Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 02 август 2012 г., брой 3265
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Ако желаете да прекратите абонамента си за изданието - използвайте сигурния и бърз начин - бутона
Отказ от абонамент


Валутни курсове
(02.08.2012)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.48359
USD/BGN   1.59036
CHF/BGN   1.62809
EUR/USD   1.2298*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.08   0.08%  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com


Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


WEB-портал
на българските одитори

Някой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!

Общи събрания днес
  Шведски кибрит Плам България АД - Костенец  
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Реалната безработица в момента е около 19 % и вероятно ще се покачва, заяви зам.-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков. По думите му евентуалното увеличение на минималната работна заплата до 310 лева от догодина е записано в средносрочната бюджетна рамка, но ще повлияе негативно върху бизнесите, които най-силно усещат ефекта от кризата. Те ще бъдат принудени да съкратят още персонал, което ще доведе до по-висока безработица. Минималната заплата и свързаните минимални осигурителни прагове по длъжности, по професионално-квалификационни групи играят ролята на индикатор, с който следва или така се очаква да се покачат приходите в осигурителната система, обясни Бранков. 

Източник: БСК

Според изследване на Националния статистически институт през 2010 г. 44% от активните предприятия в страната са били без наети служители. Това означава, че собственикът работи за собствена сметка, като не наема допълнително хора. Затова не е и учудващо, че подобни фирми осигуряват едва 5,9% от заетостта в България. Въпреки че фирмите с над 10 служители са с най-малък дял от активните предприятия - 10%, те дават заетост на 72,7% от работещите. Според НСИ през 2010 г. в страната е имало 323 872 активни фирми, като бройката им е намаляла с 1,2% спрямо предходната година.

Източник: Труд

Приватизация

Държавните дялове от електроразпределителните дружества ЧЕЗ и Е.ОН ще бъдат качени на борсата в следващите един - два месеца, коментира Васил Големански, изпълнителен директор на БФБ и Централен депозитар. Има чисто административни стъпки, които изискват време и най-вероятно ще се остави около месец на дружествата да се запознаят с проспектите. Така най-рано през септември може да се стартира търговията, каза още изпълнителният директор на БФБ. Той обясни, че директната връзка с Варшавската борса е напът да се реализира.

Източник: Дарик радио

Концесии

Дружествата "Болкан Минерал енд Майнинг", "Селена - 4" и "Транс Гео Инженеринг" ще търсят метални изкопаеми съответно в площите Дива в община Момчилград, Незабравка в община Кирково и Транс в община Невестино. Първите две разрешения са за срок от три години, а последното - за една година. За наличие на строителни материали ще бъдат проучвани площите "Дебелт 2" в община Средец и "Латевия баир" в община Тунджа. Разрешенията ще бъдат издадени за срок от една година и от шест месеца на "Строителни материали" и "Инмат Ямбол".

Източник: Дума

"Терекс и Ко” АД и „Пътища и мостове” ЕООД ще добиват на концесия варовици от находищата „Копривец” и „Суворово”. Находищата са разположени в землищата на с. Копривец, община Бяла, и гр. Суворово, община Суворово. Срокът на концесиите е 35 години и за този период дружествата ще инвестират близо 1 365 000 лева. Очакваните приходи от концесионни плащания надхвърлят 5,5 млн. лв. С друго решение правителството даде съгласие министърът на икономиката, енергетиката и туризма да сключи допълнително споразумение към договора за концесия за добив на строителни материали, сключен между община Асеновград и „Запрянови – 03” ООД. С анекса срокът на концесията се удължава с 12 години и се конкретизират размерът на концесионната площ, на площта на находището и на допълнителните площи, необходими за дейността по концесията извън добива.

Източник: Econ.bg

Правителството открива процедура за предоставяне на концесия за услуга върху пристанищен терминал Видин - юг, съобщи прес службата на Мишнистерския съвет. Основната цел на концесията е чрез привличане на частния бизнес в стопанисването на терминала да се вложат инвестиции в развитието на пристанищната инфраструктура и модернизация на техническите съоръжения и оборудване, да се приведат технологията, организацията на работа и техническата осигуреност в съответствие с европейските стандарти, както и да се постигне съотношение на качество и цена на услугата, съпоставими с конкурентните пристанища/терминали от региона. Максималният срок на концесията е 35 години.

Източник: Money.bg

Регулирана информация

На 1.08.2012 год. в Борсова информационна компания Капиталов пазар ЕООД постъпи финансов отчет за второ тримесечие на 2012 на Ловечтурс АД-Ловеч /4O9/

Дружества
Производство на изделия от бетон, гипс и цимент
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2010 г.
(хил. лв.)
  1   Реликс Вибро АД - София   10 044  
  2   БГ Бетон ООД - София   5 719  
  3   Строителна компания Загора ЕАД - Стара Загора   4 927  
  4   Шугар Т ЕООД - Плевен   3 540  
  5   Бетон Контракт ЕООД - София   3 172  
  6   Дунав АД - Русе   2 864  
  7   Русенска строителна компания АД - Русе   2 850  
  8   МСД 99 АД - Велико Търново   2 417  
  9   Балканкерамик АД - Нови Искър   1 461  
  10   ТМСИ ЕООД - Смолян   1 404  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 01.08.2012
  Обща стойност (BGN): 2 097 516.18  
Брой търгувани компании: 42
Premium 153 148.55
Standard 313 938.00
АДСИЦ 1 628 410.50
Облигации 2 019.14
Най-голяма промяна в цените
Инвестор.БГ АД - София -15.21 %
Агро финанс АДСИЦ - София 6.45 %
BaSE - Акции: 7 295.55
BaSE - АДСИЦ: 197.50

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Американски инвестиционен фонд, свързан с кмета на Ню Йорк Сити Майкъл Блумбърг, прави постъпки за покупка на Оловно-цинковия комбинат в Кърджали. Неправителствени източници потвърдиха, че вече има сключен предварителен договор за продажбата на предприятието. Преговорите между представители на компанията „Блумбърг" и собственика на металургичното предприятие Валентин Захариев са били на 30 юли. В рамките на 60 дни трябва да се извърши проверка на финансовото и техническото състояние на завода, след което се очаква сделката да бъде финализирана. Мощната американска групировка се занимава с информационни финансови услуги и софтуерни инструменти. Тя държи една трета от глобалния финансов пазар на данни.

Източник: Преса

"Захарни заводи", гр. Горна Оряховица отчита отрицателен финансов резултат от 260 хил. лв. за първите шест месеца на година според неконсолидирания отчет на компанията. За същия период на миналата година заводът е бил на печалба от 936 хил. лв. Причина за това стават разходите за материали, които отбелязват драстично повишение от 44%. За първите шест месеца на годината са били похарчени 22 млн. лв., а за същия период на миналата година -15.1 млн. лв. Към края на март "Захарни заводи" също беше на загуба, като това отново се дължеше на разходите за материали. 

Източник: Капитал

Представителят на здравното министерство в борда на директорите на УМБАЛ “Свети Георги”, която е натрупала големи дългове, е сменен. Инспекторатът на МЗ е открил нарушения в държавни и университетски лечебници, което означава, че тези представители не упражняват както трябва правомощията си, обяви министър Десислава Атанасова. Министърът не изключи възможността да бъдат сменени и директори на болници, ако констатираните нарушения се потвърдят при последващите проверки. От началото на годината са направени 16 инспекции. Към 31 март 2012 година дълговете са били 32,3 милиона лева. Те са натрупани в периода 2004-2009 година, твърдят от ръководството. През април УМБАЛ “Свети Георги” отчете положителен финансов резултат за 2011 година и намаляване на задълженията.

Източник: Марица

За две седмици от продажба на общински имоти в хазната на Велико Търново влязоха почти толкова пари, колкото за първите 6 месеца на годината. Двама кандидати участваха в търга с тайно наддаване за продажбата на бившото опитно поле в Шемшево от 5, 451 дка с построените в него 6 сгради. При първоначална цена от 48 300 лв. имотът беше продаден за 60 238 лв., което е над три пъти повече от данъчната му оценка, която беше малко над 17 хил. лв. Фирмата на независимия депутат Тодор Великов “Димара” купи на началната тръжна цена от 23 000 лв. общински имот в съседство на хотела си във Вонеща вода. От продажбата на три парцела от по 1800 кв. метра в Ресен в общинската хазна влизат 21 000 лева. За 6500 лева беше продадено бившото квартално магазинче на Районната потребителна кооперация в Самоводене. В Килифарево от продажбата на две ниви с обща площ от 4 декара в бюджета на Общината постъпват 4000 лева.

Източник: Янтра - Велико Търново       Българска Стопанска Камара


Изнесен Търговски офис”
В помощ на външнотърговската дейностВъншноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИПредстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
Срок за реакция: Тема:
20 август 2012 ДО БРАНШОВИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ! БСК отправя препоръка към всички браншови организации да стартират и ускорят договарянето на минималния осигурителен доход за 2013 г. Постигнатите браншови споразумения трябва да бъдат депозирани в работната група към МТСП не по-късно от 20 август 2012 г.!
31 август 2012 АНКЕТНО ПРОУЧВАНЕ: "Компетенции, професионална квалификация, образователно ниво на работната сила и ученето през целия живот"
10 септември 2012 СТАЖУВАНЕТО през погледа на работодателите и на стажантите. Включете се в АНКЕТНОТО ПРОУЧВАНЕ!
декември 2012 Правителствен план за открито управление
Новини от БСК и членовете на БСК

Позиция на БСК относно намеренията за диференциран подход при увеличение на пенсиите през 2013 г.

15-процентен ръст на МОД в текстилната индустрия е пагубен за сектора. Позиция на БСК, Браншовата камара на шивашката промишленост, Браншовия съюз на производителите на текстил и Асоциацията на дружествата от леката промишленост относно договорения ръст на МОД за 2013 г.

Усвояването на средствата от ЕС обсъди УС на БСК с министър Томислав Дончев

БСК и Съюз „Произведено в България“ ще работят в тясно партньорство в подкрепа на българските производители

Българската стопанска камара търси експерти, които да изготвят материали за самоподготовка чрез платформа за електронно обучение, тестове, казуси, ролеви игри, упражнения, задачи за придобиване и оценка на компетенциите в сферите „Управление на качеството", „Ефективно управление на екипи", „Управление на представянето", „Иновативни подходи за определяне потребностите от обучение в организацията" и „Корпоративна социална отговорност".


Предстоящи събития

20 август: Краен срок за постигане на браншови споразумения за МОД-2013

21 август: Финално заседание на работната група по определяне на МОД-2013

Стопанският факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и Институтът по бизнес администрация предлагат съвместна магистърска програма „Мениджмънт на човешките ресурси и корпоративна социална отговорност“. Випускниците ще завършат с две дипломи – от Софийския университет и от Сорбоната в Париж. Срокът за кандидатстване е 10 септември 2012 г.!

Международни бизнес срещи в рамките на Международния търговски панаир в Целе, Словения – 13.09.2012 г.

Конкурс за присъждане на наградата на ЕИСК за гражданско общество. Срок за кандидатстване – 30 септември!

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение на БСК предлага обучение
с ваучери по програмата "Аз мога"
на Агенция по заетостта

- за професията "Оператор на компютър", специалност "Текстообработване"
- за дигитална компетентност по 7 програми, включващи MS Office за начинаещи и напреднали, обучение по основи на компютърните мрежи и мрежова сигурност.


Регионална Cisco академия
CCNA 2 сем. - 26.05.2012, съботно-неделен
CCNA 4 сем. - 09.06.2012, съботно-неделен
CCNA 1 сем. - предстоящ, м. септември 2012
Курсове за компютърна грамотност
Вечерни курсове за напреднали
MS Excel ниво напреднали - 18.06-22.06.2012
MS Excel експертно ниво - 25.06-29.06.2012

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 35 професии в над 60 специалности. Центърът за професионално обучение се Сертифицира по EN ISO 9001:2008.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионално обучение и квалификация;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване на проекти по различни програми по заявка;
Консултации за разкриване на дейности за професионално обучение; Здравословни и безопасни условия на труд.

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Франция става първата страна в Европейския съюз, която въвежда данък върху финансовите транзакции. Данъкът бе предложен за първи път от бившия президент Никола Саркози, който предложи облагане с 0,1 процента на всички сделки с акции, включващи най-големите френски компании. Неговият приемник Франсоа Оланд изказва силни критики срещу сектора на финансовите услуги и реши да удвои размера на данъка до 0,2 процента. Облагането ще засяга всички компании с основно седалище във Франция, чиито акции се търгуват на борсите и които имат пазарна стойност над 1 млрд. евро. Това означава, че всеки, който купува акции от 109 компании, ще плаща допълнително на френската хазна. Друг данък с размер 0,01 процента се налага върху определени транзакции във високочестотната търговия и най-вече върху сделки със застраховки при фалит (Credit Default Swaps - CDS) по държавни облигации на страни от Европейския съюз. Този данък ще засегне само компании и физически лица, които са данъчно задължени във Франция.

Източник: Associated Press

Америка

Частният сектор в САЩ е създал 163 хил. нови работни места през юли, показват данните на консултантската компания ADP. Темпът на създаване на нови работни места се е забавил в сравнение с юни, когато са били открити нови 172 хил. работни места, а не 176 хил., както беше обявено предварително. Все пак анализатори очакваха фирмите в САЩ да са открили около 120 хил. нови работни места за месеца. Ръст на заетостта през юли се наблюдава в производствения сектор, както и в строителството, където са назначени съответно 15 хил. и 5 хил. нови работници. Новооткритите работни места в сектора на услугите са били 148 хил. Инвеститорите очакват правителствения доклад за американския пазар на труда в края на седмицата, който включва и данни за държавните служители. Очакванията са американското трудово министерство да обяви, че през миналия месец са създадени едва 100 хил. нови работни места. Икономисти прогнозират, че и през юли безработицата в САЩ се е задържала на ниво от 8,2%.

Източник: Ройтерс

Азия

Нивото на безработица в Япония се понижи през юни, опровергавайки очакванията на анализаторите, но ръстът в разходите на домакинствата в страната през същия месец остана под предварителните прогнози. Сезонно изгладеното ниво на безработица се понижи до 4,3% през юни при 4,4% през май, съобщиха от японското министерство на вътрешните работи и комуникациите. Очакванията на анализатори, анкетирани от Dow Jones Newswires, бяха за запазване на майското ниво. Разходите на домакинствата, съставени от двама или повече души, са нараснали с 1,6% след корекция с цените спрямо същия месец на 2011 г. Очакванията на анализаторите бяха ръстът на годишна база да достигне 2,9%. Японската йена поскъпна умерено след обявяването на данните до 78,12 йени за долар спрямо 78,16 йени за долар минути преди излизането на информацията.

Източник: Market Watch

 
Индекси на фондови борси
01.08.2012
Dow Jones Industrial
12 971.06 (-37.62)
Nasdaq Composite
2 920.21 (-19.31)
Стокови борси
01.08.2012
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)88.91
Heating oil ($US/gal.)2.8600
Natural gas ($US/mmbtu)3.1700
Unleaded gas ($US/gal.)2.8300
Gold ($US/Troy Oz.)1 603.70
Silver ($US/Troy Oz.)27.54
Platinum ($US/Troy Oz.)1 401.30
Hogs (cents/lb.)79.72
Live cattle (cents/lb.)124.08

       Опознай България

Музей по спелеология и български карст – Чепеларе

Музеят по спелеология и български карст се намира в гр. Чепеларе, Западните Родопи, и е единственият по рода си в България и един от малкото пещерни музеи в Европа. В него са изложени документи, снимки и скални образувания от родопския карст. Основан е през 1980 г. от Димитър Райчев – учител по биология и страстен спелеолог-изследовател на Родопите. Музеят е истински храм за запалените пещерняци.Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 02.08.2012
Българска версия: 25232, Английска версия: 3084

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2012. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2019
 ПВСЧПСН
1 123456
278910111213
314151617181920
421222324252627
528293031   

Февруари 2019
 ПВСЧПСН
5    123
645678910
711121314151617
818192021222324
925262728   

Март 2019
 ПВСЧПСН
9    123
1045678910
1111121314151617
1218192021222324
1325262728293031

Април 2019
 ПВСЧПСН
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
182930     

Май 2019
 ПВСЧПСН
18  12345
196789101112
2013141516171819
2120212223242526
222728293031  


 2019   2018   2017  
 2016   2015   2014  
 2013   2012   2011  
 2010   2009   2008  
 2007   2006   2005  
 2004   2003   2002  
 2001   2000   1999