Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Вторник, 21 август 2012 г., брой 3279
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Ако желаете да прекратите абонамента си за изданието - използвайте сигурния и бърз начин - бутона
Отказ от абонамент


Валутни курсове
(21.08.2012)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.49643
USD/BGN   1.59011
CHF/BGN   1.62850
EUR/USD   1.2300*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.08   0.08%  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com


Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


WEB-портал
на българските одитори

Някой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!

Общи събрания днес
  Балканкар-ЗПДЕА Г. Костов АД - София
Симфония 2002 АД - Пловдив
Вакуумтерм АД - Велико Търново
Мастер План АД - София
Разпространение на печата АД - София
Млечна промишленост-оптима АД - Бяла Слатина
Костенец-ХХИ АД - Костенец
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Правителството се обяви срещу искането на омбудсмана Константин Пенчев да се обяви за противоконституционна разпоредбата в Гражданския процесуален кодекс, която дава право на държавата, общините и банките да събират по бързо производство вземанията от длъжници. Министерският съвет е приел становище по делото, заведено от Пенчев в Конституционния съд. В него се подчертава, че бързото реализиране на вземанията срещу длъжниците на банките гарантира изпълнението на задълженията на банковата система спрямо другите изправни длъжници, а също и спрямо вложителите, което е в интерес на цялото общество. Освен това в становището си МС посочва, че осъществяваната под строг контрол и отчетност банкова дейност гарантира достоверността на създаваните документи, въз основа на които може да се иска издаването на заповед за изпълнение. В края на юли от Българската народна банка също излязоха със становище срещу искането на омбудсмана. Искането на омбудсмана може да доведе до ръст на лошите кредити и до дестабилизиране на банковата ни система, коментираха още от БНБ.

Източник: Монитор

Активите на банките у нас са се повишили с 8,5 млрд. лева от началото на икономическата криза. В края на 2009 г. секторът е разполагал с активи на стойност 70,86 млрд. лв., а след първото полугодие на тази година финансовите институции отчитат 79,41 млрд. лв., сочат данни на БНБ. Тенденцията на ръст, която се утвърди в началото на миналата година, се оказа устойчива и продължи с малки колебания. Банките привличат стабилни парични потоци най-вече чрез депозитите на фирми и граждани, а растежът вероятно ще продължи с подобни темпове и през следващата година, се казва в анализ на „Елана Трейдинг“. Продължава и ръстът на депозитите на домакинствата, като на годишна база той е между 11 и 15%. Очакванията на експертите са тази тенденция да се запази и през 2013 г. Лихвените равнища по кредитите показват намаление, което е най-осезаемо при корпоративните заеми. Това се дължи основно на конкуренцията между банките за спечелването на добрите български предприятия като клиенти. Слабо понижение се отчита и на лихвите по депозитите.

Източник: Монитор

Дружества
Хуманно здравеопазване
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2010 г.
(хил. лв.)
  1   УМБАЛСМ-Н.И.Пирогов ЕАД - София   57 275  
  2   МБАЛ-Света Анна-София АД - София   35 023  
  3   МБАЛ-Пловдив АД - Пловдив   23 894  
  4   МБАЛ Русе АД - Русе   23 817  
  5   Специализирани болници за рехабилитация - Национален комплекс ЕАД - София   18 652  
  6   МБАЛ - Търговище АД - Търговище   12 474  
  7   МБАЛ д-р Братан Шукеров АД - Смолян   9 673  
  8   Многопрофилна болница за активно лечение Свети Николай Чудотворец ЕООД - Лом   7 387  
  9   Медико-диагностична лаборатория Бодимед 99 ООД - София   2 198  
  10   Многопрофилна болница за долекуване, продължително лечение и рехабилитация - Вита ЕООД - Велинград   1 070  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 20.08.2012
  Обща стойност (BGN): 635 560.26  
Брой търгувани компании: 41
Premium 109 912.75
Standard 470 308.27
АДСИЦ 54 488.04
Структурирани 851.20
Най-голяма промяна в цените
Енемона АД - Козлодуй 217.05 %
ОЦК АД - Кърджали -25.93 %
BaSE - Акции: 1 929.05
BaSE - АДСИЦ: 4 731.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Министерството на икономиката на Македония отхвърли офертата на българска компания за инвестиция в базирания в Скопие химически концерн ОХИС. Българската компания Райкомерс е била единствената, която е подала оферта в приватизационната процедура. Според македонските власти обаче тя не е изпълнила всички изисквания на приватизационната процедура като не е гарантирала, че ОХИС ще продължи да оперира и да се развива. От министерството посочват, че в подадената оферта липсва информация за предишния опит на българското дружество в химическия сектор и не са внесени оригинални документи за финансовото състояние на Райкомерс.

Източник: Дарик радио

Подписката във връзка с увеличаването на капитала на Хелт енд Уелнес АДСИЦ, гр. София, приключи успешно на 17 август 2012 г. Това съобщиха от дружеството и от упълномощения да обслужва увеличението на капитала ИП „Фина-С”. Подписката започна на 11 юли 2012 г., припомнят оттам. Подписката приключи в рамките на първоначално определения краен срок (17 август), като в този срок бяха записани всички предложени нови 2 973 432 броя обикновени безналични акции от увеличението на капитала. Всяка от тях е с номинална и емисионна стойност от 10 лева. Общата номинална и емисионна стойност на записаните акции в размер на 29 734 320 лева беше внесена изцяло по набирателната сметка на Хелт енд Уелнес, открита в Обединена българска банка.

Източник: Монитор

Евромакс сървисиз е подала искане за регистриране на търговско откритие за златно-сребърното находище край Трън, което ще й даде право на концесия за добив. Компанията вече е приключила сондажите на мястото и е получила резултатите от анализите, стана ясно от публикуваното съобщение на сайта на канадската Euromax Resources, която е собственик на българското проучвателно дружество. Подаването на заявление за търговско откритие означава, че резултатите са положителни и добивът ще бъде икономически изгоден. Все още се уточнява най-подходящият метод за работа. Предстои да се насрочи дата за разглеждането му и след като бъде одобрен, ще стартираме процедура за ОВОС.  Проучванията край Трън започнаха през 2003 г. и се провеждат в седем участъка, разположени на Малкия хълм (в южната част на находището) и Големия хълм (в северната част).  Самото находище е уникално по своите характеристики. Макар че съдържанието на металите като цяло не е голямо, видът на рудата позволява да се извлича голяма част от тях, и то при сравнително ниски енергийни разходи. 

Източник: Капитал

България се превръща в магнит за големи международни компании. Те проучват родния пазар като подходяща дестинация за изнасяне на част от производствените си дейности. Автомобилните корпорации са най-активни, следвани от компаниите за бързооборотни стоки. Това гласи доклад на Colliers International за развитието на пазара на логистични и индустриални площи в страната през първата половина на 2012 г. България е привлекателна страна заради ниските производствени разходи, подходящото географско разположение, политическата стабилност и ниските данъци в сравнение с другите страни членки на Европейския съюз. Не на последно място интерес за фирмите представлява и възможността да бъдат освободени от данъци, ако инвестират в райони с голяма безработица, пише в доклада.

Източник: Стандарт

Русенската компания за локомотиви "Експрес Сервиз" разширява производствените си площи, като строи нов цех на 1300 кв. метра. В цеха ще се работят още 20 работници. Целта е да се увеличи производството поради много поръчки. Новият локомотив на "Експрес Сервиз" - S-400, ще се продава в Египет, Турция и Англия. Той е електрически и се захранва с акумулатори. Разработен е по поръчка на немската фирма "Хегеншайд". Другата нова железопътна машина е MDD 400. Тя е дизелова, тежи 40 тона и е с мощност 403 киловата. Максималната й скорост е 60 км/час.

Източник: RuseInfo.net

Националната електрическа компания (НЕК) и Мини Марица-изток имат нови изпълнителни директори от понеделник. Според съобщение на министерството на икономиката и енергетиката оставката на досегашния временен директор на НЕК Иво Лефтеров е била приета от енергийния министър Делян Добрев, а Евгени Стойков е бил освободен като изпълнителен директор на Мини Марица-изток. Мястото на Лефтеров ще бъде заето от Крум Анастасов, който е с дългогодишен стаж в енергетиката, а до момента на назначението си е ръководител управление "Регулиран пазар" в НЕК. Преди това той е работил в ЧЕЗ Разпределение България. На мястото на Евгени Стайков в минното дружество пък е назначен Теодор Дребов, като според съобщението на министерството смяната се налагала, за да се подобрят координацията и темпото на работа. Дребов е минен инженер. Бил е директор на държавните мини "Антрацит" и "Бобов дол". Последната му месторабота е в дирекция "Природни ресурси и концесии" в МИЕТ.

Източник: Капитал       Българска Стопанска Камара


Изнесен Търговски офис”
В помощ на външнотърговската дейностВъншноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИПредстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
Срок за реакция: Тема:
20 август 2012 ДО БРАНШОВИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ! БСК отправя препоръка към всички браншови организации да стартират и ускорят договарянето на минималния осигурителен доход за 2013 г. Постигнатите браншови споразумения трябва да бъдат депозирани в работната група към МТСП не по-късно от 20 август 2012 г.!
31 август 2012 АНКЕТНО ПРОУЧВАНЕ: "Компетенции, професионална квалификация, образователно ниво на работната сила и ученето през целия живот"
10 септември 2012 СТАЖУВАНЕТО през погледа на работодателите и на стажантите. Включете се в АНКЕТНОТО ПРОУЧВАНЕ!
декември 2012 Правителствен план за открито управление
Новини от БСК и членовете на БСК

ИАНМСП набира заинтересовани доставчици на международна търговска верига за продажба на дребно

Българската стопанска камара търси експерти, които да изготвят материали за самоподготовка чрез платформа за електронно обучение, тестове, казуси, ролеви игри, упражнения, задачи за придобиване и оценка на компетенциите в сферите „Управление на качеството", „Ефективно управление на екипи", „Управление на представянето", „Иновативни подходи за определяне потребностите от обучение в организацията" и „Корпоративна социална отговорност".


Предстоящи събития

21 август: Финално заседание на работната група по определяне на МОД-2013

Стопанският факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и Институтът по бизнес администрация предлагат съвместна магистърска програма „Мениджмънт на човешките ресурси и корпоративна социална отговорност“. Випускниците ще завършат с две дипломи – от Софийския университет и от Сорбоната в Париж. Срокът за кандидатстване е 10 септември 2012 г.!

Форум „Кариера в България. Защо не?”
Форумът има за цел да покани млади хора, завършващи в чужбина, да се завърнат у нас и да започнат работа в България. Представителите на бизнеса могат да се запознаят с условията да наемат български млади хора, завършили в чужбина.

Международни бизнес срещи в рамките на Международния търговски панаир в Целе, Словения – 13.09.2012 г.

Конкурс за присъждане на наградата на ЕИСК за гражданско общество. Срок за кандидатстване – 30 септември!

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение на БСК предлага обучение
с ваучери по програмата "Аз мога"
на Агенция по заетостта

- за професията "Оператор на компютър", специалност "Текстообработване"
- за дигитална компетентност по 7 програми, включващи MS Office за начинаещи и напреднали, обучение по основи на компютърните мрежи и мрежова сигурност.


Регионална Cisco академия
CCNA 1 сем. - предстоящ, м. септември/октомври 2012
Курсове за компютърна грамотност
Предстоят през септември 2012

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 35 професии в над 60 специалности. Центърът за професионално обучение се Сертифицира по EN ISO 9001:2008.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионално обучение и квалификация;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване на проекти по различни програми по заявка;
Консултации за разкриване на дейности за професионално обучение; Здравословни и безопасни условия на труд.

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

CME Group, най-големият оператор на борси, търгуващи с фючърси в света, ще представи планове за създаване на европейска борса за деривати. Подобна стъпка би изострила конкуренцията с Liffe и Eurex - двете водещи борси за търговия с деривати на Стария континент. Групата, която доминира търговията с фючърси в САЩ чрез Chicago Mercantile Exchange, ще направи заявка пред британските регулатори за създаването на базирана в Лондон борса, която ще има независим мениджмънт. Конкурентни борси като NYSE Euronext, чрез своето подразделение за търговия с деривати Liffe, IntercontinentalExchange (ICE) и Nasdaq OMX също фокусират бизнеса си с деривати  в британската столица. Решението илюстрира усилията на CME да разшири операциите си в Европа като завоюва допълнителен дял от разрастващата се глобална търговия с деривати. Новоприети регулации като щатския закон Дод-Франк изискват по-голяма част от глобалния дериватен пазар да бъде прехвърлена към фондови борси. CME генерира 80% от приходите си в Северна Америка и доминира щатската търговия с деривати. Операциите на компанията обаче са засегнати от новите регулации.През последните 18 месеца CME е удвоила броя на служителите си в Лондон до над 150, след като разкри клирингова къща.

Източник: Ройтерс

Америка

Apple стана най-скъпо оценената компания на всички времена, предадоха световните агенции. Пазарната капитализация на технологичния гигант достигна 623 млрд. долара в понеделник. По този начин производителят на компютри и електронни устройства подобри рекорда от 620.58 млрд. долара, поставен от софтуерния гигант Microsoft през 1999 г. Новината, че Apple е най-скъпата компания в историята, дойде в навечерието на очакваното пускане на iPhone 5, както и вероятно на по-малък и по-евтин модел iPad. Представянето на новия смартфон е насрочено за 12 септември. Акциите на Apple достигнаха цена от 664,74 долара при търговията си в понеделник в Ню Йорк, преди да се понижат до нива от около 663 долара в края на сесията. .Apple e компанията с най-голяма пазарна капитализация в света от края на миналата година. Сега стойността й е с 53% повече от компания №2 в класацията - петролния гигант ExxonMobile. Новият iPhone 5 ще има по-голям екран и ще е по-тънък от предходните модели, допълва Bloomberg. Освен това смартфонът ще работи с безжични мрежи от ново поколение, въведени от оператори като Verizon Wireless и AT&T Inc. в САЩ. Компанията се надява да продаде 250 милиона устройства от новия модел смартфон, допълва агенцията.

Източник: Блумберг

Азия

Китайските индекси се понижиха до най-ниските си нива от 2009 г. насам вследствие на опасенията, че страната ще са въздържи от парични стимули след признаци за възстановяване на пазара на имоти. Индексът, следящ представянето на пазара, Shanghai Composite Index загуби 0.9% от стойността си. Фючърсите на щатските индекси се търгуват с минимално изменение след шестседмичен ръст на широкия индекс Standard & Poor’s 500. Цените на недвижимите имоти са се повишили в 49 от 70-те водещи града на страната през юли, което бе най-много от 14 месеца насам. Китайската централна банка няма намерения да намали задължителните минимални резерви на банките в краткосрочен план, коментираха от финансовата институция. „Възстановяване на цените на недвижимите имоти е лош за икономиката, защото така правителството ще се ограничи от действия за стимулиране на икономиката“, коментира Ли Йун, стратег в Сentral China Securities Co. в Шанхай. Индексът, следящ представянето на строителите на имоти в страната, се понижи с 1.9% до най-ниското му ниво от 29 март. Китай е пред сериозен натиск за охлаждане на пазара на имотите след ръста в цените. Намаляването на резервите на китайските банки може да доведе до по-нататъшен възходящ натиск при цените на недвижимите имоти.

Източник: Блумберг

 
Индекси на фондови борси
20.08.2012
Dow Jones Industrial
13.00 (-3.56)
Nasdaq Composite
3.00 (-0.38)
Стокови борси
20.08.2012
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)95.97
Heating oil ($US/gal.)3.0900
Natural gas ($US/mmbtu)2.7800
Unleaded gas ($US/gal.)3.0300
Gold ($US/Troy Oz.)1.00
Silver ($US/Troy Oz.)28.59
Platinum ($US/Troy Oz.)1.00
Hogs (cents/lb.)75.90
Live cattle (cents/lb.)125.48

       Опознай България

Ангел Каралийчев

Ангел Каралийчев - български писател и преводач, известен със своите разкази и книги за деца, е роден на 21.08.1902 г. в гр. Стражица, обл. Велико Търново. Следва химия в Софийския университет, завършва дипломация в Свободния университет в София (1928). Работи като редактор във в. "Кооперативна просвета" (1932-1944), изд. "Народна младеж" (1947-1952), в. "Литературен фронт" (1952-1953), изд. "Български писател" (1952-1969). Започва да публикува през 1919 г. Сътрудничи на сп. "Нов път", "Червен смях", "Чернозем" и др. След известния разрив на "новопътци" с Г. Бакалов от 1925 г. публикува в сп. "Златорог", "Българска мисъл", "Венец", "Детска радост", "Светулка", "Кооперативна просвета" и др. Пише разкази, пътеписи, приказки, както и авторизирани приказки и легенди от българския и чуждестранния фолклор. Автор е на книгите с разкази "Ръж" (1925), "Жълтици" (1926), "Имане" (1927), "Сребърна ръкойка" (1935), както и на десетки книги за деца и юноши: "Ането" (1938), "Тошко Африкански" (1940), "Житената питка" (1948). Умира на 14.12.1972 г. в София.Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 21.08.2012
Българска версия: 25371, Английска версия: 3088

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2012. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2019
 ПВСЧПСН
1 123456
278910111213
314151617181920
421222324252627
528293031   

Февруари 2019
 ПВСЧПСН
5    123
645678910
711121314151617
818192021222324
925262728   


 2019   2018   2017  
 2016   2015   2014  
 2013   2012   2011  
 2010   2009   2008  
 2007   2006   2005  
 2004   2003   2002  
 2001   2000   1999