Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Понеделник, 23 юли 2012 г., брой 3257
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Ако желаете да прекратите абонамента си за изданието - използвайте сигурния и бърз начин - бутона
Отказ от абонамент


Валутни курсове
(23.07.2012)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.51279
USD/BGN   1.60314
CHF/BGN   1.62864
EUR/USD   1.2200*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.07   0.16%  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com


Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


WEB-портал
на българските одитори

Някой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!

Общи събрания днес
  Мура Боровец АД - Боровец
Пътни строежи 2001 АД - Бургас
Арпезос бус 2000 АД - Кърджали
Комуналтехмаш-97-М АД - Бургас
Лъки Инвест АД - Лъки
Хотел Рила АД - София
Агромел 2000 АД - София
Енемона АД - Козлодуй
Общинска банка АД - София
Спортен център Сиконко АД - София
Централно газоснабдяване АД - Хасково
Черноморско злато АД - Поморие
Волф Имобилиен АД - София
Волф лизинг АД - София
Лесил АД - Варна
Парк Мария Луиза АД - София
Обединена българска банка АД - София
ИД Капман Капитал АД - София
ФРАМ Билд АД - София
Импулс Е АД - Варна
Еф Би Ти АД - София
Люк АДСИЦ - София
Здравноосигурително дружество Всеотдайност АД - София
Вини АД - Сливен
Би Ел Агро АД - София
Експресо АД - София
Инфо АД - Варна
А Т България АД - София
Иновационни предприятия АД - София
Екоинмат АД - София
Стил Инженеринг 2000 АД - София
Проперти Консулт АД - София
Грийн Партнърс АД - София
Ваксон България Лимитид АД - София
Полиграфически комбинат АД - София
ТСХ Инвестмънт АД - София
Мототехника и автосервизи АД - Стара Загора
Слънчев ден АД - Варна
Волф АД - София
БГ Сат АД - София
Горубсо Златоград АД - Златоград
Палмо АД - Плевен
Хармония БГ АД - Тетевен
Напредък - Пътнически превози АД - Нова Загора
Транс лайън АД - Бургас
Паркиране и гаражи мениджмънт АД - София
Роуд Експерт АД - София
Метален амбалаж АД - Генерал Тошево
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Емигрантите върнаха рекордна сума пари у нас. Живеещите в чужбина българи са изпратили в страната ни с почти 10 милиона евро повече през май тази година в сравнение с година по-рано. Средствата възлизат на общо 78,2 милиона евро. Така се надвишава и впечатляващата сума от 72 милиона евро през март. Най-високата месечна сума, изпращана от емигрантите през миналата година, е била 77 милиона евро и е отчетена също за месец май. Средно на месец през 2012 г. са изпращани по 67,8 милиона евро. Общо 339 милиона евро са налели у нас постоянно живеещите зад граница за първите пет месеца на 2012 г. През същия период на миналата година средствата са били в размер на 334 милиона евро. За цялата 2011 г. пък сумата възлиза на 770,1 милиона евро. Най-много българи живеят в Испания. Другите предпочитани държави от нашенците са Германия, Италия, Белгия и Холандия. 

Източник: Новинар

"Еврото не е в опасност въпреки най-лошите сценарии за разпадане на единната валута на някои анализатори", посочи президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги, допълвайки, че по-силният финансов, бюджетен и политически съюз сред страните от еврозоната е неизбежен. На въпрос дали еврото е в опасност Драги заявява: "Не, абсолютно не". Има анализи, представящи сценария на разпадане на еврозоната. Те обаче не отчитат политическия капитал, който нашите лидери са инвестирали в този съюз и подкрепата на европейците. По-силен съюз сред страните от еврозоната ще доведе до създаване на нови наднационални органи, допълни той. В дългосрочен план еврото трябва да лежи върху основата на по-силна интеграция сред държавите от еврозоната според Драги. 

Източник: Капитал

Приватизация

Към БДЖ има съвсем реален интерес от страна на частните жп превозвачи, които с лека ръка бяха отхвърлени като потенциален купувач от страна на Министерството на транспорта и Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. Това обяви председателят на Асоциацията на българските железопътни предприятия (АБЖП) Симеон Ананиев. Според него нереално завишените критерии за приходи, които трябва да имат стратегическите инвеститори от бранша, са изгонили всички реално заинтересовани от “БДЖ - Товарни превози”. Според него частните жп оператори “Булмаркет” и “Българска железопътна компания” са силно заинтересовани от продажбата на “БДЖ-Товарни превози”. Миналата сряда приватизацията на “БДЖ-Товарни превози” бе прекратена, след като само една фирма подаде документи за допуск в ДАНС от общо 6, купили тръжни документи. Това бе новорегистрираната “Дует реълуей България”, която се свързва със собственика на Корпоративна търговска банка Цветан Василев.

Източник: Труд

Регулирана информация

На 20.07.2012 год. в Борсова информационна компания Капиталов пазар ЕООД постъпи покана за общо събрание на акционерите на Ловечтурс АД-Ловеч /4O9/, на 1.09.2012

Дружества
Производство на изделия от бетон, гипс и цимент
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2010 г.
(хил. лв.)
  1   Реликс Вибро АД - София   10 044  
  2   БГ Бетон ООД - София   5 719  
  3   Строителна компания Загора ЕАД - Стара Загора   4 927  
  4   Шугар Т ЕООД - Плевен   3 540  
  5   Бетон Контракт ЕООД - София   3 172  
  6   Дунав АД - Русе   2 864  
  7   Русенска строителна компания АД - Русе   2 850  
  8   МСД 99 АД - Велико Търново   2 417  
  9   Балканкерамик АД - Нови Искър   1 461  
  10   ТМСИ ЕООД - Смолян   1 404  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 20.07.2012
  Обща стойност (BGN): 6 315 053.57  
Брой търгувани компании: 38
Premium 52 530.53
Standard 4 850 203.62
АДСИЦ 1 412 039.42
Права 280.00
Най-голяма промяна в цените
Енергони АД - София 192.99 %
ОЦК АД - Кърджали -34.87 %
BaSE - Акции: 3 178.86
BaSE - АДСИЦ: 17 633.40

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Националната агенция за приходите извършва ревизия в Оловно-цинковия комбинат Кърджали, която обхваща периода от началото на 2009 г. до края на 2011 г. От април се проверяват и още 13 дружества, в които собственикът Валентин Захариев има участие, а също и членовете на неговото семейство като физически лица. Това съобщи по време на парламентарния контрол вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. Проверките включват данъчните задължения и осигурителните вноски, а резултатите се очакват до края на лятото. Дружеството, чиито работници стачкуват от март заради неплатени заплати, е на път да спре дейността си, напомни от парламентарната трибуна депутатът от БСП Пламен Орешарски, който зададе въпроса към Дянков. Вицепремиерът каза, че споделя съмненията на левия депутат, че дружеството е било източвано продължително време с високи цени на входа и занижени - на крайната продукция.

Източник: Дневник

Икономическият министър освободи дългогодишният изп. директор на държавния оръжеен търговец Кинтекс Антон Салджийски. Начело на компанията застана дългогодишният неин служител Владимир Дичев. Oт ръководството на Кинтекс са освободени бившият зам. икономически министър Жулиета Хубенова и Ирина Младенова. Местата им ще заемат служителите в икономическото ведомство Валентин Груев и Зара Добрева. На уволнените шефове ще бъде изплатено обезщетение. От началото на годината Кинтекс е сключил договори за доставка на въоръжение и боеприпаси за 35 млн. евро. За миналата година компанията е изнесла продукция за 49 млн. долара, като голяма част от нея е била предназначена за Алжир, Индия и Бангладеш. Изпълнени са договори и с Индонезия и Йордания. Печалбата на дружеството за миналата година е 5,02 млн. лева.

Източник: Труд

Атанас Кънчев влезе в Надзорния съвет на Булстрад Виена Инщурънс Груп. Той беше избран за позицията независим член на надзора на застрахователното дружество по време на проведеното Общо събрание на акционерите на 16 юли. Мандатът на Атанас Кънчев за позицията е 5 години. Той е доктор по икономика и асистент в два университета. В биографията на Атанас Кънчев влизат още заеманите по-рано от него постове на зам.-министър на финансите и изпълнителен директор на ДФ Земеделие. Акционерите на Булстрад решиха още капиталът на компанията да бъде увеличен с над 4 млн. лв. Увеличението ще стане чрез издаването на нови 403 916 акции с номинална стойност 10 лв.

Източник: Стандарт

Част от договорите на фирмите по оперативната програма “Конкурентоспособност” ще бъдат удължени заради забавяне на проектите. Това става ясно от информация, публикувана на сайта на програмата. Удължение с по 6 месеца ще получат компании, които работят по проекти за технологична модернизация и за въвеждане на международно признати стандарти като ISO. Договорите за модернизация са подписвани през 2011 г. Част от проектите трябваше вече да са приключили, а за други срокът е през август. Справка в системата за наблюдение на средствата от ЕС показва, че до момента няма никакви плащания по 113 от 194 договора за над 150 млн. лв. Реално усвоените пари са около 22% като в повечето случаи става въпрос за авансови или междинни плащания. Договорите за международно признати стандарти са от началото на тази година. Някои от тях изтичат през ноември, други - през април 2013 г. До момента по 211 проекта за 57,43 млн. лв. са усвоени 0,1%.

Източник: Труд

Стъкларският завод "Рубин", който от няколко години отчита все по-големи загуби, влезе в процедура по несъстоятелност по искане на кредиторите. Производството е открито с решение на Плевенския окръжен съд от 16 юли 2012 г. и подлежи на незабавно изпълнение. Делото е образувано по молба на Първа инвестиционна банка (ПИБ), но към нея са се присъединили и други кредитори, включително Корпоративна търговска банка (КТБ), която е индиректно свързана с мажоритарния собственик на предприятието. За начална дата на несъстоятелността е определен 30 април 2011 г. Съдът е прекратил служебно производството по несъстоятелност, образувано по молба на "Рубин" чрез новия изпълнителен директор Борис Илиев през май тази година. Всъщност мотивите на ПИБ да поиска несъстоятелност на предприятието са аналогични с тези на самото дружество. Както отбелязва самият Илиев, "Рубин" е във фактическа неплатежоспособност, тъй като не е в състояние да изпълни всички свои изискуеми задължения, които към края на април са в размер на 48.7 млн. лв.

Източник: Капитал

Куриерската компания "Спиди" вече е публична и акциите й скоро ще бъдат качени за свободна търговия на Българската фондова борса. На последното си заседание в края на миналата седмица комисията е потвърдила проспекта за допускане до търговия на общо 1.48 млн. акции. Те са с номинал 1 лв., а засега "Спиди" няма да набира капитал от фондовия пазар. Първоначалните планове на куриерската компания бяха на борсата да излезе дружество, което да обедини досегашната й основна дейност и дистрибутора на моторни масла "Омникар БГ". За това беше и създадено "Спиди груп", което обаче ще остане непублично. Финансовият директор на "Спиди" Аспарух Бонев поясни, че плановете "Омникар" да стане част от борсовия дебют не са се осъществили, но без да даде повече обяснения.

Източник: Капитал       Българска Стопанска Камара


Изнесен Търговски офис”
В помощ на външнотърговската дейностВъншноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИПредстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
Срок за реакция: Тема:
18 юли 2012 ВКЛЮЧЕТЕ СЕ ОБЩЕСТВЕНОТО ОБСЪЖДАНЕ на няколко проекти на нормативни актове!
30 юли 2012 АНКЕТНО ПРОУЧВАНЕ: "Компетенции, професионална квалификация, образователно ниво на работната сила и ученето през целия живот"
20 август 2012 ДО БРАНШОВИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ! БСК отправя препоръка към всички браншови организации да стартират и ускорят договарянето на минималния осигурителен доход за 2013 г. Постигнатите браншови споразумения трябва да бъдат депозирани в работната група към МТСП не по-късно от 20 август 2012 г.!
декември 2012 Правителствен план за открито управление
Новини от БСК и членовете на БСК

BUSINESSEUROPE: ЕК да подобри възможностите за стажуване като част от мерките за спасяването на трудовия пазар на ЕС


Предстоящи събития

25 юли: Информационен ден по Седма рамкова програма

30 юли: Пресконференция: „МВР в нелоялна конкуренция с охранителния бизнес."

20 август: Краен срок за постигане на браншови споразумения за МОД-2013

21 август: Финално заседание на работната група по определяне на МОД-2013

Международни бизнес срещи в рамките на Международния търговски панаир в Целе, Словения – 13.09.2012 г.

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение на БСК предлага обучение
с ваучери по програмата "Аз мога"
на Агенция по заетостта

- за професията "Оператор на компютър", специалност "Текстообработване"
- за дигитална компетентност по 7 програми, включващи MS Office за начинаещи и напреднали, обучение по основи на компютърните мрежи и мрежова сигурност.


Регионална Cisco академия
CCNA 2 сем. - 26.05.2012, съботно-неделен
CCNA 4 сем. - 09.06.2012, съботно-неделен
CCNA 1 сем. - предстоящ, м. септември 2012
Курсове за компютърна грамотност
Вечерни курсове за напреднали
MS Excel ниво напреднали - 18.06-22.06.2012
MS Excel експертно ниво - 25.06-29.06.2012

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 35 професии в над 60 специалности. Центърът за професионално обучение се Сертифицира по EN ISO 9001:2008.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионално обучение и квалификация;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване на проекти по различни програми по заявка;
Консултации за разкриване на дейности за професионално обучение; Здравословни и безопасни условия на труд.

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Икономиката на еврозоната е потънала във втората си рецесия след 2009 г., тъй като продължаващата вече две години дългова криза в региона задушава растежа, показва експертна анкета на Reuters. Поредицата песимистични данни за валутния съюз в последно време е накарала икономистите да ревизират надолу очакванията си за растежа, а задълбочаването на дълговите проблеми ги кара да прогнозират ново намаляване на лихвите от Европейската централна банка (ЕЦБ). Техническата дефиниция за рецесия е две поредни тримесечия на икономически спад. "Ситуацията продължава да се влошава. Въпросът вече е колко време ще продължи рецесията. Имаме шанс да се върнем към растеж в края на годината, но ако продължи сегашната липса на конкретни политически решения, се увеличава рискът от продължителна рецесия", коментира Уве Дюркоп от берлинската банка Landesbank.

Източник: Ройтерс

Америка

Dell разработва амбициозна нова стратегия за увеличаване на приходите си. Основна точка в плана е създаването на софтуерен бизнес на стойност поне $5 млрд. Dell активно търси нови продуктови сегменти, чрез които да разшири пазарното си присъствие. Компанията ще запази хардуера като основен източник на приходи, но все повече ще разчита и на другите си отдели. Софтуерът е бизнес с по-голям марж на печалба от повечето други дейности на компанията, но в момента не е достатъчно развит, за да е от особено значение, казва Джон Суайнсън, който е новият директор на софтуерния отдел на Dell. Суайнсън планира да промени това, като иска да увеличи постъпленията от този отдел поне пет пъти. "Ако имаме софтуерен бизнес на стойност $5 млрд. при 30% маржини, той ще генерира около $1.5 млрд. нетни приходи", допълва той. Директорът не дава конкретни времеви рамки, в които планира да осъществи стратегията си.

Източник: Ройтерс

Азия

Японската автомобилна компания Honda представи новата мултимедийна система HondaLink, която ще дебютира в деветото поколение на модела Accord. Премиерата на модела ще се състои тази есен в САЩ. В новата мултимедийна система е предвидена възможност за осъществяване на връзка с множество облачни услуги и интернет радиостанции, за получаване на информация от агрегатора за рецензии Yelp, както и за синхронизация с контактите в социалните мрежи Facebook и Twitter. Системата HondaLink позволява управление с помощта на гласови команди и бутони на волана или централната конзола на автомобила. Интерфейсът на новия продукт може да бъде изцяло персонализиран с помощта на смартфон, таблет или лаптоп, като връзката се осъществява чрез Bluetooth или USB порт.

Източник: Associated Press

 
Индекси на фондови борси
20.07.2012
Dow Jones Industrial
12 822.57 (-120.79)
Nasdaq Composite
2 925.30 (-40.60)
Стокови борси
20.07.2012
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)91.83
Heating oil ($US/gal.)2.9200
Natural gas ($US/mmbtu)3.0800
Unleaded gas ($US/gal.)2.9400
Gold ($US/Troy Oz.)1 582.80
Silver ($US/Troy Oz.)27.30
Platinum ($US/Troy Oz.)1 414.50
Hogs (cents/lb.)79.80
Live cattle (cents/lb.)123.10

       Опознай България

Братановата пещера

Природната забележителност “Братанова пещера” се намира на 9 км северозападно от Малко Търново, в местността Трите дерета. Името й идва от турската дума “братан”, която означава “разклонение”. Пещерата е най-голямата в района на Странджа. В една от галериите й е открита голяма запазена урна в сивочерна глина. В друга е намерено монетно съкровище от IV в. пр. Хр., съдържащо монети от Филип II, Александър Македонски и Аполония. По-късно е открита и малка бронзова гривна със змии в краищата. Пещерата е обявена за природна забележителност през 1981 г. с цел опазване на обект с висока спелеологична и археологическа стойност. Тъй като е част от резерват Витаново и попада зад граничното съоръжение, достъпът до пещерата става само с разрешение и придружител от Гранична полиция и писмено разрешение от Министерство на околната среда и водите.Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 23.07.2012
Българска версия: 25081, Английска версия: 3088

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2012. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2019
 ПВСЧПСН
1 123456
278910111213
314151617181920
421222324252627
528293031   

Февруари 2019
 ПВСЧПСН
5    123
645678910
711121314151617
818192021222324
925262728   

Март 2019
 ПВСЧПСН
9    123
1045678910
1111121314151617
1218192021222324
1325262728293031

Април 2019
 ПВСЧПСН
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
182930     

Май 2019
 ПВСЧПСН
18  12345
196789101112
2013141516171819
2120212223242526
222728293031  


 2019   2018   2017  
 2016   2015   2014  
 2013   2012   2011  
 2010   2009   2008  
 2007   2006   2005  
 2004   2003   2002  
 2001   2000   1999