Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Понеделник, 23 април 2012 г., брой 3194
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Ако желаете да прекратите абонамента си за изданието - използвайте сигурния и бърз начин - бутона
Отказ от абонамент


Валутни курсове
(23.04.2012)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.38880
USD/BGN   1.48259
CHF/BGN   1.62755
EUR/USD   1.3192*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.04   0.15%  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com


Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


WEB-портал
на българските одитори

Някой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!

Общи събрания днес
  Булстрой- 99 АД - Габрово
Асенова Крепост АД - Асеновград
Сосиете Женерал Експресбанк АД - Варна
Дунапак Родина АД - Пловдив
Стамп-Гард АД - София
Балканкар Заря АД - Павликени
Булстрой СМК АД - Габрово
Вита-6 АД - Пловдив
Инсист Сервиз АД - София
Места Газ АД - София
Би Джи Ай Груп АД - София
Зином София АД - София
Еконт-транс АД - Русе
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Стокообменът на България през 2011 г. се характеризира с по-голям прираст на износа (с 1,1 млрд. лв. или с 13,5 %) в сравнение с вноса. Делът на износа в стокообмена през 2010 г. е 44,7%, а през 2011 г. той нараства с 1,7 пункта и достига 46,4%. В 15 основни стокови групи, които формират 88% от износа за 2011 г., се наблюдава прираст на износа в размер над 100 млн.лв. В тази група влизат: черни и цветни метали, продукти на машиностроенето, минерални горива, селскостопански продукти, химични и фармацевтични продукти (вкл. козметика), текстил и облекла, превозни средства, хранителни продукти, строителни материали, руди, мебели. В 12 основни стокови групи, на които се падат 89% от стойността на вноса през 2011 г., се наблюдава прираст на вноса в размер над 100 млн.лв. В тази група отново влизат: минерални горива, продукти на машиностроенето, химични продукти, хранителни продукти, руди, черни и цветни метали, селскостопански продукти, строителни материали, превозни средства.

Източник: БСК

Общините в България, в които безработицата за 2011 г. е с 35% над средната за страната, вече са 152 при 130 година по-рано. Това е повече от половината общини у нас, които са 264. Това става ясно от списъка, който ежегодно се утвърждава от финансовия министър. При инвестиции в общини от черната листа бизнесът получава отстъпка от корпоративния данък. Специалната закрила на практика важи за общините с над 13.6% безработица, тъй като средната за страната за 2011 г. беше 10.1%. През 2010 г. например нито една община в област Бургас не е била в черния списък. През м.г. обаче влизат Руен, Средец, Сунгурларе. Най-балансирано остава положението в област Габрово, където и през двете последни години няма общини с много висока безработица. 

Източник: Сега

Приватизация

В Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол все още не е съвсем ясно дали евентуалната приватизация на “БДЖ - Товарни превози” е законна или не. Това обяви лидерът на жп синдиката към КНСБ Петър Бунев след среща с ръководството на приватизационното ведомство.Членът на надзорния съвет на ведомството Руси Статков от БСП е внесъл две докладни до колегите си. В тях той твърди, че фирмата за товарни превози все още не е извадена от забранителния списък за приватизация и че товарните превози не могат да се продадат като обособена част, тъй като представляват основна дейност на предприятието БДЖ. Поради това според Статков продажбата би могла да стане само след приемане на стратегия от парламента.  

Източник: Труд

Дружества
Добив на неметални материали и суровини
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2010 г.
(хил. лв.)
  1   Каолин АД - Сеново   128 950  
  2   Провадсол ЕАД - Провадия   12 284  
  3   Девня Варовик АД - Чернево   9 067  
  4   МДЗ - Балша АД - Балша   8 586  
  5   Черноморски Солници АД - Пловдив   5 529  
  6   Инермат АД - Стара Загора   4 854  
  7   Скални материали АД - Русе   3 293  
  8   Екоинмат АД - София   1 854  
  9   Авитон строй ЕООД - Симеоновград   936  
  10   Вая 96 ООД - Бургас   924  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 20.04.2012
  Обща стойност (BGN): 261 754.19  
Брой търгувани компании: 51
Premium 18 682.81
Standard 76 309.44
АДСИЦ 164 772.34
Облигации 1 989.60
Най-голяма промяна в цените
Интеркапитал пропърти дивелопмънт АДСИЦ - София -21.43 %
ОЦК АД - Кърджали 10.00 %
BaSE - Акции: 2 889.77
BaSE - АДСИЦ: 23.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Удължаването живота на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" съответно с 15 и 20 години ще струва 266 млн. евро, които ще бъдат финансирани със собствени средства на дружеството. Това съобщи изп. директор на атомната централа Александър Николов. Tой уведоми премиера Бойко Борисов и министъра на финансите Симеон Дянков за започването на първия етап от модернизацията на двата единствено работещи блока (1-ви и 2-ри бяха спрени през 2002, а 3-ти и 4-ти през 2006 г. заради ангажимент към ЕС). Процедурата включва комплексно обследване, оценка на състоянието на блоковете, както и набелязването на мерки за удължаването на живота им. 

Източник: Капитал

Само две фирми са подали оферти за участие в конкурса на Столичната община за доставка на 50 нови тролейбуса в София, съобщиха от общината. Това са руската "Транс-Альфа Електро" и чешката Skoda Electric. Офертите на двете компании ще бъдат отворени на 25 април от 10 часа в сградата на "Столичен електротранспорт". Обществената поръчка, която е с индикативна стойност от 27.5 млн. лв., беше обявена в края на февруари и първоначално осем фирми бяха закупили документи за участие в нея. Срокът за подаването на офертите беше 20 април, като кандидатите трябваше да внесат гаранции за участие в размер на 250 хил. евро, както и 3% от стойността на договора предварително. 

Източник: Капитал

Нов скандал разтресе БДЖ. След зачестилите кражби и нарушения през последните две години заканите за по-строг контрол в една от най-реформираните държавни структури изглежда са останали в пожелателна форма. Поредно мащабно нарушение разкри тези дни ръковoдството на железниците. Служители безконтролно крадяли гориво месеци наред. Внезaпна проверка в екипировъчния пункт за локомотиви в Свиленград и депо в Дупница разкрила две организирани групи, източвали гориво. Организираните групи действали на територията на Димитровград, Свиленград, Харманли, Симеоновград и Дупница. При проверката в шкафчетата на служителите на БДЖ били открити близо 200 литра крадено гориво в туби и бутилки. Само за месец загубите на дружеството от тези кражби достигат 50 тона гориво.

Източник: Дума

Община Пловдив ще освободи от данъци санираните сгради, включени в проекта "Енергийно обновяване на българските домове". Това каза в Пловдив министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, след като представи пред пловдивчани проекта. Целта е да се осигурят по-добри условия на живот за гражданите в многофамилните жилищни сгради, а по този начин се повишава и качеството на жизнената среда, и изпълнението на мерки за енергийна ефективност, допълни тя. Проектът е по оперативната програма "Регионално развитие" и е на стойност 50 милиона лева.

Източник: БНР

До края на май ще бъде обявен търгът за ремонт на Централна гара в София. Това каза зам.-шефът на Националната компания "Железопътна инфраструктура" Христо Алексиев. Финансирането е около 25 млн. евро и е осигурено по Оперативна програма "Транспорт" и от НКЖИ. 20 млн. евро са европейскита пари, а железопътната компания ще вложи 5 млн. евро. Това обаче е ориентировъчна цена, тъй като крайната ще я определи търгът. Ремонтът на гарата става 8 години след като тогавашният транспортен министър Николай Василев се бе възмутил от състоянието и дори лансира идея за събарянето. След това щеше да бъде давана на концесия, което не се случи, но пък бе направен конкурс за прединвестиционно проучване как да изглежда тя. 

Източник: Profit.bg       Българска Стопанска Камара


Изнесен Търговски офис”
В помощ на външнотърговската дейностВъншноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИПредстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
Срок за реакция: Тема:
2 май 2012 Обществено обсъждане на Проект на Закон за иновациите. Срок – 2 май
30 април 2012 Очакваме предложения и коментари по проекта на нова директива за концесиите.
Във връзка с предложения от Европейската комисия проект на Директива за концесиите, BUSINESSEUROPE, чийто член е БСК, излезе с позиция и коментари. БСК е на разположение да обобщи позицията на българските фирми по предложената директива и да ги предостави на вниманието на BUSINESSEUROPE, така че да се имат предвид при предстоящите дискусии по темата.
Новини от БСК и членовете на БСК

2.5 пъти нараства отрицателното салдо за 1 година

Бизнесът е категоричен: Да се забрани на банките да променят едностранно договори!

БСК: Силно оптимистично е да се очаква ръст на БВП. Съществува заплаха от невъзможност за покриване на публичните разходи.


Предстоящи събития

24 април 2012 г.: БАМИ ще отбележи 1 година от създаването на СКС „Металургия” и 20 години от учредяването на Асоциацията

26 април 2012 г.: Работна среща за обсъждане на нарастващите проблеми по прилагане на ЗДДС и ДОПК

Майсторски класове за топ мениджъри стартират с курс „Управление на промяната” (26-27 април 2012 г.). БСК е партньор на инициативата.

23-27 април 2012 г.: От машините до LED осветлението за мебели на “Техномебел” и “Светът на мебелите”

Курсове за управленски кадри и фирми в Япония и Република Корея. Срок за кандидатстване - май 2012

Серия от дискусии на тема тема „Възможности за привличане на висококвалифицирани кадри от трети страни (извън ЕС) с помощта на европейската Синя карта” ще се проведат във Варна (3 май), Стара Загора (16 май), Бургас (17 май), Русе (6 юни) и София (27 юни).

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение на БСК предлага обучение
с ваучери по програмата "Аз мога"
на Агенция по заетостта

- за професията "Оператор на компютър", специалност "Текстообработване"
- за дигитална компетентност по 7 програми, включващи MS Office за начинаещи и напреднали, обучение по основи на компютърните мрежи и мрежова сигурност.


Регионална Cisco академия
CCNA 3 сем. - 19.03.2012, вечерен
CCNA 3 сем. - 24.03.2012, съботно-неделен
CCNA 3 сем. - 28.04.2012, съботно-неделен
CCNA 1 сем. - предстоящ, м. май 2012
Курсове за компютърна грамотност
Вечерни курсове за начинаещи
MS Excel ниво начинаещи - на 22, 23, 27, 29, 30.03.2012
Вечерни курсове за напреднали
MS Excel ниво напреднали - на 03, 05, 06, 10, 12.04.2012
MS Excel експертно ниво - на 17, 19, 20, 24, 26.04.2012

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 35 професии в над 60 специалности. Центърът за професионално обучение се Сертифицира по EN ISO 9001:2008.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионално обучение и квалификация;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване на проекти по различни програми по заявка;
Консултации за разкриване на дейности за професионално обучение; Здравословни и безопасни условия на труд.

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Четирите най-големи гръцки банки отчетоха обща загуба от 27.9 млрд. евро за 2011 г., след като участваха в преструктурирането на държавния дълг. National Bank of Greece, EFG Eurobank Ergasias, Alpha Bank и Piraeus Bank са отписали от активите си гръцки държавни облигации за 25 млрд. евро, съобщи агенция Bloomberg. И четирите финансови институции са представени у нас. Първите две са собственици съответно на Обединена българска банка и Пощенска банка, Piraeus има дъщерна банка в България със същото име, а Alpha оперира тук чрез свой клон. Правителството на южната ни съседка в момента се опитва да приключи плана си за рекапитализация на гръцките банки, които отписаха над половината от номиналната стойност на притежаваните от тях държавни облигации при т.нар. подстрижка през март. В резултат на продължаващата пета година рецесия гръцките трезори отчитат и ръст на лошите заеми.

Източник: Блумберг

Америка

Силните продажби в САЩ спомогнаха за увеличаването на печалбата на McDonald’s през първото тримесечие. Продажбите за първите три месеца на годината в заведенията на веригата, открити преди поне 13 месеца, са се увеличили със 7,3% при очакван ръст от 6,7%. Само в САЩ продажбите са скочили с 8,9%, докато в Европа е регистрирано по-скромно повишение - от 5 на сто. Чистата печалба на McDonald’s за периода януари-март 2012 г. се е увеличила до 1,27 млрд. долара, или 1,23 долара на акция, което съвпада с очакванията на анализаторите. Година по-рано нетната печалба е била в размер на 1,21 млрд. долара, или 1,15 долара за акция. Приходите на компанията са нараснали със седем на сто до 6,55 млрд. долара, което също е малко над очакванията на анализаторите. Компанията е постигнала по-добрите резултати благодарение на новите елементи в менюто, преобразяването на редица ресторанти, както и удълженото работно време.

Източник: Associated Press

Азия

Япония ще осигури близо 7,36 милиарда долара официална помощ за развитието на пет страни от района на река Меконг. Отпуснатите средства ще бъдат разпределени според тригодишен план, започващ от април 2013 година и приключващ към 2015 година. Премиерът на страната Йошихико Нода съобщи, че сериозната сума ще подобри инфраструктурата и икономиката на региона. Държавите, които ще бъдат подпомогнати, са Камбоджа, Лаос, Тайланд, Виетнам и Мианмар. „Няма качествено развитие в района на Източна Азия без стабилност и напредък в района на Меконг“, каза Нода. „Страната ни ще продължи да осъществява кооперация с региона, който е приорететен за нас“. Ходът на Япония е контраудар на растящото влияние на Китай в Азия и опит страната да навакса в икономически аспект.

Източник: Ройтерс

 
Индекси на фондови борси
20.04.2012
Dow Jones Industrial
13 029.26 (65.16)
Nasdaq Composite
3 000.45 (-7.11)
Стокови борси
20.04.2012
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)103.88
Heating oil ($US/gal.)3.1400
Natural gas ($US/mmbtu)1.9300
Unleaded gas ($US/gal.)3.1100
Gold ($US/Troy Oz.)1 642.80
Silver ($US/Troy Oz.)31.65
Platinum ($US/Troy Oz.)1 587.40
Hogs (cents/lb.)87.40
Live cattle (cents/lb.)115.45

       Опознай България

Църква Св. Никола-Стари – град Лом

Църквата Св. Никола-Стари в град Лом е изградена по времето на българския цар Михаил-Aсен (1246-1257г.). Няколко пъти разрушавана и възстановявана от родолюбиви ломчани. През 1760 г. е открито в нея килийно училище - едно от първите във Видинска епархия, в което преподавали азбукето, наустницата и псалтира. Част от иконите на храма са рисувани от зографи на Дебърската художествена школа. Някои от иконите са пренесени в новата църква Св. Никола Млади.Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 23.04.2012
Българска версия: 24978, Английска версия: 3062

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2012. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2019
 ПВСЧПСН
1 123456
278910111213
314151617181920
421222324252627
528293031   

Февруари 2019
 ПВСЧПСН
5    123
645678910
711121314151617
818192021222324
925262728   

Март 2019
 ПВСЧПСН
9    123
1045678910
1111121314151617
1218192021222324
1325262728293031

Април 2019
 ПВСЧПСН
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
182930     

Май 2019
 ПВСЧПСН
18  12345
196789101112
2013141516171819
2120212223242526
222728293031  


 2019   2018   2017  
 2016   2015   2014  
 2013   2012   2011  
 2010   2009   2008  
 2007   2006   2005  
 2004   2003   2002  
 2001   2000   1999