Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Вторник, 25 септември 2012 г., брой 3303
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Ако желаете да прекратите абонамента си за изданието - използвайте сигурния и бърз начин - бутона
Отказ от абонамент


Валутни курсове
(25.09.2012)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.45461
USD/BGN   1.51427
CHF/BGN   1.61706
EUR/USD   1.2916*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.09   0.04%  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com


Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


WEB-портал
на българските одитори

Някой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!

Общи събрания днес
  Международенинститут по лазерни и информационни технологии Сатура АД - Пловдив
Булгранит АД - София
Промет Стийл АД - София
Прибор АД - Копривщица
Роуз Риъл Естейт АД - София
Прециз-интер холдинг АД - Иваново
Камчия Турс АД - Търговище
КРЗ Варна АД - Варна
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Появилите се в общественото пространство позиции, че използването на един платежен документ и единна сметка за данъчно-осигурителните задължения би довело до риск част от осигурените лица да загубят своите осигурителни права, не са оправдани. Информацията за размера на осигурителния доход, дължимите осигурителни вноски и удържания авансов данък по чл. 42 от ЗДДФЛ за осигурените лица се подава ежемесечно в НАП от работодателите, осигурителите и самоосигуряващите се лица, посредством декларация образец 1 „Данни за осигуреното лице”. Намаляването на броя на платежните нареждания, с които се извършват плащанията, по никакъв начин не води до промяна във вида и обема на информацията, подавана от бизнеса за осигурените лица, както и до промяна в основанието за плащане на съответното задължение. 

Източник: БСК

България има голям потенциал в сферата на видео игрите. Това е единодушното мнение на световни и български експерти, които разискваха бъдещето на индустрията в рамките на ON! Fest. Гейминг индустрията е един от най-бързо разрастващите се браншове на високите технологии. Видео игрите често вече се сравняват по мащаби с гигантската развлекателна машина Холивуд или с музикалния бизнес. Очаква се тази година печалбите в сектора да са близо 70 млрд. долара, а след пет години да минават 80 млрд. 

Източник: Profit.bg

Приватизация

Великотърновските общински съветници дадоха съгласието си да започнат ударни продажби на незастроени общински терени по линия на приватизацията. На тезгяха излизат два празни парцела в гаровия район в старата столица. Единият от тях, с площ от 6685 кв.м, е бил отреден за изграждане на сервизна работилница на МВР. Сега Общината ще го продава на търг с начална цена от 274 560 лева. В съседство за продан излиза и терен от 1370 кв.м за складове и производствена дейност. Наддаването на явния търг за него ще тръгне от 57 440 лв. В промишлената зона “Дълга лъка” съветниците дадоха съгласието си Общинската агенция за приватизация да организира търг за продажбата на 681 кв.м незастроен парцел за складове с начална цена от 48 350 лв. Общината продава ресторанта си в сградата на “Инвестстрой-92” до автогара “Запад”. Търгът ще започне от 14 900 лв.

Източник: Янтра - Велико Търново

Дружества
Подготовка и предене на текстилни влакна и прежди
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2011 г.
(хил. лв.)
  1   Булсафил ЕООД - Пловдив   146 029  
  2   Ембул инвестмънт АД - Стара Загора   31 360  
  3   Колхида Сливен АД - Сливен   15 396  
  4   Вратица Враца АД - Враца   5 608  
  5   ТК Текс АД - Бяла Слатина   3 300  
  6   Артекс АД - Ардино   1 988  
  7   Велбъжд АД - Кюстендил   1 541  
  8   Ритекс АД - Казичене   1 287  
  9   Белпред АД - Бяла Слатина   848  
  10   Христо Ботев Варна ЕАД - Варна   712  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 24.09.2012
  Обща стойност (BGN): 5 458 819.53  
Брой търгувани компании: 48
Premium 29 317.56
Standard 345 855.57
АДСИЦ 233 145.27
Структурирани 100.00
Облигации 4 850 401.13
Най-голяма промяна в цените
Енемона АД - Козлодуй -65.64 %
Асенова Крепост АД - Асеновград 10.00 %
BaSE - Акции: 238.28
BaSE - АДСИЦ: 2 015.15

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Първият купувач на "Химко" дължи на държавата 30 млн. лв. заради неизпълнен приватизационен договор. Сумата е присъдена на IBE Trans, регистрирана в Ню Йорк от скандалния украинец с двойно гражданство Юрий Литвиненко. Държавата е платила близо 1 млн. лв. за съдия-изпълнител, който е запорирал част от активите на завода, за да събере борча, каза Руси Статков от надзорния съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. Дружеството купи 57% от капитала на врачанския торов завод точно преди 13 години за един милион и един лев. Но се задължи да покрие част от дълговете, които по това време само към "Булгаргаз" са били 54 млн. лв., и да инвестира към 50 млн. лв.

Източник: Profit.bg

Уволнения последваха след обявеното гражданско неподчинение на шофьорите от фирма "Градски транспорт" в Пловдив. Своите оставки са хвърлили заместник-директорът на "Градски транспорт" Генчо Енев и заместник-директорът на "Транс сити" Петър Неделчев. Мажоритарният собственик на превозваческото дружество Ангел Батаклиев заяви, че ги е поискал, защото двамата не са обяснили на работещите финансовото състояние на фирмата и са допуснали протеста да избухне в деня на откриването на панаира, когато от услугата се нуждаят много граждани на Пловдив и гости на града. 

Източник: 24 часа

Турция е прекратила участието си в подготовката на проекта за скоростен път от Русе до турската граница, обяви министърът на р егионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Работата по проекта ще продължи на двустранна основа между България и Катар, която бе привлечена като потенциален инвеститор при посещението на премиера Бойко Борисов в арабската държава през май, обясни Павлова. Идеята е 300-километровият път от Дунав мост І до турската граница да се изгради чрез публично-частно партньорство, тъй като трасето няма право на европейско финансиране. Проектът се оценява на 1.5 млрд. евро по предварителни разчети

Източник: Класа

Нито един кандидат не е поискал да купи фабриката за замразени картофи в с. Белчин, Самоковско, която преди беше собственост на "Роял патейтос", а впоследствие беше прехвърлена на свързаната с нея "Булфрост". За публична продан бяха предложени сгради и терен, които представляват производствената база на компанията, а началната цена за целия имот беше определена на близо 1.7 млн. лв. След неуспешната първа процедура предстои да бъде обявен нов търг, на който цената ще бъде намалена с 20%. По закон това може да стане най-малко един месец след края на предишната продан. Евентуалните оферти трябваше да бъдат отворени на 17 септември.

Източник: Капитал

Къща, която пести електроенергия вместо стопаните, е сред уникалните експонати на Международния технически панаир в Пловдив. Тя е създадена от родния консорциум “МКМ БГ Груп”, който преди година сключи на изложението сделка за Гинес. Компанията, която има офиси освен у нас и в още няколко страни, сред които Русия, подписа договор за изграждане на 1000 умни къщи и завод за преработка на битови отпадъци в Чувашката република. В сделката, която бе за 185 милиона евро, влизаше и споразумение за тиражиране на технологиите на консорциума. Къщата, която “МКМ БГ Груп” показва на тазгодишния панаир, е направена специално за България, обясни президентът на компанията Михаил Михов. По думите му тя е енергоефективна заради изключително ниското си потребление на ток. 

Източник: Марица       Българска Стопанска Камара


Изнесен Търговски офис”
В помощ на външнотърговската дейностВъншноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИПредстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
Срок за реакция: Тема:
28 септември 2012 Проект на ЗИД на Закона за данък върху добавената стойност
5 октомври 2012 На Портала за обществени консултации е публикуван Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № Н-18 от 13 декември 2006 г. за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства. Срок за подаване на коментари и предложения – 5 октомври!
декември 2012 Правителствен план за открито управление
Новини от БСК и членовете на БСК

БСК приветства въвеждането на единна данъчно-осигурителна сметка

Представяме Ви брошурата на BUSINESSEUROPE "Единният пазар: пътят напред"


Предстоящи събития

25 септември: Кръгла маса „Социалният, икономически и екологичен ефект от въвеждането на продуктова такса върху полимерните торбички”

Представене на система за е-обучение по търговия със страните от групата БРИК

Стартира нов проект на БСК по въпросите за управление на промените в предприятията

Възможности за сътрудничество с южноафрикански компании по време на Техническия панаир в Пловдив

Конкурс за присъждане на наградата на ЕИСК за гражданско общество. Срок за кандидатстване – 30 септември!

Пивоварите на Европа организират фотоконкурс „Лицата на пивоварството”. Срок – 7 октомври!

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение на БСК предлага обучение
с ваучери по програмата "Аз мога"
на Агенция по заетостта

- за професията "Оператор на компютър", специалност "Текстообработване"
- за дигитална компетентност по 7 програми, включващи MS Office за начинаещи и напреднали, обучение по основи на компютърните мрежи и мрежова сигурност.


Регионална Cisco академия
CCNA 1 сем. - предстоящ, м. септември/октомври 2012
Курсове за компютърна грамотност
Предстоят през септември 2012

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 35 професии в над 60 специалности. Центърът за професионално обучение се Сертифицира по EN ISO 9001:2008.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионално обучение и квалификация;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване на проекти по различни програми по заявка;
Консултации за разкриване на дейности за професионално обучение; Здравословни и безопасни условия на труд.

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Русия е на ръба на стагнацията и има ограничено време да се подготви за надвисналия световен срив, посочи бившият руски финансов министър Алексей Кудрин. Кудрин, уважаван "фискален ястреб", който подаде оставка преди 12 месеца, отбеляза, че "безпрецедентните" действия, предприети от Управлението за федерален резерв на САЩ и други големи централни банки могат да забавят дълговата криза с "може би година". Веднага щом действието на тези мерки отслабне, кризата може да се възобнови, посочи Кудрин в интервю преди инвестиционната среща, организирана в Москва от днес до 27 септември. Кудрин, който е най-дълго задържалия се финансов министър в пост-съветска Русия, подаде оставка, след като Владимир Путин обяви, че ще поиска трети мандат в Кремъл и размяна на ролите с Дмитрий Медведев, който сега е премиер.

Източник: Ройтерс

Америка

Сенатът на САЩ единодушно прие законопроект, който ще позволи на американските авиокомпании да не плащат за въглеродните си емисии при европейските полети, съобщи БТА. По този начин се оказва натиск върху ЕС да се откаже да прилага своите правила за емисиите върху чуждестранни превозвачи. От януари Европейската комисия задължава всички авиокомпании да участват в нейната схема за търговия с емисии като средство за борба с глобалното затопляне, което обаче създава опасност от търговска война. Сенатът е одобрил въпросния законопроект миналата нощ на фона на усилията да довърши работата си, за да може да се оттегли преди изборите на 6 ноември. По думите на сенатора републиканец Джон Тун, внесъл законодателния проект, мярката изпраща "силно послание" към ЕС, че не може да налага такси на САЩ. Камарата на представителите вече одобри подобна мярка и би могла или да изглади различията си със сенатската версия, или да приеме законопроекта на Сената, когато Конгресът се събере на следизборна сесия.

Източник: Ройтерс

Азия

Toyota ще продължи дейността си в Китай. Информацията идва няколко дни след като компанията, наред с други японски фирми, временно прекрати дейността си на територията на комунистическата държава. Причина за това е е конфликтът между двете държави относно островната верига Сенкаку. Гневът на китайското общество се изрази в атаки срещу някои шоуруумове на Toyota, както и палежи на автомобили с японски произход – в това число Honda и Toyota. Източният пристанищен град Кингдао, където японските автомобилни концерни са открили свои заводи, е бил също „поразен“ от граждански атаки върху предприятията. Колегите на Toyota от Honda са по-предпазливи и са възстановили само част от оперативната си дейност в петък. Японският ритейл холдинг Fast Retailing пък обяви, че се очаква отчитането на спад в продажбите в Китай с 20% за изминалата седмица. След закриването на някои обекти, компанията също ще работи с пълна сила от днес, съобщи говорителят Кейджи Фурукава.

Източник: BBC

 
Индекси на фондови борси
24.09.2012
Dow Jones Industrial
13 558.92 (-20.55)
Nasdaq Composite
3 160.78 (-19.18)
Стокови борси
24.09.2012
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)91.93
Heating oil ($US/gal.)3.1000
Natural gas ($US/mmbtu)2.8400
Unleaded gas ($US/gal.)2.7900
Gold ($US/Troy Oz.)1 764.60
Silver ($US/Troy Oz.)33.98
Platinum ($US/Troy Oz.)1 622.00
Hogs (cents/lb.)75.35
Live cattle (cents/lb.)128.40

       Опознай България

25 септември – празник на гр. Добрич

От 1990 г. на 25 септември в Добрич се отбелязва празникът на града. Откритите археологически разкопки в местността свидетелстват, че още от античността тези територии са били населени. През ХVІ век турският пътуващ търговец Хаджиоглу Пазарджик основава тук град, който носи името на основателя си до 1882г. Градът е освободен от османско робство на 27.01.1878 г. С княжески указ от 19.02.1882 г. градът е преименуван в Добрич, на името на добруджанския владетел Добротица. Няколко десетилетия градът носи името на маршал Толбухин. От 19.09.1990 г. с президентски указ е възстановено старото име - Добрич. Днес Добрич е важен културен, икономически и административен център в североизточния икономически регион на нашата страна. Добрич има стари културни традиции. През 1851 г. се организира прочутият Добрички панаир, който приема стоките на едрите търговци от Варна, Русе, Шумен и по-далечни градове. Ежегодно тук се провеждат различни културни фестивали. По случай празника на града oбщина Добрич организира серия от културни и забавни програми.Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 25.09.2012
Българска версия: 25385, Английска версия: 3088

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2012. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2019
 ПВСЧПСН
1 123456
278910111213
314151617181920
421222324252627
528293031   

Февруари 2019
 ПВСЧПСН
5    123
645678910
711121314151617
818192021222324
925262728   

Март 2019
 ПВСЧПСН
9    123
1045678910
1111121314151617
1218192021222324
1325262728293031

Април 2019
 ПВСЧПСН
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
182930     

Май 2019
 ПВСЧПСН
18  12345
196789101112
2013141516171819
2120212223242526
222728293031  


 2019   2018   2017  
 2016   2015   2014  
 2013   2012   2011  
 2010   2009   2008  
 2007   2006   2005  
 2004   2003   2002  
 2001   2000   1999