Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Вторник, 06 март 2012 г., брой 3160
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Ако желаете да прекратите абонамента си за изданието - използвайте сигурния и бърз начин - бутона
Отказ от абонамент


Валутни курсове
(06.03.2012)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.34329
USD/BGN   1.47945
CHF/BGN   1.62162
EUR/USD   1.3220*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.03   0.15%  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com


Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


WEB-портал
на българските одитори

Някой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!

Общи събрания днес
  Аквамиг-Инвест АД - Пловдив
Арма АД - Лозница
Лазур АД - Бургас
Биомел Фуражен завод ООД - Русе
ЗММ-Хасково АД - Хасково
Рубин АД - Плевен
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Притеснени от евентуалното отражение на кризата у нас, българите продължават да ограничават разходите си. Според данни на Евростат страната ни е на трето място в ЕС по спад на продажбите на дребно през януари. За година у нас те са се свили с 2.6%. На месечна база - спрямо декември 2011 г. - също е отчетено намаление, макар и по-скромно - с 0.2%.  Най-голямо е намалението на годишна база в Португалия с 8.7% и Малта с 5.7%. Най-голямо увеличение има в Литва (със 17%), Латвия (16.6%) и Румъния (10.2%). И в Германия продажбите на дребно са спаднали, но само с 1.6 на сто на месечна база.  Данните на Евростат са пореден показател за свитото потребление у нас. Наскоро доклад на компанията CBRE информира, че българският пазар е бил единственият в Централна и Източна Европа, който е отчел понижени продажби на дребно по време на коледните празници в края на декември.

Източник: Сега

Приватизация

Руснаци и гърци ще влязат в битка за продаващото се държавно строително предприятие "Техноекспортстрой". Гръцка строителна компания и българска консултантска фирма, представляваща интереси, идващи от Русия, са закупили тръжна документация за предстоящия на 2 май публичен търг с явно наддаване. Гърците ще влязат в играта като стратегически инвеститор, докато за руснаците още няма информация. Крайният срок за купуване на тръжна документация, която струва 4 хил. лева, изтича след четири дни, така че има голяма вероятност това да бъдат и единствените играчи за "Техноекспортстрой". Преди месец Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) обяви, че 100% от дружеството ще се продадат чрез търг с явно наддаване с начална тръжна цена 68 млн. лв. и със стъпка на наддаване 1 млн. лв. Три са най-сериозните гръцки строителни фирми, които отговарят на приватизационните изисквания да имат годишен оборот над 30 млн. лв. и развиват дейност у нас. 

Източник: Стандарт

Около 90 млн. лв. се очаква да спечели държавата от продажбата на дела си в компанията Е.ОН, която доставя електричество в Североизточна България. Това разкриха източници, близки до бъдещото публично предлагане на държавния дял в размер на 33% от Е.ОН чрез Българската фондова борса. През декември миналата година държавата пласира 33% от друго електроразпределително дружество - ЕВН. Акциите бяха изкупени от мажоритарния собственик срещу 93 млн. лв., като така ЕВН придоби пълен контрол над дружеството.

Източник: Стандарт

Концесии

Започнала е процедура за отнемане на концесията "Горубсо - Мадан" от собственика на мините Валентин Захариев заради неизплатени заплати и източване на дружеството, съобщи Пенчо Токмакчиев от Федерацията на миньорите към КНСБ. "Не може да се пускат миньори на работа, без да имат лично осветление. Не може миньори да слизат на 360 метра дълбочина, без да имат самоспасители. Не може миньорите да нямат работно облекло, да се хранят всеки ден с леща и фасул. Рудниците "Петровица" и "Крушев дол" не работят, тъй като миньорите отказват да слязат в рудничните галерии, докато не получат просрочените с месеци заплати. Токмакчиев съобщи, че в Мадан и околните села са събрани 2000 подписа за прекратяването на концесията.

Източник: Класа

Дружества
Дейности в областта на културата, спорта и развлеченията
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2010 г.
(хил. лв.)
  1   Еврофутбол ООД - София   240 830  
  2   БТВ Медиа Груп ЕАД - София   113 751  
  3   Евробет ООД - София   80 896  
  4   Ентертеймант АД - Пловдив   30 709  
  5   Юлен АД - Банско   17 644  
  6   Професионален футболен клуб ЦСКА ЕАД - София   15 077  
  7   Еф хикс камера ЕООД - София   11 782  
  8   ТВ Седем ЕАД - София   8 210  
  9   Бороспорт АД - Самоков   7 138  
  10   Астера І ЕАД - Варна   6 220  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 05.03.2012
  Обща стойност (BGN): 617 148.93  
Брой търгувани компании: 42
Premium 309 861.94
Standard 225 131.29
АДСИЦ 79 518.57
Облигации 2 637.13
Най-голяма промяна в цените
Софарма имоти АДСИЦ - София 9.95 %
Биовет АД - Пещера -9.68 %
BaSE - Акции: 2 769.35

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Над 700 000 лв. не е платило земеделското министерство за охрана на язовирите в страната, управлявани от "Напоителни системи". Заради това 105 охранители стоят без заплата. Дълговете са натрупани от април миналата година, оплакаха се от частните фирми, обслужвали 21 обекта.  Проблемът възниква след закриването на Агенцията по хидромелиорации през 2011 г., когато водоемите, собственост на земеделското министерство, минават към "Напоителни системи". Тогава 105-мата охранители остават без заплати и нямат договор за пазенето на язовирите, обясни Вера Брезовска, представител на една от частните фирми. 

Източник: Дума

Близо 7 млн. лева са задълженията на Столична община към бизнеса, като от тях най-много за около 4 млн. лв. са просрочените плащания към собственото й дружество “Топлофикация-София”. Районните кметства масово бавят плащанията на фирмите за охрана и доставка на храна за детските градини. Половината от районните в Столична община не си плащат редовно сметките за парно. Това са Възраждане, Илинден, Искър, Красна поляна, Красно село, Слатина, Средец, Студенски. Сградата на ул.”Московска” 33 обаче не дължи нито лев на “Топлофикация”. Столичната библиотека не си е плащала сметките за парно от две години, показва още справката. Просрочени задължения към “Топлофикация” има и зоопарка. В същото време общинският монополист води стотици дела срещу столичани за забавени плащания. “Топлофикация” има да събира около 260 млн. лв. просрочени задължения към края на 2011 г. 

Източник: Медия Пул

Само за 2 месеца 8 нови болници са получили лицензи от здравното министерство, съобщиха от ведомството. Всички те ще сключат договори със здравната каса и ще получават финансиране, сочат пък данните от одобрените от надзора на касата бюджети на всички лечебни заведения за 2012 г. Общо клиниките, на които касата ще плаща за болнична помощ, стават 375, а бюджетът, който ще си разпределят - 1.2 млрд. лв. Най-интересен е случаят с новата болница на пазарджишкия бизнесмен Михаил Тиков - "Софиямед". Тя е получила разрешително от МЗ на 24 февруари т.г. Седмица след това получава бюджет от 3 млн. лв. от здравната каса. Болницата е в района на Четвърти километър в София, а неин управител е бившият зам. здравен министър Михаил Зортев. Собственикът Тиков пък има лечебни заведения в Пазарджик, Пловдив и Велинград и беше кандидат за председател на Българския лекарски съюз. 

Източник: Сега

"Ромпетрол", собственост на казахстанската държавна компания "Казмунай газ", разширява мрежата си в България. От българското дружество на компанията съобщиха, че през март и април ще заработят още 10 нови бензиностанции с марката "Ромпетрол", като така преди лятото веригата на компанията ще обединява 70 обекта. От компанията отчитат голям интерес към франчайзинга от страна на единичните бензиностанции. След въвеждането на допълнителни изисквания за контрол върху търговците от страна на Националната агенция за приходите много от дребните търговци на горива започнаха да изпитват финансови затруднения.

Източник: Капитал

Съдът във Валево наложи 30-дневен арест на директора на „Нова Сърбиянка”, собственост на българската компания „Медиа свят” от София, съобщиха сръбските медии. Според в. ”Блиц” 33-годишният Антон Валуев е арестуван под обвинение за икономически престъпления, сред които и укриване на ДДС. „Сърбиянка” е завод за хранителни продукти и един от най-реномираните в бивша Югославия. Българската компания го купува през 2007 г. за около 4 млн. евро. Цената е с няколко пъти по-висока от първоначалната. В. ”Вечерне новости” пише, че „Нова Сърбиянка” е фалирала през 2010 г., като е оставила много дългове. В завода в момента има 70 служители, които не са взимали заплата с месеци. Предприятието бе приватизирано от българския бизнесмен Христо Ковачки, който купи редица заводи в Сърбия. Според статистиката на Белград вложенията на скандалния бизнесмен в западната ни съседка се изчисляват на над 100 млн. евро, припомня Би нюз. Всички договори за приватизация с Ковачки бяха разтрогнати, освен завода „Нова Сърбиянка”.

Източник: Класа       Българска Стопанска Камара


Изнесен Търговски офис”
В помощ на външнотърговската дейностВъншноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИПредстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Повече от 450 фирми станаха членове на БСК

Учреден е секторен консултативен съвет по „Мехатроника и автоматизация“


Предстоящи събития

9 март 2012: Проектът на БСК за оценка на компетенциите на работната сила ще бъде представен по време на семинар за предизвикателствата на пазара на труда

9 март 2012: Учредяване на Секторен консултативен съвет „Електромобили"

9 март 2012: Учредяване на Секторен консултативен съвет „Консервна промишленост"

14 март 2012 г.: Семинар за новостите относно летливите съединения при употребата на органични разтворители в определени инсталации

15 март 2012: Учредяване на Секторен консултативен съвет „Фасилити мениджмънт"

14 – 17 март 2012 г.: Българска строителна седмица -да направим своя дом стабилен и енергийно ефективен

20 март 2012: Семинар "Единният пазар на услуги – новости в Директивата за услугите и мрежата Солвит"

28 март 2012: Двустранни бизнес срещи в секторите „Управление на отпадъци”, „Рециклиране” и „Екология”

29-29 март: Бизнес форум в Сараево. Срок за регистрация – 8 март!

Най-иновативните фирми на България се състезават за годишните награди. Срок за регистрация – 30 март 2012 г.

28-30 март 2012: Форум за Югоизточна Европа за управление на отпадъци, рециклиране и възобновяема енергия

ОБЯВА ЗА РАБОТА: Експерт в регионален център за оценка на компетенциите София – срок: 5 април 2012 г.

21 април 2012: Възможности за малки и средни предприятия за безплатно участие в търговски изложения в чужбина

Курсове за управленски кадри и фирми в Япония и Република Корея. Срок за кандидатстване - май 2012

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение на БСК предлага обучение
с ваучери по програмата "Аз мога"
на Агенция по заетостта

- за професията "Оператор на компютър", специалност "Текстообработване"
- за дигитална компетентност по 7 програми, включващи MS Office за начинаещи и напреднали, обучение по основи на компютърните мрежи и мрежова сигурност.


Регионална Cisco академия
CCNA 1 сем. - 10.03.2012, съботно-неделен
CCNA 3 сем. - 24.03.2012, съботно-неделен
CCNA 3 сем. - 28.04.2012, съботно-неделен
Курсове за компютърна грамотност
Вечерни курсове за начинаещи
Windows & Internet - на 02, 06, 08.03.2012
MS Word ниво начинаещи - на 09, 13, 15, 16, 20.03.2012
MS Excel ниво начинаещи - на 22, 23, 27, 29, 30.03.2012
Вечерни курсове за напреднали
MS Excel ниво начинаещи - на 03, 05, 06, 10, 12.04.2012
MS Excel експертно ниво - на 17, 19, 20, 24, 26.04.2012

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 35 професии в над 60 специалности. Центърът за професионално обучение се Сертифицира по EN ISO 9001:2008.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионално обучение и квалификация;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване на проекти по различни програми по заявка;
Консултации за разкриване на дейности за професионално обучение; Здравословни и безопасни условия на труд.

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Европейската комисия стартира обществена консултация по въпроса с неравноправието между половете по отношение на мениджърските позиции в бизнеса, съобщават от Брюксел. Само един от всеки седем членове на управителни органи на най-големите европейски дружества е жена (13,7 %). Това показват резултатите от проучване на ЕК само година след призивите на комисаря по въпросите на правосъдието Вивиан Рединг за повече жени в управителните органи на компаниите. Спрямо 2010 година обаче процентът на управляващите жени беше едва 11,8 на сто, т.е има слабо подобрение. С тези темпове на развитие обаче, за да бъде постигнат търсения баланс ще бъдат необходими повече от 40 години. Балансираното участие на мъжете и жените на ръководни позиции допринася за по-добри бизнес резултати, по-голяма конкурентоспособност и икономически ползи. И за това има доказателства - например в доклад на McKinsey се посочва, че оперативната печалба на дружества, в които балансирано са представени и двата пола, е с 56% по-висока в сравнение с дружества, в които има само мъже.

Източник: Associated Press

Америка

Най-голямата американската застрахователна компания AIG ще продаде част от дела си в AIA Group, за да събере пари за връщане на част от държавния заем, който взе, за да се стабилизра. AIG ще продаде акции в AIA на стойност 6 млрд. долара. Това означава около 1,7 млрд. акции на цена 27,50 хонконгски долара. Това е с около 7% по-ниска цена, отколкото цената на AIA при затварянето на борсата в Хонконг в петък (2 март). В момента САЩ държи 77% дял в AIG след като кредитира застрахователната компания с общо 182 млрд. долара, за да я спаси от фалит. От своя страна AIG държи една трета от AIA, чиято пазарна стойност е 14,9 млрд. долара. "AIG действа в точния момент. Ако погледнете данните за AIA през миналата година, то ще видите, че азиатският застраховател има растеж от 40%. Мисля, че това е пикът и сега е момента да се продава", коментира Кенет Юе, анализатор в CCB International Securities.

Източник: Ройтерс

Азия

Китай цели да разшири икономиката си със 7,5% през 2012 г. чрез прилагането на новаторски бюджетни и предпазливи монетарни политики, за да се пребори с натиска върху ръста и оставащата висока инфлация, заяви китайският премиер Уън Дзябао. Оценката за ръста, посочена в началото на годишното заседание на китайския парламент, е в унисон с очакванията на анализаторите и остава под отдавнашната годишна цел от 8%, отразявайки концентрирането на правителството върху осигуряване на икономическа стабилност преди смяната на президентския пост по-късно през настоящата година. Уън определя цел за инфлацията от около 4% годишно, като нивото остава без промяна спрямо целта за 2011 г., обявявайки, че правителството ще работи за предотвратяване на ръст на цените през 2012 г. През всеки от месеците на миналата година инфлацията надхвърли заложената от правителството цел.

Източник: Ройтерс

 
Индекси на фондови борси
05.03.2012
Dow Jones Industrial
12 962.81 (-14.76)
Nasdaq Composite
2 950.48 (-25.71)
Стокови борси
05.03.2012
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)106.72
Heating oil ($US/gal.)3.2200
Natural gas ($US/mmbtu)2.3600
Unleaded gas ($US/gal.)3.2600
Gold ($US/Troy Oz.)1 703.90
Silver ($US/Troy Oz.)33.70
Platinum ($US/Troy Oz.)1 662.60
Hogs (cents/lb.)89.42
Live cattle (cents/lb.)128.40

       Опознай България

Академик Никола Обрешков

Академик Никола Обрешков е български математик със световна известност, дългогодишен ръководител на катедрата по висша алгебра в Софийския университет и директор на Математическия институт при Българската академия на науките. Той е роден на 6 март 1896 г. във Варна, където завършва основното си образование. Завършва гимназия в София и през 1915 г. е приет в Софийския университет, специалност математика и физика. През 1916 г. Обрешков е изпратен на обучение в казармата и после на фронтовете на Първата световна война – отначало като редник, а по-късно като офицер от инженерните войски. След завръщането си от фронта продължава образованието си и през 1920 г. се дипломира. Веднага е назначен в катедрата по диференциално и интегрално смятане в СУ. Така започва блестящата академична кариера на младия учен-математик. През 1922 г. е избран за редовен доцент катедрата по алгебра. Три години по-късно е избран за извънреден професор, а от 1928 г. е вече редовен професор и титуляр на катедрата по висша алгебра. През 1932 г. проф. Н. Обрешков получава научна степен доктор по математика в университета на Палермо(Италия). През следващата година е удостоен със степента "docteure es sciences" - този път в Парижката Сорбона. Никола Обрешков става редовен член на Българската академия на науките през януари 1945 г. Никола Обрешков е чел лекции по покана в университетите на Хамбург, Берлин, Женева, Рим, Палермо, Лайпциг, Дрезден и др. Многократно е канен в чужбина за рецензент на научни монографии, а също и като референт на трудове, представяни за получаване на академични и други научни звания и степени. Никола Обрешков е оставил и огромно и разностранно научно наследство, обхващащо над 240 публикации в наши и чужди научни списания и издания - в това число учебници и някои монографии. Умира на 11 август 1963 г.Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 06.03.2012
Българска версия: 24806, Английска версия: 3052

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2012. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2019
 ПВСЧПСН
1 123456
278910111213
314151617181920
421222324252627
528293031   

Февруари 2019
 ПВСЧПСН
5    123
645678910
711121314151617
818192021222324
925262728   

Март 2019
 ПВСЧПСН
9    123
1045678910
1111121314151617
1218192021222324
1325262728293031

Април 2019
 ПВСЧПСН
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
182930     

Май 2019
 ПВСЧПСН
18  12345
196789101112
2013141516171819
2120212223242526
222728293031  


 2019   2018   2017  
 2016   2015   2014  
 2013   2012   2011  
 2010   2009   2008  
 2007   2006   2005  
 2004   2003   2002  
 2001   2000   1999