Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 26 април 2012 г., брой 3197
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Ако желаете да прекратите абонамента си за изданието - използвайте сигурния и бърз начин - бутона
Отказ от абонамент


Валутни курсове
(26.04.2012)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.38691
USD/BGN   1.48102
CHF/BGN   1.62742
EUR/USD   1.3206*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.04   0.15%  
Балнеоцентър с хотелска част, гр. Бургас, в.з. "Минерални бани"Инвестиционен обект – жилищна сграда, гр. Бургас


Почивна станция, с. ТополицаЖилищна сграда-къща с двор, гр. Черноморец


Търгът ще се проведе
на 7 юни 2012 г.

Подробности за
обектите и процедурата: www.gvasollers.com

Вижте повече


За контакти: +359 89 66 98 708, ganev@gvasollers.comПубликация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com


Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


WEB-портал
на българските одитори

Някой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!

Общи събрания днес
  МБАЛ д-р Братан Шукеров АД - Смолян
Завод за каучукови уплътнители АД - Горно Ботево
Спартак АД - Бургас
ТЕЦ Марица 3 АД - Димитровград
Център за бизнес и култура АД - Добрич
Балканкерамик АД - Нови Искър
Търговска къща Мебел АД - София
Минералмаш АД - Перник
Перла АД - Нова Загора
Транс юг АД - Петрич
Аргент АД - София
ДЗИ-Застрахователно акционерно дружество АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Банките продължават да погасяват чуждестранните си задължения, като през февруари 2012 г. намалението им е със 105,8 млн. евро, а за последните 12 месеца - със 1,14 млрд. евро.  Почти цялото намаление на брутния външен дълг (със 119,6 млн. евро през февруари и с 1,85 млрд. евро за година) се дължи на погашенията на банковите задължения. Към 29 февруари 2012 банките дължат 5,48 млрд. евро, а брутният външен дълг е 35,08 млрд. евро.  Банките погасяват задълженията си, тъй като не намират качествени кредитополучатели у нас, било то поради своите критерии или поради нежеланието на физическите и юридическите лица да теглят кредити.

Източник: Investor.bg

Лошите и преструктурираните кредити удариха нов рекорд. Те вече са 23,35% от всички отпуснати към края на март, показаха данни на Българската народна банка. По-притеснителното е, че като абсолютна стойност те скочиха с 394 млн. лв. до 9,7 млрд. лв. Това е рекорден скок на проблемните заеми за последните близо две години. Предишният им исторически ръст бе през април 2010 г. - с 424 млн. лв. През декември 2011 г. лошите кредити намаляха за първи път от началото на кризата, но следващите три месеца те постоянно се увеличаваха. 

Източник: Класа

Концесии

Китайски инвеститори проявяват интерес към Пристанище "Варна" и може да участват в концесията му, съобщава посланикът на Китай у нас Гуо Йеджоу. Посланикът се срещна с кмета на Варна Кирил Йорданов по време на посещението си в града. По думите на Йеджоу бизнесинтересите, свързани с пристанище Варна винаги са били част от темите, по време на срещите между български и китайски държавни ръководители. Само преди дни, пак във Варна, посланикът на Германия у нас Матиас Хьопфнер заяви, че Концесионирането на пристанище Варна представлява интерес за Германия и Франция. 

Източник: Дневник

Регулирана информация

На 25.04.2012 год. в Борсова информационна компания Капиталов пазар ЕООД постъпи консолидиран годишен финансов отчет за 2011 год. на Ловечтурс АД-Ловеч /4O9/

Дружества
Покупка и продажба на собствено недвижимо имущество
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2010 г.
(хил. лв.)
  1   Бизнес парк София ЕООД - София   17 882  
  2   Мицуи Енергийни Проекти ЕООД - София   15 668  
  3   Бизнес парк София 2 ЕООД - София   7 699  
  4   Техно-резиденшъл парк ЕАД - София   3 036  
  5   Варна Тауър ООД - София   2 730  
  6   Родопи 95 АД - Първенец   2 557  
  7   Европейски търговски център ООД - София   2 261  
  8   Практикер Риъл Истейт ЕООД - София   1 258  
  9   Полиграфия АД - Пловдив   1 097  
  10   Риск Билдинг ЕАД - София   1 026  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 25.04.2012
  Обща стойност (BGN): 377 676.48  
Брой търгувани компании: 49
Premium 47 527.56
Standard 228 930.51
АДСИЦ 101 189.30
Структурирани 29.10
Най-голяма промяна в цените
Билборд АД - София 15.52 %
Златни пясъци АД - Варна -11.89 %
BaSE - Акции: 492 025.62
BaSE - АДСИЦ: 2 850.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Българската софтуерна компания "Телерик" обяви, че купува американския разработчик NimblePros, съобщи сайта Business Wire. Цената на сделката не беше обявена. Купувачът ще интегрира екипа на щатската фирма, включително създателите й Стив и Мишел Смит, в своето подразделение Enterprise Services Group. Придобитата фирма ще продължи да работи от централата си в Кливлънд, Охайо. Създадената през 2008 г. NimblePros се занимава със софтуерни решения по поръчка и обучения за тях. 

Източник: Капитал

"Булгартабак Холдинг" учредява дъщерно дружество в Дубай - Bulgartabac Trade, с капитал 500 хил. емиратски дирхама (201.38 хил. лв). Информацията беше обявена официално от компанията чрез информационната система на БФБ. Директно холдингът ще притежава 60% от капитала на новото дружество, а чрез дъщерната си компания - "Булгартабак Трейдинг", ще държи останалите 40%. Решението за създаване на компания в Дубай е продиктувано от желанието на "Булгартабак Холдинг" да навлезе по-силно на този пазар. През 2011 г. холдингът е изнесъл близо 16 млрд. къса цигари, което е ръст от 20.05%. Общите приходи на трите фабрики на холдинга от износ достигнаха 184.7 млн. долара през 2011 г. и нарастват с 28.5% за година. 

Източник: Дума

Над 2 млн. лв. има да взема Столичната община от фирмите за външна реклама. Сумите са още от 2007 до 2011 г. Отделно кметството е завело дела срещу 6 фирми за над 1.9 млн. лв., става ясно от отговор на кмета Йорданка Фандъкова до общинския съветник Георги Кадиев (БСП).  Междувременно конкурсът за външна реклама на столицата, с който градът трябва най-накрая да печели по около 4.6 млн. лв. на година вместо сегашните около 2 млн. лв. от билбордовете и други рекламни елементи, е абсолютно забатачен. Въпреки че третият опит за конкурс е на финала си, главният архитект Петър Диков предложи отмяна на половината от него - за малките елементи. Решението за отмяна на конкурсите и за обявяването им е в ръцете на двете лобита на фирмите в СОС. Това са повечето фирми, свързани с Красимир Гергов. На другата страна обаче е рекламната агенция "Имидж" на Диляна Грозданова, която сега кандидатства в новите конкурси. 

Източник: Сега

Обмисля се строителството на IX и X блок на ТЕЦ „Марица-изток 2“. Това съобщи енергийният министър Делян Добрев, след като отхвърли твърдението за подготвяна скрита приватизация на ТЕЦ-а, както обявиха преди два дни от Коалиция за България. По думите на Добрев изграждането на двата нови блока можело да стане с кредити, които ТЕЦ-ът да вземе. Анализите на БЕХ от началото на тази година обаче показали, че това е много рисков вариант. „Другата възможност е V и VI блок да бъдат отделени в отделно предприятие, в което да бъде включен стратегически инвеститор, за да може новото дружество да има достатъчно финансов ресурс, за да построи двата блока“, обясни Добрев. Той обеща, че ще представи идеята на Консултативния съвет по национална сигурност при президента, където се обсъждаха различни аспекти на сигурността на България, в това число и на енергийната.

Източник: Класа

Тролейбусният парк в Пазарджик ще бъде обновен с 8 броя нови тролеи, каза  Михаил Фолев от ръководството на дружество „Тролейбусен транспорт". Обществената поръчка за доставката на новите коли е на финала, предстои подписването на договора. Тролеите ще пристигнат от Украйна и ще заменят амортизираните коли от автопарка на дружеството, който като цяло е изключително амортизиран, каза още Фолев. За оптимизиране на дейността на пазарджишкото дружество през последните месеци бяха направени съкращения на персонал, но това приключи и занапред няма да има повече съкратени служители. 

Източник: Марица

Двама бивши шефове на НЕК станаха клиенти на прокуратурата заради щети, нанесени на електрическата компания по проекта за АЕЦ „Белене”. Софийската градска прокуратура съобщи, че е образувала ново досъдебно производство за умишлена безстопанственост в особено големи размери по доклада за АЕЦ „Белене” на финансовата инспекция. Става дума за щети в размер на около 200 милиона евро. По неофициална информация двамата шефове на НЕК, срещу които е образувано производството, са Любомир Велков и Мадрик Папазян. Те бяха начело на НЕК при управлението на кабинета Станишев.

Източник: Монитор       Българска Стопанска Камара


Изнесен Търговски офис”
В помощ на външнотърговската дейностВъншноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИПредстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
Срок за реакция: Тема:
2 май 2012 Обществено обсъждане на Проект на Закон за иновациите. Срок – 2 май
30 април 2012 Очакваме предложения и коментари по проекта на нова директива за концесиите.
Във връзка с предложения от Европейската комисия проект на Директива за концесиите, BUSINESSEUROPE, чийто член е БСК, излезе с позиция и коментари. БСК е на разположение да обобщи позицията на българските фирми по предложената директива и да ги предостави на вниманието на BUSINESSEUROPE, така че да се имат предвид при предстоящите дискусии по темата.
Новини от БСК и членовете на БСК

2.5 пъти нараства отрицателното салдо за 1 година


Предстоящи събития

26 април 2012 г.: Работна среща за обсъждане на нарастващите проблеми по прилагане на ЗДДС и ДОПК

Майсторски класове за топ мениджъри стартират с курс „Управление на промяната” (26-27 април 2012 г.). БСК е партньор на инициативата.

23-27 април 2012 г.: От машините до LED осветлението за мебели на “Техномебел” и “Светът на мебелите”

Курсове за управленски кадри и фирми в Япония и Република Корея. Срок за кандидатстване - май 2012

Серия от дискусии на тема тема „Възможности за привличане на висококвалифицирани кадри от трети страни (извън ЕС) с помощта на европейската Синя карта” ще се проведат във Варна (3 май), Стара Загора (16 май), Бургас (17 май), Русе (6 юни) и София (27 юни).

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение на БСК предлага обучение
с ваучери по програмата "Аз мога"
на Агенция по заетостта

- за професията "Оператор на компютър", специалност "Текстообработване"
- за дигитална компетентност по 7 програми, включващи MS Office за начинаещи и напреднали, обучение по основи на компютърните мрежи и мрежова сигурност.


Регионална Cisco академия
CCNA 3 сем. - 19.03.2012, вечерен
CCNA 3 сем. - 24.03.2012, съботно-неделен
CCNA 3 сем. - 28.04.2012, съботно-неделен
CCNA 1 сем. - предстоящ, м. май 2012
Курсове за компютърна грамотност
Вечерни курсове за начинаещи
MS Excel ниво начинаещи - на 22, 23, 27, 29, 30.03.2012
Вечерни курсове за напреднали
MS Excel ниво напреднали - на 03, 05, 06, 10, 12.04.2012
MS Excel експертно ниво - на 17, 19, 20, 24, 26.04.2012

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 35 професии в над 60 специалности. Центърът за професионално обучение се Сертифицира по EN ISO 9001:2008.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионално обучение и квалификация;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване на проекти по различни програми по заявка;
Консултации за разкриване на дейности за професионално обучение; Здравословни и безопасни условия на труд.

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Британската икономика отново е изпаднала в рецесия, става ясно от публикуваните днес първоначални оценки за брутния вътрешен продукт през първото тримесечие на годината. Те показаха, че икономиката се е свила с 0,2 на сто, което идва след спада от 0,3 на сто, отчетен в края на 2011 година. Резултатът е изненадващ на фона на предварителните очаквания, които бяха за ръст от 0,1 на сто пише Ройтерс. Повечето икономисти очакваха британската икономика да нарасне леко в началото на 2012 година, но големият спад в строителството, съчетан с анемичен ръст в сектора на услугите и свиване на индустриалния сектор са попречили това да се случи. През тримесечието секторът на услугите е нараснал с едва 0,1 на сто, след като през последните три месеца на 2011 година се сви с толкова. Индустриалното производство пък се е понижило с 0,4 на сто. Най-обезпокоителна изглежда ситуацията в сектора на строителството, където е отчетен спад от 3%.

Източник: Wall Street Journal

Америка

Американската компания Apple отчете 11,6 милиарда долара печалба през второто тримесечие на финансовата 2012 г. (първо на календарната 2012). Резултатът е двойно по-голям спрямо отчетения през същия период миналата година. На акция, печалбата е 12,3 долара, докато анализаторите очакваха средно към 10. За същия период година по-рано печалбата беше 6.40 долара на акция. Приходът на компанията нараства с 59% до 39,19 млрд. долара и също надвишава очакванията на анализаторите, които прогнозираха 36,63 милиарда долара. Макар че акциите на компанията падат през последните седмици и инвеститорите се притесняват от възможността Apple де е продала по-малко iPhone-и в САЩ, докладът за рекордните приходи от вторник доказа, че Уолстрийт е гледал в грешна посока, съобщава Los Angeles Times.

Източник: Associated Press

Азия

Японският производител на електроника Canon Inc. увеличи чистата си печалба през първото тримесечие на 2012 с 11% до 61,54 милиарда йени /755 милиона долара/ от 55,46 милиарда йени за същия период на миналата година. За разлика от повечето японски компании финансовата година при Canon съвпада с календарната. Компанията изготвя отчетност в съответствие със стандарта US GAAP. Операционната й печалба е достигнала 82,68 милиарда йени, което е с 0,2% повече, отколкото за първите три месеца на миналата година. Продажбите на корпорацията са се съкратили с 1,26% до 829,24 милиарда йени. За тази година Canon разчита да получи чиста печалба в размер на 290 милиарда йени.

Източник: AFP

 
Индекси на фондови борси
25.04.2012
Dow Jones Industrial
13 090.72 (89.16)
Nasdaq Composite
3 029.63 (68.03)
Стокови борси
25.04.2012
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)104.12
Heating oil ($US/gal.)3.1700
Natural gas ($US/mmbtu)2.0700
Unleaded gas ($US/gal.)3.1200
Gold ($US/Troy Oz.)1 642.30
Silver ($US/Troy Oz.)30.36
Platinum ($US/Troy Oz.)1 550.70
Hogs (cents/lb.)87.58
Live cattle (cents/lb.)112.27

       Опознай България

Етнографски музей – Силистра

Експозицията на Етнографският музей в Силистра е разположена на площ от 300 кв.м. Експозицията представя обособената южнодобруджанска материална и духовна култура на Силистренския регион от средата на XIX до началото на XX век. Изложени са оригинални оръдия на труда, костюми на изчезналото местно население Гребенци от средата на XIX век, кукерски маски от региона и маски "брезая”, използвани при зимен обичай за плодородие и здраве (произходът им има езически характер и се срещат единствено в Силистренския регион- село Сребърна). Музеят разполага с около 6000 музейни експоната.Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 26.04.2012
Българска версия: 24968, Английска версия: 3059

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2012. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2019
 ПВСЧПСН
1 123456
278910111213
314151617181920
421222324252627
528293031   

Февруари 2019
 ПВСЧПСН
5    123
645678910
711121314151617
818192021222324
925262728   

Март 2019
 ПВСЧПСН
9    123
1045678910
1111121314151617
1218192021222324
1325262728293031

Април 2019
 ПВСЧПСН
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
182930     

Май 2019
 ПВСЧПСН
18  12345
196789101112
2013141516171819
2120212223242526
222728293031  


 2019   2018   2017  
 2016   2015   2014  
 2013   2012   2011  
 2010   2009   2008  
 2007   2006   2005  
 2004   2003   2002  
 2001   2000   1999