Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 16 август 2012 г., брой 3275
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Ако желаете да прекратите абонамента си за изданието - използвайте сигурния и бърз начин - бутона
Отказ от абонамент


Валутни курсове
(16.08.2012)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.49914
USD/BGN   1.59321
CHF/BGN   1.62837
EUR/USD   1.2276*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.08   0.08%  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com


Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


WEB-портал
на българските одитори

Някой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!

Общи събрания днес
  Макси I АД - София
Голдън Тур Енд Травел АД - София
Пътно поддържане Нова Загора ЕООД - Нова Загора
Сити Дивелъпмънт АДСИЦ - София
Сити пропъртис АДСИЦ - София
Адамант Кепитъл Партнърс АД - София
Авиосървисиз АД - София
Ексклузив Ауторент АД - Благоевград
Колора АД - Световрачене
Хранене за всички 96 АД - Плевен
Винарска изба Странджа - Шато Росеново АД - Росеново - Бс
Ди транс АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Троен ръст на преките инвестиции в България през първото полугодие на 2012 г. От началото на годината до края на юни те възлизат на 221,4 млн. евро, което е 0,6% от БВП, докато година по-рано за същия период са били 63,2 млн. евро или 0,2% от БВП. Привлеченият през януари – юни 2012 г. Дялов капитал (преведени/изтеглени парични и апортни вноски на нерезиденти във/от капитала и резервите на български дружества, както и постъпления/плащания от/по сделки с недвижими имоти в страната) възлиза на 422,1 млн. евро. Той е по-висок със 115,9 млн. евро от дяловия капитал, привлечен през същия период на 2011 г. (306,2 млн. евро). Постъпленията от инвестиции на чуждестранни лица в недвижими имоти за периода възлизат на 122,9 млн. евро при 98,1 млн. евро за януари – юни 2011 г. По държави, най-големите преки инвестиции в страната за първото полугодие са на Нидерландия (163 млн. евро), Швейцария (122,5 млн. евро) и Русия (68,9 млн. евро). Най-големите нетни отрицателни потоци за периода са към Германия (-284 млн. евро) и Великобритания (-77 млн. евро). 

Източник: Класа

Министър-председателят Бойко Борисов и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев ще присъстват на символичната първа копка на българския участък на междусистемната газова връзка България - Румъния, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. Церемонията ще се проведе утре - 16 август, в Русе. В събитието ще се включат и представители на ръководството на "Български енергиен холдинг" (БЕХ) и „Булгартрансгаз", заместник-директорът на „Трансгаз" - Румъния Ливио Пинтикан, кметът на Русе Пламен Стоилов.

Източник: Труд

Концесии

Общината в Берковица обяви концесия за два язовира, съобщиха от отдел "Общинска собственост" на администрацията. Под наем се отдава язовир "Валога", който се намира в землището на село Гаганица. Общата му площ е 94 дка. Наемател се търси и за друг водоем - "Мишковец", който се намира в землището на града. Неговата площ е 75.4 дка. И двата язовира са публична общинска собственост и могат да се използват за стопанска дейност. Към кандидатите за концесията се поставят и условия за поддържане на водоемите в безопасно състояние за околните селища, пътища и имоти, допълниха от администрацията.

Източник: Дневник

Дружества
Консултации и доставка на софтуер
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2010 г.
(хил. лв.)
  1   Сап Лабс България ЕООД - София   38 728  
  2   Телерик АД - София   38 167  
  3   Джонсън контролс електроникс България ЕООД - София   32 920  
  4   Инфопартнерс ООД - София   25 728  
  5   ГБ Сървисиз ЕООД - София   18 300  
  6   Оракъл Ийст Сентръл Юръп - клон България - София   17 901  
  7   Фадата АД - София   12 439  
  8   Кодикс България ЕАД - София   11 249  
  9   Майкрософт България ЕООД - София   10 187  
  10   Сис Технология АД - Варна   8 518  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 15.08.2012
  Обща стойност (BGN): 781 139.95  
Брой търгувани компании: 49
Premium 189 217.05
Standard 171 149.15
АДСИЦ 418 793.88
Облигации 1 979.88
Най-голяма промяна в цените
Топливо АД - София -28.23 %
София-Булгартабак АД - София 22.45 %
BaSE - Акции: 9 927.73

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Електроенергията вече няма да поскъпва толкова рязко, както последното вдигане на цената от 1 юли с близо 14% заради електроенергията от соларни и ветрогенераторни паркове. Основната причина за това няма да е свалянето на изкупните цени на тока от слънчеви панели и перки, а отлагането с няколко години на присъединяването на нови големи "зелени" мощности за производство на електроенергия. Въвеждането в експлоатация на нови възобновяеми енергоизточници (ВЕИ) в района на енергийния пръстен Балчик-Каварна-Шабла-Генерал Тошево ще е възможно в периода между 01.06.2017 г. и 30.06.2019 г., съобщават от НЕК. Причината е голямата натовареност на този регион с генериращи мощности и необходимостта от влагането на огромни инвестиции за развитие на електропреносната мрежа, която да поеме товарите, обясниха от НЕК. За всяка от централите в този пръстен сроковете за въвеждане ще се дават индивидуално в посочения период, категорични са от НЕК.

Източник: Дарик радио

На 3 юли 2012 Групата Credit Agricole, лидер в банкирането на дребно във Франция и една от най-големите банки в Европа, придоби 100 % от акциите на Емпорики Банк България ЕАД, в резултат на което на 14 август 2012 в Търговския регистър беше вписано изменението на наименованието на "Емпорики Банк – България" ЕАД на "Креди Агрикол България" ЕАД. Изкупуването на акциите на Емпорики Банк България от Crédit Agricole Group е последната стъпка от процеса, разработен от началото на 2009 г., с цел заздравяване на връзките между Crédit Agricole SA и дъщерните дружества от Групата на Емпорики Банк. През последните три години - и като резултат от постепенното си интегриране в Crédit Agricole SA Group - Емпорики Банк България синхронизира своите процедури и политики за управление на риска и нормативен контрол, стандарти за управление, ИТ системи, както и своето име, като изрично подчертава своята принадлежност към бранда Credit Agricole.

Източник: Money.bg

Инвестиция за общо 25 млн. евро в инсталации за биогорива приключва русенската фирма Булмаркет ДМ. Финалният етап от нея ще е откриването на завод за преработка на маслодайни култури, който ще заработи до края на месеца в Русе. Суровината от него ще захранва основно производството на биодизел в завода на компанията в австрийския град Енс, който тя купи през 2010 г. Целта на дружеството е да осигури суровини и да се застрахова срещу борсовите колебания в цените на суровините. Средствата, вложени в българското предприятие за преработка на маслодайни култури, са около 13 млн. евро. Останалата част от инвестицията е свързана с покупката и модернизацията на австрийското предприятие. От няколко дни новите мощности в Русе работят пробно. Предприятието може да преработва над 200 хил. тона рапица и слънчоглед годишно. Отделно има възможност за съхранение на 5 хил. кубика масло и на 2 хил. тона шрот (остатъчна суровина от преработката, използвана за фураж).  Откриването на русенската фабрика е най-новата инвестиция в едно от основните направления за Булмаркет ДМ - производството и търговията с горива. Компанията е един от големите вносители на пропан-бутан. 

Източник: Капитал

Министерство на финансите е превело във вторник 14 млн. лева на Холдинг БДЖ - държавната им издръжка за месец юли. Дружеството очаква да получи и субсидията си за август. Финансовият министър спря субсидията за железницата в средата на юли, тъй като се наложи хазната да прави плащания по необслужван кредит на БДЖ от 1995 г. за 80 млн. долара. Имотите – около 1000 на брой, включително централата на дружеството на столичната ул. "Иван Вазов", 14 почивни станции и т.н., остават собственост на БДЖ, но могат във всеки един момент да бъдат използвани като обезпечение по стари дългове на БДЖ. Списъкът с имотите на БДЖ е предоставен на финансовото министерство в петък, а преводът на субсидията вече е факт. 

Източник: Медия Пул

Милионер от Оман придоби част от дял на Инвестбанк и закупи 29 761 000 броя акции с право на глас. С това капиталът на банката се увеличава с 24,93%, с което са изпълнени препоръките на "Банков надзор" на БНБ за увеличение. Адил Ал Шанфари има бакалавърска степен по бизнес администрация в Университета в Денвър, Колорадо. Понастоящем е вицепрезидент на "Шанфари Груп оф Къмпанис" - с повече от 2500 служители. Фирмата развива бизнес в различни сфери, включително пътно строителство, туризъм, автомобилостроене, металургия, търговия с петрол и газ. Адил Саид Ахмед Ал Шанфари не е известен с други инвестиции в България.

Източник: 24 часа       Българска Стопанска Камара


Изнесен Търговски офис”
В помощ на външнотърговската дейностВъншноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИПредстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
Срок за реакция: Тема:
20 август 2012 ДО БРАНШОВИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ! БСК отправя препоръка към всички браншови организации да стартират и ускорят договарянето на минималния осигурителен доход за 2013 г. Постигнатите браншови споразумения трябва да бъдат депозирани в работната група към МТСП не по-късно от 20 август 2012 г.!
31 август 2012 АНКЕТНО ПРОУЧВАНЕ: "Компетенции, професионална квалификация, образователно ниво на работната сила и ученето през целия живот"
10 септември 2012 СТАЖУВАНЕТО през погледа на работодателите и на стажантите. Включете се в АНКЕТНОТО ПРОУЧВАНЕ!
декември 2012 Правителствен план за открито управление
Новини от БСК и членовете на БСК

Българската стопанска камара търси експерти, които да изготвят материали за самоподготовка чрез платформа за електронно обучение, тестове, казуси, ролеви игри, упражнения, задачи за придобиване и оценка на компетенциите в сферите „Управление на качеството", „Ефективно управление на екипи", „Управление на представянето", „Иновативни подходи за определяне потребностите от обучение в организацията" и „Корпоративна социална отговорност".


Предстоящи събития

20 август: Обява за процедура "открит избор" за 19 преподаватели

20 август: Краен срок за постигане на браншови споразумения за МОД-2013

21 август: Финално заседание на работната група по определяне на МОД-2013

Стопанският факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и Институтът по бизнес администрация предлагат съвместна магистърска програма „Мениджмънт на човешките ресурси и корпоративна социална отговорност“. Випускниците ще завършат с две дипломи – от Софийския университет и от Сорбоната в Париж. Срокът за кандидатстване е 10 септември 2012 г.!

Международни бизнес срещи в рамките на Международния търговски панаир в Целе, Словения – 13.09.2012 г.

Конкурс за присъждане на наградата на ЕИСК за гражданско общество. Срок за кандидатстване – 30 септември!

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение на БСК предлага обучение
с ваучери по програмата "Аз мога"
на Агенция по заетостта

- за професията "Оператор на компютър", специалност "Текстообработване"
- за дигитална компетентност по 7 програми, включващи MS Office за начинаещи и напреднали, обучение по основи на компютърните мрежи и мрежова сигурност.


Регионална Cisco академия
CCNA 1 сем. - предстоящ, м. септември/октомври 2012
Курсове за компютърна грамотност
Предстоят през септември 2012

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 35 професии в над 60 специалности. Центърът за професионално обучение се Сертифицира по EN ISO 9001:2008.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионално обучение и квалификация;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване на проекти по различни програми по заявка;
Консултации за разкриване на дейности за професионално обучение; Здравословни и безопасни условия на труд.

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Германската провинция Северен Рейн-Вестфалия си е върнала 2 млрд. евро от разкаяли се данъчни измамници, каза министъра на финансите на провинцията Норберт Валтер-Борянс. Това стана, след като данъчните служби в много от провинциите в Германия започнаха да купуват данни за сметките на германски граждани в швейцарски банки. Германия обяви война на укриването на данъци чрез швейцарски банки още през 2008 г., по времето на министъра на финансите, социалдемократа Пеер Щайнбрюк. Действията на провинциалните власти във ФРГ подтикнаха данъчни измамници да се разкрият доброволно, за да избегнат санкции. Хората, които сами си признаят нарушенията, плащат само дължимото пред данъчните и са освободени от допълнителни санкции. Икономическият всекидневник е поискал информация от данъчните служби в германските провинции, които са установили наплив от самопризнания, след като в последните седмици властите купиха четири диска с банкови данни от Швейцария.

Източник: FT

Америка

Застрахователната компания Aviva анонсира възможността да се изтегли от американския пазар. Неин представител съобщи, че компанията е стартирала консултации с инвестиционни банки за продажбата или закриването на част от американските си филиали. Изявлението бе направено след публикуването на финансов отчет за полугодието. Чистата загуба на застрахователя е 681 млн. паунда, при 465 млн. паунда печалба за същия период година по-рано, съобщава Insmarket.bg. През април Aviva обяви, че възнамерява да се изтегли от американския пазар. Тогава американският филиал на застрахователя бе оценен на 1,56 млрд. долара. В началото на юли новият шеф на компанията Джон Макфарлейн заяви, че съществува възможност застрахователят да се раздели с неефективните си подразделения. За такива бяха обявени 16 от 58-те филиала на Аviva в света. Тогава обаче не бяха огласени намерения за продажба на компанията в САЩ. Много компании и частни лица имат интерес от американското подразделение на застрахователя.

Източник: Associated Press

Азия

Great Wall Motor Co. и Chery Automobile Co. – двете най-големи компании износителки на автомобили в Китай, са изтеглили повечето от колите си в Австралия, след като властите откриха азбест в някои от моделите им, съобщи Bloomberg. Мярката засяга общо 23 хил. превозни средства. Азбестът може да доведе до ракови и респираторни заболявания и е забранен в 55 държави по света. В началото на годината Great Wall откри завод за сглобяване на автомобили и в България, заедно с команията "Литекс моторс". Оттам коментираха, че автомобилите, които произвеждат и продават отговарят на всички изисквания, но въпреки това започват проверка. (виж карето по-долу) Според говорителя на Great Wall компанията е разбрала за проблема преди около месец, след което е спряла да използва частите, при които е бил открит азбестът. По думите му външните пазари са отчели добри резултати за автомобилния производител през тази година и инцидентът няма да окаже големо влияние върху износа и плановете за разрастване в други държави.

Източник: China People’s Daily

 
Индекси на фондови борси
15.08.2012
Dow Jones Industrial
13.00 (-7.36)
Nasdaq Composite
3.00 (13.95)
Стокови борси
15.08.2012
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)94.33
Heating oil ($US/gal.)3.0900
Natural gas ($US/mmbtu)2.7500
Unleaded gas ($US/gal.)3.0800
Gold ($US/Troy Oz.)1.00
Silver ($US/Troy Oz.)27.81
Platinum ($US/Troy Oz.)1.00
Hogs (cents/lb.)75.60
Live cattle (cents/lb.)126.65

       Опознай България

Ичера

Ичера е село, скътано в Сливенския Балкан. Според легендата прекрасната природа и чистият въздух привличали хората от дълбока древност. Тук било любимо място на сливенските боляри и воеводи. Според преданието цар Симеон Велики подарил селото, заедно със земите към него чак до нос Емине на най-верния си болярин, в знак на благодарност за неговата преданост. Самият цар неведнъж се връщал в Ичера. Най-ранните следи за появяването на Ичера водят към ранносредновековната крепост Сикера от IV-V век. От названието Сикера произхожда и днешно име на село Ичера. Обичайно във втората неделя на август се организира “сборът”, като събитието събира много хора, родом от Ичера. Традиционно се посещава местността "Ямата", където единствената цел на ичерени е угощението и забавлението. Напоследък това събитие се радва на изключителна заинтересованост от страна на гости.Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 16.08.2012
Българска версия: 25355, Английска версия: 3082

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2012. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2019
 ПВСЧПСН
1 123456
278910111213
314151617181920
421222324252627
528293031   

Февруари 2019
 ПВСЧПСН
5    123
645678910
711121314151617
818192021222324
925262728   

Март 2019
 ПВСЧПСН
9    123
1045678910
1111121314151617
1218192021222324
1325262728293031

Април 2019
 ПВСЧПСН
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
182930     

Май 2019
 ПВСЧПСН
18  12345
196789101112
2013141516171819
2120212223242526
222728293031  


 2019   2018   2017  
 2016   2015   2014  
 2013   2012   2011  
 2010   2009   2008  
 2007   2006   2005  
 2004   2003   2002  
 2001   2000   1999