Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 20 септември 2012 г., брой 3300
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Ако желаете да прекратите абонамента си за изданието - използвайте сигурния и бърз начин - бутона
Отказ от абонамент


Валутни курсове
(20.09.2012)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.43656
USD/BGN   1.50425
CHF/BGN   1.61706
EUR/USD   1.3002*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.09   0.04%  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com


Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


WEB-портал
на българските одитори

Някой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!

Общи събрания днес
  Балканкар-Дунав АД - Лом
Юрий Гагарин АД - Пловдив
Дезире Р АД - Божурище
Екобулпак АД - София
Търговски дом Пловдив АД - Пловдив
Здравноосигурително дружество Всеотдайност АД - София
Северкооп-Гъмза Холдинг АД - София
Борком 63 АД - София
Файн АД - София
Транслоджистикс София АД - София
Мега Инвест Сливен АД - Сливен
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Родните данъчни ще получават информация за сметките на българи в швейцарски банки. Това ще стане благодарение на новата Спогодба за избягване на двойно данъчно облагане на доходите, която беше парафирана вчера от вицепремиера Симеон Дянков и посланика на Швейцария у нас Регина Ешер. Документът поправя съществен пропуск в действащата досега спогодба, подписана още през 1991 г., който засяга именно обмен на банкова информация между двете страни. Така вече при възникнала данъчна проверка на гражданин у нас инспекторите на НАП ще могат да изискат от швейцарските си колеги пълна информация за банковите му сметки в Швейцария. Ако се окаже, че парите в банките не отговарят на официалните доходи, родните данъчни ще може да искат от Швейцария блокиране на сметките, за да се погасят дължимите налози.

Източник: Стандарт

Преките чуждестранни инвестиции в България за първата половина на годината са нараснали почти двойно в сравнение със същия период на миналата година. По данни на БНБ в страната ни са влезли над 846 млн. евро, което представлява 2.1 на сто от БВП. За същото време на 2011 г. чуждите капитали са били близо 377 млн. евро. Най-много чуждите инвеститори са вложили в недвижими имоти в България. Сумата от 141 млн. евро е внушителна, особено ако я сравним с миналогодишната. Най-много чужди капитали са влезли от Холандия, Швейцария и Русия. Причината е, че именно в тези страни са регистрирани някои чужди банки, които имат клонове в България. 

Източник: Класа

Приватизация

Наддаването за държавния дял от 33% в електроразпределителното дружество “Енерго-Про” (бившото "Е.ОН България" – бел. ред.) ще тръгне от 50 млн. лв. Пакетът с акции ще бъде пуснат за продажба през борсата в седмицата от 5 до 10 октомври, съобщи изпълнителният директор Емил Караниколов. Той се надява по време на търга цената да се увеличи. За сравнение държавата продаде дела си от 33% в електроразпределителното дружество “ЕВН България” за 93 млн. лв. при начална цена от 78 млн. лв. в края на 2011 г. Миноритарният пакет акции беше изкупен от мажоритарния собственик – австрийската ЕВН. Според Караниколов не може да се прави сравнение между двете електроразпределителни дружества, защото активите на ЕВН са далеч по-големи и атрактивни от тези на снабдителя с ток на Североизточна България. 

Източник: Класа

Концесии

Компанията "Моезия" (Moesia Oil and Gas) получи четири разрешения за проучване на възможностите за добив на нефт и газ в Северна България. Това стана на редовното заседание на Министерския съвет. Намеренията на компанията са да инвестира общо 9.3 млн. евро в продължение на 5 години на четири площадки - "Блок 1 - 10 Ботево" (областите Враца и Монтана), "Блок 1 - 5 Деветаки" (областите Ловеч, Плевен и Габрово), "Блок 1 - 7 Търнак" (областите Плевен и Враца) и "Блок 1 - 9 Мизия". Отделно "Моезия" ще вложи 125 хил. евро в опазване на околната среда. Регистрираното в Дъблин дружество има интереси към Централна и Източна Европа и работи основно в Румъния. 

Източник: Капитал

Транспортното министерство спешно търси концесионер на летище София, тъй като трябва да се плаща дълг в размер на 40 млн. лв. Сумата е присъдена от Арбитражния съд в Париж на кувейтския фонд за развитие, който е ремонтирал летището, но не е получил парите си. Според министър Ивайло Московски, ако летището заплати сумата, ще остане без никакви пари. Освен това той се надява аерогарата да се превърне в "силно регионално летище" и да конкурира това в Истанбул. В средата на лятото министър Московски изрази надежда концесиите на летища, гари и пристанища да влеят около 1 млрд. лв. в държавната хазна. Конкурсът за стопанисването на русенската аерогара беше рестартиран три пъти заради липса на кандидати. 

Източник: Сега

Дружества
Производство на хранителни продукти и напитки
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Дълготрайни
активи
за 2011 г.
(хил. лв.)
  1   Чипита България АД - Казичене   75 956  
  2   Меком АД - София   65 786  
  3   Захарни заводи АД - Горна Оряховица   59 505  
  4   Папас Олио АД - Ямбол   55 160  
  5   Обединена Млечна Компания АД - Пловдив   43 338  
  6   Черноморско злато АД - Поморие   31 960  
  7   Винарна Лопушна АД - Георги Дамяново   31 960  
  8   Пилко ЕООД - Разград   29 937  
  9   Едоардо Миролио ЕООД - Еленово - Сл   27 803  
  10   Флорина България ЕАД - София   26 722  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 19.09.2012
  Обща стойност (BGN): 599 588.10  
Брой търгувани компании: 43
Premium 74 618.62
Standard 371 946.85
АДСИЦ 153 022.63
Най-голяма промяна в цените
Топливо АД - София -15.33 %
ОЦК АД - Кърджали 14.65 %
BaSE - Акции: 1 644.55
BaSE - АДСИЦ: 3 006.08

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Професионалните шофьори ще сменят книжките си на всеки 5 години, а не както беше досега – на всеки 10 години, реши парламентът като прие окончателно промените в закона за българските лични документи. Досега валидността на свидетелствата за правоуправление в категориите "С" и "D" беше за период от 10 години, какъвто остава срокът на валидността на книжките от категория "B".  Всички, които подновят шофьорските си книжки за категория "C" и "D" до 19 януари 2013 г., ще имат шофьорски книжки, валидни десет години. Но ако си извадят шофьорска книжка категория "C" или "D" след тази дата, срокът с оглед неотменимия ни европейски ангажимент, ще бъде пет години, обясни зам.-вътрешният министър Веселин Вучков.

Източник: Класа

Американската болница „Джон Хопкинс” иска да отвори свой филиал у нас, съобщи ректорът на Медицинска академия проф. Ваньо Митев. Единственият филиал за Европа сега е в Истанбул. Новата структура на прочутото американското лечебно заведение ще бъде вдигната на терен на учебното заведение. Техническите подробности по изграждането на филиала все още се обсъждат, но инвестицията ще е в размер на 1 милиард долара. Тази есен Медицинска академия започва изграждането и на нов учебно-административен комплекс в София. В момента тече обществената поръчка за изпълнител, обясни проф. Митев. Зданието, което се предвижда да бъде изключително модерно, ще глътне 20 млн. лева Проф. Митев подчерта, че средствата ще са от бюджетния излишък на университета, които за тази година са достигнали рекордните 47 млн. лв. 

Източник: Монитор

Обявеният за бизнесмен на 2005 година и най-голям вносител на цитрусови плодове у нас Сотир Янков е бил арестуван за източване на 5,6 милиона лева ДДС, съобщиха от окръжната прокуратура в Пловдив. Заедно с него зад решетките са съпругата му Елена и дъщерята Мария, срещу които също е повдигнато обвинение за данъчни престъпления. Наред със семейство Янкови били задържани още 9 души, за които от прокуратурата твърдят, че са били подставени лица в ДДС схемата. Сред прибраните е и Атанас Бонев, племенник на футболната легенда Христо Бонев-Зума.

Източник: Монитор

На 15 август се е провело заседание на Надзорния съвет на ОЦК Кърджали. На него са присъствали Валентин Захариев - председател, и членовете Ивайло Коевски и Бойко Ноев. На заседанието е било решено да бъде освободена като член на Управителния съвет Светлана Иванова Димитрова. Същата е освободена от отговорност за дейността й за периода от 01.01.2012г. до момента. На нейно място не е избран нов член на Управителния съвет.

Източник: Money.bg

Кабинетът даде съгласие „Български енергиен холдинг” ЕАД да продаде на дъщерното си дружество „Булгартрансгаз” ЕАД поземлен имот, заедно с построените в него административна сграда и спомагателни постройки и съоръжения.  Обектът се намира на бул. „Панчо Владигеров” №66 в столичния ж. к. „Люлин 2”.  Продажбата ще се извърши чрез пряко договаряне на основание чл. 17, ал. 1 от Правилника за реда за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала, като началната цена ще бъде определена от сертифициран оценител.  Целта на продажбата е да се оптимизират и намалят разходите за ползване и поддържане на помещения и сграден фонд от дружествата в групата на БЕХ. 

Източник: Profit.bg       Българска Стопанска Камара


Изнесен Търговски офис”
В помощ на външнотърговската дейностВъншноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИПредстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
Срок за реакция: Тема:
28 септември 2012 Проект на ЗИД на Закона за данък върху добавената стойност
декември 2012 Правителствен план за открито управление
Новини от БСК и членовете на БСК

ЕС започна антидъмпингово разследване на соларните панели внос от Китай


Предстоящи събития

Представяне на възможностите за бизнес в Антарктида, и съпътстваща фотоизложба: „БИЗНЕСЪТ ОТКРИВА АНТАРКТИДА“

Конкурс „НАЙ-ГОЛЯМ КОРПОРАТИВЕН ДАРИТЕЛ” 2012 г. Срок за участие: 20 септември

Възможности за сътрудничество с южноафрикански компании по време на Техническия панаир в Пловдив

Конкурс за присъждане на наградата на ЕИСК за гражданско общество. Срок за кандидатстване – 30 септември!

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение на БСК предлага обучение
с ваучери по програмата "Аз мога"
на Агенция по заетостта

- за професията "Оператор на компютър", специалност "Текстообработване"
- за дигитална компетентност по 7 програми, включващи MS Office за начинаещи и напреднали, обучение по основи на компютърните мрежи и мрежова сигурност.


Регионална Cisco академия
CCNA 1 сем. - предстоящ, м. септември/октомври 2012
Курсове за компютърна грамотност
Предстоят през септември 2012

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 35 професии в над 60 специалности. Центърът за професионално обучение се Сертифицира по EN ISO 9001:2008.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионално обучение и квалификация;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване на проекти по различни програми по заявка;
Консултации за разкриване на дейности за професионално обучение; Здравословни и безопасни условия на труд.

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Германското правителство не само настоява за строго разделение на банковия надзор от монетарната политика в Европа, но поддържа и идеята за отделен орган, в който големите страни ще имат повече гласове при окончателното вземане на решенията по проблемите на надзора, е заявил източник от федералното министерство на финансите, запознат с проблема и пожелал да остане анонимен. “Ние сме на мнение, че правото на глас в органа, който ще взема окончателните решения за банковия надзор, определено трябва да отразява размера на засегнатите пазари“, е посочил източникът. „Убедени сме, че при ролята, важността и независимостта на Европейската централна банка в монетарната политика последната трябва да бъде отделена от банковия надзор“, е добавил той. Както германският канцлер Ангела Меркел, така и министърът на финансите на страната Волфганг Шойбле вече отправиха предупреждения през тази седмица относно придвижването на плановете на ЕК за предоставяне на ЕЦБ на правото на надзор върху 6 000 банки от еврозоната.

Източник: Market Watch

Америка

Пазарът на първичните публични предлагания (IPO) на компании от сектора на имотите изглеждаше мрачен от началото на годината, но това е на път да се промени. Някои от най-горещите компании ще направят опит да се възползват от положените основи на възстановяването на жилищния пазар в САЩ. Spirit Realty, която отдава площи на големи вериги за търговия на дребно, например съобщи, че се надява да набере до 487 млн. долара в предстоящото IPO. Това ще бъде най-голямото публично предлагане на инвестиционен тръст за недвижими имоти от май 2011 г., посочват от Dealogic. Други компании също планират да се възползват от възхода на пазарите. Realogy, която притежава Century 21, Coldwell Banker и други водещи брандове на жилищния пазар в САЩ, иска да набере до 1 млрд. долара в първично публично предлагане, което се очаква да се осъществи в следващите седмици. Експерти коментират, че интересът към нови IPO-та в сектора на имотите е знак не само за стабилизирането на капиталовите пазари, но и за подобряването на фундаментите на пазара на имоти.

Източник: Wall Street Journal

Азия

Китай може да използва положението си на най-голям кредитор на Япония или пък икономическото си влияние, ако правителството в Токио не се откаже от разгорещения териториален спор за островите в Източнокитайско море, заяви Дзин Байсун, заместник-директор на подразделение за политически изследвания към китайското министерство на търговията. Според Дзин Китай трябва внимателно да прецени влиянието си върху японския пазар на държавни облигации, докато търси начини за „налагане на санкции на Япония по най-ефективен начин“. Изявлението предполага, че Китай може да се отърве от японски държавни облигации на стойност 230 млрд. долара. Застаряващото население на Япония, намаляващите спестявания на домакинствата и понижаващата се покупателна способност ще увеличат дълговите проблеми на страната и ще формират „необратима тенденция на дългосрочен икономически спад“, смята Дзин.

Източник: Market Watch

 
Индекси на фондови борси
19.09.2012
Dow Jones Industrial
13 577.96 (13.32)
Nasdaq Composite
3 182.62 (4.82)
Стокови борси
19.09.2012
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)91.98
Heating oil ($US/gal.)3.0400
Natural gas ($US/mmbtu)2.7600
Unleaded gas ($US/gal.)2.8300
Gold ($US/Troy Oz.)1 771.70
Silver ($US/Troy Oz.)34.59
Platinum ($US/Troy Oz.)1 640.40
Hogs (cents/lb.)74.72
Live cattle (cents/lb.)129.10

       Опознай България

Планина Странджа

Планината Странджа е разположена в югоизточния край на България. Състои се от три големи планински дяла, като главният (южният) дял е разположен изцяло в Турция. По Гранични рид (вторият дял) минава границата на България с Турция. Най-ниският дял Босна се намира изцяло в България. Билото му е заоблено, на места дори заравнено. Най-голямото богатство на планината е уникалната и рядко срещана флора и фауна. Най-известните реки тук са Велека, Ропотамо, Резовска, Дяволска река. Странджа е осеяна с археологически, исторически и културни паметници. В живописен планински скат в Странджа е разположено единственото нестинарско селище България - село Българи. Запазвайки традициите и възраждайки обичая на нестинарството, жителите на Българи правят селото уникално и неповторимо не само за чужденците, но и за самите българи.Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 20.09.2012
Българска версия: 25382, Английска версия: 3085

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2012. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2019
 ПВСЧПСН
1 123456
278910111213
314151617181920
421222324252627
528293031   

Февруари 2019
 ПВСЧПСН
5    123
645678910
711121314151617
818192021222324
925262728   

Март 2019
 ПВСЧПСН
9    123
1045678910
1111121314151617
1218192021222324
1325262728293031

Април 2019
 ПВСЧПСН
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
182930     

Май 2019
 ПВСЧПСН
18  12345
196789101112
2013141516171819
2120212223242526
222728293031  


 2019   2018   2017  
 2016   2015   2014  
 2013   2012   2011  
 2010   2009   2008  
 2007   2006   2005  
 2004   2003   2002  
 2001   2000   1999