Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Понеделник, 05 март 2012 г., брой 3159
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Ако желаете да прекратите абонамента си за изданието - използвайте сигурния и бърз начин - бутона
Отказ от абонамент


Валутни курсове
(05.03.2012)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.34878
USD/BGN   1.47978
CHF/BGN   1.62148
EUR/USD   1.3217*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.03   0.15%  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com


Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


WEB-портал
на българските одитори

Някой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!

Общи събрания днес
  Водоканалпроект АД - Пловдив
Елник машини АД - Стара Загора
Бросс холдинг АД - Варна
Феникс-Юг АД - Пловдив
Инкомс-Инструменти и механика АД - София
Чап Медиа АД - София
Мюлер Груп АД - София
А Т България АД - София
Рьопке АД - София
Кристална вода АД - София
Грийнтрейд АД - София
Био Майнинг АД - София
Черноморски Солници АД - Пловдив
Изгрев ООД - Димитровград
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

696 млн. лева е размерът на претенциите, възникнали по линия на общото застраховане през 2011 г., показват предварителни данни на Комисията за финансов надзор (КФН). На годишна база това е намаление със 7,1%. Общото застраховане включва автомобилните, карго и имуществените застраховки. Премийният приход на застрахователните компании у нас през миналата година възлиза на 1,6 млрд. лева, т.е. има намаление от 1% на годишна база. Значителен дял от тази сума се пада на компаниите по общо застраховане. През миналата година те са постигнали премиен приход от 1,4 млрд. лева. Премийният приход, реализиран от животозастрахователните компании през миналата година, е за 244,7 млн. лева. Изплатените суми и обезщетения от тях пък възлизат на 95,4 млн. лева.

Източник: Монитор

Родните строители се борят да спечелят поръчки за изграждането на част от нов курорт в Азербайджан. Вторият Дубай, както наричат бъдещия комплекс, ще бъде вдигнат на брега на Каспийско море. Правителството на богатата на природен газ и нефт страна ще инвестира в туристическият проект над 130 млрд. долара. Браншът ни има шанс да спечели поръчки за жилищни сгради и хотели. Това заяви председателят на Камарата на строителите Светослав Глосов. В Азербайджан подобно на арабските страни обаче бизнес се прави само ако зад компаниите като гарант стои държавата. Досега на пазара в Азербайджан са работили предимно турски строителни фирми, но сега тяхното място се заема от европейски, предимно от Австрия и Германия.

Източник: Стандарт

Концесии

Летищата в София и в Балчик ще бъдат отдадени на концесия в пакет“, каза зам.-министърът на транспорта Камен Кичев при откриването на рехабилитираната писта на летище Варна. По думите му отдаването на софийския порт ще отнеме повече време. Концесията на летищата в Бургас и Варна е добър пример за публично-частно партньорство, заяви транспортният министър Ивайло Московски. За изграждане на транспортна инфраструктура са необходими много пари, които държавата не може да осигури. Затова изходът е в публично-частното партньорство, което води до бързо и качествено модернизиране на инфраструктурата, включително и летищата, посочи министърът. В момента се правят предконцесионни проучвания за фериботния комплекс във Варна, съобщи още Кичев. 

Източник: Класа

Дружества
Детективска и охранителна дейност
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2010 г.
(хил. лв.)
  1   Агенция Луком-А - България АД - Бургас   13 086  
  2   Моба ЕООД - София   7 335  
  3   Телепол ЕООД - Шумен   6 740  
  4   Егида-София ЕАД - София   5 657  
  5   Саламандър ДАС ООД - София   3 653  
  6   Джи Пи Ес България АД - София   3 332  
  7   Секюрити Холдинг АД - София   3 226  
  8   Дартрейд АД - Дупница   2 641  
  9   Балкан Секюрити ЕООД - София   2 639  
  10   Трио старс АД - София   1 520  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 02.03.2012
  Обща стойност (BGN): 837 922.82  
Брой търгувани компании: 53
Premium 115 480.96
Standard 627 596.96
REIT 93 560.89
Fonds 1 284.00
Най-голяма промяна в цените
Златен лев Иинвестиционно дружество отворен тип АД - София 17.61 %
Доверие - Обединен холдинг АД - София -9.24 %
BaSE - Акции: 8 946.19

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) санкционира "Хорнит" ООД, "Бългериан ВИП Травъл" ООД и "Астрал Холидейз" АД за картелно споразумение. КЗК наложи имуществени санкции на дружествата съответно от 48 480 лв. на "Хорнит" ООД, 47 280 лв. на "Бългериан ВИП Травъл" ООД и 2 818 800 лв. на "Астрал Холидейз" АД, представляващи процент от оборота им. Комисията е установила, че компаниите са извършили нарушение на член от Закона за защита на конкуренцията, като са манипулирали процедурата за сключване на рамково споразумение за възлагане на централизирана обществена поръчка с предмет "Осигуряване на самолетни билети за превоз по въздух на пътници и багаж при служебни пътувания в страната и чужбина", открита с решение на министъра на финансите от 17 септември 2010 г. 

Източник: Труд

Община Девин не успя да продаде акциите си в СПА хотел "Орфей", известен като сарая на Доган. Девин притежава 17,33% в луксозния хотел. Останалите 82,67% от общо 29 835 203 акции на дружество "Орфей хотел" АД с номинал по 1 лв.са на "Био Проджект" ООД с основен акционер Николай Вълканов, който плати хонорар на Ахмед Доган за хидросъвети. Дяловете са предложени на Вълканов, но и той ги отказва. Идеята на местната управа бе да продаде дяловете си и със свежите пари да погаси дълговете на болницата, които са близо 2 милиона лева. Общината е хотелиер от години заради сключен договор между нея и "Еконейчър груп" ООД за предоставяне на концесия на балнеосанаториума в града.От създаването си досега смесеното дружество "Орфей хотел" ООД не е реализирало печалба, а генерира само загуби. 

Източник: 24 часа

Столична община и Общинска банка се договориха за преференциални такcи по данъците. Финансовата институция намалява таксите при погасяване на задължения за данък върху недвижимите имоти и битови отпадъци. Промяната важи за недвижима собственост, намираща се на територията на Столична община. Това ще облекчи гражданите, които погасяват задълженията си към общината в клоновете на Общинска банка.

Източник: Стандарт

Първата доставка на работни облекла за служителите на БДЖ вече е факт. Това съобщи Любомир Илиев, директор на Дирекция "Маркетинг и продажби" в холдинга. Той обясни, че на 28 февруари е извършена първата доставка по договор за специални сигнални елеци, работни костюми за заварчици и ботуши. Припомняме, че в средата на миналата седмица от КНСБ заплашиха с нови протести в железопътния превозвач. Недоволството беше продиктувано от неспазения ангажимент да бъдат осигурени работно и униформено облекло и обувки на работниците и служителите.

Източник: Дума

200 шивачки от италианската фирма “Стратос” остават на улицата, тъй като предприятието ще бъде обявено във фалит, съобщи синдикалният лидер на КНСБ в Дупница Тодорка Дамянова. Управителят на “Стратос” Франческо Фратини е обявил пред Тодорка Дамянова, че ще се постарае до една седмица да намери някакви пари, с които да изплати част от дължимата сума на шивачките. Те имат да получават всяка между 1500 и 2000 лева заплата за последните три месеца. Италианецът дължи пари на ЧЕЗ Електроразпределение и 70 000 лева за наем в бившата шивашка фабрика “Марена”, където се помещава цехът му. “Марена” беше приватизирана преди години и в нея се настаниха фирми, някои под наем, които отвориха шивашки цехове. Фирма “Стратос” повтаря случая с шивашкото предприятие “Дупница текстил”, което фалира преди две години, а стотина работнички още не са получили заработените пари. Някои от тях осъдиха гърка, собственик на цеха, Теохарис Канелис, но парите още не са получили.

Източник: Струма       Българска Стопанска Камара


Изнесен Търговски офис”
В помощ на външнотърговската дейностВъншноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИПредстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

БСК подкрепя възраженията на фирмите от охранителния сектор срещу промените в ЗМВР

Повече от 450 фирми станаха членове на БСК

Тристранна среща на върха, Брюксел, 1 март 2012 г. Реч на Филип де Бук - генерален директор на BUSINESSEUROPE

Панелни дискусии: "Българската индустрия – двигател на българската икономика"

Учреден е секторен консултативен съвет по „Мехатроника и автоматизация“


Предстоящи събития

8 март 2012: Учредяване на Секторен консултативен съвет „Фасилити мениджмънт"

9 март 2012: Проектът на БСК за оценка на компетенциите на работната сила ще бъде представен по време на семинар за предизвикателствата на пазара на труда

9 март 2012: Учредяване на Секторен консултативен съвет „Електромобили"

9 март 2012: Учредяване на Секторен консултативен съвет „Консервна промишленост"

14 март 2012 г.: Семинар за новостите относно летливите съединения при употребата на органични разтворители в определени инсталации

14 – 17 март 2012 г.: Българска строителна седмица -да направим своя дом стабилен и енергийно ефективен

28 март: Двустранни бизнес срещи в секторите „Управление на отпадъци”, „Рециклиране” и „Екология”

29-29 март: Бизнес форум в Сараево. Срок за регистрация – 8 март!

Най-иновативните фирми на България се състезават за годишните награди. Срок за регистрация – 30 март 2012 г.

28-30 март 2012: Форум за Югоизточна Европа за управление на отпадъци, рециклиране и възобновяема енергия

21 април 2012: Възможности за малки и средни предприятия за безплатно участие в търговски изложения в чужбина

Курсове за управленски кадри и фирми в Япония и Република Корея. Срок за кандидатстване - май 2012

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение на БСК предлага обучение
с ваучери по програмата "Аз мога"
на Агенция по заетостта

- за професията "Оператор на компютър", специалност "Текстообработване"
- за дигитална компетентност по 7 програми, включващи MS Office за начинаещи и напреднали, обучение по основи на компютърните мрежи и мрежова сигурност.


Регионална Cisco академия
CCNA 1 сем. - 10.03.2012, съботно-неделен
CCNA 3 сем. - 24.03.2012, съботно-неделен
CCNA 3 сем. - 28.04.2012, съботно-неделен
Курсове за компютърна грамотност
Вечерни курсове за начинаещи
Windows & Internet - на 02, 06, 08.03.2012
MS Word ниво начинаещи - на 09, 13, 15, 16, 20.03.2012
MS Excel ниво начинаещи - на 22, 23, 27, 29, 30.03.2012
Вечерни курсове за напреднали
MS Excel ниво начинаещи - на 03, 05, 06, 10, 12.04.2012
MS Excel експертно ниво - на 17, 19, 20, 24, 26.04.2012

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 35 професии в над 60 специалности. Центърът за професионално обучение се Сертифицира по EN ISO 9001:2008.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионално обучение и квалификация;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване на проекти по различни програми по заявка;
Консултации за разкриване на дейности за професионално обучение; Здравословни и безопасни условия на труд.

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Продажбите на дребно в Германия неочаквано намаляха през януари, докато нарастващите цени на петрола напомпаха инфлацията. Сезонно изгладените продажби, коригирани с инфлацията, са се свили с 1,6% на месечна база, след като през декември намаляха с 1,4%. Очакванията на анализатори бяха за ръст от 0,5%. На годишна база продажбите са нараснали с 1,6%. „Все още има притеснения по отношение на увеличаващата се цена на петрола и това може да възпре потреблението“, заяви Томас Костерг, икономист в Standard Chartered Bank в Лондон. „Има обаче и някои добри новини по отношение на европейската дългова криза и това може да подкрепи доверието“, добави той. Междувременно от Института за управление на доставките обявиха, че ръстът в производствения сектор в САЩ се е забавил през февруари. Индексът на производствената активност на института се е понижил до 52,4 пункта спрямо 54,1 пункта през януари.

Източник: Блумберг

Америка

Строителните разходи в САЩ за януари възлизат на 827 млрд. долара с отчитане на сезонните фактори, според данни на търговското министерство на страната. Разходите на строителния бизнес са с 0,1% под ревизираните данни за декември от 827,6 млрд. долара и със 7,1% над 772-те млрд. долара, отчетени през януари миналата година. Разходите за частно строителство с отчитане на сезонните фактори са за 538,7 млрд. долара, като остават почти без промяна спрямо декември миналата година. За жилищно строителство са похарчени 253,6 млрд. долара, или с 1,8% над декемврийските 249,2 млрд. долара. При публичното строителство разходите възлизат на 288,3 млрд. долара, което е с 0,2% под ревизираните данни за 289 млрд. долара през декември миналата година. За строителство в образователния сектор са похарчени 71,6 млрд. долара, което е спад с 0,9% в сравнение с декември, а разходите за магистрали възлизат на 83,7 млрд. долара, или с 0,2% по-малко спрямо 83,9 млрд. долара през последния месец на миналата година.

Източник: Associated Press

Азия

Четирите водещи държавни банки в Китай ще увеличат кредитирането за строителните фирми и ще ускорят процедурите по одобряване на заеми, за да се засили предлагането на жилища в частния сектор. Според изявление, публикувано в официалния вестник на Централната банка в Пекин, банките ще подобрят финансовите услуги за сектора на имотите с цел по-голяма ефективност на процедурите по проучване и одобрение на кредити. Четирите банки са Industrial and Commercial Bank of China Ltd., China Construction Bank Corp, Bank of China Ltd. и Agricultural Bank of China Ltd. От две години насам Китай провежда политика на ограничаване на банковото кредитиране за сектора на имотите, като сви възможностите на гражданите да купуват повече от едно жилище. Мерките бяха предприети с цел изкореняване на спекулата в сектора на луксозните имоти, където цените в големите градове се удвоиха между средата на 2009 г. и края на 2010 г.

Източник: Ройтерс

 
Индекси на фондови борси
02.03.2012
Dow Jones Industrial
12 977.57 (-2.73)
Nasdaq Composite
2 976.19 (-12.78)
Стокови борси
02.03.2012
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)106.70
Heating oil ($US/gal.)3.2000
Natural gas ($US/mmbtu)2.4800
Unleaded gas ($US/gal.)3.2700
Gold ($US/Troy Oz.)1 709.80
Silver ($US/Troy Oz.)34.52
Platinum ($US/Troy Oz.)1 691.70
Hogs (cents/lb.)90.42
Live cattle (cents/lb.)129.95

       Опознай България

Голямобуковски манастир

Манастирът Св. Живоприемний източник се намира на 4 км източно от село Голямо Буково и е единственият оцелял манастир в Странджа. Той е построен през 1887 г. В олтара на храма се намира аязмото Живоприемний източник. Храмът е обявен за паметник на културата. Според легендата, а и според историците, на мястото на днешния манастир и преди е съществувал манастир, който на свой ред е бил изграден върху древно светилище. Има предположения, че тук се е намирал Парорийският манастир на Григорий Синаит и школата на исихастите. Днешната манастирската църква е построена от майстор Колю Минев от Трявна. Колони в базиликата са пренесени от древното градище при Дебелт. Манастирът е действащ, с храмов празник храмов празник Светли Петък.Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 05.03.2012
Българска версия: 24741, Английска версия: 3038

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2012. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2019
 ПВСЧПСН
1 123456
278910111213
314151617181920
421222324252627
528293031   

Февруари 2019
 ПВСЧПСН
5    123
645678910
711121314151617
818192021222324
925262728   

Март 2019
 ПВСЧПСН
9    123
1045678910
1111121314151617
1218192021222324
1325262728293031

Април 2019
 ПВСЧПСН
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
182930     

Май 2019
 ПВСЧПСН
18  12345
196789101112
2013141516171819
2120212223242526
222728293031  


 2019   2018   2017  
 2016   2015   2014  
 2013   2012   2011  
 2010   2009   2008  
 2007   2006   2005  
 2004   2003   2002  
 2001   2000   1999