - Свищов
Сек БГ ЕАД - Близнаци - Вн
Славянка АД - Бургас
Сортови Семена - София АД - София
Стройинвест холдинг АД - София
Търговия 99 АД - Разград
Търговска верига София АД - София
Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ - София
Хлебни изделия-Ботунец АД - София
Хранене за всички 96 АД - Плевен
Шумен Бус АД - Шумен
Яйца и птици АД - Мизия
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Управителният съвет на БСК избра за изпълнителен председател на камарата Радосвет Радев - изпълнителен директор на "Дарик радио" АД. Радосвет Радев е роден на 21 юли1960 г. Завършил е Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски”. Специализирал е маркетинг и мениджмънт в САЩ. Работил е последователно в Софийски градски съд и в Програма „Христо Ботев” на Българското национално радио. През 1992 г. създава „Дарик Радио”. Към момента е Изпълнителен директор на „Дарик Радио” АД, „Дарик – офиси и хотели” АД и „Бул-маш” АД. Председател е на Съвета на директорите на „Геология и геофизика” АД, „Дарик имоти България” АД и „Доверие-Капитал” АД. Член е на Съвета на директорите на „Доверие-Брико” АД и на КК „Албена” АД. Член е на Надзорния съвет на „Медика” АД и на „Доверие – Обединен холдинг” АД, както и на УС на „Елит” АД-Павликени. През 1989 г. е сред основателите на първите съюзи на частния капитал в България, а от 1991 г. е член на Управителния съвет на БСК.

Източник: БСК

Българската икономика сериозно изостава от тази на Европейския съюз. От всички държави членки България е на последно място в класация по реално потребление, измерено според паритета на покупателната способност. То се равнява на 55% от средното за Европа по данни за 2017 г.  България е последна и по Брутен вътрешен продукт (БВП) на глава от населението, според доклад на "Евростат". Реалното индивидуално потребление е мярка за благосъстояние на домакинствата и се състои от стоки и услуги, потребявани от гражданите, независимо от това дали те са закупени или платени от домакинствата, нестопански организации и т.н. Според данните 19-те страни в еврозоната имат доста по-добри показатели в сравнение с тези, които още не са приели еврото. При тях средното потребление на глава от населението достига 105%, а БВП на глава от населението - 106% спрямо средното за всички държави в ЕС. Въпреки последното място сред страните в ЕС България все пак върви нагоре, като през 2016 г. реалното потребление у нас е било 53% - с два пункта по-нисък резултат в сравнение с последните данни от миналата година.

Източник: СегаДружества
Производство на сухари, бисквити и сухи сладкарски изделия
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2016 г.
(хил. лв.)
  1   Престиж 96 АД - Велико Търново   68 875  
  2   ЗИВ ЕООД - Варна   60 981  
  3   Итал Фууд ЕАД - Шумен   36 070  
  4   Ден и нощ ООД - Горна Оряховица   27 968  
  5   Победа АД - Бургас   21 628  
  6   Кармела 2000 ООД - Велико Търново   16 968  
  7   К Енд Джи ЕООД - Пловдив   11 390  
  8   Роо Брандс ООД - София   9 391  
  9   Великови ООД - Две могили   8 673  
  10   Млин 97 АД - Разград   5 458  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 19.06.2018
  Обща стойност (BGN): 2 638 821.48  
Брой търгувани компании: 30
Premium 117 959.21
Standard 88 210.34
АДСИЦ 16 055.86
Структурирани 1 164.87
Облигации 155 455.61
Сегмент IPO 2 259 975.60
Най-голяма промяна в цените
Булгартабак холдинг АД - София -13.29 %
Булленд Инвестмънтс АДСИЦ - София 8.60 %
BaSE - Акции: 1 086 917.24

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Разширението на транзитния газопровод за Турция ще бъде открито на 27 юни 2018 г.  20-километровата газопроводна отсечка е от компресорна станция Лозенец до Недялско и нейната задача е да повиши сигурността и капацитета на съществуващия транзитен газопровод на “Булгартрансгаз”. Дейностите по модернизацията на тази отсечка са част от проекта за рехабилитация, модернизация и разширение на съществуващата газопреносна система, определен за проект от общ интерес от Европейската комисия. Съоръжението е важно за системата, тъй като позволява обръщане на газовите потоци, а това ще е необходимо при бъдещото изграждане на “Турски поток”, когато може да се наложи руският газ през България да се транспортира в обратна посока.

Източник: 24 часа

Най-големият производител на секционни врати в България Secdoor ще изгради нов високотехнологичен завод в близост до Пловдив, съобщиха от „СИД Ентърпрайз” – фирмата, собственик на марката Secdoor. Компанията вече е закупила терен с площ от 7.5 дка в община "Марица". Това е вторият завод на компанията до Пловдив. Планираната площ на предприятието е 4500 кв. м, в него ще се произвеждат различни видове секционни врати. Днес 70% от производството на Secdoor е предназначено за индустрията, останалата са гаражни и портални врати за дома. Дружеството съобщи още, че е сключило ексклузивен договор с водеща световна компания за производство и износ на секционни врати за 28 държави от Близкия Изток, Азия и Африка. Договорът е сключен за период от три години, а очакваните продажби за текущата година са от над 1 млн. евро. Във връзка с неговото изпълнение е в ход изграждането на най-големия логистичен център в Азербайджан, като първите врати с марка Secdoor вече са доставени и монтирани. По силата на договора Secdoor стъпва и ще бъде популяризирана в Турция, Ирак, Сирия, Азербайджан, Грузия, Туркменистан, Казахстан, Таджикистан, Узбекистан, Пакистан, Иран, Израел, Ливан, Египет, Гана, Кения, Нигерия, Южна Африка, Кувейт, Обединени Арабски Емирства, Катар, Саудитска Арабия, Оман, Виетнам, Филипините, Сингапур, Тайланд и Индия.

Източник: economic.bg

С инвестиция от 11 млн. евро в Петко Каравелово изграждат най-голямата зърнобаза в Северна България. В момента се извършва разширение на обекта, обясни Младен Милков от фирма “Спринк” ООД. Капацитетът на зърнобазата с разширението е за 60 000 тона зърно. Според проекта зърнобазата трябва да разполага с 6 силоза. Към всеки от тях има съоръжения за почистване на зърното. Вече е изградена и зърносушилня, която отговаря на всички евростандарти по отношение на шум и прах. За изследване на качеството на зърното работи  лаборатория. Апаратурата е италианска, а в нейното производство са участвали шест фирми. През 2007 г. Младен Милков купи 50 декара общинска земя на търг в Петко Каравелово, като плати близо 0,5 млн. лв. Това беше най-голямата частна инвестиция за Община Полски Тръмбеш. Младен Милков беше един от най-големите арендатори в страната, като обработваше над 100 000 дка.

Източник: Янтра - Велико Търново

Водещият прозводител на птиче месо в България "Градус" АД успя да привлече капитал от общо над 81,3 милиона лева след втория ден на първичното си публично предлагане на акции (ІРО) на Българската фондова борса (БФБ). През втория ден от търговията бяха записани акции за обща стойност от 2,259 милиона лева. Дружеството успя да привлече капитал от почти 79 милиона лева след като записа близо 44 милиона ценни книжа. След търговията стана ясно, че ІРО-то е успешно, като от компанията си бяха поставили граница за това от записване на 65 на сто от ценните книжа. От "Градус" АД пуснаха на пазара 55 милиона акции, като имаше възможност за пускане на допълнително над 6 милиона вече издадени такива по време на втория ден от ІРО-то. Още преди време от дружеството посочиха, че набраните от излизането на БФБ средства ще бъдат инвестирани в разширяване на дейността на компанията. По думите на финансовия директор на "Градус" Георги Бабев основно те ще бъдат насочени към производството на разплодни яйца на фирмата.

Източник: money.bg

Акционерите на торовия завод "Неохим" гласуваха да се разпредели 6.5 пъти по-малка сума от първоначално предвидената като дивидент за 2017 г. На общо събрание те решиха за целта да бъдат заделени малко над 517 хил. лв., което прави по 0.20 лв. на акция преди облагане с данък. Предложението за по-ниската сума е на най-големия акционер "Еко тех". Идеята на съвета на директорите беше като дивидент да се разпределят 3.4 млн. лв. За 2017 г. "Неохим" отчете нетна печалба от 13.5 млн. лв. на индивидуална основа, което е с 50% по-малко от резултата за предходната година. Спадът дойде както от понижаването на приходите, така и от лекия ръст на разходите. Бордът на компанията предлагаше от общата сума като дивидент да се разпределят 3.362 млн. лв., или по 1.30 лв. на акция брутно. Идеята обаче беше подкрепена от едва 5.57% от гласувалите на общото събрание, останалите над 94% одобриха предложението на "Еко тех". Според окончателното решение акционерите ще получат общо 517 193 лв., или по 0.20 лв. на акция преди облагане с данък. Нетният размер на дивидента (само за акционери физически лица) е 0.195 лв.

Източник: Капитал       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

26 юли: Специализиран тренинг за МСП „Икономика на споделянето“

27-28 септември: IFIB 2018: Конференция и международни срещи по време на интернационалния форум по биотехнологии и биоикономика в Торино, Италия

5-10 ноември: China International Import Expo (CIIE)


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в новите курсове, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

КУРС „Въведение в Blockchain технологията”
Курсът има за цел да изгради разбиране за това, какво представлява Blockchain технологията и как променя начина, по който правим бизнес. Участниците ще се запознаят с възможностите за търговия с криповалути, с приложението на т.н. умни договори (smart contracts), с начините за приемане на разплащания с крипто-валути и със същността на децентрализирани приложения. Също така, ще имат възможност да получат практически насоки, как да се възползват от този технологичен тренд.
Дати: 16.05.2018 г., 14 - 18 ч.;
12.06.2018 г., 14 - 18 ч.
Регистрация

КУРС „Google AdWords - управление и анализ на рекламни кампании”
Курсът дава възможност за придобиване на основни умения за управление и анализ на рекламни кампании в платформата Google AdWords. Ще бъдат разгледани добри практики за създаване на ефективни кампании, подкрепени с примери от практиката. Курсистите ще се научат също така да разчитат статистиките и да анализират рекламните резултати, така че да могат да оптимизират кампаниите и да работят по-добре с подизпълнители, ангажирани с управление на рекламата им.
Дата: 19.05.2018 г., 09.00 – 17.00 ч.
Регистрация

 

Обучение по мрежи в Сиско академията:
ССNА 1 - 19 май 2018, съботно-неделен
CCNA 2 - 2 юни 2018, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Централната банка на Германия рязко намали прогнозата си за икономически растеж за 2018 г., но остана оптимистична за следващата година, като заяви, че доброто развитие трябва да продължи въпреки нарастващата опасност от търговска война, съобщава Financial Times. "Икономическият растеж най-вероятно няма да се окаже толкова силен, както миналата година", се казва в изявление на Bundesbank, предвиждайки 2% ръст на БВП. "Износът и инвестициите в бизнеса се очаква да нараснат значително, а нарастващата липса на квалифицирани работници все повече потиска растежа на заетостта", отбеляза банката. Предишната прогноза на Bundesbank беше за ръст на БВП от 2.5%. Понижените очаквания на финансовата институция идват, след като миналата седмица Европейската централна банка намали прогнозата си за разрастването на икономиката на еврозоната, а Федералният резерв на САЩ обяви, че очаква по-голям растеж на американския БВП. Освен това германският институт Ifo също сви значително прогнозите за най-голямата икономика в Европа за тази и следващата година. Понижените прогнози трябва да са червена лампа и за българската икономика, защото Германия е най-големият търговски партньор на страната.

Източник: FT

Америка

САЩ обявява изтеглянето си от Съвета за човешките права към ООН. Това съобщи постоянният представител на Вашингтон пред световната организация Ники Хейли. "САЩ официално излизат от Съвета за човешките права към ООН", каза тя, допълвайки, че организацията "не е достойна за името си". "Предприемаме тази стъпка, защото ангажиментите ни не позволяват да останем част от лицемерна организация, обслужваща собствените си интереси", заяви Хейли. "Искам да бъда пределно ясна, че тази мярка не означава отстъпление от ангажиментите ни към човешките права", допълни дипломатът. Тя посочи "хроничното предубеждение на Съвета към Израел", порицавайки същевременно членството на страни като Китай, Куба и Венецуела, които биват обвинявани в нарушения на човешките права. Повече от година САЩ заплашват с напускане на Съвета, когото обвиняват в предубеденост към Израел и който не успяха да реформират. Съветът е основен орган на ООН по въпросите за човешките права. Той е създаден през 2006 година, за да замени Комисията по правата на човека към ООН.

Източник: Reuters

Азия

По информация на китайското търговско министерство от началото на тази година в Китай се наблюдава добра тенденция за привличане на чуждестранни инвестиции и доверието на инвеститорите расте непрекъснато. Според данни на търговското министерство, през май тази година Китай е привлякъл чуждестранни инвестиции на стойност 58,81 милиарда юана или 9.095 млрд. долара, което е увеличение със 7.6% спрямо същия период на миналата година и създава нов рекорд за 2018 г. Търговското министерство заяви, че в привличането на чуждестранни инвестиции в Китай има „подобрения" в три сектора. Това са индустриалната структура, политиката за привличане на чуждестранни инвестиции и условията за търговия.

Източник: Associated Press

 
Индекси на фондови борси
19.06.2018
Dow Jones Industrial
24 700.21 (-287.26)
Nasdaq Composite
7 725.50 (-21.44)
Стокови борси
19.06.2018
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)65.30
Heating oil ($US/gal.)2.1200
Natural gas ($US/mmbtu)2.9200
Unleaded gas ($US/gal.)2.0400
Gold ($US/Troy Oz.)1 276.00
Silver ($US/Troy Oz.)16.32
Platinum ($US/Troy Oz.)861.60
Hogs (cents/lb.)77.72
Live cattle (cents/lb.)106.42

       Опознай България

Старосел - тракийска гробница

Старосел е село в Южна България, община Хисаря. Там през 2000 г. археологическата експедиция на д-р Георги Китов откри за света “най-големия запазен тракийски царски комплекс с храм-мавзолей в Югоизточна Европа”. Предположенията са, че храмът е от времето на тракийския цар Ситалк, дори и на самия владетел. Богатите находки от зидания гроб датират от края на V в. и началото на ІV в. пр.н.е. За връзката между Панагюрското златно съкровище и Старосел говори намерената в съседен гроб сребърна апликация, която изобразява мъж с царски символи и доспехи, който пие от ритон, подобен на тези от съкровището. А на златен съд от Панагюрище е изобразена врата на храм, удивително приличаща на вратата на храма в Старосел. Царското погребение, намерено на 30 м от храма, е изключително богато. От саркофага са извадени масивен златен пръстен-печат с изображение на конник, бойни доспехи, стрели, сребърни, бронзови и рисувани керамични съдове, които са отлично запазени. Към самия храм води парадно стълбище с монументален коридор, култова площадка и две камери. Входът е очертан от плочи с пластична и цветна украса. Вътрешното помещение е кръгла куполовидна камера с полуколони и цветни орнаменти. В това помещение посветеният е влизал за връзка с боговете.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 20.06.2018
Българска версия: 30002, Английска версия: 2992

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2018. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2019
 ПВСЧПСН
1 123456
278910111213
314151617181920
421222324252627
528293031   

Февруари 2019
 ПВСЧПСН
5    123
645678910
711121314151617
818192021222324
925262728   

Март 2019
 ПВСЧПСН
9    123
1045678910
1111121314151617
1218192021222324
1325262728293031

Април 2019
 ПВСЧПСН
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
182930     

Май 2019
 ПВСЧПСН
18  12345
196789101112
2013141516171819
2120212223242526
222728293031  

Юни 2019
 ПВСЧПСН
22     12
233456789
2410111213141516
2517181920212223
2624252627282930

Юли 2019
 ПВСЧПСН
271234567
28891011121314
2915161718192021
3022232425262728
31293031    


 2019   2018   2017  
 2016   2015   2014  
 2013   2012   2011  
 2010   2009   2008  
 2007   2006   2005  
 2004   2003   2002  
 2001   2000   1999