Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 20 април 2012 г., брой 3192
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Ако желаете да прекратите абонамента си за изданието - използвайте сигурния и бърз начин - бутона
Отказ от абонамент


Валутни курсове
(20.04.2012)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.39362
USD/BGN   1.49460
CHF/BGN   1.62701
EUR/USD   1.3086*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.04   0.15%  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com


Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


WEB-портал
на българските одитори

Някой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!

Общи събрания днес
  Битова техника - Гарант АД - Пловдив
Пакор България АД - София
ПФК Локомотив-София АД - София
Механичен завод АД - Мадан
Шамот АД - Елин Пелин
ГБС-Благоевград АД - Благоевград
Арбанаси АД - Велико Търново
Калцит АД - Асеновград
Корабоимпекс АД - Варна
Кофражна техника АД - Пловдив
Кофражна техника 95 АД - Пловдив
Микромет АД - Варна
Хотел Финландия АД - Чепеларе
Промишлена енергетика АД - Ямбол
Виналия АД - Пловдив
Автотрафик АД - Бургас
Първи май АД - Силистра
Пи Ес Ай АД - Стара Загора
Компания за минерални води (КМВ) Видена АД - София
Просвета София АД - София
Инвестор.БГ АД - София
Крам Комплекс Груп ЕАД - София
Калцит-95 АД - Асеновград
Калцит Газ АД - Асеновград
Искра 95 АД - Първомай
Агросток АД - София
Тонзос-95 АД - Ямбол
Българска месна компания АД - София
Водно строителство - Силистра АД - Силистра
Детекс Трейд АД - София
Сортови семена-инвест АД - Свищов
Арбанаси 2000 АД - Велико Търново
Керам Инвест АД - Сливен
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Вече 15 години се говори за електронно правителство, за което от тогава са изхарчени над 500 млн. лв. без някакъв значителен резултат, заяви Георги Брашнаров, председател на Българската асоциация на софтуерните компании. Според него изграждането на технологичната платформа на е-правителството е най-малкият проблем. Преди това е необходима цялостна реорганизация на административните дейности. Проблемът на електронното правителство не е в софтуерните компании. Необходима е силна политическа воля за реорганизиране на цялостната дейност в администрацията.

Източник: Класа

Българите, живеещи постоянно в чужбина, изпратиха 62,4 млн. лв. до своите близки в страната през февруари, сочат данните на БНБ. Това е над два пъти повече от преките чужди инвестиции у нас за същия месец, които възлизат на едва 29,9 млн. лв. За първите два месеца на настоящата 2012 г. сънародниците ни в чужбина са излели в икономиката ни 41,8% повече средства (общо 120 млн. лв.), отколкото чуждите инвеститори (общо 84,6 млн. лв.). Докато инвестициите за януари и февруари отчитат спад от 74,6% на годишна база, то парите, пратени от нашенци, нарастват с близо 2% спрямо същия период на миналата година. Увеличението в изпратените средства набъбва до 8,7%, ако сравним постъпленията от нашенци, получени през първите два месеца на 2010 г. Статистиката на БНБ отчита само средства, пратени през финансов посредник.

Източник: Стандарт

Концесии

С пари от концесии ще се финансират иновациите. Това предвижда проект за закон за иновациите, качен на сайта на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Предвижда се да се създаде български фонд за иновации към икономическия министър, който ще се издържа с поне 25% от приходите по концесионни плащания по концесии за добив. Предвидено е за фонда да бъде отпусната и субсидия от държавния бюджет, както и да генерира собствени приходи, да се финансира със средства от Кохезионния и Структурните фондове на Европейския съюз, с дарения, с лихви и др. източници. 

Източник: Класа

Висшият експертен екологичен съвет към екоминистерството одобри инвестиционното предложение на "Асарел-Медет" за разширяване на промишлената площ на най-голямото медодобивно предприятие у нас. Изпълнението на проекта ще удължи живота на мината с най-малко 20 години и ще увеличи количеството на преработваната руда до 15 млн. т годишно от 13 млн. т в момента. На този етап не може да се прогнозира точният размер на инвестицията, тъй като проектът ще се осъществява поетапно, казаха от компанията. Оттам обаче уточниха, че всяка година "Асарел-Медет" инвестира поне 100 млн. лв. в производствени технологии. 

Източник: Капитал Dаily

Дружества
Производство на тютюневи изделия
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2010 г.
(хил. лв.)
  1   Благоевград-БТ АД - Благоевград   172 931  
  2   София-Булгартабак АД - София   135 115  
  3   Лийв Табако-А.Михайлидис АД - Сандански   34 354  
  4   Плевен-Булгартабак АД - Ясен - Пл   16 594  
  5   Слънце Стара Загора-Табак АД - Стара Загора   8 129  
  6   Първомай-БТ АД - Първомай   7 205  
  7   Механика АД - Пещера   4 529  
  8   Гоце Делчев Табак АД - Гоце Делчев   899  
  9   Пазарджик български търговски мениджмънт АД - Пазарджик   698  
  10   Дупница-Табак АД - Дупница   247  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 19.04.2012
  Обща стойност (BGN): 587 960.30  
Брой търгувани компании: 37
Premium 52 336.72
Standard 349 480.89
АДСИЦ 42 519.60
Облигации 143 623.10
Най-голяма промяна в цените
Фонд имоти АДСИЦ - София 9.72 %
Авто Юнион Груп АД - София -3.91 %
BaSE - Акции: 12 951.03

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Президентът Росен Плевнелиев участва в откриването на Команден център на Хюлет-Пакард за дистанционно управление на критични процеси, който е втори по рода си в света след Филипините и първи в Европа. От този център може да се следят всякакви критични ситуации на планетата - от природни бедствия като земетресения и цунами през терористични атаки до срив в комуникационната система на една отделна фирма. А клиентите ще получават инструкции как да се справят с възникнали технологични проблеми.

Източник: БНТ

Бившият министър на образованието в кабинета на НДСВ Владимир Атанасов ще бъде съден за длъжностно престъпление заради сделка с бизнесмена Георги Велчев. През 2002 г. Атанасов се разпоредил с два хотела в курорта Златни пясъци, които са държавна собственост, без да има право на това. Договорът е сключен на 9 декември 2002 г. с фирмата "Краун хотелс" на Георги Велчев, брат на тогавашния финансов министър Милен Велчев. С него се дава съгласие за събарянето на хотелите "Ехо" и "Мургаш", които са на втора линия в курорта, и правото на строеж върху терена срещу задължението на дружеството да построи сграда с 1100 кв. м разгърната площ за нуждите на икономическия колеж във Варна.  Имуществените щети са в размер на общо 454 166 лв., изчислили експертите. Неимуществените се изразяват в затруднена работа на държавните органи при упражняване правото на собственост на държавата, отбелязва обвинението.

Източник: 24 часа

Окръжният съд в Добрич върна на държавата 182 дка в землището на каварненското село Свети Никола. Върху терените е част от ваканционното селище "Русалка" на семейство Николай и Евгения Баневи. Спорният имот е част от 300 дка горска площ от държавния фонд, предоставена за изграждането на "Русалка". Според съда държавната фирма "ВС-Русалка", която е придобита от Баневи, не е имала право да стопанисва земята. Затова собствеността й не се е прехвърлила при приватизацията. Спорният имот обаче е записан като актив в счетоводния баланс на "Русалка тур", с което е взет нотариален акт през 2009 г. Според съда този нотариален акт е невалиден.

Източник: Стандарт

Френско дружество поиска да изгради топлоелектрическа централа в Гоце Делчев чрез дъщерната си фирма в България "София холд" ЕООД. То е готово да създаде 100 работни места и да квалифицира кадри за целите на компанията. Фирмата е отправила оферти и към съседните общини Гърмен и Хаджидимово за наемане на необработваеми площи, които да бъдат залесени с бързорастящи дървесни видове като топола, върба, акация, които да бъдат използвани за захранване на ТЕЦ-а. Предстои анализ на климата и почвите, който ще определи кои точно дървесни видове ще бъдат посадени и ще са подходящи за гориво.

Източник: Струма

Съдът обяви фалит на една от най-старите търновски фирми за търговия с горива, транспорт и строителство. Решението за неплатежоспособността на „Булмекс” е от 17 април. Дълговете на дружеството са в размер на 4 447 694 лева. Според вещото лице активите на фирмата са в размер на 3 996 862 лева. Пред съда дружеството с ограничена отговорност се представлява от Петко Петков, сочи още решението на ВТОС. Заедно с откриването на производството по несъстоятелност е постановено и обезпечение чрез запор и обща забрана върху цялото имущество на „Булмекс”. Първото събрание на кредиторите ще бъде на 21 май в Окръжния съд. Дълговете на „Булмекс” са трупани от 2008 г. насам, когато са били 1.4 млн. лв. Заради това неплатежоспособността на фирмата е с определена начална дата от съда 15 февруари 2007 г.

Източник: Борба - Велико Търново       Българска Стопанска Камара


Изнесен Търговски офис”
В помощ на външнотърговската дейностВъншноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИПредстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
Срок за реакция: Тема:
30 април 2012 Очакваме предложения и коментари по проекта на нова директива за концесиите.
Във връзка с предложения от Европейската комисия проект на Директива за концесиите, BUSINESSEUROPE, чийто член е БСК, излезе с позиция и коментари. БСК е на разположение да обобщи позицията на българските фирми по предложената директива и да ги предостави на вниманието на BUSINESSEUROPE, така че да се имат предвид при предстоящите дискусии по темата.
Новини от БСК и членовете на БСК

BUSINESSEUROPE настоява за мобилизиране на националните и европейски политики за растеж и възстановяване

БСК: Силно оптимистично е да се очаква ръст на БВП. Съществува заплаха от невъзможност за покриване на публичните разходи.

Божидар Данев: Укриването, а не неплащането на заплати и осигуровки може да бъде криминализирано

Предложения на БСК по проекта на Закон за училищното и предучилищното образование


Предстоящи събития

Семинар на тема „Интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж в българските региони и общини – предизвикателствата пред диверсификацията на икономическите дейности и възможностите за приложение на немския опит в България” ще се проведе на 20 април 2012 г. (петък), от 14.00 часа, в заседателната зала на Кметството на гр. Септември.

24 април 2012 г.: БАМИ ще отбележи 1 година от създаването на СКС „Металургия” и 20 години от учредяването на Асоциацията

26 април 2012 г.: Работна среща за обсъждане на нарастващите проблеми по прилагане на ЗДДС и ДОПК

Майсторски класове за топ мениджъри стартират с курс „Управление на промяната” (26-27 април 2012 г.). БСК е партньор на инициативата.

23-27 април 2012 г.: От машините до LED осветлението за мебели на “Техномебел” и “Светът на мебелите”

Курсове за управленски кадри и фирми в Япония и Република Корея. Срок за кандидатстване - май 2012

Серия от дискусии на тема тема „Възможности за привличане на висококвалифицирани кадри от трети страни (извън ЕС) с помощта на европейската Синя карта” ще се проведат във Варна (3 май), Стара Загора (16 май), Бургас (17 май), Русе (6 юни) и София (27 юни).

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение на БСК предлага обучение
с ваучери по програмата "Аз мога"
на Агенция по заетостта

- за професията "Оператор на компютър", специалност "Текстообработване"
- за дигитална компетентност по 7 програми, включващи MS Office за начинаещи и напреднали, обучение по основи на компютърните мрежи и мрежова сигурност.


Регионална Cisco академия
CCNA 3 сем. - 19.03.2012, вечерен
CCNA 3 сем. - 24.03.2012, съботно-неделен
CCNA 3 сем. - 28.04.2012, съботно-неделен
CCNA 1 сем. - предстоящ, м. май 2012
Курсове за компютърна грамотност
Вечерни курсове за начинаещи
MS Excel ниво начинаещи - на 22, 23, 27, 29, 30.03.2012
Вечерни курсове за напреднали
MS Excel ниво напреднали - на 03, 05, 06, 10, 12.04.2012
MS Excel експертно ниво - на 17, 19, 20, 24, 26.04.2012

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 35 професии в над 60 специалности. Центърът за професионално обучение се Сертифицира по EN ISO 9001:2008.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионално обучение и квалификация;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване на проекти по различни програми по заявка;
Консултации за разкриване на дейности за професионално обучение; Здравословни и безопасни условия на труд.

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Nokia отчете нетна загуба от 1.3 млрд. евро за първото тримесечие на 2012 г., показват данните от финансовия отчет на компанията. Финланската корпорация предупреди миналата седмица, че очаква да бъде на загуба, което потопи акциите й тогава с 25%. В понеделник пък рейтинговата агенция Moody's понижи кредитния рейтинг на компанията от Baa2 на Baa3 или на едно ниво над "боклук". Финансовият отчет на компанията показва, че нетните й продажби през първите три месеца на 2012 г. са 7.4 млрд. евро, което е с понижение от 30% спрямо същия период през предходната година. Тогава финландският производител отчита продажби за 10.4 млрд. евро. Така Nokia отчита 1.3 млрд. евро загуба за първото тримесечие на тази година. Въпреки спада в продажбите, голяма част от нея се дължи най-вече на усилията на компанията за преструктуриране. Близо половината от загубата или 772 млн. евро се падат за оптимизиране на нейното звено за телекомуникационно оборудване Nokia Siemens Networks.

Източник: Associated Press

Америка

Audi планира да инвестира до 2 млрд. долара в нов завод за спортни автомобили в Мексико. Това заяви изпълнителният директор на компанията Рупърт Щадлер. "Говорим за производство на около 150 хил. превозни средства на година", е заявил той. Министърът на икономиката на Мексико Бруно Ферари заяви, че инвестицията ще възлезе на около 2 млрд. долара. Той добавя, че времето, за което тя ще бъде реализирана, както и броят на работните места, които ще бъдат създадени, още не са известни. Audi планира да изгради завода, за да може да се възползва от ниските разходи за работна ръка в Мексико и това, че в някои от регионите там не се плащат мита за внос. С този ход компанията се надява, че ще успее да достигне целта си да продаде 1 млн. автомобили в САЩ до 2018 г. Audi планира да произвежда спорните автомобили Audi Q5 ексклузивно в завода в Мексико.

Източник: Ройтерс

Азия

Американският производител на автомобили General Motors (GM) отново планира да има повече влияние в съвместното си предприятие с китайския производител Shanghai Automotive Industry Corp (SAIC). По време на кризисната 2009-а година, няколко месеца преди подаването на иск за защита от фалит, закъсалият автоконцерн отстъпи мажоритарния дял в компанията на SAIC. Сега двамата партньори обмислят съвместно да се разширят извън Китай, пише Wall Street Journal. Компаниите са се споразумели за преструктуриране, така че GM да има равноправно участие, заяви главният изпълнителен директор на GM Дан Акерсън. Първоначално всяка от двете компании държеше по една втора от Shanghai General Motors. През 2009 г. GM продаде 1% от дела си на SAIC и получи в замяна 84,5 млн. долара, както и заявка за заем за над 400 млн. долара за спасяването на корейския си бизнес, твърдят запознати с въпроса източници.

Източник: Wall Street Journal

 
Индекси на фондови борси
19.04.2012
Dow Jones Industrial
12 964.10 (-68.65)
Nasdaq Composite
3 007.56 (-23.89)
Стокови борси
19.04.2012
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)102.27
Heating oil ($US/gal.)3.1300
Natural gas ($US/mmbtu)1.9100
Unleaded gas ($US/gal.)3.1500
Gold ($US/Troy Oz.)1 641.40
Silver ($US/Troy Oz.)31.78
Platinum ($US/Troy Oz.)1 581.30
Hogs (cents/lb.)88.78
Live cattle (cents/lb.)115.85

       Опознай България

20 април 1876 г. - избухва Априлското въстание

20 април 1876 г. - избухва Априлскoтo въстание, най-мащабната въоръжена изява на Българското националноосвободително движение. През ноември 1875 г. в Гюргево, Румъния, се събират млади български революционери и съставят т.н. Гюргевски революционен комитет. Той решава да се пристъпи незабавно към организирането на голямо въстание в България през пролетта на 1876 г. Най-важното било да се подготви единен план за въстанието. Страната била разделена на четири окръга, начело на които стояли за апостоли изтъкнати революционери - Ст. Стамболов, Ил. Драгостинов, Ст. Заимов, Панайот Волов и др. В края на декември апостолите и техните помощници заминават за България. На 14 април в местността Оборище, Панагюрско, е свикано събрание, на което е решено въстанието да започне на 1 май. Предателство довежда до неговото предсрочно избухване - 20 април. Априлското въстание е потушено с огън и меч. Но то показва на света, че българският народ е решен да извоюва своята независимост въпреки цената, която трябва да заплати. Неговото потушаване е пряката причина за мащабна международна намеса, кулминирала в обявяването на освободителната Руско-Турска война от 1877-1878 г.Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 20.04.2012
Българска версия: 24954, Английска версия: 3060

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2012. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2019
 ПВСЧПСН
1 123456
278910111213
314151617181920
421222324252627
528293031   

Февруари 2019
 ПВСЧПСН
5    123
645678910
711121314151617
818192021222324
925262728   

Март 2019
 ПВСЧПСН
9    123
1045678910
1111121314151617
1218192021222324
1325262728293031

Април 2019
 ПВСЧПСН
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
182930     

Май 2019
 ПВСЧПСН
18  12345
196789101112
2013141516171819
2120212223242526
222728293031  

Юни 2019
 ПВСЧПСН
22     12
233456789
2410111213141516
2517181920212223
2624252627282930

Юли 2019
 ПВСЧПСН
271234567
28891011121314
2915161718192021
3022232425262728
31293031    


 2019   2018   2017  
 2016   2015   2014  
 2013   2012   2011  
 2010   2009   2008  
 2007   2006   2005  
 2004   2003   2002  
 2001   2000   1999