Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Събота, 29 септември 2012 г., брой 3307
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Ако желаете да прекратите абонамента си за изданието - използвайте сигурния и бърз начин - бутона
Отказ от абонамент


Валутни курсове
(29.09.2012)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.45076
USD/BGN   1.51263
CHF/BGN   1.61652
EUR/USD   1.2930*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.09   0.04%  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com


Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


WEB-портал
на българските одитори

Някой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!

Общи събрания днес
  Темпо мениджмънт груп ЕАД - София  
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Столичната община и "Център за градска мобилност" продължават да творят "история" с традиционния мерак за трупане на печалби без да са инвестирали за това и една стотинка, но пък отново за сметка "джоба" на всички софиянци. Този път "услугата", която ни предлага председател на транспортната комисия към Столичния общински съвет Радослав Тошев е желанието за въвеждане на платено паркиране и пред моловете в София. Столичната община обмисляла да въведе "зелена зона" около търговски центрове, пазари и тържища, независимо че те може да са в крайни квартали. "Щом има голямо струпване на хора и коли, трябва да се регулира трафикът с временно платено паркиране", обяснява Радослав Тошев. За този общински самозабравящ се ръководител изглежда няма значение, че практиката в цял свят е точно обратната - за да се стимулира посещаемостта в търговските центрове, на всички посетители се осигурява безплатно паркиране. Очевидно обаче това няма значение за хора и институции, които притежават самочувствието, че всяка история започва от тях.

През септември 2012 г. общият показател на бизнес климата запазва нивото си от август, съобщи Националният статистически институт  Влошава се единствено бизнес климатът в услугите заради песимистичните очаквания на предприемачите за развитието на фирмите им през следващите шест месеца. Показателят се понижава със 7.6 пункта спрямо август и заради по-слабото търсене, засилената конкуренция и несигурната среда.  В строителството, обратното, активността се подобрява и прогнозите на предприемачите са, че това ще продължи и през следващите три месеца. 

Източник: Дневник

Приватизация

Община Русе е подписала с Пацони ЕООД-Русе договор за покупко-продажба по Закона за приватизация и следприватизационен контрол  Дружеството закупи на стойност 500 хил.лв общински нежилищен имот за стопански цели в ж.к. „Чародейка – Г- Юг“. До продажбата се стигна чрез търг с явно наддаване, който беше спечелен от дружеството. Търгът се проведе на 22 август 2012 г.

Източник: RuseInfo.net

Дружества
Производство на горно облекло, без работно
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2011 г.
(хил. лв.)
  1   Криейшънс ООД - Габрово   18 577  
  2   Фелдхюс БГ ЕООД - Монтана   17 642  
  3   Илакати Текстил ООД - Петрич   17 038  
  4   Белла Стил АД - Петрич   10 427  
  5   Мода Шпорт ЕООД - Равнища   10 132  
  6   Родина Холдинг АД - Попово   9 555  
  7   Белла Дрес АД - Петрич   8 289  
  8   Шахинлер България ООД - Кърджали   7 096  
  9   Росица АД - Севлиево   6 928  
  10   Родина Попово ООД - Попово   6 535  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 28.09.2012
  Обща стойност (BGN): 1 080 531.85  
Брой търгувани компании: 48
Premium 91 873.32
Standard 145 924.22
АДСИЦ 842 708.10
Структурирани 26.20
Най-голяма промяна в цените
Енемона АД - Козлодуй 156.86 %
Зърнени Храни България АД - София -11.29 %
BaSE - Акции: 16 846.58
BaSE - АДСИЦ: 217.50

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Списание „Мениджър“ прави най-престижната класация за висш мениджмънт за пета поредна година в партньорство с международната консултантска компания „Делойт България“. Най-добрият мениджър на България за 2012 г. ще бъде обявен на 26 октомври 2012 г.  Победителят ще бъде излъчен от десетимата финалисти, които бяха избрани по разработена от „Делойт” методология . Това са (по азбучен ред):  Боряна Манолова, главен изпълнителен директор на "Сименс България", Драган Радивоевич - генерален директор на "Каменица" АД,  Елена Маринова - президент и съдружник в "Мусала Софт " , Зоя Паунова - изпълнителен директор на "АстраЗенека България“, Ивайло Борисов - главен изпълнителен директор на "Евромаркет Груп", Красимир Узунов - собственик и управител на "Интерсервиз Узунови", Левон Хампарцумян - председател на управителния съвет и главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк , Максим Бехар -  изпълнителен директор на M3 Communications Group,Орлин Попов - собственик и генерален мениджър на веригата ресторанти в България Happy Bar &Grill и Happy Sushi,  Сотир Немов - управител на "СИ Комерсиал 7" .

Източник: Profit.bg

Над 700 млн. лева ще са необходими на държавната "Булгартрансгаз" в следващите пет години за разширяване на газопреносната мрежа и на капацитета на хранилището в Чирен. Около 400 млн. лева ще са необходими за удвояване капацитета на хранилището от сегашните 500 млн. куб. метра на 1 млрд. Останалите средства ще се насочат към изграждането на нови газопроводи. Все още не е уточнено каква част от инвестициите ще са собствени средства и каква - от привлечени капитали, включително и от ЕС. Днес дружеството ще представи десетгодишния си план за развитие на мрежата. Нови тръби ще бъдат изграждани там, където има интерес от абонати. "Булгартрансгаз" често е критикувана от газоразпределителните дружества, които доставят синьо гориво за бита, че бави инвестиционната си програма. През последните четири години компанията е успяла да вложи едва около 60 млн. лева в разширение на мрежата си.

Източник: Труд

Многогодишната сага със собствеността на военното поделение в Благоевград най-сетне ще бъде разрешена. Общината ще стане собственик на част от бившата казарма. Предстои министерството на отбраната да прехвърли собствеността. Кметът на града Атанас Камбитов. има амбициозната цел да превърне част от бившата казарма на града в модерен Експо център.

Източник: Стандарт

Едно от най-крупните гоцеделчевски предприятия – „Михан“ АД, по-известно като бившия УКВ завод, представлявано от Недялка Домузова, тотално фалира. Председателят на Окръжен съд - Благоевград Катя Бельова обяви дружеството в несъстоятелност и прекрати дейността му. Наложена е обща забрана и запор върху имуществото на "Михан" АД. Първото общо събрание на кредиторите ще се проведе на 30-ти октомври от 10:00 часа, като тогава ще бъде решено как да се осребри имуществото на длъжника, метода и условията на оценката му и избора на оце­нители. "Михан" АД беше принудено да поиска несъстоятелност. В Районен съд - Гоце Делчев срещу "Михан" АД бяха образувани 219 дела за принудително събиране на обща стойност 415 377 лв. Известният в миналото УКВ завод, който произвеждаше радиостанции. бе едно от най-големите в бранша предприетия в България. Заводът осигуряваше работа и хляб на над 3000 души. Първоначалното му име бе "Михаил Антонов", след промените през 1989 г. бе преименуван на "Пирел", а впоследствие на "Михан". Дългогодишен изпълнителен директор на предприятието бе Димитър Катранджиев.

Източник: Струма

Обсъжда се възможността Холдинг БДЖ да обезпечи дълговете си към Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ), като й прехвърли част от сградите и земите си, съобщи председателя на борда на директорите на дружеството Владимир Владимиров, който коментира темата за натрупаните дългове от 57 млн. лева от железницата към националната компания. Той посочи, че все още текат преговори между двете страни за обезпечаването. В момента се правят имотни оценки на определени земи и сгради, собственост на БДЖ, които евентуално ще бъдат прехвърлени на националната компания, за да се изплати дължимото.

Източник: Investor.bg       Българска Стопанска Камара


Изнесен Търговски офис”
В помощ на външнотърговската дейностВъншноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИПредстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
Срок за реакция: Тема:
28 септември 2012 Проект на ЗИД на Закона за данък върху добавената стойност
5 октомври 2012 На Портала за обществени консултации е публикуван Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № Н-18 от 13 декември 2006 г. за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства. Срок за подаване на коментари и предложения – 5 октомври!
декември 2012 Правителствен план за открито управление
Новини от БСК и членовете на БСК

Божидар Данев: Пенсионната ни система и силно деформирана и се нуждае от радикална реформа

Ръководството на БСК се срещна с Мисията на МВФ

Даниела Симидчиева (БСК) бе избрана за зам.-председател на Националния съвет за насърчаване на заетостта

Работодателските организации настояват за спешно свикване на НСТС

БСК настоява за отлагане влизането в сила на продуктовата такса върху полимерните торбички

АЕЦ "Белене". Инвестиционният климат и политическото говорене


Предстоящи събития

Конкурс за присъждане на наградата на ЕИСК за гражданско общество. Срок за кандидатстване – 30 септември!

5-7 октомври: Изложение ще промоцира биоземеделието като производствена и експортна ниша

Пивоварите на Европа организират фотоконкурс „Лицата на пивоварството”. Срок – 7 октомври!

На 15 ноември 2012 г. ще се проведе обучение на тема : “Бизнес риск в Югоизточна Европа”. Българска стопанска камара е един от основните партньори на събитието съвместно с IEDC-Bled School of Management.

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение на БСК предлага обучение
с ваучери по програмата "Аз мога"
на Агенция по заетостта

- за професията "Оператор на компютър", специалност "Текстообработване"
- за дигитална компетентност по 7 програми, включващи MS Office за начинаещи и напреднали, обучение по основи на компютърните мрежи и мрежова сигурност.


Регионална Cisco академия
CCNA 1 сем. - предстоящ, м. септември/октомври 2012
Курсове за компютърна грамотност
Предстоят през септември 2012

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 35 професии в над 60 специалности. Центърът за професионално обучение се Сертифицира по EN ISO 9001:2008.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионално обучение и квалификация;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване на проекти по различни програми по заявка;
Консултации за разкриване на дейности за професионално обучение; Здравословни и безопасни условия на труд.

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Контролираният от държавата руски газов гигант "Газпром" е в криза и е твърде вероятно да стане жертва на революцията в областта на шистовия газ, която е в ход в САЩ.. "Шистовата" революция ще има също сериозни последици за руския държавен капитализъм и властта на президента Владимир Путин. Кризата избухна внезапно. С бума в производството на шистов газ САЩ започнаха да задоволяват нуждите си от суровината. Те надминаха Русия като най-големия производител на природен газ. И което е най-важното, природният газ на САЩ е евтин. Цените му на вътрешния пазар са четири пъти по-ниски от цените, предлагани от "Газпром" на източноевропейците, допълва вестникът. Много страни се бяха подготвили да произвеждат втечнен газ за износ в САЩ. Сега тези огромни количества втечнен газ се отклоняват към Европа, където цените на спот пазарите паднаха на половината от предлаганите от "Газпром".

Източник: FT

Америка

Американската петролна корпорация Chevron ще заплати 17,3 милиона долара на Бразилия. Глобата бе наложена на компанията след петролен разлив, допуснат през месец ноември миналата година. Все пак санкцията ще бъде намалена с 30% от общата си стойност. Това е поради „изрядното и навременно“ плащане от страна на Chevron и липсата на оспорване в съда от страна на петролния гигант. Регулаторните органи регистрираха 3700 барела, изтекли от платформа в находището Кампу ди Фради, което се намира на 120 километра от крайбрежието на щата Рио де Жанейро. Разливът бе овладян за четири дни, но въпреки това нанесе сериозни екологични щети. Решението за незабавно плащане на глобата и неоспорване на отчетеното от регулаторните органи нарушение е знак, че компанията иска да разреши проблемите около случая във Кампу ди Фради и да започне дейността си колкото се може по-бързо. Това е коментирал анонимен източник, започнат с процедирането в Chevron.

Източник: Ройтерс

Азия

Новите технологии имат най-голям шанс за успех, ако са лесни за интегриране и носят много ползи на потребителите. Точно по такъв начин стои въпросът с иновативните соларни панели, които са прозрачни и могат успешно да заменят прозорците на сградите. Новият вид соларни клетки е творение на японската компания Sharp. Те не пропускат достатъчно светлина, за да заменят напълно обикновените прозорци, но успешно могат да се използват от архитектите за придаване на модерен акцент на новите сгради, като същевременно се гарантира енергийна независимост. Технологията определено изглежда полезна и интересна, а ако бъде предложена и на достъпна цена със сигурност ще стане много популярна. Класическите соларни панели се монтират на покривите на сградите, не са особено красиви и не се вписват в архитектурно отношение. От Sharp предлагат своите панели под формата на пана за парапетите на балконите и прозорци на места, които са добре осветени по друг начин или нямат нужда от силна светлина. Недостатък на прозрачните соларни панели е енергийната ефективност.

Източник: Associated Press

 
Индекси на фондови борси
28.09.2012
Dow Jones Industrial
13 437.13 (-48.84)
Nasdaq Composite
3 116.23 (-20.37)
Стокови борси
28.09.2012
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)92.19
Heating oil ($US/gal.)3.1600
Natural gas ($US/mmbtu)3.3200
Unleaded gas ($US/gal.)2.9200
Gold ($US/Troy Oz.)1 773.90
Silver ($US/Troy Oz.)34.58
Platinum ($US/Troy Oz.)1 665.30
Hogs (cents/lb.)73.75
Live cattle (cents/lb.)124.70

       Опознай България

Гербът на Петрич

Гербът на Петрич има формата на щит. В долната част се виждат зъберите на средновековна българска крепост. В центъра на герба има изправена фигура на жена. В буйно разветите й коси е вплетен божур. Гербът на Петрич е тясно свързан с легендата за средновековната крепост, чиито останки се намират над стария Петрич. Според специалистите крепостта е от края на Х и началото на ХI век и съществувала до края на ХIV век, когато е разрушена от турските завоеватели. Според легендата тук се разразила жестока битка. Между защитниците имало чудно хубава девойка, която по време на битката развявала зеленото знаме на свободата. Синът на бея, който обсаждал крепостта, харесал девойката и поискал да я има в своя харем. Той изпратил скъпи дарове, но те били върнати. Тогава турците решили да подпалят калето, надявайки се, че заедно с бягащите, от крепостта ще излезе и девойката. Но нито един от защитниците на крепостта не избягал. Загинали всички. Беят наредил девойката да бъде погребана, а до гроба й насадили алено като кръвта й цвете, достойно за нея. Днес, всяка пролет, около останките от крепостта цъфти червен божур, напомняйки за героизма на петричани.Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 29.09.2012
Българска версия: 25378, Английска версия: 3087

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2012. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2019
 ПВСЧПСН
1 123456
278910111213
314151617181920
421222324252627
528293031   

Февруари 2019
 ПВСЧПСН
5    123
645678910
711121314151617
818192021222324
925262728   

Март 2019
 ПВСЧПСН
9    123
1045678910
1111121314151617
1218192021222324
1325262728293031

Април 2019
 ПВСЧПСН
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
182930     

Май 2019
 ПВСЧПСН
18  12345
196789101112
2013141516171819
2120212223242526
222728293031  


 2019   2018   2017  
 2016   2015   2014  
 2013   2012   2011  
 2010   2009   2008  
 2007   2006   2005  
 2004   2003   2002  
 2001   2000   1999