Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 11 юли 2012 г., брой 3249
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Ако желаете да прекратите абонамента си за изданието - използвайте сигурния и бърз начин - бутона
Отказ от абонамент


Валутни курсове
(11.07.2012)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.46917
USD/BGN   1.59205
CHF/BGN   1.62850
EUR/USD   1.2285*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.07   0.16%  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com


Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


WEB-портал
на българските одитори

Някой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!

Общи събрания днес
  Георги Бенковски 2000 АД - Бенковски
Технокар АД - София
Вит 97 Автотранспорт АД - Тетевен
Проджеко България АД - Варна
Камаш АД - Каварна
Горубсо Мадан АД - Мадан
Монтажно предприятие Кремиковци АД - София
Вит автотранспорт АД - Тетевен
Агрокомплект Симеоновград АД - София
Обединена строителна компания АД - София
Свилоза Транспорт АД - Свищов
Мюлер Груп АД - София
Рьопке АД - София
Брук Констракшън АД - София
Корабно машиностроене инвест АД - Варна
Инвекс Трейдинг АД - Труд
Левин Индъстриал Пропертис АД - София
Ийст лайн шип мениджмънт АД - София
Нипроруда АД - София
Свилоза 2000 АД - Свищов
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Фискалният резерв е нараснал с 1.84 млрд. лв. Това са парите от пласираната миналата седмица облигационна емисия, при която България получи 942 млн. евро в заем, но пое дълг с главница 950 млн. евро. Така от днес фискалният резерв на България е близо 6.5 млрд. лева. До края на месеца, с някои разплащания от Брюксел той ще достигне 7 млрд. лева. Новината съобщи финансовият министър Симеон Дянков.

Източник: Капитал

Производството на минерални горива за двигатели с вътрешно горене (ДВГ) през първото тримесечие на 2012 г. продължи да намалява, показва обзорният анализ на СФБ Капиталов пазар АД за развитието на сектора. На годишна база то е по-малко с 16.3%. Външнотърговският стокообмен с минерални горива, масла и подобни продукти нарасна с 4% на годишна база. Прирастът е от вноса, който е по-голям с 12.4%. Вносът само на минерални горива също продължи да расте - на годишна база прирастът е 10%. Износът на горива за двигатели с вътрешно горене, от своя страна, продължи да намалява - с 33.2% спрямо същия период на 2011 г. Разчетите за първите три месеца на 2012 г. показват, че предоставените количества минерални горива за продажби на вътрешния пазар нарастват с 9.1% на годишна база. За допълнителна информация и поръчки: http://sfb.bia-bg.com

Дружества
Производство на изделия от пластмаси
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2010 г.
(хил. лв.)
  1   Готмар ЕООД - Съединение - Пд   99 582  
  2   Хамбергер България ЕООД - Севлиево   45 404  
  3   Профилинк ООД - Пловдив   39 820  
  4   Скаме България ЕООД - София   36 995  
  5   Фибран България АД - София   26 742  
  6   ИТД ЕООД - Съединение - Пд   25 365  
  7   Терахим 97 АД - Габрово   21 453  
  8   Вайс Профил ООД - София   13 035  
  9   Пластимо АД - Самоков   7 358  
  10   Пластформ ООД - Габрово   5 378  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 10.07.2012
  Обща стойност (BGN): 10 132 058.71  
Брой търгувани компании: 46
Premium 128 798.93
Standard 52 645.27
АДСИЦ 9 936 447.89
Облигации 14 166.61
Най-голяма промяна в цените
Меком АД - Силистра -47.06 %
Синергон холдинг АД - София 11.54 %
BaSE - Акции: 1 020.08
BaSE - АДСИЦ: 542.55

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Сайтовете на британската медийна група ББС BBC Sports и Olympics 2012, които ще отразяват Олимпийските игри в Лондон, са разработени на база на семантични технологии на българската фирма Онтотекст, част от „Сирма Груп“. Това не е първият път, в който ББС използва български софтуер за отразяване на спортни събития. след като вече това стана за Световното първенство по футбол през 2010 година. В архитектурата на сайта на BBC за Олимпийските игри в Лондон е използвано семантичното хранилище OWLIM, разработено от българската фирма, както и нейното решение Concept Extraction Service (CES). „Онотекст“ разработва семантичен софтуер над 10 години и нейни клиенти освен ББС са и Националният архив на Великобритания, Британският музей, Прес Асосиейшън, „АстраЗенека“, Софийският университет „Св. Климент Охридски“ и др.

Източник: Фирмена информация

Фирма, оглавявана от бившия зам.-министър на енергетиката в правителството на НДСВ Илко Йоцев, е внесла предложение за купуване на 100% от "Топлофикация-Шумен" ЕАД. Регистрираната в София "Био Пауър" АД предлага акциите да се купят от проектна компания с нейно участие и с участие на фирми от структурата на руския газов гигант "Газпром". "Био Пауър" е депозирала предложението си в Община Шумен на 4 юли. При сключване на окончателния договор за продажба на акциите столичната фирма предлага да изплати натрупаните задължения на "Топлофикация-Шумен" ЕАД към "Булгаргаз" в размер на над 18 млн. лв. Инвеститорът гарантира отоплителния сезон 2012-2013 при "социално приемливи цени" и запазване на поне половината работни места в дружеството. 

Източник: Стандарт

Кредиторите на някога големия производител на пластмасови изделия "Капитан Дядо Никола" продължават да разпродават имуществото му, за да съберат вземанията си. В момента върви поредната публична продан, този път за складовите помещения на габровското дружество, става ясно от справка в регистъра на частните съдебни изпълнители. Преди по-малко от половин година бяха продадени и голяма част от машините на предприятието. Основните кредитори на компанията, чиято дейност вече е свита до минимум, са Райфайзенбанк (България) и Обединена българска банка (ОББ). Имотите, обявени за продан сега, са разположени върху площ от над 50 хил. кв.м и включват предимно складове и промишлени сгради, както и административна сграда. 

Източник: Капитал Dаily

Близо 200 млн. лв. е похарчила неправомерно Националната електрическа компания (НЕК). Това показват резултатите от проверката на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), приключили през второто тримесечие на годината. Според изнесените данни стойността на непроведените или неоснователно проведените поръчки в НЕК е 198 664 844 лв. Проверката на агенцията е обхванала избора на изпълнител за проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на 1 и 2 блок на АЕЦ „Белене”, както и законосъобразността на споразумението от 29.11.2006 г. между НЕК и Атомстройекспорт, както и допълненията и сключените договорни споразумения към него за периода 26.11.2006 г. – 31.03.2012 г.

Източник: Дарик радио

След сигнал от кмета на община Нова Загора Николай Грозев е започнало спешно преасфалтиране на пътния участък Нова Загора - ТЕЦ "Марица-изток 2", част от лот 3 на автомагистрала "Тракия", съобщи БНР. Според кмета само седмица след първото асфалтиране по пътя са се отворили дупки. Официалното откриване на този участък беше обявено за четвъртък. Проблем е имало преди това и по трасето край с. Дядово, което фирмата-изпълнител вече е преасфалтирала.

Източник: Дума

Биовет АД е сключило договор за кредит за 4,705 млн. евро от СИБАНК.  Той ще се използва за общи корпоративни цели и е със срок от 6 години до юни 2018 г. Кредитът е със срок на усвояване до 15 юли тази година.  За обезпечаване на вземанията на банката са предоставени обезпечения под формата на особен залог върху ДМА (дълготрайни материални активи) с пазарна стойност 2,5 млн. евро, както и договорна ипотека върху недвижими имоти, собственост на Биовет АД.  Не се уточнява лихвата по кредита. Основният акционер Хювефарма АД е съдлъжник по договора за банков кредит.  Биовет АД отчете 26% ръст на продажбите на годишна база до 38,1 млн. лв. за първото тримесечие на 2012 г. Увеличението на продажбите автоматично увеличава нуждите на дружеството от оборотни средства.  Отчетът на Биовет АД към 31 март 2012 г., показва значителен превес на текущите пасиви (62 млн. лв.) над текущите активи (39 млн. лв.), или превишение от 23 млн. лв. Текущата ликвидност (текущи активи/текущи пасиви) е едва 0,64.  Ако Биовет АД не го повиши, може да попадне в ликвидна криза, стопяване на оборотния капитал, а оттам и намаление на продажбите, забавяне на плащания към доставчици и влошаване на финансовите резултати.  Именно подобряването на съотношението текущи активи/текущи пасиви може да е причина за кредита.  Към 31 март 2012 г. Биовет АД вече има задължения към банки и небанкови финансови институции за 49 млн. лв. 

Източник: Investor.bg       Българска Стопанска Камара


Изнесен Търговски офис”
В помощ на външнотърговската дейностВъншноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИПредстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

11 юли: Работна среща-семинар на тема "Предприятия за производство на зелена енергия" ще се проведе на 11 юли в БСК в рамките на проект GBE FACTORY.


Предстоящи събития

Международни бизнес срещи в рамките на Международния търговски панаир в Целе, Словения – 13.09.2012 г.

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение на БСК предлага обучение
с ваучери по програмата "Аз мога"
на Агенция по заетостта

- за професията "Оператор на компютър", специалност "Текстообработване"
- за дигитална компетентност по 7 програми, включващи MS Office за начинаещи и напреднали, обучение по основи на компютърните мрежи и мрежова сигурност.


Регионална Cisco академия
CCNA 2 сем. - 26.05.2012, съботно-неделен
CCNA 4 сем. - 09.06.2012, съботно-неделен
CCNA 1 сем. - предстоящ, м. септември 2012
Курсове за компютърна грамотност
Вечерни курсове за напреднали
MS Excel ниво напреднали - 18.06-22.06.2012
MS Excel експертно ниво - 25.06-29.06.2012

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 35 професии в над 60 специалности. Центърът за професионално обучение се Сертифицира по EN ISO 9001:2008.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионално обучение и квалификация;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване на проекти по различни програми по заявка;
Консултации за разкриване на дейности за професионално обучение; Здравословни и безопасни условия на труд.

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Никой няма да си спомня за проблемите на Nokia следващата пролет, заяви в Сидни, Австралия, вицепрезидентът на компанията Ричард Керис. Трудни времена очакват финландската компания, но тя ще ги преодолее с успех и ще стане още по-силна, смята Керис, който отговаря за отношенията с разработчици. Керис пристигна в Nokia с опит в компании като Apple, Lucasfilm и HP, където работеше по платформата webOS. Той признава, че е гледал на бъдещето на своя настоящ работодател с известен песимизъм, преди да види прототип на смартфоните Lumia. Nokia е взела правилно решение с избора на операционната система на Microsoft. Въпросът не е бил Android или Windows, а да се намери „индивидуална" ОС, каквато в случая е Windows Phone, смята вицепрезидентът. Ричард Керис сравнява настоящето на Nokia с „черните дни" на Apple, когато компанията беше близо до фалит, но намери сили и ресурси да излезе от трудната ситуация.

Източник: Associated Press

Америка

В битката си за пазарни дялове с конкурентите Google и Apple софтуерният концерн Microsoft посяга към нови оръжия. Американската компания купува Perceptive Pixel (PPI), позната с производството на сензорни дисплеи, оповести изпълнителният директор Стив Балмър в понеделник. Цената за сделката не бе оповестена, а пазарни анализатори смятат, че целта на транзакцията не е Microsoft да засили портфолиото си от таблети Surface, а да комбинира големите сензорни дисплеи на PPI с хардуера на своите партньори, предлагайки нови възможности за устройства с Windows 8. По този начин софтуерният производител навлиза още по-дълбоко и в хардуерния бизнес. Само преди три седмици Microsoft обяви, че със старта на операционната система Windows 8 ще представи и собствен таблет под името Surface.

Източник: Ройтерс

Азия

Външнотърговският излишък на Китай през юни се разшири, след като ръстът при вноса отслабна, подкрепяйки притесненията за местната и световната икономика, според данни на митническото бюро на страната. Търговският излишък се е разширил до 31,73 млрд долара, което е ръст от 42,9% на годишна база. С основна заслуга за този резултат е слабият внос, нараснал с едва 6,3%, което е едва половината от очакваното от анализаторите темпо. Търговският излишък на Китай със САЩ и много други страни през последните години го противопостави на много от търговските му партньори. Страната е обвинявана в поддържане на подценена валута, което според критиците й осигурява нечестно конкурентно предимство. „Големият търговски излишък запазва натиска за поскъпване на юана, в противен случай може да последват санкции от търговските партньори и конфликт със САЩ“, заяви Ли-ган Лю от хонконгския филиал на ANZ.

Източник: BBC

 
Индекси на фондови борси
10.07.2012
Dow Jones Industrial
12 653.12 (-83.17)
Nasdaq Composite
2 902.33 (-29.44)
Стокови борси
10.07.2012
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)83.91
Heating oil ($US/gal.)2.7200
Natural gas ($US/mmbtu)2.7400
Unleaded gas ($US/gal.)2.7500
Gold ($US/Troy Oz.)1 579.80
Silver ($US/Troy Oz.)26.88
Platinum ($US/Troy Oz.)1 429.70
Hogs (cents/lb.)92.07
Live cattle (cents/lb.)118.40

       Опознай България

Табахана

Обработването на кожи е бил най-разпространеният занаят в град Севлиево през XVIII-XIX и първата четвърт на XX век. В града са съществували и функционирали повече от 50 табахани - работилници, в които се е обработвала животинска кожа. Една от тези работилници съществува и до днес. Наречена е "Табахана на Петьо Ванков", на името на последния и собственик. Построена е през 1873 година и е реставрирана около 100 години по-късно. В работилницата и в двора към нея са изложени инструменти, помагала и съдове, които някога са използвани в процеса на работа в занаята. В работилницата е аранжирана изложба от снимкови и документални материали свързани със занаята. Посетителите могат да получат пълна представа за развитието и начина на работа в табаклъка, както най-често е бил наричан занаята.Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 11.07.2012
Българска версия: 25071, Английска версия: 3074

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2012. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2019
 ПВСЧПСН
1 123456
278910111213
314151617181920
421222324252627
528293031   

Февруари 2019
 ПВСЧПСН
5    123
645678910
711121314151617
818192021222324
925262728   

Март 2019
 ПВСЧПСН
9    123
1045678910
1111121314151617
1218192021222324
1325262728293031

Април 2019
 ПВСЧПСН
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
182930     

Май 2019
 ПВСЧПСН
18  12345
196789101112
2013141516171819
2120212223242526
222728293031  


 2019   2018   2017  
 2016   2015   2014  
 2013   2012   2011  
 2010   2009   2008  
 2007   2006   2005  
 2004   2003   2002  
 2001   2000   1999