Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Вторник, 24 април 2012 г., брой 3195
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Ако желаете да прекратите абонамента си за изданието - използвайте сигурния и бърз начин - бутона
Отказ от абонамент


Валутни курсове
(24.04.2012)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.39509
USD/BGN   0.48948
CHF/BGN   1.62742
EUR/USD   1.3131*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.04   0.15%  
Балнеоцентър с хотелска част, гр. Бургас, в.з. "Минерални бани"Инвестиционен обект – жилищна сграда, гр. Бургас


Почивна станция, с. ТополицаЖилищна сграда-къща с двор, гр. Черноморец


Търгът ще се проведе
на 7 юни 2012 г.

Подробности за
обектите и процедурата: www.gvasollers.com

Вижте повече


За контакти: +359 89 66 98 708, ganev@gvasollers.comПубликация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com


Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


WEB-портал
на българските одитори

Някой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!

Общи събрания днес
  Бляк Сий Бизнес Инвестмънт АД - Бургас
Авторемонтен завод-Смолян АД - Смолян
Юрий Гагарин АД - Пловдив
Слатина АД - Самоков
Лизингова компания Лидер АД - Пловдив
Енерджи Дринкс АД - София
Алфа България АД - София
Прециз-интер холдинг АД - Иваново
Зебра АД - Нови Искър
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Дългът на страната за миналата година се повишава до 12,293 млрд. лв. (16,3% от БВП). Това сочат предварителните данни на Националния статистически институт за 2011 г., потвърдени от Евростат без резерви. За 2010 г. размерът на дълга е бил 11,459 млрд. лв. (също 16,3% от БВП). За 2008 и 2009 г. пък е съответно 9,484 млрд. (13,7% от БВП) и 10 млрд. лв. (14,6%). В същото време дефицитът за миналата година се е свил до 1,576 млрд. лв., или 2,1% от БВП. Заложеният дефицит от правителството за 2011 г. беше 2,5% от БВП. За сравнение, през 2010 г. дефицитът беше в размер на 2,198 млрд. лв., или 3,1% от БВП. 

Източник: Дума

Просветното министерство инвестира 10 млн. лева в изграждане на центрове за кариерно ориентиране на учениците от I до XII клас. Това съобщи министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов. Средствата са осигурени от Европейския социален фонд и ОП „Развитие на човешките ресурси“ чрез проект "Система за кариерно ориентиране в училищното образование". Със съдействието на местната власт през следващите 26 месеца във всички региони на страната предстои създаване на кариерни центрове. 

Източник: Класа

Приватизация

След като само преди месец Агенцията за приватизация прекрати процедурата за раздържавяването на "Техноекспортстрой" ЕАД заради липса на интерес, ведомството ще направи втори опит да намери купувач. Дружеството бе обявено за продажба чрез публичен търг, като наддаването трябваше да започне от 68 млн. лв. Въпреки че гръцката компания "Актор" и българските "Адванс Пропъртис" и "АТ Инженеринг 2000" купиха тръжни документи, нито една от тях не подаде заявка да продължи участието си в процедурата. Затова Агенцията за приватизация спря търга, а вчера Надзорният съвет е взел решение цената да бъде свалена до 60 млн. лв. Идеята е така компанията да стане по-привлекателна за потенциалните купувачи. Ако успее да продаде компанията, АП ще изпълни 50% от плана си за 2012 г., който е повече от скромен - само 124 млн. лв.

Източник: Сега

Концесии

Кметът на Велико Търново Даниел Панов представи възможността за концесиониране на летището в Горна Оряховица пред делегацията от китайския град Сиан по време на международната туристическа борса “Културен туризъм 2012”. Четвъртата процедура по концесията на аерогарата е удължена до 3 декември тази година. Освен база за самолетостроене в Сиан има и център за аеро-космическите изследвания на Китай. Регионалният вътрешен продукт на града е 5000 долара на човек годишно. Авиацията, автомобилостроенето, машиностроенето и високите технологии са развити в региона с население от 8,4 млн. души. 

Източник: Янтра - Велико Търново

Централният плаж в Бургас остана без концесионер, след като проведеният преди месец търг за отдаването на ивицата бе анулиран. За победител в конкурса от общо явилите се три фирми бе определена "Булгариен Директ Райзен", която е собственост на шефа на хотел "Приморец" Димитър Караненов. Той спечели с оферта от 217 хил. лв. годишно, което е с 90 хил. лв. повече от първоначално обявената тръжна цена. Скоро след провеждане на търга обаче "Булгариен Директ Райзен" се отказа в полза на класираната на второ място фирма ЕТ "Димитър Чиповски", която предложи 130 хил. лв. Държавните чиновници са заподозрели некоректни машинации, след като разкрили, че класираните на първо и второ място фирми, но с доста голяма разлика в офертите, са свързани. Освен това е получена жалба от третия участник в търга, който е обжалвал цялата процедура.

Източник: Стандарт

Дружества
Производство на лицеви кожи; производство на изделия за пътуване, сарашки изделия и обувки
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2010 г.
(хил. лв.)
  1   Флавиа АД - София   13 657  
  2   Пролет ЕООД - Димитровград   8 365  
  3   Джампи ООД - Хаджидимово   6 395  
  4   Мода Булита ООД - Кюстендил   4 432  
  5   Леда АД - София   1 065  
  6   Диал Р ЕООД - София   797  
  7   Фулмакс 21 АД - Габрово   428  
  8   Либера ЕООД - Плевен   308  
  9   Севко АД - Севлиево   215  
  10   Рекорд АД - Габрово   20  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 23.04.2012
  Обща стойност (BGN): 393 606.04  
Брой търгувани компании: 44
Premium 68 453.53
Standard 260 046.36
АДСИЦ 59 819.35
Облигации 5 286.80
Най-голяма промяна в цените
ЦБА Асет Мениджмънт АД - Велико Търново -18.84 %
ОЦК АД - Кърджали 17.39 %
BaSE - Акции: 48 538.10

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Банките кредитори и ръководството на ОЦК-Кърджали са се договорили заводът да не бъде обявен в несъстоятелност заради невъзможност да изплаща заемите си, съобщиха от синдикатите в комбината. В момента се търси решение как да заработят мощностите му, спрени преди 4 месеца. Това стана ясно след среща на синдикатите с изпълнителния директор Славея Стоянова. В Кърджали пристигат представители на полския консорциум "Силезия", един от най-големите търговци на цинк в Европа. "Силезия" иска да наеме ОЦК-Кърджали за три години. 

Източник: Стандарт

10 милиарда и 350 млн. евро, или около 22 млрд. лв., щеше да струва АЕЦ „Белене“, ако беше построена. Това съобщи премиерът Бойко Борисов в парламента след неуспешния опит на БСП да поиска вот на недоверие на правителството. При тази цена на централата токът от нея би струвал около 75 евро на мегаватчас, уточни Борисов. С 2000 пъти, или 200 000%, стойността на Допълнение 3 – за разрушаване на вече изграденото на площадката в Белене, е надхвърляла прага по Закона за обществените поръчки, съгласно който задължително трябва да се обяви конкурс за избор на изпълнител, съобщи още премиерът. Вместо това Националната електрическа компания (НЕК) е възложила тази работа на „Атомстройекспорт“, която е спечелила надпреварата за изграждането на втората атомна централа. 

Източник: Класа

Различни нарушения са констатирани при проверки на строителните фирми, ангажирани с изграждането на автомагистрала „Струма”, съобщи инженер Александър Крумов, началник на отдел „Инспекция по труда” в Кюстендил. Става въпрос за проблем, свързан с използването на строителната техника, както и при извършването на изкопни работи. На 5 април беше даден стартът на строителството на лот 4 от магистралата - участъка Сандански - Кулата. Фирмата-изпълнител е гръцката “Актор”. Дължината на лот 4 е 15 км. Договорът за строителство бе подписан на 19 март . Стойността му е 55 980 000 лева. Строителният надзор ще осъществява "Пътинвестинженеринг" АД с договор за 297 016 лв. 

Източник: Класа

До няколко дни ще бъде спрян пети парогенератор, който е основната мощност на ТЕЦ "Република". Причината е в липсата на сероочистваща инсталация, съобщи в Перник министърът на околната среда и водите Нона Караджова. Предстои изграждането на нова инсталация и на система за наблюдение на изпусканите серни окиси. Предвижда се това да се случи в срок от шест месеца.  Ситуацията не е толкова критична за перничани, защото за производство на топла вода през лятото може да се използва резервният трети котел, който работи с газ, смята директорът на Регионалната инспекция по околна среда Пламен Ангелов. Пернишкият ТЕЦ е собственост на Христо Ковачки. Министър Караджова поясни, че и в другите му топлоелектрически централи се изграждат инсталации, както вече е направено в "Брикел".

Източник: 24 часа

ОББ продава самолета "Чесна", който придоби от фирмата на Васил Божков "АБВ 2004". През лятото на 2011 г. ОББ придоби возилото срещу 4.8 млн. лв., а сега началната тръжна цена е 1.9 млн. лв. Преди около година сметките на няколко от компаниите, собственост на Божков, бяха запорирани от ОББ и тя пристъпи към разпродажба на част от имуществото им, за да покрие непогасените кредити. Сред тях са "Холдинг Пътища" и "Мостстрой". Самолетът е бил в активите на обявеното в несъстоятелност "АБВ 2004", уточниха от "Нове холдинг".

Източник: Сега       Българска Стопанска Камара


Изнесен Търговски офис”
В помощ на външнотърговската дейностВъншноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИПредстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
Срок за реакция: Тема:
2 май 2012 Обществено обсъждане на Проект на Закон за иновациите. Срок – 2 май
30 април 2012 Очакваме предложения и коментари по проекта на нова директива за концесиите.
Във връзка с предложения от Европейската комисия проект на Директива за концесиите, BUSINESSEUROPE, чийто член е БСК, излезе с позиция и коментари. БСК е на разположение да обобщи позицията на българските фирми по предложената директива и да ги предостави на вниманието на BUSINESSEUROPE, така че да се имат предвид при предстоящите дискусии по темата.
Новини от БСК и членовете на БСК

2.5 пъти нараства отрицателното салдо за 1 година

Бизнесът е категоричен: Да се забрани на банките да променят едностранно договори!


Предстоящи събития

24 април 2012 г.: БАМИ ще отбележи 1 година от създаването на СКС „Металургия” и 20 години от учредяването на Асоциацията

26 април 2012 г.: Работна среща за обсъждане на нарастващите проблеми по прилагане на ЗДДС и ДОПК

Майсторски класове за топ мениджъри стартират с курс „Управление на промяната” (26-27 април 2012 г.). БСК е партньор на инициативата.

23-27 април 2012 г.: От машините до LED осветлението за мебели на “Техномебел” и “Светът на мебелите”

Курсове за управленски кадри и фирми в Япония и Република Корея. Срок за кандидатстване - май 2012

Серия от дискусии на тема тема „Възможности за привличане на висококвалифицирани кадри от трети страни (извън ЕС) с помощта на европейската Синя карта” ще се проведат във Варна (3 май), Стара Загора (16 май), Бургас (17 май), Русе (6 юни) и София (27 юни).

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение на БСК предлага обучение
с ваучери по програмата "Аз мога"
на Агенция по заетостта

- за професията "Оператор на компютър", специалност "Текстообработване"
- за дигитална компетентност по 7 програми, включващи MS Office за начинаещи и напреднали, обучение по основи на компютърните мрежи и мрежова сигурност.


Регионална Cisco академия
CCNA 3 сем. - 19.03.2012, вечерен
CCNA 3 сем. - 24.03.2012, съботно-неделен
CCNA 3 сем. - 28.04.2012, съботно-неделен
CCNA 1 сем. - предстоящ, м. май 2012
Курсове за компютърна грамотност
Вечерни курсове за начинаещи
MS Excel ниво начинаещи - на 22, 23, 27, 29, 30.03.2012
Вечерни курсове за напреднали
MS Excel ниво напреднали - на 03, 05, 06, 10, 12.04.2012
MS Excel експертно ниво - на 17, 19, 20, 24, 26.04.2012

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 35 професии в над 60 специалности. Центърът за професионално обучение се Сертифицира по EN ISO 9001:2008.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионално обучение и квалификация;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване на проекти по различни програми по заявка;
Консултации за разкриване на дейности за професионално обучение; Здравословни и безопасни условия на труд.

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Дванадесет германски корпорации се изправят срещу най-голямата агенция за кредитен рейтинг в света Standard & Poor's. В съвместно писмо, дванадесет компании, сред които Volkswagen и Siemens, обвиняват агенцията в произволно неоправдано увеличаване на цените. Последното ценово предложение на агенцията предвижда „удвояване на цените, ако не и повече", се казва в писмото. Плановете са "напълно неприемливи". Писмото е подписано от котираните на DAX компании Bayer, Continental, Daimler, Lufthansa, Deutsche Post, Eon, Henkel, Linde, RWE, Siemens и VW, както и от неборсовия медиен концерн Bertelsmann. Той е индиректен собственик на FTD. Говорител на S&P заявява, че увеличените такси за европейските компании са със средно по-малко от пет процента. Някои големи корпорации обаче били застрашени от „потенциално по-големи увеличения".

Източник: FT

Америка

Фармацевтичният гигант AstraZeneca ще купи американската компания Ardea Biosciences за 1.26 млрд. долара. AstraZeneca ще плати по 32 долара на акция, което представлява премия от 54% над цената им при затварянето на търговията на 20 април. Като се изключат парите в брой в баланса на Ardea, сделката оценява компанията на 1 млрд. долара. Основният актив, който AstraZeneca придобива чрез сделката, е експериментално лекарство, което е в крайна фаза на клинични тестове за лечение на хронична хиперурикемия при пациенти с подагра. Компанията също така е по средата на разработване на лекарства за рак на черния дроб и панкреаса. Това е най-голямото придобиване за AstraZeneca от 2007 г. насам, когато компанията MedImmune беше закупена за около 15.2 млрд. долара.

Източник: Ройтерс

Азия

Условията за бизнес пред производствения сектор в Китай са се подобрили през април, макар активността като цяло да продължава своето свиване. Това показват публикуваните днес данни за производствената активност в страната, изготвени от HSBC. Експресните изчисления за индекса на производствената активност (PMI) показват ръст на показателя до двумесечен връх от 49,1 пункта през април, след като месец по-рано стойността му беше 48,3 пункта. Стойности на индекса под 50 са сигнал за свиване на производствената активност, а такива над 50 – за ръст. „Данните предполагат, че изпреварващите мерки на Пекин за стимулиране на икономиката са започнали да действат, като по този начин се смекчават опасенията за рязко забавяне на растежа“, коментира главният икономист на HSBC за Китай Хунбин Цю при представянето на индекса. „Темпът на ръст както на производството, така и на търсенето, остава на ниски в исторически план нива, a пазарът на труда е под натиск.

Източник: Ройтерс

 
Индекси на фондови борси
23.04.2012
Dow Jones Industrial
12 927.17 (-102.09)
Nasdaq Composite
2 970.45 (-30.00)
Стокови борси
23.04.2012
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)103.11
Heating oil ($US/gal.)3.1400
Natural gas ($US/mmbtu)2.0100
Unleaded gas ($US/gal.)3.1500
Gold ($US/Troy Oz.)1 632.60
Silver ($US/Troy Oz.)30.53
Platinum ($US/Troy Oz.)1 559.70
Hogs (cents/lb.)87.80
Live cattle (cents/lb.)114.58

       Опознай България

Крепостта Туида

Останките от ранновизантийската крепост Туида са разположени на площ от 40 000 кв.м на хълма Хисарлъка в североизточната част на град Сливен. Крепостта е известна в по-късни времена като Цоида и Соида. Строителството й може да се отнесе към втората половина на ІV век. При разкопки са открити оръдия на труда и старогръцки надписи, говорещи за съществуването на светилище на Зевс. Също така тук е намерен и печат на княз Борис Михаил. През ХІІІ век крепостта е изоставена и никога не е използвана вече. Днес могат да се видят крепостни стени, четирите кръгли ъглови кули с оформени полукръгли преддверия, двете правоъгълни кули – порти, основите на административна сграда, базилика и кръщелня, както и фрагменти от мозайка и различни предмети и монети, съхранявани в Исторически музей-Сливен.Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 24.04.2012
Българска версия: 24976, Английска версия: 3061

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2012. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2019
 ПВСЧПСН
1 123456
278910111213
314151617181920
421222324252627
528293031   

Февруари 2019
 ПВСЧПСН
5    123
645678910
711121314151617
818192021222324
925262728   

Март 2019
 ПВСЧПСН
9    123
1045678910
1111121314151617
1218192021222324
1325262728293031

Април 2019
 ПВСЧПСН
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
182930     

Май 2019
 ПВСЧПСН
18  12345
196789101112
2013141516171819
2120212223242526
222728293031  


 2019   2018   2017  
 2016   2015   2014  
 2013   2012   2011  
 2010   2009   2008  
 2007   2006   2005  
 2004   2003   2002  
 2001   2000   1999