Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 12 април 2012 г., брой 3188
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Ако желаете да прекратите абонамента си за изданието - използвайте сигурния и бърз начин - бутона
Отказ от абонамент


Валутни курсове
(12.04.2012)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.36798
USD/BGN   1.48948
CHF/BGN   1.62837
EUR/USD   1.3131*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.04   0.15%  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com


Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


WEB-портал
на българските одитори

Някой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!

Общи събрания днес
  Аркус България АД - Лясковец
Инжкомерс 2000 АД - Карлово
Лозенец 13 АД - София
Хан Аспарух АД - Исперих
СК-13 Трансстрой АД - София
Троян Автотранспорт АД - Троян
Хан Омуртаг АД - София
Фонд за земеделска земя Мел Инвест АДСИЦ - София
Енерджи енд Енвайрънмънт АД - София
Пегас АД - Пловдив
Арома козметикс АД - София
Пегас-2000 АД - Пловдив
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Българската народна банка се обяви срещу проекта на Министерството на финансите за нов начин на управление на средствата в Сребърния фонд с безпрецедентно критично становище. БНБ препоръчва на вносителя той да бъде изтеглен и не приема мотива на финансовия министър за инвестиране на по-голямата част от средствата на фонда в ДЦК. Дянков обяви, че досега фондът е бил с отрицателна доходност, защото парите му са на депозит в банката. БНБ напомня за приходите, внесени в държавния бюджет, голяма част от които се дължат именно на управлението на парите на Сребърния фонд. Приходите от БНБ в бюджета са 200 млн. лв. годишно, което покрива отрицателната реална доходност на фонда от 42 млн. лв. по сметки на МФ, се посочва в становището. Негативното становище на БНБ дойде малко след като МС прие проекта за промени в закона за Сребърния фонд. Според него 30% от активите на фонда ще могат да се инвестират в ДЦК, а не, както се предлагаше в първоначалния проект, 70%. Промените предвиждат обаче всяка година с по 10 на сто да се увеличава делът на инвестициите в ДКЦ, докато достигнат 70 процента през 2016 г. Парите на фонда да се използват по предназначение едва от 2028 г., реши МС, защото разчетите предполагали, че тогава пенсионната система ще има нужда от подкрепа. В действащия закон се предвижда Сребърният фонд да бъде в помощ на пенсионната система още от 2018 г.

Източник: Дума

Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за здравето, с които се налага пълна забрана за пушене на закрити обществени места от 1 юни.

Източник: КласаКвалификационeн REFA-курс
7.05-18.05, 28.05-9.06.2012

Организация и управление на фирмата и оптимизация на производствените процеси
Първи модул: “Организация на работни системи и процеси”
Тема: Производствени данни/процеси
 • Представяне на работни процеси и етапи в тяхната последователност
 • Организация на материалния поток и симулация
 • Групова работа

 • http://refa.bia-bg.com/, тел. 981-45-67, София
  Концесии

  Оценката за въздействие върху околната среда /ОВОС/ ще е задължителна и на етап проучвания за неконвенционални въглеводороди, включително и шистов газ, а не само при добива. Това предвиждат промените в Закона за опазване на околната среда, приети на второ четене от парламента. Текстовете са консенсусни, обясни председателят на парламентарната комисия по околната среда Искра Михайлова /ДПС/. Тя отбеляза, че при наличие на опасност за хората или околната среда се предвижда преразглеждане на разрешителните за всякакъв вид инсталации, а не само за неконвенционални въглеводороди. Дори при проучвания за конвенционален газ, ако се докаже,че се появява земетресение или замърсяване на водата, ще се спира инсталацията и ще се направят нови предписания, поясни Михайлова.

  Източник: Класа

  Регулирана информация

  На 11.04.2012 год. в Борсова информационна компания Капиталов пазар ЕООД постъпи неконсолидиран отчет за 2011 г. на "Наш Дом - България" АД - Холдинг - София /5ND/

  Дружества
  Производство на други метални изделия, некласифицирани другаде
  BEIS рейтинг

  Първите 10 дружества
  по
  Приходи
  от продажби
  за 2010 г.
  (хил. лв.)
    1   Херти АД - Шумен   28 050  
    2   Хелиос Метал Център ООД - Пловдив   25 933  
    3   Безконтактни мултиплексорни вериги (БМВ) ЕООД - София   15 882  
    4   Юпитер 05 ООД - Пловдив   10 011  
    5   Енергоремонт - Бобов дол АД - Голямо село   3 605  
    6   Агросистем АД - Монтана   1 052  
    7   Алаеддин инвестмънт ЕООД - Стара Загора   973  
    8   Комуналтехмаш-97-М АД - Бургас   822  
    9   Тетраедър-49 - Киров, Стоев и Досев СД - Стара Загора   675  
    10   Емко ООД - София   660  
  Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
   
  Българска Фондова Борса - София - 11.04.2012
    Обща стойност (BGN): 515 248.58  
  Брой търгувани компании: 39
  Premium 22 517.67
  Standard 113 343.91
  АДСИЦ 101 835.30
  Облигации 277 551.70
  Най-голяма промяна в цените
  Златни пясъци АД - Варна 95.54 %
  Интеркапитал пропърти дивелопмънт АДСИЦ - София -33.33 %
  BaSE - Акции: 5 737.45

  Регулирана информация
  4VI Випом АД - Видин
  4KP КММ АД - Шумен
  4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
  5ND Наш Дом - България АД
  - Холдинг - София

    СЕРТИФИЦИРАНИ
  БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

  Правителството готви мерки срещу забавените плащания между фирмите с промени в Търговския закон. Ако не е уговорено друго, плащанията трябва да се извършват в срок от 30 дни след получаване на фактурата или на друга покана за плащане, гласят промените, подготвени от правосъдното министерство. Ако фактурата е получена преди стоката или услугата, срокът от 30 дни тече от деня на получаването им. Ако пък договорът или закон предвиждат преглеждане и приемане на стоката или услугата, 30-дневният срок тече от приемането им. Ако срокът от 30 дни не бъде спазен, започва да тече наказателна лихва в размер на основния лихвен процент на БНБ плюс 10%. Освен това кредиторът ще има право на фиксирано обезщетение от 80 лв. заради разноските, свързани със събиране на вземането. Забавените плащания се отразяват на конкурентоспособността на фирмите и може да причинят фалити, пише в мотивите към проекта.

  Източник: Стандарт

  Ана Райкова, бивша готвачка във ваканционно селище "Русалка", е изпълнителен директор на "Елма" АД - Троян в момента. Акционерното дружество е приемник на завод "Елпром", който до 1990 г. наброяваше персонал до 3000 души и бе производител номер 1 на Балканите на еднофазни и трифазни асинхронни електродвигатели.  От 1997 г. насам обаче заводът е включен във финансово-индустриалния концерн "АКБ Форес" с мажоритарен собственик Николай Банев. През 2008 г. заводът спря да изплаща заплати, в резултат на което повечето от работниците му бяха съкратени или напуснаха поради неизплащане на трудови възнаграждения.  До днес има заведени и спечелени трудови дела за неизплатени заплати от над 150 работници, съобщи Георги Гачевски, бивш генерален директор на фирмата, а от 11 април т.г. водач на над 400 работници, които настояват Бойко Борисов и главният прокурор Бойко Борисов да намерят начин да задължат олигарха Банев да изплати дължимите заплати.

  Източник: Труд

  Много тръбопроводи на „Напоителни системи” са откраднати, други съществуват само на хартия, каза изпълнителният директор на „Напоителни системи” ЕАД Стайко Ганчев. На този етап има сключени договори със Софийска стокова борса за 15 000 тона скрап, като очакваните постъпления от продажбата им са около 5 млн. лева. До момента са продадени близо 2 000 тона. Това е нестандартен скрап, който трябва да се извади, да се нареже и транспортира, подчерта Стайко Ганчев. Цената му варира от 230 до 390 лв. за тон. Тези 15 000 тона са изчислени на база предварително проучване с представителите на 10-те клона на „Напоителни системи” в България. Те са подали списък с неработещите помпени станции и тръбопроводи, които са бракувани. Направена е предварителна оценка и на Стоковата борса в София са пуснати определени количества. Според изчисленията трябва да бъдат предоставени по 1500 тона от район. При неизпълнение на това количество, неустойката е около 200 лв. на тон, която започва да тече след 300 дни, уточни шефът на дружеството.

  Източник: Фирмена информация

  Пет от сградите в комплекса "Златна перла" край Варвара ще бъдат принудително премахнати на 19 април. Това става ясно от съобщения до управителя на строителя – фирмата "Краш 2000", публикувани на сайта на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК). Строителният контрол издаде заповед за премахването на незаконно построения в защитена територия ваканционен комплекс още през 2010 г. Решението на дирекцията беше обжалвано от строителя на "Златна перла" пред всички инстанции, но изгуби делата и трябваше доброволно да събори вилите в комплекса. Още в началото на годината министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова обеща "Златна перла" да бъде съборена до края на лятото. Плановете на ресорното й министерство и на строителния контрол са през годината да бъдат премахнати около 1 500 незаконни сгради.

  Източник: Бургас - днес и утре

  Три от четирите чисто търговски дружества на Община Велико Търново приключиха на печалба 2011 г. Положителен резултат отчитат “Царевград Търнов” (25 хил. лв.), “Инвестстрой-92” (21 хил. лв.) и “Обредни дейности” (13 хил. лв.). С нулева печалба е “Организация на движението, паркинги и гаражи”. Годишните отчети на търговските дружества бяха обсъдени от Икономическата комисия към ОбС, а управителите на фирмите за първи път направиха анализ през съветниците на резултатите си. Чисто търговските ни фирми показаха, че пребориха кризата, коментира инж. Антон Койнаков, началник-отдел “Общинска икономика”. За първи път част от печалбата си общинските фирми ще внесат като дивидент в хазната. 30 на сто от печалбата след облагане с данъци ще бъде преведена в общинския бюджет, предлага кметът Даниел Панов. 

  Източник: Янтра - Велико Търново

  Миньори от русенската фирма „Скални материали“ заплашват с протест заради забавените си заплати. По думите им те не са получавали възнаграждения от четири месеца, а случайно са разбрали, че през декември миналата година са се водили в неплатен отпуск, въпреки че тогава са били на работа. В района край село Басарбово има няколко обекта за добив на скални материали, на които работят близо 50 души. Част от тях разказват, че прагът на заплащането им е бил намален от 590 лв. на 435 лв. От ръководството на фирмата неофициално коментираха, че имат финансови затруднения заради междуфирмената задлъжнялост и заради тежката зима, която е спънала работата им. Според директора на Инспекцията по труда в Русе Ирена Николаева вероятно забавянето на заплатите е свързано с клауза в договорите, която позволява изплащането на трудовите възнаграждения да става до 60 дни след дадения работен месец.

  Източник: БГНес

  Консервно предприятие в гр. Елена за пореден път ще търси своя нов собственик, става ясно от обявление в регистъра на частните съдебни изпълнители. Компанията е "Консерва С и Л България", а продажбата е по искане на "Райфайзен лизинг". Началната цена за дружеството е 1.82 млн. лв., а върху имотите има ипотеки от лизинговата компания и от Райфайзенбанк. Офертите за него ще се приемат до 26 април, след което ще се проведе търг, ако има кандидати. Съдебният изпълнител Мария Глушкова обясни, че досега е имало 3 или 4 неуспешни търга за продажбата. По думите й предприятието е ремонтирано и обновено, но собственикът е теглил много кредити, които не може да погасява. В момента цеховете не работят, но фирмата "Консерва С и Л" има производство на други места, посочи Глушкова.

  Източник: Капитал         Българска Стопанска Камара


  Изнесен Търговски офис”
  В помощ на външнотърговската дейност  Външноикономическо сътрудничество  Enterprise Europe Network  Външнотърговски консултации


  Оферти от български и чуждестранни фирми  Предстоящи обучения
  КУРСОВЕ и СЕМИНАРИ  Предстоящи
  панаири и изложения
  в България и в света

   
  ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
  БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
  Срок за реакция: Тема:
  30 април 2012 Очакваме предложения и коментари по проекта на нова директива за концесиите.
  Във връзка с предложения от Европейската комисия проект на Директива за концесиите, BUSINESSEUROPE, чийто член е БСК, излезе с позиция и коментари. БСК е на разположение да обобщи позицията на българските фирми по предложената директива и да ги предостави на вниманието на BUSINESSEUROPE, така че да се имат предвид при предстоящите дискусии по темата.
  Новини от БСК и членовете на БСК

  Камен Колев: Социалната политика в предприятието е въпрос на корпоративна социална отговорност, а не нормативно задължение


  Предстоящи събития

  ОБЯВА ЗА РАБОТА: Експерт в Националния център за оценка на компетенциите към БСК – срок: 13 април 2012 г.

  Обява за открит избор за изпълнител/и за създаване на секторни компетентностни модели - краен срок: 17.04.2012 г.

  19 април: Семинар „Новости при електронното деклариране"

  21 април 2012: Възможности за малки и средни предприятия за безплатно участие в търговски изложения в чужбина

  Майсторски класове за топ мениджъри стартират с курс „Управление на промяната” (26-27 април 2012 г.). БСК е партньор на инициативата.

  Курсове за управленски кадри и фирми в Япония и Република Корея. Срок за кандидатстване - май 2012

  Център за компютърно обучение
  към Българската Стопанска Камара
  Центърът за компютърно обучение на БСК предлага обучение
  с ваучери по програмата "Аз мога"
  на Агенция по заетостта

  - за професията "Оператор на компютър", специалност "Текстообработване"
  - за дигитална компетентност по 7 програми, включващи MS Office за начинаещи и напреднали, обучение по основи на компютърните мрежи и мрежова сигурност.


  Регионална Cisco академия
  CCNA 3 сем. - 19.03.2012, вечерен
  CCNA 3 сем. - 24.03.2012, съботно-неделен
  CCNA 3 сем. - 28.04.2012, съботно-неделен
  CCNA 1 сем. - предстоящ, м. май 2012
  Курсове за компютърна грамотност
  Вечерни курсове за начинаещи
  MS Excel ниво начинаещи - на 22, 23, 27, 29, 30.03.2012
  Вечерни курсове за напреднали
  MS Excel ниво напреднали - на 03, 05, 06, 10, 12.04.2012
  MS Excel експертно ниво - на 17, 19, 20, 24, 26.04.2012

  За допълнителна информация: тел. 981 03 26
  http://educentre.bia-bg.com/,
  e-mail: educentre@bia-bg.com

   
  Център за професионално обучение на БСК
  Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 35 професии в над 60 специалности. Центърът за професионално обучение се Сертифицира по EN ISO 9001:2008.
  Центърът за професионално обучение на БСК организира:
  Професионално обучение и квалификация;
  Вътрешно фирмени обучения по заявка;
  Разработване на проекти по различни програми по заявка;
  Консултации за разкриване на дейности за професионално обучение; Здравословни и безопасни условия на труд.

  За допълнителна информация:
  тел. 987 97 03; 932 09 69,
  e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
  www.training.bia-bg.com


         Светът

  Европа

  Баварският автомобилен концерн BMW допълни отличните новини за германския автобранш. Подобно на своите конкуренти от родината си, мюнхенци са продали рекордно количество автомобили за първо тримесечие. За периода са били продадени общо 425 хил. нови автомобила, което е с 11% повече от същия период година по-рано. Най-високи продажби компанията отчита на пазарите в Китай, САЩ и родната Германия. През март 185 700 превозни средства от марките BMW, Mini и Rolls-Royce са достигнали до новите си собственици, с 12% повече отколкото през февруари. При това основната синьо-бяла марка е била по-търсена от британския Mini. С резултатите си BMW продължава да държи на дистанция конкурентите си Daimler и Audi. „С новите модели, като BMW 6 Gran Coupé, както и преработването на модела на флагмана BMW 7, искаме да продължим продължителния за нас тренд и през остатъка на годината“, заяви директорът по продажбите Иън Робъртсън. За цялата 2012 година компанията иска да отчете по-силен ръст от бранша като цяло и да постави нови рекорди при продажбите на BMW, Mini и Rolls-Royce.

  Източник: Ройтерс

  Америка

  Производителят на алуминий Alcoa изненада Wall Street и отчете печалба за първото тримесечие на годината, след като излезе на загуба в края на 2011 г. Подобрените резултати се дължат основно на възстановяването в автомобилната и аерокосмическата индустрия. Резултатите, които опровергаха прогнозите на анализаторите за загуба, оскъпиха акциите на компанията с 6% до 9.80 долара. Акциите обаче все още са с 46% по-евтини в сравнение с април 2011 г. Приходите през първото тримесечие са се повишили леко до 6 млрд. долара. Повечето анализатори прогнозираха компанията да отчете приход от 5.77 млрд. Оперативната печалба за тримесечието възлиза на 94 млн. долара, или 9 цента на акция. За сравнение печалбата за същия период на миналата година достигна 309 млн, долара, или 27 цента за акция. "Виждаме растеж на всички крайни пазари в световен мащаб", заявява главният изпълнителен директор на Alcoa Клаус Клайнфелд. Той отбелязва, че търсенето на алуминий в Северна Америка се е засилило във всички индустрии освен строителството. "В Китай има ръст във всички сегменти. Все още слаб, но все пак добър растеж", отбелязва Клайнфелд.

  Източник: Ройтерс

  Азия

  Поръчките за японските машиностроители през февруари надхвърлиха и най-смелите прогнози на анализаторите, подавайки сигнал за ръст на капиталовите разходи, които могат да подпомогнат възстановяването в третата по големина икономика в света, според данни на японското правителство. Поръчките са се увеличили с 4,8% на месечна база, след като през януари бяха регистрирали ръст от 3,4%. Това е и най-високият ръст от ноември насам, а предварителните очаквания бяха за спад от 0,8%. „Днешният доклад насочва към постепенно възстановяване на капиталовите разходи“, заяви Джунко Нишиока, главен икономист в RBS Securities Japan Ltd. в Токио. „Японската икономика би трябвало да се върне към ръст през първото тримесечие и разширяването й може да продължи и през настоящото“, добави той. Днес японското правителство повиши оценката си за поръчките в машиностроенето, определяйки ги като „показващи белези на постепенно нарастване“. Търсенето при производителите на химикали се е увеличило с 53% заради еднократна голяма поръчка.

  Източник: Блумберг

   
  Индекси на фондови борси
  11.04.2012
  Dow Jones Industrial
  12 805.39 (89.46)
  Nasdaq Composite
  3 016.46 (25.24)
  Стокови борси
  11.04.2012
    Стока Цена  
  Light crude ($US/bbl.)102.70
  Heating oil ($US/gal.)3.1100
  Natural gas ($US/mmbtu)1.9800
  Unleaded gas ($US/gal.)3.3000
  Gold ($US/Troy Oz.)1 660.30
  Silver ($US/Troy Oz.)31.52
  Platinum ($US/Troy Oz.)1 587.90
  Hogs (cents/lb.)92.65
  Live cattle (cents/lb.)115.05

         Опознай България

  12 април 1877 г. – обявяване на Руско-турската война

  През 70-те години на 19 век борбата на християнските народи за освобождение от турско робство навлиза в решителна фаза. Въстанието в Херцеговина (1875 г.) и кървавото потушаване на Априлското въстание (1876 г.) предизвиква силен отзвук в Европа. В същото време, вследствие на Кримската война, Русия е лишена от възможността да участва активно в Източния въпрос. Въпреки усилията за дипломатическо разрешаване на Източния въпрос Русия води активна подготовка за война с Турция. На 12 (24) април 1877 г. в Кишинев е прочетен манифест, с който император Александър II обявява война на Турция. Още на следващия ден руските войски преминават р. Прут и се насочват към Дунав. На 10 (22) юни руските войски преминават Дунав и на 17 (29) юни е освободен Свищов. Сформирани са три отряда, като в Предния е включено българското опълчение. Източният отряд, воден от Александър Александрович настъпва към Русе, Западният, воден от ген. Криденер – към Никопол. Предният отряд, командван от ген. Гурко, въпреки че е най-малоброен, извършва най-енергични действия, настъпвайки към Търново. На 7 юли старата столица е освободена. Предният отряд преминава в настъпление на юг. През това време турското командване прехвърля армията на Сюлейман паша от Северна Албания, която по план трябва да премине старопланинските проходи и да подпомогне Плевенската крепост. Предният отряд се оказва единственият, който може да спре турското настъпление. След като освобождава Казанлък, Стара и Нова Загора, Предният отряд укрепва Шипченския проход и се подготвя за отбранителни действия. Отбраната е поверена на 36-ти пехотен Орловски полк и 5 български дружини. В ожесточените сражения на Шипка се включват и 200 български доброволци, а подкрепленията, изпратени от ген. Радецки, напълно отслабили турските възможности и по този начин пътят на османците към стратегическия Плевен е блокиран. Около самият Плевен събитията се развиват крайно драматично – след три неуспешни атаки и хиляди жертви командването е поверено на ген. Тотлебен и след проведената пълна обсада Осман паша е принуден да капитулира. Завладяването на Плевен има огромно стратегическо и политическо значение. Руската армия напредва бързо – през Етрополе, Орхание (Ботевград), София (освободена на 4 януари), Пловдив (16 януари) и в края на януари 1878 г. авангард от отряда на ген. Гурко влиза в Одрин. Притеснени от стремителното нахлуване на Русия и близостта до Цариград, Великите сили принуждават Русия да участва в международна конференция за решаване на Източния въпрос и на 19 Февруари (3 март) 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор – предварителен мирен договор, който възстановява България като автономно трибутарно княжество.  Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 12.04.2012
  Българска версия: 24947, Английска версия: 3060

  Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
  тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
  Copyright © 1999-2012. Всички права запазени.


  Архив
  Бизнес Индустрия Капитали

  Година:  
  Януари 2019
   ПВСЧПСН
  1 123456
  278910111213
  314151617181920
  421222324252627
  528293031   

  Февруари 2019
   ПВСЧПСН
  5    123
  645678910
  711121314151617
  818192021222324
  925262728   

  Март 2019
   ПВСЧПСН
  9    123
  1045678910
  1111121314151617
  1218192021222324
  1325262728293031

  Април 2019
   ПВСЧПСН
  141234567
  15891011121314
  1615161718192021
  1722232425262728
  182930     

  Май 2019
   ПВСЧПСН
  18  12345
  196789101112
  2013141516171819
  2120212223242526
  222728293031  


   2019   2018   2017  
   2016   2015   2014  
   2013   2012   2011  
   2010   2009   2008  
   2007   2006   2005  
   2004   2003   2002  
   2001   2000   1999