Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 12 ноември 2009 г., брой 2574
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Валутни курсове
(12.11.2009)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.16616
USD/BGN   1.30068
CHF/BGN   1.29491
EUR/USD   1.5037*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.11   0.61%  

Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост

Онлайн резервация на хотел в България
Глория Палас Хотел - София
Глория Палас Хотел - София
Специални оферти за 8-ми декември, Коледните и Новогодишните празници
Резервирай онлайн
своя хотел в България
0700 11881


Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comWEB-портал
на българските одиториНякой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!Общи събрания днес
  Хидрострой АД - София
Хидрострой-инвест-Габрово АД - Габрово
МБАЛ-Проф.д-р Ст. Киркович АД - Стара Загора
Мануела АД - Хасково
Варна-консерв АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

България ще кандидатства в началото на следващата година за валутния механизъм ERM II и се надява да премине към общата европейска валута през 2013 г. , потвърди пред "Блумбърг" финансовият министър Симеон Дянков. Вицепремиерът увери, че София ще кандидатства за ERM II при първа възможност в следващите няколко месеца. Влизането в ERM II ще доближи България до еврозоната и ще я постави под протекциите на Европейската централна банка.

Източник: Стандарт

Министерският съвет взе решение да предложи външният министър на България Румяна Желева за еврокомисар. Според премиера Бойко Борисов тя би се справила най-добре "в ресора добросъседство и разширяване". 

Източник: Дневник

Българската външна политика 2009-2013: между амбиции и реалност
Теодора Каменова

Публикуването на управленската програма на ГЕРБ предизвика учудващо малко реакции в публичното пространство. Не е ясно дали това се дължи на липсата на доверие, че целите заложени в нея ще бъдат изпълнени, но със сигурност в ситуация на криза е нормално икономическите аспекти от програмата да получат по-голям отзвук. Въпреки това, външнополитическите приоритети представени в нея са също от толкова голямо значение - това ще бъде външната политика на България до 2013 година. Какви се очертават да бъдат те и къде е границата между амбиции и реалност?    Пълен текст на анализа
Коментари по представените материали, можете да изпращате на адрес: bic@bia-bg.com

Приватизация

"Булгартабак" ще бъде приватизиран не с явно наддаване, а с конкурс с тайни оферти, обяви министърът на икономиката Трайчо Трайков след заседанието на правителството. Според анализ явното наддаване отблъсква сериозните инвеститори, обясни министърът. Конкурсният метод щял да забави процедурата с 2-3 месеца, поясни още Трайков. Министърът обмисля да привлече и консултант по сделката, който обаче да получи хонорар само при успешно финализиране.

Източник: Стандарт

Дружества
Дейност на националната поща, куриерска дейност
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2008 г.
(хил. лв.)
  1   Български пощи ЕАД - София   165 747  
  2   Ди Ейч Ел Експрес България ЕООД - София   50 748  
  3   Спиди АД - София   34 054  
  4   Еконт Експрес ООД - Русе   30 134  
  5   Спиди ООД - Пловдив   16 233  
  6   Ин тайм ООД - София   10 633  
  7   Флайинг Карго България ООД - София   7 531  
  8   Тип Топ-Куриер АД - София   7 126  
  9   Сити Експрес ООД - София   4 880  
  10   Арамекс Интернешънъл Куриър ООД - София   2 927  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 11.11.2009
  Обща стойност (BGN): 652 354.93  
Брой търгувани компании: 66
Официални пазари: 226 403.44
Свободен пазар: 342 749.04
Облигации: 78 068.74
Най-голяма промяна в цените
Явор АД - Варна -41.60 %
Наш дом - България холдинг АД - София 20.00 %

Регулирана информация
4VI (VIPOM) Випом АД - Видин
4KP (KMM) КММ АД - Шумен

  БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

Петте най-големи музикални компании у нас дължат над 300 000 лв. на Музикаутор за авторски отчисления. Начело сред длъжниците им са двете фирми, управлявани от Станислава Армутлиева - Вирджиния рекърдс и Анимато мюзик. Те засега си спестявали около 150 000 лв. 80 000 лв. са задълженията на Орфей мюзик, а 45 000 лв. е сумата за Ка мюзик. На опашката са по-слабо представените на пазара Виталити мюзик, от тях Музикаутор търси само 8000 лв. Финансовите задължения, натрупани от 2002 г. насам, са за издаване на музика върху дискове, касети и DVD. Те се равняват на 10% от производствената цена на продукта. Разбираме притесненията на компаниите, които нямат възможност да продават големи тиражи. Предложихме им максимални отстъпки, като се надяваме да стимулираме музикалната индустрия у нас”, заяви Ценко Минкин, председател на УС на Музикаутор. 

Източник: Труд

Комисията за финансов надзор отне издадения лиценз за извършване на дейност като инвестиционен посредник на ИП Бора Инвест АД. Това е първият случай, при който посредник сам се отказа от лиценза си. След тях това направи и КД Секюритис. Бора Инвест АД взе решение да прекрати дейността си на 5 февруари 2009 г. по време на общо събрание на акционерите. Основни акционери в инвестиционния посредник с по 35% са Румен Чандъров и Мария Гьошева. За 2008 г. Бора Инвест АД беше на 50-о място по реализиран оборот на БФБ от общо 81 участника на капиталовия пазар.

Източник: Пари

152 млн. лева са общите задължения на топлофикационните дружества към Булгаргаз. Това съобщи Любка Георгиева, експерт от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, пред депутатите от енергийната комисия в парламента. От тези 152 млн. лв. 19 млн. лв. са текущи задължения, а за останалите са направени погасителни планове, обясни Георгиева. Погасителни планове имат дружествата Топлофикация–София, Топлофикация–Плевен, Топлофикация–Шумен, Топлофикация–Бургас и Топлофикация–Враца. Останалите дружества, които са доста по-малки и са ползвали доста по-малки количества природен газ, нямат нужда от погасителен план, а са си погасили задълженията, като сред тях по-големите са пловдивската ЕВН България Топлофикация и Топлофикация – Варна, каза Георгиева. 

Източник: Insurance.bg

16 наши компании влизат в топ 500 на най-оборотните фирми в Централна и Източна Европа. Класацията е на световния лидер в информацията и управлението на вземания Кофас. Изготвя се ежегодно на базата на нетните обороти от продажби в евро на фирми от 13 държави в региона. Най-оборотното българско дружество е Лукойл Нефтохим, което е на 23-та позиция. Сред отличниците са медодобивният гигант Аурубис, Метро кеш енд кери България, Стомана индъстри и др. АЕЦ Козлодуй е едва на 414-а позиция. Оборотът на най-големите родни фирми е 15 564 105 120 евро. Това е 2,9% от общия оборот на фирмите в топ 500, който е в размер на 542,1 млрд. евро. 10-те най-големи компании в Централна и Източна Европа са в Полша, Унгария, Чехия, Украйна, Словакия и Литва. 

Източник: Труд

Българската фондова борса постави под наблюдение още осем публични компании, които не отговарят на изискванията за ликвидност. Това са Алфа Пропърти 1 АДСИЦ, Балканкар-Рекорд АД, Българска холдингова компания АД, Глоуб Фарм АД, ЗММ-Металик АД, Интерлоджик-лизинг АД, Они Холдингс АД и Трансстрой-АМ АД. Тримесечният период на наблюдение започва да тече от 12 ноември 2009 г. От 1 октомври 2009 г. вече са поставени под наблюдение 218 публични компании. Вариантите попаднало в списъка дружество да не бъде делиствано е да се подобри неговата ликвидност или да се сключи договор с маркетмейкър, който да му гарантира минимална ликвидност.

Източник: Пари       Българска Стопанска Камара
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
Срок за реакция: Тема:
30 ноември БСК се обръща към браншовите организации и фирмите за информация във връзка с таксата за битови отпадъци
11 декември Проект за промяна на БДС 12 "Българско кисело мляко"
31 декември Проект на европейска директива относно емисиите от промишлеността
31 декември Предложения за промени в социално-осигурителното законодателство

Очакваме вашите позиции, мнения и предложения!


Външноикономическо сътрудничество


Enterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в светаПредстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИ

 
Новини от БСК и членовете на БСК

БСК напомня: 30 ноември т.г.е срокът за подаване на заявления от фирмите, желаещи да заплащат такса битови отпадъци според количеството за имоти на територията на Столична община


Предстоящи събития

Център за професионално обучение на Българска стопанска камара и Център по маркетинг и мениджмънт към Факултета за германско инженерно обучение и промишлен мениджмънт на Техническия университет – София организират специализирано обучение на тема: “Мениджмънт и промени: Ефективни инструменти за управление на хора на 19 и 20 ноември 2009 г. Краен срок за заявки – 13.11.2009 г.

17 ноември: Семинар «Вечната зелена енергия – предизвикателства пред публично-частното партньорство»

Осма кръгла маса с правителството на Р България, организирана от сп. The Economist. Срок за регистрация - 17 ноември

26 ноември : Обучение РАЗВИТИЕ НА ISO 9001 КЪМ ВЕРСИЯ 2008. Срок за заявки – 24 ноември

Семинар “Директива за услугите. Българският Закон за предоставяне на услуги. Задължения на търговците” ще се проведе в БСК на 26 ноември 2009г. Краен срок – 24 ноември 2009г.

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение към БСК
e вече Майкрософт ИТ академия.

Можете да се обучавате онлайн за операционната система Windows и офис пакета MS Office и да получите сертификат от Майкрософт за завършен курс!


Курс за обучение за системни администратори за WEB, Host и Mail сървъри под Linux
Регионална Cisco академия
CCNA – 4 сем. - 07 ноември 2009 г.,
съботно-неделен
CCNA – 3 сем. - декември 2009, съботно-неделен
Начинаещи
MS Word - 09.11-13.11.2009, 13:30-15:00
MS Excel- 16.11-20.11.2009, 13:30-15:00

Напреднали
MS Excel ниво експерт - 16.11-17.11.2009, 09:00-18:00
MS Excel ниво напреднали - 23.11-27.11.2009, 15:00-18:00

За повече информация:
http://educentre.bia-bg.com/
teobor@bia-bg.com, drago@bia-bg.com
или на тел. 981 03 26

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година и e лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация по професии. Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 35 професии в над 60 специалности. Центърът за професионално обучение се Сертифицира по EN ISO 9001:2000.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионално обучение и квалификация;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване на проекти по различни програми по заявка;
Семинари по актуални теми - “Мениджмънт и промени: Ефективни инструменти за управление на хора” на 19 и 20 ноември 2009 г.;
Консултации за разкриване на дейности за професионално обучение; Здравословни и безопасни условия на труд.

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: galia@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Шведското председателство на ЕС свика среща за определяне на първия президент на Съюза на 19 ноември. Срещата ще бъде под форма на официална вечеря в Брюксел, и е резултат на две седмици консултации между Стокхолм и другите европейски столици. Събитието е паметно в петдесетгодишната история на ЕС, който малко по малко заприличва на истински съюз. Трите поста, които ще се гласуват са президент на Европейския съвет, Върховен представител на ЕС по външните въпроси, както и генерален секретар на Съвета на министрите – длъжност, която е предимно бюрократична.

Източник: EUObserver.com

Америка

Софтуерната компания Adobe обяви, че ще освободи почти 10% от служителите си, което означава, че ще бъдат закрити 680 работни места. Причината за това са опитите за ограничаване на разходите. Производителят на програми като Photoshop, Flash и Acrobat ще понесе такси преди данъци заради преструктурирането и освобождаването на служителите си в рамките на 65 до 71 млн. долара. Съкращенията няма да засегнат заетите в поделението за анализи на уеб-пазара Omniture, което наскоро бе придобито от софтуерната компания.

Източник: BBC

Азия

Китай изпрати най-ясния си сигнал, че е готова да позволи поскъпване na юана, казвайки че ще разглежда основните валути, а не само долара, в насочването на валутния курс. В тримесечния си отчет за монетарната политика, Китайската народна банка загатна, че ще изостави определянето стойността на юана на базата на „стабилно и разумно ниво”. Изявленията преди визитата на Барак Обама в Шанхай и Пекин положи възможността за връщане към повишение на обменния курс, започнал с преоценка през юли 2005 г.

Източник: Ройтерс

 
Индекси на фондови борси
11.11.2009
Dow Jones Industrial
10 291.26 (44.29)
Nasdaq Composite
2 166.90 (15.82)
?>
Стокови борси
11.11.2009
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)79.00
Heating oil ($US/gal.)2.0500
Natural gas ($US/mmbtu)4.5000
Unleaded gas ($US/gal.)1.9900
Gold ($US/Troy Oz.)1 114.50
Silver ($US/Troy Oz.)17.55
Platinum ($US/Troy Oz.)1 369.60
Hogs (cents/lb.)55.60
Pork bellies (cents/lb.)85.50
Live cattle (cents/lb.)83.70


SEO услуги, Интернет маркетинг, управление на онлайн репутацията

       Опознай България

Град Килифарево

Килифарево се намира в северна България, на 12 км южно от Велико Търново. Сведенията за историята на градчето са доста оскъдни. Могилите разположени в околността свидетелстват за съществуването на траките. Също така са открити и следи от римско и византийско време. От тогава е средновековната крепост наречена “Хисаря”. В южната й част са намерени остатъци от стар зид, широк 1м. Около крепостта е имало ров, а в ъглите й са се издигали кули широки 11м и дълги 17м. В тази местност цар Иван Александър предоставя на Теодосий Търновски една от крепостите охраняващи старопланинския проход Хаинбоаз, която той превръща в школа, известна като Школата на Теодосий Търновски. В книжовната школа се подготвят множество монаси. Първите писмени сведения датират от 1364 г. в житието на Св. Теодосий Търновски. В него се казва, че тогава градчето се е управлявало от Кефалия. Оттук идва и името на днешния град. По времето на османското робство крепостта е превзета и опожарена. По-късно на това място е построен сегашният Килифаревски манастир. През епохата на Възраждането се развиват тепавичарството, сукнарството, арабаджийството (коларството), грънчарството, дръндарството, бояджийството, сарачеството, кожухарството, мутафчийството и гайтанджийството. През 1864 г. в местността е открита първата в България фабрика за хартия.Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 12.11.2009
Българска версия: 23691, Английска версия: 3336

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2009. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2019
 ПВСЧПСН
1 123456
278910111213
314151617181920
421222324252627
528293031   

Февруари 2019
 ПВСЧПСН
5    123
645678910
711121314151617
818192021222324
925262728   

Март 2019
 ПВСЧПСН
9    123
1045678910
1111121314151617
1218192021222324
1325262728293031

Април 2019
 ПВСЧПСН
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
182930     

Май 2019
 ПВСЧПСН
18  12345
196789101112
2013141516171819
2120212223242526
222728293031  

Юни 2019
 ПВСЧПСН
22     12
233456789
2410111213141516
2517181920212223
2624252627282930

Юли 2019
 ПВСЧПСН
271234567
28891011121314
2915161718192021
3022232425262728
31293031    

Август 2019
 ПВСЧПСН
31   1234
32567891011
3312131415161718
3419202122232425
35262728293031 

Септември 2019
 ПВСЧПСН
35      1
362345678
379101112131415
3816171819202122
3923242526272829
4030      

Октомври 2019
 ПВСЧПСН
40 123456
4178910111213
4214151617181920
4321222324252627
4428293031   

Ноември 2019
 ПВСЧПСН
44    123
4545678910
4611121314151617
4718192021222324
48252627282930 


 2019   2018   2017  
 2016   2015   2014  
 2013   2012   2011  
 2010   2009   2008  
 2007   2006   2005  
 2004   2003   2002  
 2001   2000   1999